Kilka zmian w regulaminie
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Re: Kilka zmian w regulaminie
Co Was tak boli to wstrzymywanie się od głosu?
W głosowaniu masterowym raczej się nikt wstrzymywać nie będzie.
A w głosowaniach na LL czy LS wstrzymanie się od głosu też jest formą głosowania w stylu:
"choć interesuje mnie co się dzieje na LL, to mam w d... kto zostanie jej Moderatorem".
Zresztą w głosowaniu masterowym gdyby ktoś chciał się wstrzymać, to co w tym złego? Teraz wstrzymuje się nie wysyłając głosu i ryzykuje, że zaraz KTOŚ zacznie nagonkę "wypi... wszystkich, którzy nie głosowali na mastery, bo nie należy im się miejsce na LL"
W głosowaniu masterowym raczej się nikt wstrzymywać nie będzie.
A w głosowaniach na LL czy LS wstrzymanie się od głosu też jest formą głosowania w stylu:
"choć interesuje mnie co się dzieje na LL, to mam w d... kto zostanie jej Moderatorem".
Zresztą w głosowaniu masterowym gdyby ktoś chciał się wstrzymać, to co w tym złego? Teraz wstrzymuje się nie wysyłając głosu i ryzykuje, że zaraz KTOŚ zacznie nagonkę "wypi... wszystkich, którzy nie głosowali na mastery, bo nie należy im się miejsce na LL"
Straight to the point!lohost pisze:ano boli, bo byc moze zaistnieje taka sytuacja 5za 1przeciw 20wstrzymalo sie...a to oznacza totalna kompromitacje dla gupy modow ktorzy zalozyli glosowanie... przeciez przy glosowaniu z dupy wzietym(a kilka ich bylo) lepiej wyglada 5za 1przeciw 20nie glosowalo(i tych wy*ebiemy za nie udzielanie sie!), brawo!

A to nie musi być zapisane w regulaminie, bo może być określone w samym głosowaniu i po problemie.lohost pisze:(przy zalozeniu ze wstrzymanie sie w ktorejkolwiek opcji glosowania wieloczesciowego skutkuje wsztrymaniem sie w calosci-tak jak w przypadku glosowania masterowego-zapisem bym sie nie sugerowal bo jest bledny a ma jedynie oddac pomysl).
Ważne jest, aby wprowadzić zapis o wstrzymywaniu się w ogóle.
W głosowaniu masterowym Ziemkowi chodzi, jeśli dobrze rozumiem, o to, że ktoś "życzliwy" może zagłosować: mój ośrodek i 9 pustych głosów. W ten sposób maksujesz sobie głosy i z racji tego, że głosowanie jest tajne, to możesz w ten sposób wygrać głosowanie. Oczywiście wolałbym móc założyć, że nikt takich jaj robić nie będzie, a więc głos "wstrzymuje się" i w tym miejscu byłby możliwy. Niestety zapewne tak nie jest
Za to mam cień nadziei, że mógłby być możliwy w przypadku głosowania na LS.

Ksch dokladnie o to mi chodzi, tez chcialbym zalozyc, ze nikt takiego czegos nie zrobi, ( tak samo chcialbym zalozyc, ze Polacy w glosowaniu na prezydenta czy wyborach parlamentarnych nie beda kierowali sie tanim populizmem) aczkolwiek znajac realia, wolalbym uniknac sytuacji takowej.
Mozemy zrobic glosowanie czy opcja wstrzymuje sie jest na wszystkie glosowania czy na wszystkie poza glosowaniami "wytypuj z listy".
Mozemy zrobic glosowanie czy opcja wstrzymuje sie jest na wszystkie glosowania czy na wszystkie poza glosowaniami "wytypuj z listy".
No to na to rozwiązanie daje Lohost. Głosowanie masterowe ma swoje zasady : albo głosujesz na 10, albo twój głos jest nieważny. I już. Ale nie widzę przeciwwskazań do wstrzymania się w tym głosowaniu na zasadzie: nie interesuje mnie to, gdzie będą mastery, więc co do zasady zapis pkt. 3.7 jest prawidłowy.
Ziemko - też bym wolał, żeby ludzie nie głosowali na mainstreamowe quasiprezydenckie pacyny
Ale ad meritum: to, co proponuje Zembol oraz Lohost jest całkiem oki. Znaczy wydaje mi się, że to sytuacja raczej hipotetyczna, ale może mieć miejsce i dla porządku bym ją zaproponował. Jest opcja do dania X głosów? Albo dajesz wszystkie albo żadnego.

- swieta_barbara
- habydysz
+1
@Ziemko - sprobuj jakos ladnie sformulowac to, czym zajmuje sie kapitula Ligi, moje jest dosc koslawe: Do obowiązków Moderatorów należy też reprezentowanie Ligi i podejmowanie decuzji związanych z nagrodami dla zwycięzców Ligi.
@Ziemko - sprobuj jakos ladnie sformulowac to, czym zajmuje sie kapitula Ligi, moje jest dosc koslawe: Do obowiązków Moderatorów należy też reprezentowanie Ligi i podejmowanie decuzji związanych z nagrodami dla zwycięzców Ligi.
Tez jest to sensowna propozycja do powaznego rozwazenia imho.
No i jeszcze jedna sprawa, ktore brakuje w regulaminie - conajmniej jeden lokal na pol roku - bylo o tym glosowanie na 100% i przesla ta opcja, zeby nie bylo organizowania 3 na szybko lokali pod koniec sezonu, zeby miec miejsce. Brakuje tego zapisku, teraz po pol roku sprawdzic bedzie szybko, jesli nie zostal conajmniej jeden lokal zorganizowany to reprezentant wylatuje ,az osrodek 3 nie zorganizuje lokali.
3.XXX Trzech moderatorów LL tworzy Kapitułę Ligi, która reprezentuje LL w kontaktach zewnętrznych oraz podejmuje decyzje związane z nagrodami oraz wyróżnieniami dla zwycięzców Ligi oraz osób pomagających w jej tworzeniu.
Jest ok czy za bardzo zagmatwanie?
3.XXX Trzech moderatorów LL tworzy Kapitułę Ligi, która reprezentuje LL w kontaktach zewnętrznych oraz podejmuje decyzje związane z nagrodami oraz wyróżnieniami dla zwycięzców Ligi oraz osób pomagających w jej tworzeniu.
Jest ok czy za bardzo zagmatwanie?
Ok, to jeszcze takie dwie sprawy.
Żeby nie było już żadnych "wątów" proponuję zapisać pkt. 3.7 w takiej formie:
Żeby nie było już żadnych "wątów" proponuję zapisać pkt. 3.7 w takiej formie:
No i ze względu na dyskusję o wymogach na LL, prponuję dodać do wyboru dla głosującycj alternatywną wersję definicji Klubu:3.7 W każdym głosowaniu na Liście Ligowej można wstrzymać się od głosu. Głos wstrzymujący tworzy niezbędne dla ważności głosowania quorum. W głosowaniach wymagających wyboru określonej liczby opcji zagłosowanie na inną ilość niż wymagana czyni głos nieważnym.
Klub - lokalne, formalne bądź nieformalne stowarzyszenie graczy Warhammer Fantasy Battle, posiadające nie mniej niż 15 członków nie należących do innych klubów WFB.
3.7 ok
Klub -min. 10
Zembol ujmij jeszcze to co pisalem - minimum jeden lokal zorganizowany na pol sezonu.
Klub -min. 10
Zembol ujmij jeszcze to co pisalem - minimum jeden lokal zorganizowany na pol sezonu.
Naprawdę dobrze to wygląda panowie 

No to jeszcze raz
3.7 W każdym głosowaniu na Liście Ligowej można wstrzymać się od głosu. Głos wstrzymujący tworzy niezbędne dla ważności głosowania quorum. W głosowaniach wymagających wyboru określonej liczby opcji zagłosowanie na inną ilość niż wymagana czyni głos nieważnym.
Napisałem 2 w sezonie, bo kryterium 1 na pól sezonu nie jest jednoznaczne - sam czas trwania sezonu nie jest jednoznaczny. Ale tak też chyba jest ok.Klub - lokalne, formalne bądź nieformalne stowarzyszenie graczy Warhammer Fantasy Battle, posiadające nie mniej niż 10 członków nie należących do innych Klubów WFB oraz organizujące przynajmniej 2 turnieje lokalne w sezonie.
Ziemkowi chodziło o to, żeby ich nie robić na gwałt, więc 3 na sezon, w tym 1 na pół roku kalendarzowego jest bardzo wskazane.
Dokladnie, szczegolnie, ze takowe glosowanie bylo i powinnismy sie do tego zastosowac.
Do urzygu...
3.7 W każdym głosowaniu na Liście Ligowej można wstrzymać się od głosu. Głos wstrzymujący tworzy niezbędne dla ważności głosowania quorum. W głosowaniach wymagających wyboru określonej liczby opcji zagłosowanie na inną ilość niż wymagana czyni głos nieważnym.
Klub - lokalne, formalne bądź nieformalne stowarzyszenie graczy Warhammer Fantasy Battle, posiadające nie mniej niż 10 członków nie należących do innych Klubów WFB oraz organizujące przynajmniej 3 turnieje lokalne w sezonie, w tym co najmniej 1 na pół sezonu.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, o 12:12 przez zembol, łącznie zmieniany 1 raz.
Na pól sezonu, a nie pol roku kalendarzowego - tak bylo w glosowaniu wlasnie sprawdzilem.
W sumie lepiej dac pod glosowanie caly regulamin, a jak najwyzej nie przejdzie to rozbijemy na drobnijesze partie.
W sumie lepiej dac pod glosowanie caly regulamin, a jak najwyzej nie przejdzie to rozbijemy na drobnijesze partie.
Protestuję. Ja na ten przykład będę głosował przeciw, bo jestem przeciw wymogowi pryszniców na masterach. Uważasz, że to jest powód, aby uwalić cały regulamin?
W sprawie połówki sezonu - poprawiłem, choć jest to zapis dupny i mogący rodzić problemy, bo kiedy wypada połowa sezonu wiadomo dopiero po zakończeniu całego sezonu.
W sprawie połówki sezonu - poprawiłem, choć jest to zapis dupny i mogący rodzić problemy, bo kiedy wypada połowa sezonu wiadomo dopiero po zakończeniu całego sezonu.
Wstepnie wiadomo, bo wstepnie terminy masterow sa rozlozone. O kilka dni w przypadku weryfikacji klocic sie nie bedziemy. Wstepnie 8 maja 2011 konczy sie sezon . Zatem w polowie listopada mozna zrobic weryfikacje.
Zembol, a jak proponujesz - zrobic 10 glosowan do kazdego z punktow?
Zembol, a jak proponujesz - zrobic 10 glosowan do kazdego z punktow?
- swieta_barbara
- habydysz
Pogrubione jest bardzo niejasne. Poza tym nie wprowadzalbym kolejnego terminu: Kapitula Ligi, tylko po prostu "Moderatorzy". Przeciez wiadomo o kogo chodzi. Tak samo zmienilbym Koordynatora Ligi na "Koordynatora" - pompa jest passe poza korporacjami.Ziemko pisze:3.XXX Trzech moderatorów LL tworzy Kapitułę Ligi, która reprezentuje LL w kontaktach zewnętrznych oraz podejmuje decyzje związane z nagrodami oraz wyróżnieniami dla zwycięzców Ligi oraz osób pomagających w jej tworzeniu.
Sprawa druga to jak zwykle kwestia sformulowania:
Moze byc?2.3 Klub uzyskuje jedno miejsce na Liście Ligowej po zorganizowaniu minimum trzech turniejów lokalnych w bieżącym, lub trzech turniejów lokalnych w poprzednim sezonie ligowym. Turnieje te muszą zostać zaliczone do Ligi, oraz rozłożone w czasie przynajmniej na 180 dni.
Trzecia sprawa: glosowanie mozna zrobic nad ogolnym przeredagowaniem i paroma malymi poprawkami (1.4, 2.3, 3.7, to o moderatoratorach - jako calosc), a jednoczesnie zrobic 10 glosowan nt.:
- uwzglednienie niemoznosci organizacji mastera w nastepnym sezonie ligowym jako kary za niedociagniecia organizacyjne
- uwzglednienie natychmiastowego odebrania miejsca na LL jako kary za niedociagniecia organizacyjne
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne niezapewnienia 2 niegrajacych sedziow
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne niewyegzekwowanie pomalowania armii
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne zlego zaplanowania daty turnieju
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne zapewnienie minimalnie 4 bitew i 2 dni turniejowych
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne niezapewnienie noclegu miedzy pierwszym a drugim dniem turnieju
- uznanie za niedociagniecie organizacyjne niezapewnienie mozliwosci wziecia prysznica
@Zembol - weri najs. Ale definicje zostawilbym sobie na lipiec np. Albo sierpień.