Wilczy Jeźdźcy

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
ajpinus
Chuck Norris

Post autor: ajpinus »

Zauwazylem, ze gracze, nawet Ci doswiadczeni, uciekaja przecietnie w 30% przypadkach. Mowiee tu o wolf ridersach ktorzy zbieraja sie na 7 jezeli maja muzyka a zazwyczaj maja. Opieram sie na wlasnych obserwacjach i wlasnych grach. Moim zdaniem czesciej uzywa sie ich do szarzy na obcy fast jak na przyklad marauderow na koniach czy Darkridersow lub niszczenia maszyn i polowania na magow niz do kitrania sie nimi w sneaku miedzy klockami przeciwnika i odginania szarz. Duzo zalezy od sytuacji i przeciwnika. Szerze mowiac save 4+ bralem kiedys jak robilem klocek 12 - 16, ale w piecioosobowych oddzialach tez widze zasosowanie wyzszego sava kosztem fast cavalery.

ps. nie jestem juz taki mlody, pozdro

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

ajpinus pisze:ps. nie jestem juz taki mlody, pozdro
mam tylko 12 lat ^^

nie no to taki żarcik... Sorry ;)

każdy gra jak lubi... ja nie widze sensu kawaleri, która ma w szarży S 4, WS 2, więc po co jej na dodatek SV+4 kosztem fasta? no ale spoko... ja lubie wystawić sobie w oddziale 8 trolli no :roll: ... więc są różne zabawki

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Leszczu pisze:
Esco pisze:Mówiąc o tarczach myślałem raczej o oddziale do pilnowania maszyn i szamanow, kontrowania wrogich fastów/lataczy - maja bardzo duzy move, S4 w szarzy...
A zasada fastcavalry jest im niepotrzebna - jako fasty i tak sa jednorazowi - albo ich wystrzelaja w pien pierwsi lepsi smieciarze z lukami, albo dadzą flee i nigdy sie nie zbiorą z tą nedzną Ld... chyba ze ktos planuje jezdzic za nimi generalem :roll:
dobrze... wystaw więc ich z tarczami... chętnie z tobą zagram... do pilnowania maszyn kawaleria... lol... głupszej rzeczy to ja nie słyszałem
Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy... Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie. :roll: Ogarnij się.

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Esco pisze:Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy... Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie. :roll: Ogarnij się.
ajjj... Jeśli więc nie polemizujesz to ten cały post mam uznać za prowokacje? Hmmm...
Esco pisze:Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy...
Jasne... Mam 15 lat, kręcony włosy, 150 cm, moja dziewczyna nazywa się Pawełek i umie kręcić niezłe lody... ^^ :*
Esco pisze:Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie
Leszczu... Hah! Mi się ten nick bardzo podoba... Taki SwEeEeEeT :* I nie jestem aż tak doświadczony by byc w czołówce ligi ale jestem aż tak doświadczony by stwierdzić, że wystawianie wolf ridersów z tarczami kosztem fast cavalery, pilnujących maszyn jest plewne i bez sensu... Ale jak chcesz to prosze ;) wystawiaj;)

to wszystko jest jak lokata...

koniec kłotni! Pokój człowieku! YO! AMEN!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Esco pisze:
Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy...
to sie wyloguj, bo lwia czesc uzytkownikow tego forum tak wyglada. uroki fantastyki i mody na geymetal.

Odnosnie ogarnij sie - to Leszcz chyba moze pochwalic sie troche wiekszym doswiadczeniem i ograniem OnG niz Ty, wiec przystopuj troche.
Myslisz ze wsrod swoich jestes, czy co?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

dla mnie to tez jest bez sensu
wystawienie ich w poblizu maszyn to jak proszenie sie o klopoty-chyba ze wszedzie sa bully
5W przy 3T i 4+AS...to az proszenie sie o klopoty,a raczej kilka panik

no i co takiego moze napasc na maszyny ze roznica 1AS ma az takie znaczenie?
dla mnie wazniejsza jest mobilnosc

co do ciezkiej goblinskiej kawalerii-moznaby sie pobawic z np 15-20,FCG
wychodza w cenie gdzies pomiedzy zwyklakami a big uns
a traktowanie-szybki oddzial flankujacy z statycznym CR
ale nie podejmuje sie przeprowadzenia playtestow takiej konfiguracji

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Kiedys na starej edycji widzialem pare przypadkow takiej konfiguracji i z tego co wiem to u odpowiednich graczy dawalo rade.

co do samego fasta to wlasnie fakt ze jest fastem pozwala mu na cuda i rozne zagrania tego typu. zabranie im tej umiejetnosci sprawia ze staja sie zupelnie nie przydatni do funkcji do jakiej zostali przeznaczeni.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

na starej dawało rade, szereg od 4 modeli pozwalał na to, teraz od 5 to raczj marnie to widze, taki wagon wilczków...
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Wilki nigdy nie były i nie będą morderczym postrachem klockow worga, maszynke pojadą bez problemu z savem na 5+. Ale strata mobilnosci związanej z fastem całkowicie udupia ten odział. Tarcze, tak jak ktos napiasl, przy wysatwianiu 15+ ale to wg mnie nie ma wiekszego sensu.

P.S> jak ktos sie uraził za "brednie" to sory :)

ajpinus
Chuck Norris

mozna sie pokusic o wystawienie 20 wolfridersow z savem 4+ w tym big bossa z one hit woundom, wtedy mozna szarzowac piechote od przodu. Troche taki klocek zajmuje miejsca, ale zawsze jest ten atut ze to my szarzujemy i mam spory bo az 40 US do tego dajemy sztandar i +5 na poczatek jak w morde strzelil plus jakis wound od bosa zawsze wejdzie z sila 10. Fajny oddzial mysle

Awatar użytkownika
Nerull
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nerull »

ciężko to nawet zmieścić w strefie rozstawienia 5''x8'' hehe no i jak w to nie trafić z lobby... i jakie falnki wielkie ma... już bym wolał badać jakieś szaleństwa z herdem tej wielkości - jak wybuchnie to cały stół wyczyści - oba rozwiązania mają podobny sens :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ha! Mam mega pomysł na jakiś lokalik :D Na małe pts wystawiamy 2 goblińskich bohaterów na wilkach. Jeden to generał, a drugi to bsb z +d6 do szarży. Pakujemy ich w 18 wolf ridersów i w pierwszej turze z Waagh! ładujemy się klockiem z +6 CR i 2 herosami w linie przeciwnika :D Może być zabawnie ;) Tylko przydałyby się tajne rozpy.

Ale generalnie wagony wilków raczej furory nie robią. Nie próbowałem i na razie nie mam zamiaru próbować :)

ajpinus
Chuck Norris

O to chodzi, o szybkie wbicie sie w 1 turze. Z herosem i z bsb ktory ma do tego war banner. Heros buty i one hit wonde i jedziesz po wiekszosci piechot. 3 za ranki + 1 za przewage + 3 za sztandary + powiedzmy 2 Wondy.

Awatar użytkownika
Nerull
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nerull »

ha chore, ale chyba dla jaj zobaczę jak zadziała na krasie - dojechać do działka w 1 turze, przejechać przez nie na wylot i w następnej turze wjechać w pluton egzekucyjny od zada strony :wink:
acz nie wiem, czy zasadniejsze nie byłoby waaghnąć sobie z bo na wywernie i dodatkowo terroryzować otoczenie
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Pomysły podobne też miewałem ale ... to wygląda ładnie tylko na papierze.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

To ja wam powiem jak to wygląda w praktyce :P
Co prawda nie testowałem pomysłu Kołaty z +d6 cali szarży na BSB, ale 14tkę z Herosami już postawiłem na stole parę razy :D Herosem był gobliński BSB z Warbannerem. Strategia opierała się na tym, że tuż obok tej kawy toczył się rydwan gobliński z generałem na wierzchu (Porko's Pigstikka), który miał szarżować wraz z kawą. Rozwiązanie sprawdzało się w miarę dobrze, pokroiłem ładnych parę klocków tym (w przypadku, gdy szarżuje zarówno oddział jak i rydwan jest naprawdę OK). Problem jest tej natury, że jest to zbyt miękki klocek, nie ma liderki dobrej (HE/DE/WE/VC/TK/OK/DL są prawie niemożliwe do zaszarżowania obydwoma oddziałami naraz) i naprawdę nie ma co z tym oddziałem zrobić jak już się wygra walkę, bo zbyt trudno się nim operuje, obrót tym molochem to tragedia. Jedyne rozwiązanie to wyjechać poza stół i tam zawracać :P

A inna sprawa, że raz wystawiłem ten miły oddział na grę towarzyską z Reykim i przez niezdaną animozję imperialna szkoła artylerii zrobiła z tych 15 chłopców samotnego BSB :lol2:

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

nie wiem jak inni ale ja stosuje wilki podobnie jak psy w chaosie - do odginania szarz i wciagania w pulapki. psy nie maja zasady fast cavalry i daja jakos rade.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Ale psy kosztuja 30 punktow a za nimi jada rycerze z dwoma/trzema atakami z sila 5 kazdy...

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

A za moimi wilkami ida savage z 2 atakami z S:5 kazdy, sztandarem, outnumberem i 3 szeregami :roll: i co z tego?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

a ja nie jestem przekonany do zadnej formy screenow w tej edycji
oblana animozja i 2-3 oddzialy mam w doopie

do odginania szarz lepszy jest fast-bo dojedzie tam gdzie chce i obroci sie w strone ktora chce
z ciezka kawaleria jest juz roznie-pokazalem to kiedys paru graczom HE ktorzy uzywali SH prawie jak ellrianow->nie wazne ile masz ruchu niektore przesuniecia takiej jednostki sa niewykonalne i juz
chyba ze to mega mobilny fast

ODPOWIEDZ