Wilczy Jeźdźcy
Moderator: Kołata
Zauwazylem, ze gracze, nawet Ci doswiadczeni, uciekaja przecietnie w 30% przypadkach. Mowiee tu o wolf ridersach ktorzy zbieraja sie na 7 jezeli maja muzyka a zazwyczaj maja. Opieram sie na wlasnych obserwacjach i wlasnych grach. Moim zdaniem czesciej uzywa sie ich do szarzy na obcy fast jak na przyklad marauderow na koniach czy Darkridersow lub niszczenia maszyn i polowania na magow niz do kitrania sie nimi w sneaku miedzy klockami przeciwnika i odginania szarz. Duzo zalezy od sytuacji i przeciwnika. Szerze mowiac save 4+ bralem kiedys jak robilem klocek 12 - 16, ale w piecioosobowych oddzialach tez widze zasosowanie wyzszego sava kosztem fast cavalery.
ps. nie jestem juz taki mlody, pozdro
ps. nie jestem juz taki mlody, pozdro
mam tylko 12 lat ^^ajpinus pisze:ps. nie jestem juz taki mlody, pozdro
nie no to taki żarcik... Sorry
każdy gra jak lubi... ja nie widze sensu kawaleri, która ma w szarży S 4, WS 2, więc po co jej na dodatek SV+4 kosztem fasta? no ale spoko... ja lubie wystawić sobie w oddziale 8 trolli no ... więc są różne zabawki
Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy... Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie. Ogarnij się.Leszczu pisze:dobrze... wystaw więc ich z tarczami... chętnie z tobą zagram... do pilnowania maszyn kawaleria... lol... głupszej rzeczy to ja nie słyszałemEsco pisze:Mówiąc o tarczach myślałem raczej o oddziale do pilnowania maszyn i szamanow, kontrowania wrogich fastów/lataczy - maja bardzo duzy move, S4 w szarzy...
A zasada fastcavalry jest im niepotrzebna - jako fasty i tak sa jednorazowi - albo ich wystrzelaja w pien pierwsi lepsi smieciarze z lukami, albo dadzą flee i nigdy sie nie zbiorą z tą nedzną Ld... chyba ze ktos planuje jezdzic za nimi generalem
ajjj... Jeśli więc nie polemizujesz to ten cały post mam uznać za prowokacje? Hmmm...Esco pisze:Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy... Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie. Ogarnij się.
Jasne... Mam 15 lat, kręcony włosy, 150 cm, moja dziewczyna nazywa się Pawełek i umie kręcić niezłe lody... ^^ :*Esco pisze:Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy...
Leszczu... Hah! Mi się ten nick bardzo podoba... Taki SwEeEeEeT :* I nie jestem aż tak doświadczony by byc w czołówce ligi ale jestem aż tak doświadczony by stwierdzić, że wystawianie wolf ridersów z tarczami kosztem fast cavalery, pilnujących maszyn jest plewne i bez sensu... Ale jak chcesz to prosze wystawiaj;)Esco pisze:Przybierasz ton doświadczonego gracza z czołówki ligowej, a twój nick przemawia sam za siebie
to wszystko jest jak lokata...
koniec kłotni! Pokój człowieku! YO! AMEN!
to sie wyloguj, bo lwia czesc uzytkownikow tego forum tak wyglada. uroki fantastyki i mody na geymetal.Esco pisze:
Nie zwykłem polemizować z osobami mającymi 15 lat i kręcone włosy...
Odnosnie ogarnij sie - to Leszcz chyba moze pochwalic sie troche wiekszym doswiadczeniem i ograniem OnG niz Ty, wiec przystopuj troche.
Myslisz ze wsrod swoich jestes, czy co?
dla mnie to tez jest bez sensu
wystawienie ich w poblizu maszyn to jak proszenie sie o klopoty-chyba ze wszedzie sa bully
5W przy 3T i 4+AS...to az proszenie sie o klopoty,a raczej kilka panik
no i co takiego moze napasc na maszyny ze roznica 1AS ma az takie znaczenie?
dla mnie wazniejsza jest mobilnosc
co do ciezkiej goblinskiej kawalerii-moznaby sie pobawic z np 15-20,FCG
wychodza w cenie gdzies pomiedzy zwyklakami a big uns
a traktowanie-szybki oddzial flankujacy z statycznym CR
ale nie podejmuje sie przeprowadzenia playtestow takiej konfiguracji
wystawienie ich w poblizu maszyn to jak proszenie sie o klopoty-chyba ze wszedzie sa bully
5W przy 3T i 4+AS...to az proszenie sie o klopoty,a raczej kilka panik
no i co takiego moze napasc na maszyny ze roznica 1AS ma az takie znaczenie?
dla mnie wazniejsza jest mobilnosc
co do ciezkiej goblinskiej kawalerii-moznaby sie pobawic z np 15-20,FCG
wychodza w cenie gdzies pomiedzy zwyklakami a big uns
a traktowanie-szybki oddzial flankujacy z statycznym CR
ale nie podejmuje sie przeprowadzenia playtestow takiej konfiguracji
Kiedys na starej edycji widzialem pare przypadkow takiej konfiguracji i z tego co wiem to u odpowiednich graczy dawalo rade.
co do samego fasta to wlasnie fakt ze jest fastem pozwala mu na cuda i rozne zagrania tego typu. zabranie im tej umiejetnosci sprawia ze staja sie zupelnie nie przydatni do funkcji do jakiej zostali przeznaczeni.
co do samego fasta to wlasnie fakt ze jest fastem pozwala mu na cuda i rozne zagrania tego typu. zabranie im tej umiejetnosci sprawia ze staja sie zupelnie nie przydatni do funkcji do jakiej zostali przeznaczeni.
na starej dawało rade, szereg od 4 modeli pozwalał na to, teraz od 5 to raczj marnie to widze, taki wagon wilczków...
Wilki nigdy nie były i nie będą morderczym postrachem klockow worga, maszynke pojadą bez problemu z savem na 5+. Ale strata mobilnosci związanej z fastem całkowicie udupia ten odział. Tarcze, tak jak ktos napiasl, przy wysatwianiu 15+ ale to wg mnie nie ma wiekszego sensu.
P.S> jak ktos sie uraził za "brednie" to sory
P.S> jak ktos sie uraził za "brednie" to sory
mozna sie pokusic o wystawienie 20 wolfridersow z savem 4+ w tym big bossa z one hit woundom, wtedy mozna szarzowac piechote od przodu. Troche taki klocek zajmuje miejsca, ale zawsze jest ten atut ze to my szarzujemy i mam spory bo az 40 US do tego dajemy sztandar i +5 na poczatek jak w morde strzelil plus jakis wound od bosa zawsze wejdzie z sila 10. Fajny oddzial mysle
Ha! Mam mega pomysł na jakiś lokalik Na małe pts wystawiamy 2 goblińskich bohaterów na wilkach. Jeden to generał, a drugi to bsb z +d6 do szarży. Pakujemy ich w 18 wolf ridersów i w pierwszej turze z Waagh! ładujemy się klockiem z +6 CR i 2 herosami w linie przeciwnika Może być zabawnie Tylko przydałyby się tajne rozpy.
Ale generalnie wagony wilków raczej furory nie robią. Nie próbowałem i na razie nie mam zamiaru próbować
Ale generalnie wagony wilków raczej furory nie robią. Nie próbowałem i na razie nie mam zamiaru próbować
To ja wam powiem jak to wygląda w praktyce
Co prawda nie testowałem pomysłu Kołaty z +d6 cali szarży na BSB, ale 14tkę z Herosami już postawiłem na stole parę razy Herosem był gobliński BSB z Warbannerem. Strategia opierała się na tym, że tuż obok tej kawy toczył się rydwan gobliński z generałem na wierzchu (Porko's Pigstikka), który miał szarżować wraz z kawą. Rozwiązanie sprawdzało się w miarę dobrze, pokroiłem ładnych parę klocków tym (w przypadku, gdy szarżuje zarówno oddział jak i rydwan jest naprawdę OK). Problem jest tej natury, że jest to zbyt miękki klocek, nie ma liderki dobrej (HE/DE/WE/VC/TK/OK/DL są prawie niemożliwe do zaszarżowania obydwoma oddziałami naraz) i naprawdę nie ma co z tym oddziałem zrobić jak już się wygra walkę, bo zbyt trudno się nim operuje, obrót tym molochem to tragedia. Jedyne rozwiązanie to wyjechać poza stół i tam zawracać
A inna sprawa, że raz wystawiłem ten miły oddział na grę towarzyską z Reykim i przez niezdaną animozję imperialna szkoła artylerii zrobiła z tych 15 chłopców samotnego BSB
Co prawda nie testowałem pomysłu Kołaty z +d6 cali szarży na BSB, ale 14tkę z Herosami już postawiłem na stole parę razy Herosem był gobliński BSB z Warbannerem. Strategia opierała się na tym, że tuż obok tej kawy toczył się rydwan gobliński z generałem na wierzchu (Porko's Pigstikka), który miał szarżować wraz z kawą. Rozwiązanie sprawdzało się w miarę dobrze, pokroiłem ładnych parę klocków tym (w przypadku, gdy szarżuje zarówno oddział jak i rydwan jest naprawdę OK). Problem jest tej natury, że jest to zbyt miękki klocek, nie ma liderki dobrej (HE/DE/WE/VC/TK/OK/DL są prawie niemożliwe do zaszarżowania obydwoma oddziałami naraz) i naprawdę nie ma co z tym oddziałem zrobić jak już się wygra walkę, bo zbyt trudno się nim operuje, obrót tym molochem to tragedia. Jedyne rozwiązanie to wyjechać poza stół i tam zawracać
A inna sprawa, że raz wystawiłem ten miły oddział na grę towarzyską z Reykim i przez niezdaną animozję imperialna szkoła artylerii zrobiła z tych 15 chłopców samotnego BSB
a ja nie jestem przekonany do zadnej formy screenow w tej edycji
oblana animozja i 2-3 oddzialy mam w doopie
do odginania szarz lepszy jest fast-bo dojedzie tam gdzie chce i obroci sie w strone ktora chce
z ciezka kawaleria jest juz roznie-pokazalem to kiedys paru graczom HE ktorzy uzywali SH prawie jak ellrianow->nie wazne ile masz ruchu niektore przesuniecia takiej jednostki sa niewykonalne i juz
chyba ze to mega mobilny fast
oblana animozja i 2-3 oddzialy mam w doopie
do odginania szarz lepszy jest fast-bo dojedzie tam gdzie chce i obroci sie w strone ktora chce
z ciezka kawaleria jest juz roznie-pokazalem to kiedys paru graczom HE ktorzy uzywali SH prawie jak ellrianow->nie wazne ile masz ruchu niektore przesuniecia takiej jednostki sa niewykonalne i juz
chyba ze to mega mobilny fast