Kilka pytań odnośnie zasad

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Zagranie legalne, ale OCZYWISCIE nie pozwala na zaszarzowanie maga w lesie! Jak na niego sie wpakujesz to sie zatrzymujesz 1'' przed i tyle.

Edit: a co do pytanie czy skinki musza rzucac Fear z szarzy z zaduzej odleglosci - jak normalnie rzucaja jak mamy pewnosc ze szarza dojdzie.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

A gdzie masz napisane, że zatrzymuje się cal przed magiem? Jest napisane, że nie wolno deklarować szarż nieprawdopodobnych, skoro uznajemy, że ta jest prawdopodobna bo cośtam-cośtam-cośtam to gracz ma pełne prawo wykłócać się o Enemy in the Way w takiej sytuacji. Gdyby deklarował szarżę na cel do którego nie dojdzie przez maga w lesie to mogę mu powiedzieć, że nie może zadeklarować bo jest nieprawidłowa, a tak to mogę tylko powiedzieć "nie bo nie, zatrzymuje się cal przed".
Tak samo zresztą w przypadku Kielona, gdyby stały tam na przykład Mengile, a szarżowały Driady, deklarowałby on szarżę w zasłoniętą kawalerię, a jak by się okazało, że jednak feara zdali i nie uciekają do decyduje się pomóc driadom z Enemy in the Way, jak to nie jest deklaracja szarży nieprawdopodobnej w celu uzyskania czegoś "przy okazji" to dochodzimy do wniosku, że jedyną taką sytuacją jest szarża piechotę na 24 cale w latarkę.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Dziękuę b_sk za wyjaśnienie Jankielowi pojęcia "can of worms". :P
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ja też dziekuję.
Osobiście nigdy bym nie pozwoilił na szarżę, która będzie skuteczna tylko w momencie, gdy przeciwnik zrobi flee.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Czyli jakby skinki staly blizej wildow, to spokojnie w maga moga wjechac z "enemy in the way" ?
Nie wydaje mi sie.

Edit:
@Jankiel: nawet jakby nic przy okazji sie nie dalo ugrac? (pusty stol ostatni oddzial przeciwnika, moja 6-ta tura).

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Jankiel pisze:Ja też dziekuję.
Osobiście nigdy bym nie pozwoilił na szarżę, która będzie skuteczna tylko w momencie, gdy przeciwnik zrobi flee.
No tak tylko tu nie chodzi o to żeby się wykłucać przez kolejne 40 minut w czasie bitwy tylko żeby było to ustalone w zasadach(uściśleniach).
Niech liga sędziowska się tym zajmie i najlepiej wpisze to w uściśleniach.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Czy ktos moglby podeprzec swoje zdanie zasadami (chodzi mi o niemozliwosc szarzy)?
Bo sorry, ale IMO glosy w stylu 'ja to bym nie pozwolil' za bardzo nic nie wnosza...
Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."
Ktora akurat potwierdza, ze zagranie jest legalne.

No i jeszcze jedna kwestia, jak dokladnie dziala enemy in the way. Czy oddzial, ktory wpadamy z eitw musi byc za oddzialem w ktory szarzujemy, czy nie?
Generalnie omawiamy jak to jest niedobrze jak szarzujemy kombinacyjnie, bo moze dojsc do przegietych enemy in the way.
A problem jest taki, ze to enemy in the way rozumiane jako 'wszystko co jest po prostej do regimentu ktory uciekl moze byc zaszarzowane' jest przegiete. A nie szarze kombinacyjne... Bo pozwala na szarze w tamtego maga w kazdym przypadku, gdy blokuje on droge do szarzy...

Ja enemy in the way, ujete w wyrazeniu 'straigh after' rozumiem jako nalezy najpierw osiagnac pozycje, ktorej regiment szarzowany byl poczatkowo a potem mozna sobie w cos wpadac dalej.
Czy moglby mnie ktos wyprowadzic z bledu jesli sie myle?
Czy mozna zaszarzowac w niewidocznego w lesie maga b_sk, jesli fast znajdzie sie w zasiegu szarzy wildow a mag bedzie jedyna przeszkoda w osiagnieciu celu szarzy?

p.s. co to jest 'can of worms'?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Enemy in the Way działa tak, że we wszystko w linii możesz wpaść. Po erracie, przeciwnik nie musi nawet mówić flee, żeby można było wpaść z EITW. Dlatego pozwolenie na deklarowanie szarż w tym stylu powoduje, że można z tym różne wałki konstruować bo w wypadku gdy jest dojście do oddziału szarżowanego jest od samego początku to sędzia każe tak szarżować, jakby się chciało dojść, a jak coś niewidzialnego blokuje to mówi, że szarża niemożliwa i tyle, a "can of worms" to taka odpowiedź na pytanie, która generuje nowe pytania, czyli tak naprawdę żadna odpowiedź.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Czy mozna zaszarzowac w niewidocznego w lesie maga b_sk, jesli fast znajdzie sie w zasiegu szarzy wildow a mag bedzie jedyna przeszkoda w osiagnieciu celu szarzy?
nie mozna deklarowac szarz niemozliwych ;)
mniej wiecej puszka pandory ;)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze:
mniej wiecej puszka pandory ;)
Correct.

b_sk pokazał problemy.
Jego definicja - nieprecyzyjna.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

A tak swoją drogą pytanie, czy Pandora's Box i Can of Worms czymś się różni w użyciu, czy można używać zamiennie?

A co do definicji to sugerowałem się tym: A can of worms is a complex, troublesome situation arising when a decision or action produces considerable subsequent problems i przerobiłem tak, żeby pasowało do aktualnej dyskusji, ale żem student politechniki i informatyk to może nie do końca wyszło. :wink:
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, o 15:11 przez b_sk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

A ja sie nadal pytam - czy jak skinki sa w zasiegu to moge wpasc w tego maga w lesie czy nie?
Swoja droga problem tego maga jest problemem przeginania "enemy in the way" i nie ma nic wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy.

Wedug mnie szarza taka jak na ostatnim rysuknu jest mozliwa w sensie istnienia prawdopodobienstwa, ze zostanie wykonana. Czyli mozliwa do zadeklarowania.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Swoja droga problem tego maga jest problemem przeginania "enemy in the way" i nie ma nic wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy.
nie. ma bardzo duzo wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy :P bo enemy in the way w wypadku jakby mag ukryty wlesie by byl na drodze szarzujacego jak najbardziej mozna zrobic :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czy ktos moglby podeprzec swoje zdanie zasadami (chodzi mi o niemozliwosc szarzy)?
Nie, bo nie ma zasad tgo dotyczących.
Natomiast zagrania opierające się na założeniu "a jakby mój oddział nie zebrał się na 10 ld i uciekł na 18, to wtedy udałoby mi się zaszarżować" zaczynają byc zwyczajnie niesmaczne. Naprawde, spieranie się o to, czy szarża jest możliwa, czy nie, to jak spierani sie o to, od którego momentu zaczyna się overguess.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

A jesli oddzial zbiera sie na ld2?

A jesli moj oddzial, ktory stoi przed oddzialem, ktorym deklaruje szarze, porusza sie w compulsory movement to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
a) swarm musi wyrzucic 3 na 2d6 by zejsc z lini szarzy
b) swarm musi wyrzucic 2 na 2d6 by zejsc z lini szarzy

Albo jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
Co jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, ale musi zdac feara? (podobna sytuacja co Kielona, tylko warunkiem jest zdanie feara a nie nie zdanie)

Co jesli szarza jest mozliwa tylko, jesli oddzial, na ktory szarzuje oddzialem przeszkadzajacym w szarzy powie hold, a jesli powie flee to juz mozliwa nie bedzie? (odwrocenie sytuacji z fearem)

Konkretne odpowiedzi: mozliwa/niemozliwa?
IMO jesli szarza pod warunkiem niezdania feara jest niemozliwa, to niemozliwa jest takze szarza w kazdej z ww sytuacji.

p.s. JJ: W celu upewnienia sie czy dobrze zrozumialem: czy mozna odpowiedz Jankiela nazwac 'can of worms'? :P

adamski1977
Warzywo

Post autor: adamski1977 »

Wiesz co ... odpowiem Ci na twoje pytania, bo szczerze mówiąc już dawno tak się nie uśmiałem czytając posty. Otóż napisałeś:

"Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."

Wg. mnie jest to właśnie odpowiedż na Twoje pytania. NIE masz ŻADNEJ PEWNOŚCI co do MOŻLIWOŚCI wykonania szarży w każdym wymienionym przez Ciebie przypadku. Jak więc możesz zakładać, że jakąkolwiek pewność w przypadku gdy istnieje JAKIKOLWIEK element losowy ?

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

A gdzie jest napisane, ze musi byc pewnosc, ze szarza bedzie mozliwa by ja zadeklarowac?
Jest wlasnie wrecz przeciwnie, nie mozna zadeklarowac szarzy gdy jest pewnosc, ze sie nie uda.

Cytujesz jedno, piszesz co innego.

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Post autor: mdłości »

Jeśli można prosić o wyjaśnienie jednej rzeczy...
Napisaliście na początku, że w wyniku overruna można robić szarżę taktyczną na skirmisz albo maszynę. Czy oznacza to ze w overrunie jeśli mam zasięg do przeciwnika, którego widzę, mogę robić wheele, bo rozumiem że to jest istota tego pytania?

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Oczywiście że można.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Post autor: mdłości »

Obrazek

Czyli sytuacja w której fioletowi wildzi 1, po zniszczeniu w szarży całkowicie czarnego oddziału wilków, wbijają się w bok oddziału ghuli (niebieski) (może niedokładnie to narysowałem ale przed rzutem na dystans overruna widzą ghule) walczących z oddziałem wildów 2 jest całkowicie legalna?

ODPOWIEDZ