Dyskusja o ETC AR

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Re: Skład na ETC 2011

Post autor: Grazbird »

i problemy ze zmieszczeniem tych kowadeł :D

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

A mi sie ten compscore podoba, fajny temat na Warzywną Inkwizycję II :mrgreen: :mrgreen:

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

innymi słowy, przy zalewie świniaków, nie będę miał czym tego zabijać.
jak nie, skoro będziesz miał:
i armatę! i klopę! i bolec! i flamecannon! full zestaw :mrgreen:
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

armata wybuchnie, z bolca zrobię szaszłyk a grilla rozpalę flame cannonem

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Nie dziwię się że El Rey nagle odnalazł Woch na kawie. W wochu po za banem puppeta i ograniczeniem chosenów jest całkiem przyjemnie a za 100pkt mniej można wstawić giganta i shagotha bo po takiej obniżce zaczynają być logiczni, no i 40 maruderów khorna od kiedy nie mają po drugiej stronie konkurencyjnych hord ani zdublowanych maszyn są fajni.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Tia kudłaty przy takich ograniczeniach to puppet już nie taki potrzebny a bez choosenów też się da grać...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Mer
Pseudoklimaciarz

Post autor: Mer »

W WFB gram od niedawna, ale gdyby w Polsce były takie ograniczenia na większości turniejów sprzedałbym swoje DE i kupił WE, bo nie widzę sensu grania z 2200 i pociętymi najlepszymi opcjami (jak biorę hydrę nie mogę wziąść BSB, a masa potworów kosztuje o 100 mniej?) na o 500 punktów większą armię Ogrów.

Gram natomiast w Starcrafta 2 od momentu jego wydania. W pierwszych miesiącach pojawiały sie taktyki i strategie dające dużą przewagę nad przeciwnikiem. Na forach gracze prześcigali się w kosmicznych cięciach i pomysłach jak by co tu uwalić. Blizzard czekał dłuższy czas - miesiąc, dwa - w 80% przypadków gracze sami obmyślali jak sobie poradzić z "przegiętymi" taktykami. W pozostałych 20 dokonywano naprawdę drobnych nerfów - np. zwiększenie zasięgu jednostki z 3 do 4, wydłużenie czasu budowy struktury o 5 sekund itp. I to zdawało egzamin. Ja wiem, że Blizzard to nie GW i od samego początku kładą większy nacisk na balans, a meta w SC jest kreowana przez 1000 razy więcej graczy - ale odpowiednie drobne cięcia (lub boosty) dałyby wymierny efekt. Obcinanie wszystkiego może i z czasem zadziała - ale to już nie będzie Warhammer tylko Daniahammer.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Coż, nie wiem kto to wymyślił, ale ten compscore jest spierdzielony od początku do konca.
Aczkolwiek moje gobliny się bardzo ucieszą na jego wprowadzenie :mrgreen:

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

może trzeba bedzie grać po prostu na 8 ed :wink:

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Dobre te ograniczenia.
12 chosenów max. HELL YEAH.
Dutchhammer ftl.

Gram natomiast w Starcrafta 2 od momentu jego wydania. W pierwszych miesiącach pojawiały sie taktyki i strategie dające dużą przewagę nad przeciwnikiem. Na forach gracze prześcigali się w kosmicznych cięciach i pomysłach jak by co tu uwalić. Blizzard czekał dłuższy czas - miesiąc, dwa - w 80% przypadków gracze sami obmyślali jak sobie poradzić z "przegiętymi" taktykami. W pozostałych 20 dokonywano naprawdę drobnych nerfów - np. zwiększenie zasięgu jednostki z 3 do 4, wydłużenie czasu budowy struktury o 5 sekund itp. I to zdawało egzamin. Ja wiem, że Blizzard to nie GW i od samego początku kładą większy nacisk na balans, a meta w SC jest kreowana przez 1000 razy więcej graczy - ale odpowiednie drobne cięcia (lub boosty) dałyby wymierny efekt. Obcinanie wszystkiego może i z czasem zadziała - ale to już nie będzie Warhammer tylko Daniahammer.
No w końcu ktoś odniósł się do innej gry. Niekoniecznie figurkowej ale łatewer. Tyle, że SC2 ma 3 rasy a WFB nieco więcej a to duża różnica :wink: Zobacz na wowa, niezależnie od dodatku fora są pełne tabunów płaczek jęczących na wszystko. Ba. Nawet WC3 nie był tak zajebiście zbalansowany. Zatem imho blizzard nie jest tutaj dobrym przykładem.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Mi się coraz bardziej wydaje że jak wyjdą wszystkie army booki do 8 ed to nie będzie potrzeby robienia żadnych cięć.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Mer
Pseudoklimaciarz

Post autor: Mer »

Varinastari pisze: No w końcu ktoś odniósł się do innej gry. Niekoniecznie figurkowej ale łatewer. Tyle, że SC2 ma 3 rasy a WFB nieco więcej a to duża różnica :wink: Zobacz na wowa, niezależnie od dodatku fora są pełne tabunów płaczek jęczących na wszystko. Ba. Nawet WC3 nie był tak zajebiście zbalansowany. Zatem imho blizzard nie jest tutaj dobrym przykładem."
Muszę się nie zgodzić - Blizzard jest szczytem balansu jeśli chodzi o gry ogólnie. Nieważne ile jest forumowych płaczek - bo te będą zawsze. Ale statystyki na turniejach po tylu latach gry były jasne - 25% winów dla każdej z ras w WC3. SC1 - 33% wygranych w koreańskich turniejach dla każdej rasy. Ale nie o balansie gier blizarda mowa.

Jesli mamy garnek i chcemy go podgrzać do 60 stopni to dajemy dalikatny ogień i mierzymy temperaturę cały czas. To co proponuje ten comp to pełen gaz, a jak dojdzie do wrzenia to chłodzimy - najlepiej lodem. Histereza wariuje. Małe delikatne kroczki - to jest sposób. Blizz bardzo rzadko robił rewolucje:)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 14:57 przez Mer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Karlito wiesz w takim tempie zajmie im 3 lata wydanie wszystkich army booków a pamiętaj, że w przyszłym roku wychodzi nowa edycja 40k... więc pewno zwolnią...

Scoutmaster... ogarnij się granie turniejowe na czystą 8 ed. to tragedia...

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Eeee tam mi się wydaje że do końca 2012-go będą już wszystkie AB na 8 ed, chociaż z drugiej strony nigdy nie wiadomo co tym z GW przyjdzie do głowy :roll:

P.S. Gdyby nie SofM to teraz by wychodził już 4-ty AB więc tempo jest dosyć dobre moim zdaniem, może jednak dadzą radę, fajnie by było.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

karlito pisze:Mi się coraz bardziej wydaje że jak wyjdą wszystkie army booki do 8 ed to nie będzie potrzeby robienia żadnych cięć.
Niom. Nowe AB są zbalansowane. Tylko gigant we wszystkich armiach ten sam - do dupy.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Piękny comp. "Skoro wszyscy grają tak, to zróbmy coś, żeby grali inaczej." :lol2:
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Ci Duńczycy to chyba szaleju się najedli.

Analizując co ciekawsze kwiatki

Zacznę od końca

UNIT SIZES

Nie wiem w jaki sposób Ogry dobija do 2700 punktów

No character may cost more
than 450pts

Automatycznie podziękowali smokom, które i tak mają pod górkę w tej edycji. Ograniczenia nie rozumiem, ponieważ bohater za 450+ punktów to na etc 20% armii czyli łakomy kąsek.

Max 1 scouting unit

Tak jakby scouting units nie mieli kosztu kosmicznego, niektóre WE dostają właśnie po dupsku

Max 2 Flying unit
Zapewne z powodu monster mash, bo jakoś nie widzę sensownych powodów

Warmachines and mosters may not be duplicated

Jedna klopa, jedno działo, jeden hydrant... na pierwszy rzut oka dobre rozwiązanie eliminujące samograje, ale z takimi rozpiskami można sobie poradzić, trzeba tylko chcieć. Prawda, że niektóre armie będą miały pod górkę, ale widocznie osoby układające ograniczenie nie lubią myśleć taktycznie, wolą pchać wojska na "pałę" do przodu licząc na łaskawe rzuty i 20:0.

max 6 chariots per army

Jakoś nie zauważyłem "zajebistości" rydwanów w 8 edycji. Nawet u TK nie są wykoksane w kosmos.

Banned items, gifts, etc

Lista zawiera kilka pozycji, które utwierdzają mnie w przekonaniu, że tworzyły ją troskliwe misie nie radzące sobie z podstawowymi przeciwnościami losu świata warhammerowego.

Monster Mash

Mózgojad dawno zdechł z głodu. Gryf, Gorgona, Smoki, Giganty w cenie "Biedronkowej".

Ograniczenia armi

Dark Elves
1... 2... 3... hahahahaha

Bretonia, Wood Elves
1... 2... 3... hahahahaha

Vampire counts
Ciekawe kto oberwał od Blood Knightów

Lizarmen
BSB or Slann. A może dawaj lizaka albo powiem mamie, że mnie bijesz.

Empire
Steam Tank T6. Maszyna droga, potrafi sama się zepsuć, jest rozpracowania na miliard sposobów, ale trzeba dać jej T6, żeby byle bolec udupił ciufę pierwszej turze strzelania.

WoCh

Max 12 chosen. Chyba ktoś nie pomyślał, że z tych 12 czołzenuf łospiełdalających fszytsko może nie dojść do walki, albo dojdą w liczbie wzbudzającej politowanie.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Hmmmmm Karlito jest 15 "Ras" w WHFB narazie wydali 3... znaczy wydadzą jak wyjdą ogry... więc do końca 2012 się na bank nie wyrobią...

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Barbarossa pisze:
karlito pisze:Mi się coraz bardziej wydaje że jak wyjdą wszystkie army booki do 8 ed to nie będzie potrzeby robienia żadnych cięć.
Niom. Nowe AB są zbalansowane. Tylko gigant we wszystkich armiach ten sam - do dupy.
Sprawdza się na sfinksy czołg oraz inne giganty :) . Ale gigant chaosu z ASF jest niezły

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

scoutmaster pisze:Sprawdza się na sfinksy
Po tym jak zginie od łuków czy po tym jak go zajebią magic missaile?
Obrazek

ODPOWIEDZ