Underdog units

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Underdog units

Post autor: Naviedzony »

Ushabti powinny mieć 20... ;)

Fajny pomysł. Znalazłem na tej liście prawie wszystkie moje ulubione jednostki. :D

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Bez przesady z tymi assasynami u DE
Oni są naprawdę fajni (da się fajnie 2 złożyć) tylko maja jeden poważny problem ze razem kosztują prawie tyle co klocek np egzekutorów czyli 320 pk
Dla tego przegrywają walkę o miejsce w rozpisce (przynajmniej u mnie)
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Pamietajmy, ze to przedział 1000-1600, bez lordów, i nawet przy maksymalnej skali rozgrywki, mamy tylko 400pkt na herosów, a to oznacza, ze asasyn konkuruje bezposrednio z BSB, oraz czarodziejką/ami, i w zasadzie jego wziecie uniemożliwia posiadanie 2 czarodziejek. Im niższy limit punktowy, tym bardziej asasyn ogranicza mozliwosc solidnego złozenia herosów.
To samo dotyczy wiekszosci herosów, którzy znaleźli się na tej liście.
Dla tego przegrywają walkę o miejsce w rozpisce (przynajmniej u mnie)
Trafiłes w sedno. To jest powód, dla którego wszystkie jednostki trafiły na te listę: "przegrywają walkę o miejsce w rozpisce" z innymi jednostkami, przez co zostają na półeczce w domu...
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Bardzo fajny temat, posłużyłbym się skalowaniem jednostek takie jakie już tu padło bo nie każda niegrywalna jednostka jest równa innej niegrywalnej:
!!! - skrajnie drogie w porównaniu do możliwości
!! - za drogie w porównaniu do możliwości
! - zdecydowanie przegrywają z innymi wyborami w swoich kategoriach

OK
! Hunter, Zwykłe Ogry (jako większy oddział), Gorger
!! Leedbelchersi, Yeti, Katapulta, Thundertusk, Stonehorn( oba ze względu na działa)
!!! Giant(ze względu na działa)
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Squig hopers powinni w tej skali miec 100 - to oddzial który zgodnie z obecną wykładnią zasad nie moze zrobic reforma, nie wheeluje tylko pivotuje, słowem oddzial, którym manewrowanie na stole jest praktycznie niemożliwe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

W dodatku nie można do nich dołączyć herosa, ja jak już się go wystawi razem z nimi, to nie można go odłączyć. Za samo "squig" w nazwie powinno od razu nabijać 50 punktów. :D

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

A, i oczywiscie nie może uciec w reakcję na szarzę :mrgreen:

@Bearded Unclean

Ta lista, w zamierzeniu fajna, ma imo trochę niekonsekwentną punktację "warzywności", te bonusy są dopisywanye troche "na czuja" i nie zawsze adekwatnie.

Można to troszkę usystematyzować, np tak:

1) jednostki najbardziej warzywne, skrzywdzone samą mechaniką gry, którymi po prostu nie da się grac, największe bonusy:
Squig Hopers
Flamecannon

2) jednostki mocno odstające, z zawyżonym kosztem punktowym/innymi wadami, z których jednak da się czasami "coś" wyciągnąć
Gigant
Ushabti

3) jednostki grywalne sytuacyjnie
Ironbreakers
Boar Boyz
Tomb Swarm

4) jednostki grywalne, mające swoje zalety, przegrywające z lepszymi alternatywami we własnym booku, najmniejsze bonusy
Troll Slayers
Spear Chukka
Black Orks
Skeleton warriors TK

To taki luźny przyklad :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Ja to wszystko rozumiem, ale więcej dać nie mogę :)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Po prostu dziwię się ze piechota imperialna na której mozna zmontowac przyzwoita i calkiem grywalną rozpiskę dają wieksze bonusy "za nietypowe rozwiazania" niż armia oparta na niezdatnych do niczego squigach :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Z pkt widzenia niegrywalnosci, to jednakie jednostki.
5 squig hopperów nie moze byc wartych więcej, bo to zaledwie 60pkt, i może służyć za nieoptymalną odginaczkę/przeszkadzajkę.
Wszystkie nieoptymalne odginaczki starałem się wycenic podobnie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

W oparciu o wątki, którymi zaśmieciłem wszystkie działy armijne, oraz moje osobiste kalkulacje i przemyślenia, a także sugestie osób, z którymi jestem w bezpośrednim kontakcie, powstała nakładka "Underdogs", która jest opcjonalnym elementem pruszkowskiego formatu ligowego.

Wkrótce startuje liga, która będzie swoistymi beta-testami tejże nakładki, oraz samego formatu, zachęcam do zerknięcia, i byc może wzięcia udziału :) KLIK

Mam nadzieję, że format nie okaże sie niewypałem, i że znajda sie osoby, które zdecyduja sie odkurzyć zapomniane modele, lub dać szanse tym, które po poczatkowym zachwycie związanym z premierą, stały się crapem :)

Chciałbym podziekować wszystkim, którzy wzięli udział w ankietach, kontaktowali sie ze mną poprzez PM i osobiście, dzieląc sie swoimi przemysleniami i uwagami!

Niskie ukłony!

Obrazek

ODPOWIEDZ