lizardmen 2009

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

kurka_z_podworka pisze:
Jankiel pisze:
nawet jesli sie sciaga wszystkich to twoja interpretacja jest bledna... bolec ma s5 wiec max 5 modeli mozna zdjac...
A skiąd to wziąłeś? Nie ma rzutu na ranienie, nie ma znaczenia, jaka jest siła. Jak trafisz 20 thundererów od boku, to ściągasz 20.
Shino się bał że mu 20 TG z kingiem spenetruje :mrgreen:
uwierz mi, ze to nie ma problemu :P wystarczyloby sie w niepelny szereg uzbroic i bbyloby ok :)

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Yh jak liderka nie ulega modyfikacji to jeszcze mocniejsze toto niż myślałem...

Żegnamy w takim razie dark elfickie smoczki.

Heraldzi khorna też się raczej posrają od 3 testów na ósemce.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Oż no fakt, tym bardziej, że sam pisałem, że bez modyfikacji działa.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Lasti
Falubaz

Post autor: Lasti »

Nie czaje jeszcze dokladnie tego itemu.
Wróg robi tyle testów LD ile trafilismy ataków? :shock:
Polska grupa zrzeszająca sympatyków Age of Sigmar:

https://www.facebook.com/groups/438370546345173/

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Tak Lasti, dokładnie tak. :)

Jednak wadą jest w tym przypadku niski WS Oldblood'a, ale i tak pewnie często będzie pojawiał się z tym mieczykiem.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Jeden taki sam całą armię szczurów pogoni.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dobra, ale pytanie i odpowiedzi, pytania i odpowiedzi. Bez spamu.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pendant jest specjalnym rodzajem warda, więc nie działa. Co do collara muszę pomyśleć.
Ani pendant, ani collar nie działają na pierwszy efekt. Bohater nawet nie dostaje rany - po trafieniu test ld, albo smierć. Dopiero po zdaniu LD można wykorzystać collara, pendanta czy inne ochronne przedmioty.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Post autor: Handełek »

Dla uściślenia w angielskim AB do DE opis PoK zaczyna się tak:
"This gives a Ward Save. [...]"

Polskie wersje nie są zbyt dokładne, czasem jestw nich troche wyobraźni tłumacza... :)

A tak co do niektórych... Ludzie czytajcie zasady a nie wymyślajcie połowę. Jak gość walnął, że Saurus OB dostaje frenzy po tym jak carni zada rane to prawie z krzesła spadłem.

Ale by wnieść coś do dyskusji pytanie: :)
I. Czy Carni może dołączyć do jakiegoś oddziału? Wszak jest tylko mount'em, nic o monster'ach.
II. Czy Cold One z Enchanted Items jest magiczny?
III. Czy "obszarówka" z EotG jest magicznym atakiem?

? ? ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

I. Czy Carni może dołączyć do jakiegoś oddziału? Wszak jest tylko mount'em, nic o monster'ach.
jest monstrous mountem ;) ale i tak moze :) monstery pod characerami, ktore nie lataja moga dolaczac do oddzialow
II. Czy Cold One z Enchanted Items jest magiczny?
tak. tak samo jak ironback boar
III. Czy "obszarówka" z EotG jest magicznym atakiem?
tak

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Handełek pisze:
A tak co do niektórych... Ludzie czytajcie zasady a nie wymyślajcie połowę. Jak gość walnął, że Saurus OB dostaje frenzy po tym jak carni zada rane to prawie z krzesła spadłem.

Bo dostaje. Jak mount dostaje frenzy to i jeździec. s79 małego RB angielskiego, akapit Mounts Psychology

pozdro

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Ciesze sie, ze rozbawilem Handełka.

Pytanie:
Skoro Stegadon jest mountem z wieloma riderami (AB) to czy:
1. Trzeba targetowac kazdego skinka osobno w H-t-H (sekcja mounstrous mounts w RB mowi, ze kazdego z multiple riders trzeba targetowac osobno).
2. Skink Chief/Priest na Stedziu moze wejsc do oddzialu (skoro jest characterem na monstrous mouncie, ktory nie lata).

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Skoro wrócił temat dinozaura pod oldbloodem, to proszę obalcie interptetacje (najlepiej w stylu barbarossy), że Carni i lord mogą walić +1A już w pierwszej turze, jak tylko Carnosaur zrani? Mogę rzucać ataki pojedyńczo? Mogę. Dostaje frenzy od razu? Dostaje. Czy jest gdzieś napisane, że ilość ataków liczy się z początku tury? Nie.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Heh, ach to GW. Wpierw wymyśla bloodthirstera, który ma fazylion płonących ataków z S7 i hate i kroi wszystko.

Potem wymyśla pendant, który niweluje wszystko z atakami z siłą 5+ całkiem nieźle, im droższe, tym lepsze.

A teraz wymyślają specjalny rodzaj ataków, który omija wszystkie sejwy i toughnesy.

Następny w kolejce będzie pewnie specjalny przedmiot automatycznie zdający liderkę przeciw atakom w close combacie.

W 8 ED bloodthirster będzie miał 8 ataków z hate'em, za każde trafienie zdajesz test movementu (ground) na 3K6 albo giniesz. I na pewno zapomną napisać, jak to działa na squig hoppersów, żeby potem można było mącić w FAQach.

Lith - nie wydaje mi się; dla mnie ataki są liczone zanim stwór uderzy. I carni wali po lordzie, więc jak carni da frenzy lordowi, to już jest za późno, żeby ten dostał dodatkowe ataki w tej turze. Gdyby lord mial dwuraka, to może...
Alister - gdzie jest napisane, że każdego z multiple riders trzeba targetować osobno?

I tak, można dołaczac stegadonami i carnosaurami do oddziałów, jeśli jeździ na nich bohater. Ale i tak mozna do nich strzelać normalnie.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 22:23 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Po pierwsze, lecisz po inicjatywie, więc carnosaur wali PO lordzie.
Po drugie, tak, ataki liczysz z początku. Liczenie tego inaczej jest co najmniej nieładne.
@alister
1. Nie, walisz po załodze albo po herosie
2. Tak, nie ma żadnej zasady, która by mu tego zakazywała
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Skoro wrócił temat dinozaura pod oldbloodem, to proszę obalcie interptetacje (najlepiej w stylu barbarossy), że Carni i lord mogą walić +1A już w pierwszej turze, jak tylko Carnosaur zrani? Mogę rzucać ataki pojedyńczo? Mogę. Dostaje frenzy od razu? Dostaje. Czy jest gdzieś napisane, że ilość ataków liczy się z początku tury? Nie.
mozesz rzucac pojedynczo. ale czy ataki o jednej inicjatywie nie sa roztrzyane na raz? to po pierwsze :) wiec carni nie ma +1 ataku w pierwszej turze

z kolei ataki ogolnie tez sie rozpatruje w kolejnosci inicjatywy a coza tym idzie oldblood atakuje przed carnim (chyba, ze ma dwuraka) i dlatego w turze 1 tez nie ma dodatkowego ataku.

@alister w teorii tak :) juz ten problem powstal jakis czas temu :) powinienes deklarowac ataki w kolejne skinki...

2) moze. niewiele to mu daje ale moze ;)

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Shino pisze: mozesz rzucac pojedynczo. ale czy ataki o jednej inicjatywie nie sa roztrzyane na raz? to po pierwsze :) wiec carni nie ma +1 ataku w pierwszej turze

z kolei ataki ogolnie tez sie rozpatruje w kolejnosci inicjatywy a coza tym idzie oldblood atakuje przed carnim (chyba, ze ma dwuraka) i dlatego w turze 1 tez nie ma dodatkowego ataku.
Gdzie to jest w rulebooku? Serio pytam, jak niewierny Tomasz, nie uwierze dopóki nie zobacze ;) Bo to może mieć znaczenie np. przy smoku, jak jezdziec na górze jeszcze nie wie w co bić dopóki smok nie wypłaci swoich ataków.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

"all blows are struck in strict initiative order. combatats with higher I strike first followed by those with a lower initiative."
dział cc, "who strikes first" striba 32
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Post autor: Handełek »

Mój błąd przepraszam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a propo strzelania pomarszu...
drzewko moze ale ma to wyraznie zaznaczone...
jak salki nie maja to sorki inaczej moi luczicy zaczna radosnie strzelac po 10" ruchu bo w ich zasadach nie zauwazylem wzmianki o tym zeby nie mogli ;p
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ