Empire 2400 euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Re: Empire 2400 euro

Post autor: Wisnia »

GarG pisze:
Wisnia pisze:Ma scrolla, więc to i tak +1 DD.
Czasami brakuje tej jednej kostki :P
Nie wiem czy się rozumiemy.
Duży ksiądz daje 2 kostki rozproszenia, ale jako, że są tu ograniczenia Euro, a w rozpisce jest scroll, to da tylko 1 kostkę.
Mały ksiądz natomiast daje po prostu 1 kostkę rozporszenia, ale jako, że są tu ograniczenia Euro, nadal da jedną kostkę.
Łapiesz? :P

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Post autor: Tofic »

Tedzio wybacz, że zadam pytanie ponad programowe, ale bardzo zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie do czego służy bsb z ognistymi atakami? Widzałem go w kilku rozpach, ale jeszcze nie rozgryzłem jaką ma misje. Bo tak niby daje ten ogień, ale jak tylko wejdzie w combat to ataki przeciwka będą skierowane w jego stronę i długo sobie z ognia nie pobijesz. Rozumiem, że jego najważniejszym zadaniem jest dodanie płonących na strzelające jednostki, no ale co daje 10 strzałów z fire.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Raz trafisz i zranisz powiedzmy hydrę czy abomkę, negujesz regenerację do końca fazy, a potem działo kończy robotę. Alternatywnie gwardia VC z regenką - najpierw ostrzał strzelców z FA, później moździerz i nie ma czego zbierać.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

To wiem, bo sam taki patent w bretce na łucznikach używam, ale załóżmy, że kolega akurat w wchodzi do tych xboxów lub muszkietów, strzelają, wbijają ranę, dwa celne strzały z armaty, weee hydry nie ma, 175 pts dla mnie 8). Tura przeciwnika, kuszole DE, shadzi i magowie zacierają rączki. Cały ostrzał idzie w tych biednych 10 strzelców :( . W efekcie czego nawet bez wielkiego pecha tracimy 193 pts i przerzuty LD na armii. Patent dobry, ale trochę ryzykowny.
Obrazek

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Wisnia pisze: Niezła rozpa tedzio, ale zamieniłbym czołg na 30 Biczowników :).
Pozdrawiam.
grałem i sie zesrywałem, po prostu jak nie magia to strzelanie

Biją się super jak na piechote w imperium, ale co z tego jak do walki dochodzi 1/3, po prostu zbyt szybko spadają, do tego co później mogą zrobić. Chciałbym ich brać ale z T4, bo serio, nawet byle łuczniki dużo im potrafią zrobić.

Za to GS zawsze coś robiły (oprócz tego że ginęły), a halabardnicy podobnie - najczęściej stoją na tym steadfaście a potem można na bok czymś wejść a koszt znacznie mniejszy a więcej ludzi w oddziale, command i nawet ten plewny 6+ asv przemawia za nimi.

A czołg? Czołg imo to dobry straszak, trzymacz punktów no i zawsze ma potencjał w sobie, bo w koncu zawsze bije pierwszy z dużą ilością ataków z wysoką siłą no i spora przeżywalność. Zawsze można przecież schować go, albo zablokować całkowicie jedną flankę nim. Poza tym modelów mi brakuje ; p.
Tofic pisze:To wiem, bo sam taki patent w bretce na łucznikach używam, ale załóżmy, że kolega akurat w wchodzi do tych xboxów lub muszkietów, strzelają, wbijają ranę, dwa celne strzały z armaty, weee hydry nie ma, 175 pts dla mnie 8). Tura przeciwnika, kuszole DE, shadzi i magowie zacierają rączki. Cały ostrzał idzie w tych biednych 10 strzelców :( . W efekcie czego nawet bez wielkiego pecha tracimy 193 pts i przerzuty LD na armii. Patent dobry, ale trochę ryzykowny.
No nie wiem, 23 woundy to jednak całkiem dużo. Poza tym pamiętaj że strzelanie używające placków raczej pwnuje to bez, czyli po prostu łatwo mi się pozbyć tego, co mi obecnie zagraża (tu wrodzy kusznicy) bez jakichkolwiek strat. No i zawsze mogę te plewy z kuszami za oddziałem swoim ustawić - hydra/abominacja to zawsze LT, więc oddział który może mi coś zrobić (znaczy zabić tych strzelców) może nie widzieć albo trafiać na minus milion a ja sobie strzelam na lajcie.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Kurde tedzio a nie brakuje ci tej ld 9 ?? Może altara dac zamiast tanka ?

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

jakoś daje rade :mrgreen:

potestujemy, zobaczymy :)

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Nie chcąc zaśmiecać działu napiszę w tym temacie. Moja historia wygląda mniej więcej tak, że jako znudzony gracz bretoński, postanowiłem, że wymienię swoją armię na Imperium. Na początku postanowiłem, że zrobię sobie ropę Euro i pod nią będę kupował pierwsze figurki. Moje wypociny:

Arch Lector of Sigmar @ 181.0 Pts
General; Prayers of Sigmar; Great Weapon
Armour of Meteoric Iron [25.0]
Dawnstone [25.0]

Captain @ 155.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Pegasus
Dragonhelm [10.0]
Aldred's Casket of Sorcery [35.0]
Pegasus @ [50.0] Pts

Grey Guardian @ 255.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Shadow
Seal of Destruction [45.0]

Captain @ 83.0 Pts
Full Plate Armor; Battle Standard

Master Engineer @ 65.0 Pts

30 Flagellant Warbands (Core) @ 300.0 Pts
Frenzy; Flail

29+1 Halberdiers @ 245.0 Pts
Halberd; Light Armour; Standard; Musician
15 Detachment - Halberdiers @ [75.0] Pts

29+1 Halberdiers @ 245.0 Pts

29+1 Greatswords @ 405.0 Pts
Great Weapon; Full Plate Armor;; Standard; Musician

Great Cannon @ 100.0 Pts

Great Cannon @ 100.0 Pts

Mortar @ 75.0 Pts

Mortar @ 75.0 Pts

Helstorm Rocket Battery @ 115.0 Pts

Models in Army: 177
Total Army Cost: 2399.0

Liczę na konstruktywną krytykę, to moja pierwsza rozpa empire, więc głupich pomysłów może być całkiem sporo.
Obrazek

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

jak dla mnie brakuje tu normalnego strzelania - żeby jakieś małe gówna straszyć - orzeł fanatyk itd do których żal bić z machin :P
4 x 30 piechoty - silnie bije ale strasznie to klocowate- zajmuje dużo miejsca i ciężko z maszyn coś ustrzelić bo nic nie widać :P
Brakuje mi tu małego maga z rod of power
i jakichś KO którzy w zasadzie nie wiem co mają robić ale mi ich brakuje

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Nie wiem czy potrzebujesz detachmenty po 15 gości, owszem fajnie to niby wchodzi na flankę, ale co z tego że wejdzie, te szeregi nie są aż tak kluczowe dla całej zabawy a zamiast tego możesz mieć tańsze detachmenty (np. 5 free companies jako odginaczki) i zmieścisz jeszcze jakiś oddział strzelców maga 1 levelu z metalem/firem i coś do tego.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

5 FC nie obcina szeregów a 15 chłopa ma na to spore szanse...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Dokładnie taki był plan, atak detką z boku może wyjść nawet na +5CR dla mnie, więc wydaje mi się, że jednak warto. Może usłyszę jakie są wasze największe zastrzeżenia, bo już próbuje przystąpić do kupna armii.
Z góry dzięki :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
gotih
Mudżahedin

Post autor: gotih »

rozpa tak sobie ale zestaw figurek który będziesz miał jest spoko
Obrazek

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Ogólnie wszystkim dziękuje za rady, już wstępnie rozpocząłem kupno .Teraz postarałem się o trochę lekkiego strzelania i zmniejszyłem ,,klocowatość", zamiany wyglądają następująco:

Arch Lector of Sigmar @ 175.0 Pts
General; Prayers of Sigmar
Armour of Meteoric Iron [25.0]
Dawnstone [25.0]

Grey Guardian @ 255.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Shadow
Seal of Destruction [45.0]

Captain @ 155.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Pegasus
Dragonhelm [10.0]
Aldred's Casket of Sorcery [35.0]
Pegasus @ [50.0] Pts

Captain @ 83.0 Pts
Full Plate Armor; Battle Standard

Master Engineer @ 65.0 Pts

14 Crossbowmen @ 117.0 Pts
Crossbow; Musician

9 Handgunners @ 105.0 Pts
Marksman @ [25.0] Pts
Hochland Long Rifle

9 Handgunners @ 105.0 Pts
Marksman @ [25.0] Pts
Hochland Long Rifle

20 Flagellant Warbands (Core) @ 200.0 Pts
Frenzy; Flail

34+1 Halberdiers @ 270.0 Pts

29+1 Greatswords @ 405.0 Pts
Great Weapon; Full Plate Armor; Standard; Musician
Count's Champion @ [12.0] Pts

Great Cannon @ 100.0 Pts
Great Cannon @ 100.0 Pts

Mortar @ 75.0 Pts
Mortar @ 75.0 Pts

Helstorm Rocket Battery @ 115.0 Pts

Models in Army: 161
Total Army Cost: 2400.0
Obrazek

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Ja zamiast pegaza wole dać altar księżulkowi :) No i ja biorę co najmniej 5 pistoliersów :)

Awatar użytkownika
krilan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krilan »

Kapitanowi na pegazie dałbym pierścień z fireballem zamiast Aldred's casket of sorcery, pomysł ze snajperami na magów jest spoko i go napewno wypróbuję, tylko oddziały strzelców są za małe według mnie. Myślę że przy dwóch oddziałach strzelb ze snajperami odrzuciłbym kusze i dopakował strzelby (po 5 extra), zostaje trochę punktów (37) do wydania z kusz. Wiem że mniejszy zasięg ale 14 kusz szału na stole nie zrobi a 2 razy po 15 strzelb... Lektorowi też wrzuciłbym warda na 4+ (holy relic) zamiast dawnstone. Z doświadczenia wiem że 20 flagellantsów to za mało (padają jak muchy), 30 na start jest luz. Helstorma (niecelny kurde jest) na jeszcze jeden moździerz i zostaje trochę punktów.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Helstorm jest spoko jeśli ma obok inżyniera, biczowników jest za mało

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

krilan pisze:Kapitanowi na pegazie dałbym pierścień z fireballem zamiast Aldred's casket of sorcery, pomysł ze snajperami na magów jest spoko i go napewno wypróbuję, tylko oddziały strzelców są za małe według mnie. Myślę że przy dwóch oddziałach strzelb ze snajperami odrzuciłbym kusze i dopakował strzelby (po 5 extra), zostaje trochę punktów (37) do wydania z kusz. Wiem że mniejszy zasięg ale 14 kusz szału na stole nie zrobi a 2 razy po 15 strzelb... Lektorowi też wrzuciłbym warda na 4+ (holy relic) zamiast dawnstone. Z doświadczenia wiem że 20 flagellantsów to za mało (padają jak muchy), 30 na start jest luz. Helstorma (niecelny kurde jest) na jeszcze jeden moździerz i zostaje trochę punktów.

Widać ze bardzo mało grywasz turniejowo, no offence ;) Oprócz tego ze flagusie padają jak muchy to IMO nic sie nie zgadza ;)

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Wiem, że szybko padną, ale mam 2 argumenty po 1 kupuje ich akurat 20 :P po 2 to nie oddział hordowy i wbrew pozorom nie kosztuje wcale tak dużo o strzelanie w niego jest praktycznie tak samo opłacalne jak strzelanie w halabardników, z czym ci drudzy jeszcze panikują. A wydaje mi się, że potrafiliby przetrzymać coś zanim pomoc nadejdzie i niezłe straty na przerzutach wyrządzić nawet twardszym oddziałom, a jak zginą to trudno, przecież to o tym marzyli.
Obrazek

Awatar użytkownika
krilan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krilan »

Fakt mało grywam turniejowo..... :wink: A czemu wszystko prócz flagusi się nie zgadza?

ODPOWIEDZ