Ty nie zaslużyleś...Patryk pisze:dawaj browar
Krajobraz w literaturze ;)
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
kolega chyba najblizej browara
szczególnie ostatni link.
może buziaka też dostanie
Dobry.
Pamietalem ze kiedys ktos juz stworzyl temat o zagadnieniach(u) maturalnych z ustnego na polaku, wiec nie bede zasmiecac plotow i mlotow
(znaczy sie, utrudnial znalezienia rozluniania posladow )
tylko dopisze swoja rozpaczliwa prosbe o pomoc tutaj
--SATYRYCZNY OBRAZ SWIATA--
Omow zagadnienie w odniesieniu do wybranych utworow literackich roznych epok.
To zaczynamy, jakich autorow, a moze jakie konkretne pozycje byscie polecali do opracowania tego zagadnienia ?
ma moze ktos dostep do obrazow/obrazkow satyrycznych, ktore moglby sie okazac przydatne w tworzeniu prezentacji ?
(no moze to nie literatura, ale maly bonus moge dorzucic co by oczarowac jury)
Moje typy jak na razie sa dosc skromne i mialem zamiar wykorzystac satyry Reja, Krasickiego jako trzon,
dopelnic calosci mialy 2-3 miejsze utwory, no i wlasnie, nie wiem co wybrac, ciezko mi cos znalesc,
mielibyscie moze jakies sugestie ?
Wszystkie sugestie i pomoce, cholernie milo widziane
z gory dzieki za pomoc
ps. wybaczcie brak znakow PL, cos mi sie pokaszanilo w ustawieniach klawiatury.
Pamietalem ze kiedys ktos juz stworzyl temat o zagadnieniach(u) maturalnych z ustnego na polaku, wiec nie bede zasmiecac plotow i mlotow
(znaczy sie, utrudnial znalezienia rozluniania posladow )
tylko dopisze swoja rozpaczliwa prosbe o pomoc tutaj
--SATYRYCZNY OBRAZ SWIATA--
Omow zagadnienie w odniesieniu do wybranych utworow literackich roznych epok.
To zaczynamy, jakich autorow, a moze jakie konkretne pozycje byscie polecali do opracowania tego zagadnienia ?
ma moze ktos dostep do obrazow/obrazkow satyrycznych, ktore moglby sie okazac przydatne w tworzeniu prezentacji ?
(no moze to nie literatura, ale maly bonus moge dorzucic co by oczarowac jury)
Moje typy jak na razie sa dosc skromne i mialem zamiar wykorzystac satyry Reja, Krasickiego jako trzon,
dopelnic calosci mialy 2-3 miejsze utwory, no i wlasnie, nie wiem co wybrac, ciezko mi cos znalesc,
mielibyscie moze jakies sugestie ?
Wszystkie sugestie i pomoce, cholernie milo widziane
z gory dzieki za pomoc
ps. wybaczcie brak znakow PL, cos mi sie pokaszanilo w ustawieniach klawiatury.
"Stopień głupoty twojego postępowania, jest wprost proporcjonalny do liczby przyglądających ci się osób."
G. Orwell
spróbuj posuzkać politycznych dziel, często rózni komentatorzy w wielkiej satyrze przedstawiają świat.
spróbuj posuzkać politycznych dziel, często rózni komentatorzy w wielkiej satyrze przedstawiają świat.
groteską od niego powiewa... tylko się wczytać,
rzecz jasna groteska to nie to samo co satyra, aczkowliek można się doszukać takich motywów.
z resztą to jest satyryczny obraz świata, da rade podpiąć.
rzecz jasna groteska to nie to samo co satyra, aczkowliek można się doszukać takich motywów.
z resztą to jest satyryczny obraz świata, da rade podpiąć.
nie musisz mi nic gratulować, z resztą czemu chcesz mi gratulwoać, widze coś więcej czy coś? <no offence>
przecież pisze o grotesce...
jeszcze raz... groteska to nie satyra ale mają wiele wspólnego i co więcej, często są nawet blednie utożsamianie.
A Orwel jedzie groteską.
Z resztą Orwel nie napisal tylko folwarku i 84, ma wiele essejów, chociażby o parzeniu herbaty w Angli, bądz o kuchni angielskiej.
przecież pisze o grotesce...
jeszcze raz... groteska to nie satyra ale mają wiele wspólnego i co więcej, często są nawet blednie utożsamianie.
A Orwel jedzie groteską.
Z resztą Orwel nie napisal tylko folwarku i 84, ma wiele essejów, chociażby o parzeniu herbaty w Angli, bądz o kuchni angielskiej.