8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Barbarossa »

Karli - oddział dostaje hity.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Jak już przy szarżach jesteśmy.

Doszło ostatnio do kłótni o to warriorzy zasłaniani przez psy chaosu (wystawał dosłownie 1 warrior i dlatego mieli losa) mogą zaszarżować na moje biedne slavy.

Obrazek

I tak warriorzy chcieli zaszarżować salvy, a psy zaszarżować coś dalej (naprzeciwko od nich) daleko poza rysunkiem (ale szarża dalej możliwa)

I tu jest pytanie: Szarża musi być możliwa w czasie deklaracji, a nie wykonania ?
Ja mu mówiłem, że nie może zaszarżować, ale nie byłem do końca pewny i jakoś tak potem cytatu w rulebooku nie mogłem znaleźć.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

jesli psy szarżują na coś innego to deklaracja jest jak najbardziej możliwa. Czy sama szarża będzie możliwa, okaże się po tym jak daleko odjadą psy.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Imho - tak jak napisal Durin.

X.Maciek - predzej szarza niemozliwa, czy ktos z LS moglby wypowiedziec sie na ten temat?

No i nadal nie uslyszalem, czy moge 1dynke shadowa na engina rzucac, choc Kudlaty na PW pisze mi, ze tak.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

@Ziemko, @X.Maciek szarża jest niemożliwa zgodnie z tym co stoi w RB (drugi akapit z Can I Charge? str.16), czyli jest na drodze przeszkoda, która uniemożliwia przesunięcie szarżującego w kontakt z celem. Czyli takiej szarży nie można deklarować.
Do tego nie potrzeba LS :)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

rhinoxy dopuszczone w 8 ed? jak tak to na jakich zasadach?

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

jak to jest w końcu z 13stką i thrird eye of tzeentch ? może sobie dorabiać jednoski ??

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Goglem pisze:jak to jest w końcu z 13stką i thrird eye of tzeentch ? może sobie dorabiać jednoski ??
Można - w końcu nie przywołujesz nowych jednostek tylko zmieniasz już istniejące

turalyon
Mudżahedin

Post autor: turalyon »

Czy bohater posiadający charmed shield (tylko po to by mieć lepszy save od strzelania) używający w walce wręcz great weapona może użyć zdolności tej tarczy w walce wręcz? Mimo że niby wisi mu na plecach i jest nieużywana?

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

kolega sie spiera ze nie można odpalić storm banner w jego turze (ja jestem pewien, że można, ale wiecie to jak z moherem się kłócić)

katerek
Masakrator

Goglem pisze:kolega sie spiera ze nie można odpalić storm banner w jego turze (ja jestem pewien, że można, ale wiecie to jak z moherem się kłócić)
"The banner can be activated at the beginning of any player's turn." to jest pierwsze zdanie z opisu Storm Bannera :)

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

kolega się upiera, że "...any player's turn..." gdzie player's jest przymiotnikiem do słowa turn i mówi, że chodzi o "dowolną turę gracza" gdzie słowo gracz oznacza właściciela :lol2:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

to mu napisz, że jakby było tak jak oni mówi to by było "controlling player" takie sformułowanie występuje w podręcznikach bardzo często :) as simple as that

poza tym ten banner chyba własnie taki ma sens... ma osłabiać przeciwnika a nie ciebie...
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

katerek
Masakrator

to niech kolega się poduczy z angielskiego albo kupi sobie podręcznik po polsku.

Awatar użytkownika
krejzihed
Chuck Norris

Post autor: krejzihed »

Czy jak rzuce dublet podczas losowania czarow Dragon Magiem, to moge sobie wziasc sygnaturke?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Bardzo fajne pytanie, ale jakbyś zamieścił wording zasady to odpowiedziałbym od razu, a tak poczekasz na kogoś kto ma armybooka pod ręką.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Czy jeśli kulnę triplet przy losowaniu czarów, to mogę sobie wybrać dwa, czy jeden czar, a trzecią kość przerzucam?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Dwa, wyobraź sobie, że rzucasz na czary po kolei, a nie 3 czy 4 kośćmi na raz.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

w RB jest niby napisane, ze trzeba sobie najpierw zamienic zdublowana kosc na jakis inny czar a dopiero pozniej ten czar mozna sobie zamienic na sygnature.
jak ma sie dwoch trzech magow (z tym samym lorem) i pierwsi dwaj maja: 1, 2, 3, 4, 5 to zdublowanej 6 nie mozna by zamienic na sygnature gdyz nie masz "wolnego" czaru. czyli jedna kosc zmarnowana a druga 6 mozna by zachowac lub ja zamienic na sygnature.

ale nie wiem czy LS czasem tego nie uscislilo tak, ze zdublowany czar od razu mozna zamienic na sygnature.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Naciągane to. W takim razie, czwarty czarodziej nie mógłby mieć żadnego czaru...
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Zablokowany