Nowa Edycja
Moderator: Shino
Re: VII Edycja
Tia i tracenie wszystkich bonusów z szarży ... 

Ten początek sprawia, że można sobie pomyśleć że to jednak nie wishlist.
Hallo again. I had a long chat with my source today, getting more and more detailed information on the new Tomb King’s rules. The rules are from the first design script for the new book, or so I was told. So it is a really early bit of information and nothing is safe but I thought you would still like to know.
Personally, I like most of the innovations very much. A very mobile army with tactical special rules - this is definitely going in the right direction.
Zmiany generalnie wygladaja na prawdopodobne, jednak trzeba to troche przefiltrować, bo zwykle wrzucaja wszystkie zasady do jednego wora, i tak pewnie część z tych rzeczy będzie np. na special charaterach a część w ogóle nie ujrzy światła dziennego.
Gigant BSB może być np specialem jakimś z zasada armed to tha teeth.
Undead contruct może dawać +1CR ale np. max +1 za oddział czy coś.
Szkielety wstające 2D6 to raczej w taki sposób jak teraz: czyli rzucasz 2xD6 i wybierasz wyższą...
Przejebany na maksa byłby taki casket. Taka banshee niedispelowalna na cały stól. Zresztą, w choooj rzeczy byłoby na maksa przejebanych. Uszatki to już w ogóle nie do rozwalenia wręcz.
A najbardziej nie lubie klątwy na mumiach: jest totalnie z dupy bo premiuje tylko słabych graczy co dali sobie mumie zabić, i za free potrafi im dać kupe pkt... Ale teraz też tak jest, tylko że bez minusa do Ld.
Fajna lista by była, lecz trzeba by było ją nieco utemperować, bo przy tym wishliscie to nawet demony się chowają
Gigant BSB może być np specialem jakimś z zasada armed to tha teeth.
Undead contruct może dawać +1CR ale np. max +1 za oddział czy coś.
Szkielety wstające 2D6 to raczej w taki sposób jak teraz: czyli rzucasz 2xD6 i wybierasz wyższą...
Przejebany na maksa byłby taki casket. Taka banshee niedispelowalna na cały stól. Zresztą, w choooj rzeczy byłoby na maksa przejebanych. Uszatki to już w ogóle nie do rozwalenia wręcz.
A najbardziej nie lubie klątwy na mumiach: jest totalnie z dupy bo premiuje tylko słabych graczy co dali sobie mumie zabić, i za free potrafi im dać kupe pkt... Ale teraz też tak jest, tylko że bez minusa do Ld.
Fajna lista by była, lecz trzeba by było ją nieco utemperować, bo przy tym wishliscie to nawet demony się chowają

Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
- Shakin' Dudi
- Masakrator
najważniejsze, że jak na razie wszystkie jednostki wyglądają na grywalne
prince na koniku

prince na koniku

Niemożliwe te Ushabti. Chyba musiałbyby po 90p za sztuke kosztowac... Sory ale oddział nietykalny dla 3/4 jednostek w batlu?
eee tam
po prostu trzeba dorównać demonom 

Hmm dziwnie to trochę wygląda. Najfajniejsza jest data, do tego czasu mam nadzieje synek mi się na tyle odchowa, że będę mógł zostawiać go w domu z matką samą, a samemu wrócić do grania.
Po kolei
Fajnie, że
-będzie S&S, nie żeby jakoś mega mocne, ale wreszcie
-koniki dla muminków
Hmm o ile zapis będzie taki jak tu, to nie da rady wziąć szkieletów z tarczami i HW, mam nadzieje przymusowy spear będzie za free.
Brak zmian w gwardii to największa szkoda, teraz to już totalnie się nie różnią od wampirzej, wolałbym zmianę w stylu 4WS, 2A i 3S np.
Nowy system magii, cieżko ocenić jak to wyjdzie w praniu, ale na moje oko traci się dużo przez przejście na zwykłe czarowanie :/
IB zamiast naprawić, wypada? Mogli dać np. jako upgrade dla jednego oddziału gwardii.
Ushabti na bank będą miały +1 CR a nie +1 za każdy model. Tak czy inaczej, trzeba będzie się zaopatrzyć w modele.
Brak unstopapble assault to chyba pomyłka, buuu. Teraz trzeba będzie statystycznie obliczać możliwości giganta.
Koniki tylko FC też dziwne.
Ogólnie spoko, nie mogę się doczekać potwierdzonych konkretów (dziwne, żebyśmy mieli tak pewne info przed szczurami, których book jest następny), ale ogólnie bez szału, poza uszatymi :d
Po kolei
Fajnie, że
-będzie S&S, nie żeby jakoś mega mocne, ale wreszcie
-koniki dla muminków

Hmm o ile zapis będzie taki jak tu, to nie da rady wziąć szkieletów z tarczami i HW, mam nadzieje przymusowy spear będzie za free.
Brak zmian w gwardii to największa szkoda, teraz to już totalnie się nie różnią od wampirzej, wolałbym zmianę w stylu 4WS, 2A i 3S np.
Nowy system magii, cieżko ocenić jak to wyjdzie w praniu, ale na moje oko traci się dużo przez przejście na zwykłe czarowanie :/
IB zamiast naprawić, wypada? Mogli dać np. jako upgrade dla jednego oddziału gwardii.
Ushabti na bank będą miały +1 CR a nie +1 za każdy model. Tak czy inaczej, trzeba będzie się zaopatrzyć w modele.
Brak unstopapble assault to chyba pomyłka, buuu. Teraz trzeba będzie statystycznie obliczać możliwości giganta.
Koniki tylko FC też dziwne.
Ogólnie spoko, nie mogę się doczekać potwierdzonych konkretów (dziwne, żebyśmy mieli tak pewne info przed szczurami, których book jest następny), ale ogólnie bez szału, poza uszatymi :d
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Bone Giant Elder
Armed to the teeth:
The Bone Giant Elder carrys two hand weapons, a great weapon, a giant bow and a shield he wears heavy armour, standing up from the grave prepared for every battle.
Chciałbym zobaczyć tą figurkę
I zobaczyć jak 5 różnych elementów się ma zmieścić na jednej figurce(np. tarcza i jedna broń w ręce, jedna u boku np. przy pasie, a łuk i great weapon by się musiały zmieścić razem na plecach). U Black Orków (od których autor pewnikiem wziął tę zasadę) rozwiązywało się to po prostu różnie uzbrajając modele w oddziale. Pewnie by tak zrobione że tylko cześć broni jest na modelu a reszta w domyśle.
Podsumowując:
Byłaby to, moim zdaniem, figurka strasznie fajna, dobrze się sprzedająca ale pewnie tego pomysłu nie wprowadzą (ew. zrobią giganta jako monstrous mount do Princa\Kinga[dobra żartuje]) bo to po prostu jest jakiś przepak.
Ogólnie o zmianach/liście życzeń (niepotrzebne skreślić):
Jestem dość nowy w WFB ale cześć z nich wydaje mi się całkiem prawdopodobna, jeżeli się weźmie pod uwagę że w TK nie wystawią się dużo modeli na stół(niech mnie ktoś poprawi jak się mylę) bo kosztują niemało więc logiczne było by aby ta mała ilość jednostek była bardziej "elitarna" w celu "wyrównania" do armii które powstały od czasu demonów.
Armed to the teeth:
The Bone Giant Elder carrys two hand weapons, a great weapon, a giant bow and a shield he wears heavy armour, standing up from the grave prepared for every battle.
Chciałbym zobaczyć tą figurkę

Podsumowując:
Byłaby to, moim zdaniem, figurka strasznie fajna, dobrze się sprzedająca ale pewnie tego pomysłu nie wprowadzą (ew. zrobią giganta jako monstrous mount do Princa\Kinga[dobra żartuje]) bo to po prostu jest jakiś przepak.
Ogólnie o zmianach/liście życzeń (niepotrzebne skreślić):
Jestem dość nowy w WFB ale cześć z nich wydaje mi się całkiem prawdopodobna, jeżeli się weźmie pod uwagę że w TK nie wystawią się dużo modeli na stół(niech mnie ktoś poprawi jak się mylę) bo kosztują niemało więc logiczne było by aby ta mała ilość jednostek była bardziej "elitarna" w celu "wyrównania" do armii które powstały od czasu demonów.
No i 4 uszatki kupione, mam nadzieje będą tego warte
Kuźwa niech już ten nowy book wychodzi bo jestem strasznie ciekaw.

Kuźwa niech już ten nowy book wychodzi bo jestem strasznie ciekaw.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Nowa garść plotek z warseera:
Just few "rumors" I've heard through the "grapevine"...
*Tomb Kings/Princes mounts: Will be able to FINALLY ride a Skeletal Steed! Also strange rumor of an "old style" Carrion mount...
*New Character: Supposedly a "Construct" type, much like an Ushabti or the such! Only Hero level...
*Sphinx: Rules and sculpts aren't easy. But, if it happens, it'll take up a Rare slot, have Anti-Magic rules, and be more "defensive" then the Bone Giant.
*Ushabti: Upgrades such as Champs, and weaponary were mentioned...
*Bone Giants: Equipment/weaponary upgrades almost a definite! Sprue suppose to be well "furbished".
*Casket of Souls: No longer will take up a Rare...and optional rule to Target one enemy unit, and roll 3d6 vs their LD! I'm hoping this is incorrect...
*Curse: Killing a King will be more painful then a Prince, and not sure it'll have anything to do with LD tests...
*Tomb Swarms: No longer 0-1 of course...
*Tomb Guard: Optional weapon upgrades, Halberds with hvy Armor? Doesn't quite make sense...but who knows...
*Magical Items: Old style of Banner of the Hidden Dead/Legion will be back! Around 125pts, but will allow you to take any point sized unit (from set units) and have them appear at the START OF THE TURN!!! Thus a Charge will be available to the unit...coupled with Ikon of Rakaph, this is potentially the "one hit wonder". Much better Talismans and Arcane Items, some Weapons, Armor will probably stay much as is.
*Icon Bearer: Will get a "My Will Be Done..." Rule, but only affects Movement I believe...and an increase in his stats! (Wight King?)
Byle nie super mega mam Cie gnoju przegięte ushabti
Jakby były takie jak te plotki głosiły to wygrywałyby niektóre bitwy bez pomocy;)

No ciekawie to będzie wygladać, dostaniemy w końcu klimatycznego sfinksa
oby cholernik był zrównoważony, bo inni będą psioczyć na naszą armię.