Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Andrzej
Pan Spamu

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Andrzej »

Hmm, akurat z ST zarówno WL jak i SM mają nikłe szanse :wink: Prawda jest taka, że autor chciał zeby elitarna piechota w HE było po 15 pkt. No i niestety, koszt punktowy został wyrównany, użyteczność już nie bardzo :) SM powinni kosztować 12-13 pkt, lub mieć jakąś zasadę specjalną typu -1 do hita z przodu jak w bodajże 5ed, żeby byli warci tych 15 pkt.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Ja bym chętnie zobaczył na nich Killing Blowa.

A propo pancerza, to trochę śmieszne, że FullPlate Armour GreatSwordów daje im 4+ a SMy (popatrzcie na figurki) w tych swoich puszkach mają 5+

W artworkach SMy przynajmniej wyglądają na tego 5+ Armour Save'a, bo figurki to chodzące puszki.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Andrzej
Pan Spamu

To już by było coś. W sumie według fluffu im się należy bardziej niz choćby execom :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Andrzej pisze:To już by było coś. W sumie według fluffu im się należy bardziej niz choćby execom :)
+1 ale imho taktyczne 5 SM tez sa fajne, moga niezle zamota na polu bitwy np wbijajac sie w bok jakiegos klocuszka. 10a na 3+ z przerzutem i w pichote zazwyczaj na 2+ ranic jest mega fajne a kosztuje cale nic.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Relosu pisze:
Andrzej pisze:To już by było coś. W sumie według fluffu im się należy bardziej niz choćby execom :)
+1 ale imho taktyczne 5 SM tez sa fajne, moga niezle zamota na polu bitwy np wbijajac sie w bok jakiegos klocuszka. 10a na 3+ z przerzutem i w pichote zazwyczaj na 2+ ranic jest mega fajne a kosztuje cale nic.
ubiegnę Andrzeja: "kosztuje tyle co 5 WL" ;-)
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Damn it :D

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

mamy armie w ktorej jest mag i BSB, czy mag moze byc generalem choc BSB ma wiekszy LD?
mi sie wydaje ze tak ale szukam potwierdzenia :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Asassello pisze:
Relosu pisze:
ubiegnę Andrzeja: "kosztuje tyle co 5 WL" ;-)
5wl tez sa fajne taktycznie, ale raczej do zupelnie innych zadan. Imho mozna sprobowac, zagrac 2x5 wl i 2x5 sm. Jak tak zagram to podziele sie wrazeniami =*
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Semi pisze:mamy armie w ktorej jest mag i BSB, czy mag moze byc generalem choc BSB ma wiekszy LD?
mi sie wydaje ze tak ale szukam potwierdzenia :)
Było to już wałkowane kiedyś w kwestii zasad, choć nie pamiętam argumentacji.
Na koniec wyszło, że generał może mieć niższy ld od BSB.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Relosu pisze: 5wl tez sa fajne taktycznie, ale raczej do zupelnie innych zadan. Imho mozna sprobowac, zagrac 2x5 wl i 2x5 sm. Jak tak zagram to podziele sie wrazeniami =*
5x WL z championem w kresce jest naprawde fajne... ale nie ma skad na to wziac pkt. 7mki SM z kolei przepychaja calkiem sporo, kosztuja malo i daja calkiem sporo opcji taktycznych. Ja po prostu nie umiem grac "2 kloce core, 2 kloce WL", za latwo to oflankowac i odciac. Ale znow... skad %#(#*%( wziac pkt i co obciac na 2 takie oddzialki...

Zawsze obiecuje sobie, ze pogram MSU HE, ale zawsze inna rozpa do testowania jest :<

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

BYłem sobie na turnieju War Academy.. były 3 ekipy HE

1 i 2 grały podobnie jeden duży kloc WL ok 35 i 2x po ~24 archerów
3 grał na 2x DP , klocku PG i do tego spear elvy albo LSG.. nie wiem dokładnie bo figsy tylko czasem widziałem jak szybciej bitwekę skończyłem lub było podliczanie po walce.
ba na turnieju śmiagały nawet rydwany :D

Tak czy siak i tak armia HE może się wystawić na wiele sposobów niewiele na tym tracąc.. trudno zaprzeczyć, że WL królują ale PG i SM z drobną pomocą radzą sobie b.dobrze, DP także nie odkładał bym na pułeczkę. Speary, LSG czy archers pojawiają się na zmianę.. i można złożyć rozpe idąc w ofens prując do przodu jak równie dobrze zabunkrować się gdzieś

popatrzcie lepiej na graczy VC... tylko GG i ghoule i tak do zarzygania...

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Jak tylko znajdę czas to będę testował rozpiskę na kawalerii i PG. Bez ograniczeń Euro, da sie coś sensownego ułożyć nawet.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Tutaj mamy nawet rozmaitość w wyborze postaci: możemy decydować pomiędzy Princem w przynajmniej dwóch wariantach i arcym, a w takich krasnoludach jest generalnie tylko kowadło, na tarczowniku prawie się nie gra, a o zabójcy mało kto słyszał.
Poza tym SM są w porządku, to WL są po prostu przegięci.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Klafuti pisze:Tutaj mamy nawet rozmaitość w wyborze postaci: możemy decydować pomiędzy Princem w przynajmniej dwóch wariantach i arcym, a w takich krasnoludach jest generalnie tylko kowadło, na tarczowniku prawie się nie gra, a o zabójcy mało kto słyszał.
Poza tym SM są w porządku, to WL są po prostu przegięci.
O Yeee!! Kocham takie teksty. Piechota z t3 i savem na +5 za 15 pkt jest przegięta :) Ty wiesz w ogóle o czym mówisz czy po prosty posty nabijasz?

Co do wyborów w armii HE to jak dla mnie wszystko to super wygląda na papierze. Kiedyś to ja też tak myślałem - mówiłem sobie co oni tam wiedzą - nie tylko Wl się liczą- zrobię rozpę na PG czy SM - i zrobiłem - pograłem , wyciągnąłem wnioski :) - i jak obserwuję tak to wygląda u większości graczy - najpierw jest zachwyt nad wspaniałością HE- potem zachwyt nad możliwościami wyborów - potem testy - potem większość gra na WL + WL(ciekawe czemu? a no może temu ,że bez nich to już w ogóle ciężko o jakiś sukces) - potem stwierdza się ,że armia HE wcale nie jest taka wspaniała :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Dokladnie. Patrzysz na WL, widzisz stubborn, pelty, s6, ASF mimo dwuraka i rerolle, reszta statow elfa... ale potem widac t3, sv 5+ i 15 pkt za model, ktory ginie prawie tak jak slave. Potem patrzysz na marudera wochu z flailem za 5 pkt i szukasz logiki :D

WL niby sa fajni, bo przerzynaja sie przez wszystko... ale na DMDŚ w 1 bitwie trafilem na chosenow Dymitra, ktory z usmiechem twierdzil, ze to jedyny oddzial, ktory WL zjada statystycznie bez problemow. Nie zdazylem sie o tym przekonac, WL padli wyraznieci do nogi przez 6tke trolli chaosu z +1A. Zycie. Druga bitwa - Myth i Plagusi z furmanka, ktorzy okazali sie byc kolejnym "statystycznie wygrywajacym" klockiem z WL, fartem zostalo mi 3 po tym combacie, niech zyja 2 misfire na furmanie :D Potem trafilem na Warsphinxy, gdzie przeciwnik mi z usmiechem wyjasnil, ze to jest monster, ktory klocek WL wciaga nosem w 2 tury. Fakt, w 1 ture ubil mi 16. Na deser trafilem na Gotiha, ktory w ture zredukowal WL z 2 mortarow do 15, a potem bez wahania zjadl ich flagellantami zboostowanymi lightem i lektorem ^___^

Co jeszcze wciaga WLi nosem? Bo mam wrazenie, ze za duzo tego :P

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

Jak idziesz nimi na pałę to większość armii nie ma z tym problemu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

PiotrB pisze:
Klafuti pisze: potem stwierdza się ,że armia HE wcale nie jest taka wspaniała :)
Jest wspaniała!! bo ma wspaniałe figurki, wspaniały klimat, wspaniały fluff, wspaniale czuję się grając tą armią nawet jak przegrywam :wink: już samą przyjemność mam z patrzenia na te modele
a co do grywalności... wiadomo że są ludzie którzy zmieniają armię gdy tylko jakaś okaże się najlepsza do danych w czasie zasad ale ja tam wolę grać dla przyjemności bo po ta gra została stworzona. a jak ktoś chce naparzać tylko by wycisnąć jak najwyższe osiągi to kłóćta się ile chceta :D

a co do WL to jeszcze cuś naskrobię z TURA

na WA trafiłem w drugiej bitwie na Ogry..

wbiłem WL w klocek 9 Irongutsów z BSB i Slaugterem.. Szarża poszła w 2 turze a w 1 zwalił mi BSB od Meaneaters Snipers z Poison. trochę się sfrajerzyłem bo zapomniałem zadeklarować ataki w herosów, ale 6 Ogrów padło.. Jak zaczęli oddawać AUU.. poleciał breath z szmaty AUUU.. Stompy AUUUU . mniej więcej wyglądalo to tak 10, 6 , 2 no tak niemal połowa oddziału mi zeszła i nawet nie udało mi sie CR wygrać..

w kolejnej turze nie zdałem fear i trafiałem na 5+ = żenada i WL znów do piachu.. w 3 turze combatu znów oblali fear i nie było już co zbierać...

Najlepiej wypadają PG z Okhamem i dobry hero do tego.. ale nie zawsze czar wchodzi...

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kurde, co za plewną armię wybrałem, którą rozwałkowuje byle gówno :? . Trzeba było wziąć WoChy albo DE, skoro każdą jednostkę trzeba dopakowywać, żeby zrobiła cokolwiek. Czy w tej armii jest w ogóle coś dobrego? Krasnoludy i Imperium mają najlepsze maszyny, DE mają swoje strzelanie i magię, WoCh piechotę, a skaveny mają najlepszego stwora. Pozostałe armie, z kilkoma wyjątkami (żebyście nie bulwersowali się) to warzywka mniej lub bardziej. No dobra, wzornictwo mają niezłe i rozbudowany, ciekawy fluff, ale to mnie akurat najmniej interesuje. Mają wygrywać, jeśli poprowadzę ich jak trzeba (bez przesady, nie mam ochoty grać bezmyślnie i na pałę, bo to żadna zabawa), a nie jak było z O&G, że obojętnie co się nie zrobiło, to z niektórymi armiami nie szło zupełnie wygrać.
PiotrB pisze:O Yeee!! Kocham takie teksty. Piechota z t3 i savem na +5 za 15 pkt jest przegięta :) Ty wiesz w ogóle o czym mówisz czy po prosty posty nabijasz?
Na standardy HE, oczywiście.
No dobra, niech będzie, próbuję prześcignąć Ziemka.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Nie martwcie się panowie patrząc po obecnych tendencjach to w nowym podręczniku dostaniemy w rarach mitycznego chuja muja w conajmniej 2 rodzajach (multi kit) wciągającego nosem klocki piechoty na 2+ z przerzutem. No i koniecznie jakieś monstrous cavalry- może oklepana do granic znudzenia kawaleria na lwach? Wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Zablokowany