Magnesy, blaszka, movement tray - jak zrobic blaszke?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

aha , a gdzie ty takie magnesy przykleiłeś , pod podstawkę?? Mógłbyś to proszę dokładnie opisać jak zrobiłeś??

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

dopiero będę przyklejał - pod podstawkę. Jak skończę jeden regiment, to wrzucę zdjęcia poglądowe.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

No to mamy zdjęcia i jedziemy:

Obrazek

Na pierwszym zdjęciu niezbędne składniki - odpowiedni klej, magnesy neodymowe koliste 5 mm średnicy, 2 mm wysokości i figurka.
Całość stoi na blaszce.
Tuatj paru słów o wymiarach blaszek - sklep bitspudlo oferuje blaszki nieco większe, niż całkowita powierzchnia regimentu. Marginesy te pozwalają na przyklejenie barierek - ograniczników, dzięki który regiment jest bardzej stabilny. Przy zastosowaniu magnesów jest to zbędne - jak się za chwile okaże, regiment świetnie trzyma się blaszki. Dlatego są możliwe dwie opcje - albo zamawiamy sobie u ślusarza blaszki o wymiarach dokładnie takich jak regiment, albo z marginesem. Ja wybrałem to drugie wyjście, ponieważ figurki skavenów maja klopo z dokladnym przystawaniem do siebie podstawkami (ogony, tarcze itp). Więc troszkę miejsca się przyda. Poza tym do marginesu można później doczepić jeszcze jeden szereg.

Obrazek

Jak widać, przyklejenie magnesu jest bardzo proste.

Obrazek

Obrazek

A tu mamy cały regiment na blaszce. Jak widać, nawet obrócona do góry nogami, mocno tryzma figurki. Na szczęście można je zdjąć.

w następnym odcinku - opakowanie do przewożenia regimentów na blaszkach.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

kurde, faktycznie!
właśnie takich informacji szukałem, jak zakładałem ten wątek...
a wydawało mi się, że przeszukałem dobrze forum, no ale cóż - repetitio mater sculorum czy jakoś tak..

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

Post autor: ZiMny »

no ale cóż - repetitio mater sculorum czy jakoś tak..
Repetitio mater stultorum ;)
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Byłem święcie przekonany, że przeczytałeś tamten mój tutorialik i pytałeś już wyłącznie o firmę, która Ci sprzeda blaszki w odpowiednim rozmiarze. Ech, komunikacja ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

ODPOWIEDZ