Piechota w WFB
- Temple Guard
- Falubaz
1. Dwarf WarriorsTemple Guard pisze:1. Jaką piechotę podstawową uważacie za najlepszą?
2. Jaką piechotę podstawową uważacie za najlepszą pod względem cena-jakość?
3. Jaką piechotę elitarną uważacie za najlepszą?
4. Jaką piechotę elitarną uważacie za najlepszą pod względem cena-jakość?
2. Dwaricka/DElficka
3. Grave Guard
4. Ironbreakerzy
1.chaos warriors
2.clanraty ,slaves
3.ironbreakers , GG i TG
4.Grave Guard i Tomb Guard
2.clanraty ,slaves
3.ironbreakers , GG i TG
4.Grave Guard i Tomb Guard
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
1. Dwarf warriors/DE warriors
2. Orc Boyz/ Slaves
3. Hammerers
4. Ironbreakers
2. Orc Boyz/ Slaves
3. Hammerers
4. Ironbreakers
D-Wens pisze:Ja tam wale z trzy po pięć jazdy chaosu i to rozjeżdża wszystko to po co się będę bawił jakąś kiepską piechtą? No po co?
Żeby nie isć na łatwiznę, po najmniejszej linii oporu.
Żeby gra była większym wyzwaniem. A rozpiska stawiała problemy do rozwiazania własnym myśleniem, a nie dawała gotowe rozwiązania.
To dziwne,ale dla mnie gra przynosi tym większą satysfakcję im bardziej muszę się wysilić zeby wygrać.
Jeśli coś rozjeżdżałoby wszystko nie widziałbym dla tego miejsca w swojej armii -nie stawiałoby to dla mnie zadnego wyzwania, a i zwycięstwo nie dawało żadnej satysfakcji bo nie byłoby moją zasługą.
W każdej z moich armii występuje piechota i w każdej ma rolę do odegrania. Szkoda,że nieczęsto jest dobrze zbalansowana punktowo w stosunku do innych jednostek, ale to dodaje smaczku,kiedy się z niej korzysta.
I tutaj rodzi się pytanie: jaka jest granica między piechotą elitarną, a podstawową? Jeśli tylko przynależność do Core (podstawowa) albo Special/Rare (elitarna) to takie porównywanie nie ma sensu. Bo co innego klocek normalnej Corowej piechty, a co innego Choseni Khorna, którzy są piechotą mega elitarną. Wszak 15 kosztuje z 400 punktówTemple Guard pisze:1. Jaką piechotę podstawową uważacie za najlepszą?
Jak dla mnie to:
1. Dwarf Warriors
2. Man-at-Armsi, Slaves
3. Chosen Warriors of Khorne z Banner of Rage
4. Black Orkz
patrzac na to ze jakosc piechoty w duzej mierze zalezy od umiejetnosci gracza.. to trudno bedzei dojsc do jednoznacznych wniosków
mozna za to wysluchac opinii::
- najlepsza w stosunku cena / jakosc - IMO driady
- najgorsza - phoenix guards (choc pewnie istnieja gorsze..ale sie z nimi nie spotkalem
)
mozna za to wysluchac opinii::
- najlepsza w stosunku cena / jakosc - IMO driady
- najgorsza - phoenix guards (choc pewnie istnieja gorsze..ale sie z nimi nie spotkalem

- Temple Guard
- Falubaz
1. Dark Elf Warriors (+ shields), Dwarf Warriors (+ shields)Temple Guard pisze:1. Jaką piechotę podstawową uważacie za najlepszą?
2. Dark Elf Warriors (+ shields), Dwarf Warriors (hand weapon + shield), Orc Boyz (choppa + shield)
3. Chosen Chaos Warriors of Khorne (shields + great weapons / halberds)
4. Hammerers (+ shields), Ironbreakers, Longbeards (hand weapon + shield), Grave Guard (hand weapon + shield), Black Orcs (+ shields)
-
Nindox Arf
- "Nie jestem powergamerem"
1.Dwarfs warriorsTemple Guard pisze:1. Jaką piechotę podstawową uważacie za najlepszą?
2.Dwarfs warriors/long beards
3.LB ze zdawaniem na jednej kości i Hamy
4.Hamy z 2xUS
gram kraśkami i uważam że ta armia ma bardzo dobre i solidne jednostki, pod warunkiem, że potrafimy nimi dobrze zarządzać na stole
pzdr
"Cięzka noc, co? ... pół miliarda się wymknęło..."
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum
coz, gdyby nie smok, pieski, furie sreamery itp to nie widze tej konnicy;)Jagal pisze:Brutalna prawdaD-Wens pisze:Ja tam wale z trzy po pięć jazdy chaosu i to rozjeżdża wszystko to po co się będę bawił jakąś kiepską piechtą? No po co?
Ja tam lubie swoja piechote De, lubie tez konnice (pomimo ze ustawicznie prosi sie o rzucanie na odleglosc)
Najlepsze co mozna zrobic - to wrzucic wszystkiego po trochu
-
Nindox Arf
- "Nie jestem powergamerem"
niestety, ale chaos warriors są IMO trochę za drodzy i na tym tracą nie często ich widzę u nas na turach a szkoda bo klimatyczni...
... ale czy chaos knightci czy chooseni są mniej klimatyczni, kwestia gustu
przepraszam za taki trochę offtop na końcu
pzdr
pzdr
"Cięzka noc, co? ... pół miliarda się wymknęło..."
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum
Amor patriae nostra lex
Salamun Aleykum
- Temple Guard
- Falubaz
Zarówno Warriors jak i Knights są bardzo klimatyczni i mają super figurki. Problem w tym, że tych pierwszych praktycznie nikt nie wystawia, a drudzy są obecni właściwie w każdej rozpisceNindox Arf pisze:niestety, ale chaos warriors są IMO trochę za drodzy i na tym tracą nie często ich widzę u nas na turach a szkoda bo klimatyczni...
pzdr
Chaos Warriors mają super statystyki, ich główny problem jest taki, że Warrior z tarczą kosztuje 15 punktów i ma tylko 1 atak z S4. To bardzo mało, więc trzeba im zmienić broń, dać mark of chaos lub ulepszyć na Chosen. To wszystko słono kosztuje. Warriorzy z 1 atakiem z S4 nie mogą liczyć na to, że nabiją sobie CR liczbą zabitych. Z kolei static CR jest w ich wpadku strasznie drogi (pięciu, czyli pełny szereg, kosztuje aż 75 punktów).
W chwili obecnej po poczytaniu trochę na ich temat w necie i własnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że trzeba się skupić na CR za zabitych. W dzisiejszych czasach S4 to za mało, bo zostawiamy standardowej piechocie z savem 4+ save na 5+, a kawalerii nie ugryziemy. Trzeba więc Warriorom kupić halabardy lub great weapony. Jeden atak, nawet ze zwiększoną siłą to nadal za mało, więc zostają 2 opcje: kupić mark of Khorne lub ulepszenie na Chosen (w obu przypadkach mamy 2 ataki z S5 lub S6 i to już jest potęga). Jeszcze lepiej, gdy wykupimy obie rzeczy jednocześnie (ale nie każdy lubi grać oddziałmi z frenzy, więc mozna zostać przy zwykłych Chosenach Undivided), wtedy mamy wojownika z:
3 atakami z S4 i savem 2+ w walce wręcz (3+ na ostrzał) w wypadku, gdy wybierzemy kombinację hand weapon + shield
lub
3 atakami z S5 (halabardy, walka wg inicjatywy) albo S6 (great weapony, strikes last) i savem 4+ w walce wręcz
Koszt jest ogromny, więc nie ma sensu nabijać CR za szeregi i przewagę liczebną. Należy wystawić oddział liczący 10 (2 rzędy po 5), 12 (2 rzędy po 6) lub maksymalnie 14 (2 rzędy po 7) wojowników. To w tym momencie chyba jedyny sensowny sposób wystawiania Wojowników Chaosu. Może coś zmieni się po wydaniu nowego AB Chaosu (za parę lat