Kilka pytań odnośnie zasad
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
A gdzie masz napisane, że zatrzymuje się cal przed magiem? Jest napisane, że nie wolno deklarować szarż nieprawdopodobnych, skoro uznajemy, że ta jest prawdopodobna bo cośtam-cośtam-cośtam to gracz ma pełne prawo wykłócać się o Enemy in the Way w takiej sytuacji. Gdyby deklarował szarżę na cel do którego nie dojdzie przez maga w lesie to mogę mu powiedzieć, że nie może zadeklarować bo jest nieprawidłowa, a tak to mogę tylko powiedzieć "nie bo nie, zatrzymuje się cal przed".
Tak samo zresztą w przypadku Kielona, gdyby stały tam na przykład Mengile, a szarżowały Driady, deklarowałby on szarżę w zasłoniętą kawalerię, a jak by się okazało, że jednak feara zdali i nie uciekają do decyduje się pomóc driadom z Enemy in the Way, jak to nie jest deklaracja szarży nieprawdopodobnej w celu uzyskania czegoś "przy okazji" to dochodzimy do wniosku, że jedyną taką sytuacją jest szarża piechotę na 24 cale w latarkę.
Tak samo zresztą w przypadku Kielona, gdyby stały tam na przykład Mengile, a szarżowały Driady, deklarowałby on szarżę w zasłoniętą kawalerię, a jak by się okazało, że jednak feara zdali i nie uciekają do decyduje się pomóc driadom z Enemy in the Way, jak to nie jest deklaracja szarży nieprawdopodobnej w celu uzyskania czegoś "przy okazji" to dochodzimy do wniosku, że jedyną taką sytuacją jest szarża piechotę na 24 cale w latarkę.
A licky boom boom down!!!
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Dziękuę b_sk za wyjaśnienie Jankielowi pojęcia "can of worms". ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
No tak tylko tu nie chodzi o to żeby się wykłucać przez kolejne 40 minut w czasie bitwy tylko żeby było to ustalone w zasadach(uściśleniach).Jankiel pisze:Ja też dziekuję.
Osobiście nigdy bym nie pozwoilił na szarżę, która będzie skuteczna tylko w momencie, gdy przeciwnik zrobi flee.
Niech liga sędziowska się tym zajmie i najlepiej wpisze to w uściśleniach.
Czy ktos moglby podeprzec swoje zdanie zasadami (chodzi mi o niemozliwosc szarzy)?
Bo sorry, ale IMO glosy w stylu 'ja to bym nie pozwolil' za bardzo nic nie wnosza...
Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."
Ktora akurat potwierdza, ze zagranie jest legalne.
No i jeszcze jedna kwestia, jak dokladnie dziala enemy in the way. Czy oddzial, ktory wpadamy z eitw musi byc za oddzialem w ktory szarzujemy, czy nie?
Generalnie omawiamy jak to jest niedobrze jak szarzujemy kombinacyjnie, bo moze dojsc do przegietych enemy in the way.
A problem jest taki, ze to enemy in the way rozumiane jako 'wszystko co jest po prostej do regimentu ktory uciekl moze byc zaszarzowane' jest przegiete. A nie szarze kombinacyjne... Bo pozwala na szarze w tamtego maga w kazdym przypadku, gdy blokuje on droge do szarzy...
Ja enemy in the way, ujete w wyrazeniu 'straigh after' rozumiem jako nalezy najpierw osiagnac pozycje, ktorej regiment szarzowany byl poczatkowo a potem mozna sobie w cos wpadac dalej.
Czy moglby mnie ktos wyprowadzic z bledu jesli sie myle?
Czy mozna zaszarzowac w niewidocznego w lesie maga b_sk, jesli fast znajdzie sie w zasiegu szarzy wildow a mag bedzie jedyna przeszkoda w osiagnieciu celu szarzy?
p.s. co to jest 'can of worms'?
Bo sorry, ale IMO glosy w stylu 'ja to bym nie pozwolil' za bardzo nic nie wnosza...
Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."
Ktora akurat potwierdza, ze zagranie jest legalne.
No i jeszcze jedna kwestia, jak dokladnie dziala enemy in the way. Czy oddzial, ktory wpadamy z eitw musi byc za oddzialem w ktory szarzujemy, czy nie?
Generalnie omawiamy jak to jest niedobrze jak szarzujemy kombinacyjnie, bo moze dojsc do przegietych enemy in the way.
A problem jest taki, ze to enemy in the way rozumiane jako 'wszystko co jest po prostej do regimentu ktory uciekl moze byc zaszarzowane' jest przegiete. A nie szarze kombinacyjne... Bo pozwala na szarze w tamtego maga w kazdym przypadku, gdy blokuje on droge do szarzy...
Ja enemy in the way, ujete w wyrazeniu 'straigh after' rozumiem jako nalezy najpierw osiagnac pozycje, ktorej regiment szarzowany byl poczatkowo a potem mozna sobie w cos wpadac dalej.
Czy moglby mnie ktos wyprowadzic z bledu jesli sie myle?
Czy mozna zaszarzowac w niewidocznego w lesie maga b_sk, jesli fast znajdzie sie w zasiegu szarzy wildow a mag bedzie jedyna przeszkoda w osiagnieciu celu szarzy?
p.s. co to jest 'can of worms'?
Enemy in the Way działa tak, że we wszystko w linii możesz wpaść. Po erracie, przeciwnik nie musi nawet mówić flee, żeby można było wpaść z EITW. Dlatego pozwolenie na deklarowanie szarż w tym stylu powoduje, że można z tym różne wałki konstruować bo w wypadku gdy jest dojście do oddziału szarżowanego jest od samego początku to sędzia każe tak szarżować, jakby się chciało dojść, a jak coś niewidzialnego blokuje to mówi, że szarża niemożliwa i tyle, a "can of worms" to taka odpowiedź na pytanie, która generuje nowe pytania, czyli tak naprawdę żadna odpowiedź.
A licky boom boom down!!!
nie mozna deklarowac szarz niemozliwychCzy mozna zaszarzowac w niewidocznego w lesie maga b_sk, jesli fast znajdzie sie w zasiegu szarzy wildow a mag bedzie jedyna przeszkoda w osiagnieciu celu szarzy?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
mniej wiecej puszka pandoryp.s. co to jest 'can of worms'?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Correct.Shino pisze:mniej wiecej puszka pandoryp.s. co to jest 'can of worms'?
b_sk pokazał problemy.
Jego definicja - nieprecyzyjna.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
A tak swoją drogą pytanie, czy Pandora's Box i Can of Worms czymś się różni w użyciu, czy można używać zamiennie?
A co do definicji to sugerowałem się tym: A can of worms is a complex, troublesome situation arising when a decision or action produces considerable subsequent problems i przerobiłem tak, żeby pasowało do aktualnej dyskusji, ale żem student politechniki i informatyk to może nie do końca wyszło.![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
A co do definicji to sugerowałem się tym: A can of worms is a complex, troublesome situation arising when a decision or action produces considerable subsequent problems i przerobiłem tak, żeby pasowało do aktualnej dyskusji, ale żem student politechniki i informatyk to może nie do końca wyszło.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, o 15:11 przez b_sk, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja sie nadal pytam - czy jak skinki sa w zasiegu to moge wpasc w tego maga w lesie czy nie?
Swoja droga problem tego maga jest problemem przeginania "enemy in the way" i nie ma nic wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy.
Wedug mnie szarza taka jak na ostatnim rysuknu jest mozliwa w sensie istnienia prawdopodobienstwa, ze zostanie wykonana. Czyli mozliwa do zadeklarowania.
Swoja droga problem tego maga jest problemem przeginania "enemy in the way" i nie ma nic wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy.
Wedug mnie szarza taka jak na ostatnim rysuknu jest mozliwa w sensie istnienia prawdopodobienstwa, ze zostanie wykonana. Czyli mozliwa do zadeklarowania.
nie. ma bardzo duzo wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzySwoja droga problem tego maga jest problemem przeginania "enemy in the way" i nie ma nic wspolnego z mozliwoscia czy niemozliwoscia szarzy.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nie, bo nie ma zasad tgo dotyczących.Czy ktos moglby podeprzec swoje zdanie zasadami (chodzi mi o niemozliwosc szarzy)?
Natomiast zagrania opierające się na założeniu "a jakby mój oddział nie zebrał się na 10 ld i uciekł na 18, to wtedy udałoby mi się zaszarżować" zaczynają byc zwyczajnie niesmaczne. Naprawde, spieranie się o to, czy szarża jest możliwa, czy nie, to jak spierani sie o to, od którego momentu zaczyna się overguess.
A jesli oddzial zbiera sie na ld2?
A jesli moj oddzial, ktory stoi przed oddzialem, ktorym deklaruje szarze, porusza sie w compulsory movement to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
a) swarm musi wyrzucic 3 na 2d6 by zejsc z lini szarzy
b) swarm musi wyrzucic 2 na 2d6 by zejsc z lini szarzy
Albo jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
Co jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, ale musi zdac feara? (podobna sytuacja co Kielona, tylko warunkiem jest zdanie feara a nie nie zdanie)
Co jesli szarza jest mozliwa tylko, jesli oddzial, na ktory szarzuje oddzialem przeszkadzajacym w szarzy powie hold, a jesli powie flee to juz mozliwa nie bedzie? (odwrocenie sytuacji z fearem)
Konkretne odpowiedzi: mozliwa/niemozliwa?
IMO jesli szarza pod warunkiem niezdania feara jest niemozliwa, to niemozliwa jest takze szarza w kazdej z ww sytuacji.
p.s. JJ: W celu upewnienia sie czy dobrze zrozumialem: czy mozna odpowiedz Jankiela nazwac 'can of worms'?![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
A jesli moj oddzial, ktory stoi przed oddzialem, ktorym deklaruje szarze, porusza sie w compulsory movement to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
a) swarm musi wyrzucic 3 na 2d6 by zejsc z lini szarzy
b) swarm musi wyrzucic 2 na 2d6 by zejsc z lini szarzy
Albo jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, to tez nie moge zadeklarowac szarzy?
Co jesli moj oddzial przeszkadzajacy mi w szarzy rowniez szarzuje, ale musi zdac feara? (podobna sytuacja co Kielona, tylko warunkiem jest zdanie feara a nie nie zdanie)
Co jesli szarza jest mozliwa tylko, jesli oddzial, na ktory szarzuje oddzialem przeszkadzajacym w szarzy powie hold, a jesli powie flee to juz mozliwa nie bedzie? (odwrocenie sytuacji z fearem)
Konkretne odpowiedzi: mozliwa/niemozliwa?
IMO jesli szarza pod warunkiem niezdania feara jest niemozliwa, to niemozliwa jest takze szarza w kazdej z ww sytuacji.
p.s. JJ: W celu upewnienia sie czy dobrze zrozumialem: czy mozna odpowiedz Jankiela nazwac 'can of worms'?
-
- Warzywo
Wiesz co ... odpowiem Ci na twoje pytania, bo szczerze mówiąc już dawno tak się nie uśmiałem czytając posty. Otóż napisałeś:
"Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."
Wg. mnie jest to właśnie odpowiedż na Twoje pytania. NIE masz ŻADNEJ PEWNOŚCI co do MOŻLIWOŚCI wykonania szarży w każdym wymienionym przez Ciebie przypadku. Jak więc możesz zakładać, że jakąkolwiek pewność w przypadku gdy istnieje JAKIKOLWIEK element losowy ?
"Jedyna zasada, ktora moze zabraniac szarzy w takich przypadkach to ta z erraty "declaring a charge that you know cannot be completed (like charging a unit 24" away) is cheating."
Wg. mnie jest to właśnie odpowiedż na Twoje pytania. NIE masz ŻADNEJ PEWNOŚCI co do MOŻLIWOŚCI wykonania szarży w każdym wymienionym przez Ciebie przypadku. Jak więc możesz zakładać, że jakąkolwiek pewność w przypadku gdy istnieje JAKIKOLWIEK element losowy ?
Jeśli można prosić o wyjaśnienie jednej rzeczy...
Napisaliście na początku, że w wyniku overruna można robić szarżę taktyczną na skirmisz albo maszynę. Czy oznacza to ze w overrunie jeśli mam zasięg do przeciwnika, którego widzę, mogę robić wheele, bo rozumiem że to jest istota tego pytania?
Napisaliście na początku, że w wyniku overruna można robić szarżę taktyczną na skirmisz albo maszynę. Czy oznacza to ze w overrunie jeśli mam zasięg do przeciwnika, którego widzę, mogę robić wheele, bo rozumiem że to jest istota tego pytania?
-
- Kretozord
Oczywiście że można.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
![Obrazek](http://img155.imageshack.us/img155/6100/sadasdyn8.jpg)
Czyli sytuacja w której fioletowi wildzi 1, po zniszczeniu w szarży całkowicie czarnego oddziału wilków, wbijają się w bok oddziału ghuli (niebieski) (może niedokładnie to narysowałem ale przed rzutem na dystans overruna widzą ghule) walczących z oddziałem wildów 2 jest całkowicie legalna?