Salamandry vs Stegadon
Moderator: Ziemko
hmmmPaffeu pisze: w sojuszu z bretką stedzio jest duzo lepszy od salek, co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości.
ja mam...
salki niszczą w turze strzelania kiedy bretka zazwyczaj nie wymiata
stedzio jest zbytnio wolny, zostaje dalej niż lance, może zebrać w rogi od kogoś, kto nie chce rycerzy niszczyć
generalnie - wsojuszu z bretką to ja przez parę ładnych lat widziałem terki i biegaczy bardziej niż stegusia...
pozdrawiam
Dziku dobrze gada stedzik nie jest zły z bretką w sojuszu, ale salki potrafią dobrze screen likwidować a o to chodzi dodajemy terki i biegacza i razem z rycerzykami dajemy radęDZIK pisze:hmmmPaffeu pisze: w sojuszu z bretką stedzio jest duzo lepszy od salek, co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości.
ja mam...
salki niszczą w turze strzelania kiedy bretka zazwyczaj nie wymiata
stedzio jest zbytnio wolny, zostaje dalej niż lance, może zebrać w rogi od kogoś, kto nie chce rycerzy niszczyć
generalnie - wsojuszu z bretką to ja przez parę ładnych lat widziałem terki i biegaczy bardziej niż stegusia...
pozdrawiam
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
stedzio jest ok jesli zaszarzuje bretke albo dostanie tylko jedna szarrze
na raz w tedy wygra inaczej to juz niestety nie
a salki ogolnie na te srednio 14/16 strzalow z sv bretki po ap +3 i wardem +6
to powinno zejsc z 4 ];->
jednak bretoncy to farciarze wiec zejdzie 1 albo nic
czyli stedziio i salki sa na oko tak samo dobre na bretoncow
na raz w tedy wygra inaczej to juz niestety nie
a salki ogolnie na te srednio 14/16 strzalow z sv bretki po ap +3 i wardem +6
Jak ty to liczysz ?? 16 strzałów to 8 ran ... 8 ran z czego 1/3 nie zostaje wysejwowana czyli troche mniej niż 3 rany ... dokładnie 2,6(6) przebijają się przez pancerz .... tu odpada jeszcze 1/6 czyli 0,44(4) rany zostaje nam 2,22(2) rany to bliżej 1 niż 4max pisze:a salki ogolnie na te srednio 14/16 strzalow z sv bretki po ap +3 i wardem +6
no nie kazdy kroxigor umie liczyc ]:->
zapomnialem o ranieniu ]:->
czyli tak 16
ranienie 8
savy z 2,66 ]:->
i jeszcze ward no ale te 2 to bedzie trupy
oczywiscie jesli sie nie liczy farta mojego ]:->
i tych bretoncow
zapomnialem o ranieniu ]:->
czyli tak 16
ranienie 8
savy z 2,66 ]:->
i jeszcze ward no ale te 2 to bedzie trupy
oczywiscie jesli sie nie liczy farta mojego ]:->
i tych bretoncow
gdzieś zniknął mój post, więc powtarzam...
czy bohater na piechote może dołończyć do oddziału salamander z poganiaczami...a jesli może to czy w wyniku zabiacia poganiaczy... odłańcza się automatycznie?
MODE ON :
NIE ZASTANAWIALES SIE MOZE CO PYTANIE KTORE ZADALES MA WSPOLNEGO Z TEMATEM W KTORYM PISZESZ ?? NIE LEPIEJ BYLOBY TE PYTANIE ZADAC W KWESTII ZASAD , W PODFORUM LIZARDMEN ?? TAM WLASNIE PRZENIOSLEM O TYM ROZMOWE... NASTEPNE POSTY , KTORE BEDA ODPOWIADALY NA TO PYTANIE MAPETA BEDA KASOWANE... UDZIELAJCIE SIE W KWESTII ZASAD...
MODE OFF
czy bohater na piechote może dołończyć do oddziału salamander z poganiaczami...a jesli może to czy w wyniku zabiacia poganiaczy... odłańcza się automatycznie?
MODE ON :
NIE ZASTANAWIALES SIE MOZE CO PYTANIE KTORE ZADALES MA WSPOLNEGO Z TEMATEM W KTORYM PISZESZ ?? NIE LEPIEJ BYLOBY TE PYTANIE ZADAC W KWESTII ZASAD , W PODFORUM LIZARDMEN ?? TAM WLASNIE PRZENIOSLEM O TYM ROZMOWE... NASTEPNE POSTY , KTORE BEDA ODPOWIADALY NA TO PYTANIE MAPETA BEDA KASOWANE... UDZIELAJCIE SIE W KWESTII ZASAD...
MODE OFF
Salamandry wiadomo są dobre, bo mają super ostrzał, który potrafi masakrować nawet całe oddziały. I jest to praktycznie jedyne strzelanie co może czasem coś zdziałać, bo skinki to tylko na bardzo słabo opancerzonych przeciwników i tylko wtedy gdy strzelach ich spora grupka do jednego celu. Salki w walce wręcz są słabe bo przeciwnicy biją po skinkach zwykle, a to boli, choć jak salki oddadzą, to przeciwnik na pewno coś schowa do pudełka .
Natomiast stegadon jest przeznaczony tylko i wyłącznie do walki wręcz, w której jest bardzo wytrzymały i w sumie bardzo silny (nie radzi sobie jedynie z puszkami). Dziś grałem przeciwko bretoni i wytrzymał szarże realmów z bsb, a potem jeszcze doszarżowały grale z generałem. Łącznie wytrzymałem 4 czy 5 faz walki wręcz. Gdyby nie masakryczny save rycerze i dodatkowo ward save (5+) to byłbym nawet w stanie ich rozdeptać, niestety przeciwnik miał sztandar+warbaner, bsb, przewagę liczebną i jeszcze virtue + 1 do combata i musiałem cały czas testować stuborn, aż wreszcie nie zdałem i za mało uciekłem. (całe to rycerstwo w tym combacie zadało stegadonowi raz 2 rany raz 1 co łącznie dało 3 i 3 skinki padły gdzieś na początku (przeciwnik używał kopii)) Strzelać możemy z wielkiego łuku, ale raczej on jest plewny No i oczywiście bolą wszystkie canony, bolce etc
Podsumowując: Wolałbym raczej wystawiać stegadona niż salamandry ze względu na super model oraz dla przyjemności dowodzenia takim potworem, ale jednak tylko for fun Do gier turniejowych oczywiście wybrałbym salki.
Natomiast stegadon jest przeznaczony tylko i wyłącznie do walki wręcz, w której jest bardzo wytrzymały i w sumie bardzo silny (nie radzi sobie jedynie z puszkami). Dziś grałem przeciwko bretoni i wytrzymał szarże realmów z bsb, a potem jeszcze doszarżowały grale z generałem. Łącznie wytrzymałem 4 czy 5 faz walki wręcz. Gdyby nie masakryczny save rycerze i dodatkowo ward save (5+) to byłbym nawet w stanie ich rozdeptać, niestety przeciwnik miał sztandar+warbaner, bsb, przewagę liczebną i jeszcze virtue + 1 do combata i musiałem cały czas testować stuborn, aż wreszcie nie zdałem i za mało uciekłem. (całe to rycerstwo w tym combacie zadało stegadonowi raz 2 rany raz 1 co łącznie dało 3 i 3 skinki padły gdzieś na początku (przeciwnik używał kopii)) Strzelać możemy z wielkiego łuku, ale raczej on jest plewny No i oczywiście bolą wszystkie canony, bolce etc
Podsumowując: Wolałbym raczej wystawiać stegadona niż salamandry ze względu na super model oraz dla przyjemności dowodzenia takim potworem, ale jednak tylko for fun Do gier turniejowych oczywiście wybrałbym salki.
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
W jakiej odleglosci najlepiej istawic salke by najwieksze prawdopodobienstwo zranienia najwiekszej liczby modeli powiedzmy 5x7 skavenow bylo? Pytam bo od nieedawna odstawilem stega i jeszcze sie nie naumialem grac salkami
6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
8 jest najlepsza opcja, bo w przypadku wyrzucenia tylko misfire nic nie robisz.
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
Jak to nic nie robie....zjadam skinka od jednego do 3....nie bardzo ziemko zrozumialem co na mysli masz:)
6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
Jesli ustawisz salke 8 cali od takiego oddzialu jaki zostal wspomiany to kazdy rzut poza misfirem robi dmg temu oddzialowi.
Teraz lepiej?
Teraz lepiej?
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
Prosty czlek jestem wiec prosto mi trza mowic.... dziekuje
6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki