Warszawa, 19.07.2014, 1750 pkt, Szturm #4 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ladyariadne
Plankton

Re: Warszawa, 19.07.2014, 1750 pkt, Szturm #4 - Hobbystyczny

Post autor: ladyariadne »

czapki z głów Panowie
KOBIETA
:*
no i?
No i rozpiska wysłana a w liście graczy mnie nie ma :(

Awatar użytkownika
thorash
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: thorash »

Nigga please
No to w samo południe o 10:00 ! :D

edit: i mój roster'shit poszedł
Obrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo

Post autor: YoungOlo »

ladyariadne pisze:Proszę o dopisanie:

Malwina "Amarell" Streflik
Dopisana. Cieszę się, że wreszcie się zebrałaś żeby przyjechać :P

Zaktualizowałem listę zgłoszeń. Na chwilę obecną dostałem rozpiski od 7 osób, Czekam jeszcze na rozpiski Janka i Pawła oraz ostateczną decyzję Bogusia. Przedwczoraj rozmawiałem jeszcze z jednym chętnym (niezgłoszonym póki co), który też deklarował chęć wpadnięcia na Szturm.

PS. Tylko Michał i Karol mają punkty za terminowe przysłanie rozpiski :P

PS2: Z ciekawostek: Po raz pierwszy pojawią się na turnieju Battlescrolle!
Ostatnio zmieniony 14 lip 2014, o 09:36 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Fajnie jakby 5 stołów było zajęte 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Rozpiske mam gotowa, Olek. Przesle na wszelki wypadek gdyby Wloclawek niewypalil, bo na razie czekam na potwierdzenie od naszego kierowcy :)

Awatar użytkownika
Dziekan
Chuck Norris

Post autor: Dziekan »

YoungOlo pisze:
ladyariadne pisze:Proszę o dopisanie:

Malwina "Amarell" Streflik
Dopisana. Cieszę się, że wreszcie się zebrałaś żeby przyjechać :P

Zaktualizowałem listę zgłoszeń. Na chwilę obecną dostałem rozpiski od 7 osób, Czekam jeszcze na rozpiski Janka i Pawła oraz ostateczną decyzję Bogusia. Przedwczoraj rozmawiałem jeszcze z jednym chętnym (niezgłoszonym póki co), który też deklarował chęć wpadnięcia na Szturm.

PS. Tylko Michał i Karol mają punkty za terminowe przysłanie rozpiski :P

PS2: Z ciekawostek: Po raz pierwszy pojawią się na turnieju Battlescrolle!
Fuck! Myślałem, że do niedzieli się składa rozpiski. Grrrrrrrr :?

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

FallenSun.pl kończy ostatnie przygotowania - jutro jesteśmy w Warszawie :) do zobaczenia.

Mały duelik nowo pomalowanych fixów + kawałek :) dyplomów i kart magicznych przedmiotów.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Zasłużyliście na korporacyjne:

Well done!

;)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Thx :) troszkę się boje tego określenia by nie zapeszyć, ale chyba ruszamy z wfb pełną parą jak dawniej :) co mnie bardzo cieszy... jeszcze jutro przed pociągiem mają dojść podkoszulki (na co nie liczę że się uda) i jeszcze mam całą noc na dokończenie nowej wersji strony ale to też chyba zbyt wygórowane cele sobie stawiam...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

czy ja dostalem karte za szturm no.3? [-o<

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Mam ją w plecaku i bardzo chciałbym Ci ją dać :) tylko głupio jakby Cie nie było :P
Obrazek

Awatar użytkownika
liwan

Post autor: liwan »

dziękuję tym co przybyli za udział i jakoś pewnie we wrześniu kolejna edycja
dziś w klubie mieliśmy prawdziwy Games Day, 40k + WFB obok siebie ;)
było extra
klub Adeptus Mechanicus
http://admech.club/

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Dziekuje wszystkim za mile spędzony dzien, i przepraszam że nie zostałem na ostatnia bitwę, niestety zmęcznie i dzisiejsze warunki atmosferyczne skutecznie zniechęciły mnie do gry, a do tego postanowiłem zaplusować u małżonki... ;)

Byle do jesieni...

Comp-score bardzo mi się spodobał, balans między armiami był, a to znaczy, ze system działa.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Podobnie jak Szczepan odpadłem... Lubię ciepło, ale to co było dzisiaj, to przesada. Na szczęście po wakacjach jest szansa na bardziej ludzkie warunki :)

I gdyby dało się ze sobą gadać bez krzyku, to już w ogóle byłoby idealnie.
Ale fajnie było przyjść i zagrać, spotkać starych znajomych. Nawet klepando od Michała mnie ucieszyło :)

Wielkie dzięki dla organizatorów czyli Olka i Liwana, robicie świetną robotę. Compscore to też krok w dobrym kierunku, jestem za kontynuacją. Ale wrócimy kiedyś do mniejszych punktów - może pojawią się nowi uczestnicy? Albo nowe armie?

Awatar użytkownika
YoungOlo

Post autor: YoungOlo »

Dziękuję wszystkim za miło spędzony dzień. Mimo aury, która postanowiła 35-stopniowym upałem dokręcić nam śrubę, turniej zaliczam do udanych.

Wyniki:

Najlepszy Generał:
1. Mateusz "Thorash" Mańka (Daemons of Chaos, COMP: 1): 130 Punktów Turniejowych (bilans Victory Points zdobyte-stracone +2565): 77PT (bitwy) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
2. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War, COMP: 1): 116PT (+/-0 VP): 60PT (bitwy) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
3. Malwina "Amarell" Streflik (Bretonnia, COMP: -1): 112PT (+1745 VP): 63PT (bitwy) -1PT (spóźnienie 3. bitwa) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
4. Aleksander "YoungOlo" Kaczor (Vampire Counts, COMP: 1): 107PT (-388 VP): 53PT (bitwy) -1PT (brak rozpiski) -1PT (spóźnienie 3. bitwa) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
5. Paweł "Profi" Botor (Orcs & Goblins, COMP: -1): 102 PT (-1154 VP): 50PT (bitwy) -1PT (brak podręcznika) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
6. Szczepan "Bearded 'Un" Kalisiak (Daemons of Chaos, COMP: -2): 97PT (+135 VP): 47PT (bitwy-Szczepan nie grał ostatniej bitwy) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
7. Karol "gervaz" Siadul (Skaven, COMP: 2): 83PT (-1751 VP): 32PT (bitwy-Karol nie grał ostatniej bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
8. Michał "PanDwaM" Mońka (Warriors of Chaos, COMP: 5): 71PT (-1170 VP): 021PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) -1PT (brak miarki) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)

Najlepsza Armia:
1. Malwina "Amarell" Streflik (Bretonnia): 4 głosy
2. ex aequo - 1 głos na każdą poniższą armię:
- Mateusz "Thorash" Mańka (Daemons of Chaos)
- Paweł "Profi" Botor (orcs & Goblins)
- Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War)
- Aleksander "YoungOlo" Kaczor (Vampire Counts)

zdjęcie najładniejszej armii (więcej zdjęć w Albumie zdjęć z turnieju na FB - jeśli nie otwiera się, kliknij o dodanie do grupy).
Obrazek

Wnioski:
Robienie małego turnieju lokalnego w terminie mastera jest SŁABE. Definitywnie do poprawy następnym razem.

Ocena Kompozycji (COMP score) zadziałała dobrze. Wszystkie armie oprócz jednej mieściły się w przedziale (-2, 2), czyli nie było przegięć w żadną stronę. Graczom się podobało. Zdecydowanie zostaje w użyciu na następne Szturmy (choć na pewno będziemy jeszcze szlifować zawartość Pul Mocy i Soft poszczególnych armii).

Ocena najlepszej armii zaczęła być problematyczna, bo było kilka naprawdę ślicznych armii i sporo osób (w tym ja sam) miało naprawdę spory problem na kogo oddać głos (btw. życzę sobie samych takich problemów na przyszłych Szturmach!). Ostatecznie zagłosowałem na Bretonnię Amarell, ale jednocześnie chciałem zagłosować też na armie Andrzeja, Thorasha, Profiego i Szczepana... tylko troszkę mniej. Dlatego sądzę, że od następnego Szturmu każdy będzie mógł głosować na 3 armie (pierwsze, drugie i trzecie miejsce).

2 godziny na bitwę na 1750 to trochę ciasno, ludzie rzadko kiedy dogrywali bitwy do końca.

Plany na przyszłość:
Szturm #5 planujemy wstępnie na wrzesień (zdecydownie NIE w terminie mastera/DMP czy czegokolwiek innego!). Grać będziemy 3 bitwy (a nie 4), na 2000 punktów. Ocena Kompozycji zostaje, może z drobnymi poprawkami. Prawdopodobnie zrobimy trzy pary scenariuszy, po jednej na każdą bitwę i już na turnieju, tuż przed rozpoczęciem bitwy jednym rzutem kostką rozstrzygniemy który scenariusz z pary będzie grany na wszystkich stołach (przykładowo, w pierwszej bitwie na 1-3 gramy Meeting Engagement a na 4-6 Battle for the Pass)

Liwan proponuje także, aby "otworzyć" trochę turniej, czyli znieść wymóg malowania i zastąpić go karniakami za niepomalowane modele oraz zastąpić TLOS SLOSem. Powiem szczerze, że mi się ten pomysł nie podoba, bo wypacza moją wizję tego turnieju. Z drugiej jednak strony widzę i popieram cel jaki przyświeca Liwanowi: zwiększyć frekwencję aby turniej był ciekawszy i większy. Co wy o tym sądzicie? Podobają się wam takie zmiany czy wolelibyście by zostało tak jak jest?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Pomysł trzech bitew podoba mi się, na takie punkty zagranie czterech to już hardcore.

Termin wrześniowy tez mi się podoba, jest duzo większa szansa, ze będę w stanie wziać udział.

Jesli chodzi o comp-score, to trzeba koniecznie budowac go pod konkretny pułap punktowy, więc moze warto byłoby zastanowić sie nad jakąś docelową wielkoscią rozpisek na Szturmie?
Moje sugestie dotyczące compu w jego obecnej formie (wypowiadam sie tylko na temat armii, którymi gram, i które znam):

Ogólne:
- Dispel Scroll powinien znajdowac się w puli mocy

DOC:
- Fiends of Slaanesh nie powinny się znajdować w puli soft, to jest całkiem dobra jednostka, marginalnie przegrywająca z innymi jednostkami z podręcznika, np z bestiami, które w compie sa penalizowane.
- Bloodcrushers of Khorne nie powinny być w puli soft, to jest, owszem, jednostka słabsza od Plague Drones, ale muchy są już w compie penalizowane.
- Chaos Furies nie powinny być w puli mocy, gdyz zamiast multiplikacji furii, sensowniejszym staje się schemat 1x furie + x pojedynczych bestii nurgla. Ta jednostka jest trzonem armii, ale jej power-level nie jest absolutnie zbyt wysoki.
- dodatkowo, jesli furie sa penalizowane, to Seekers of Slaanesh nie powinni być w puli soft
- Maska Slaanesha nie powinna byc w puli soft, to jest bardzo dobra alternatywa dla herolda w roli generała, za +50pkt, dostajemy bohatera o duzo większej przeżywalnosci, mobilnosci, i wiekszym wygarze w CC, z bardzo dobrą zdolnoscią, która potrafi wygrywac bitwy.
- wszytkie rydwany Slaanesha powinny byc w puli soft, sa absolutnie niegrywalne i definitywnie przegrywaja z praktycznie wszystkimi innymi wyborami ze swoich kategorii.
- Bloodletters of Khorne powinni byc w puli soft, to jest nieoptymalna jednostka, o power-levelu znacząco niższym od Plaguebearers i Pink Horrors.
- Daemonettes of Slaanesh- j.w
- Mono-Khorne nie powinien miec -2, tylko mono-slaanesh zasługuje na taki bonus.

DF:
- jednostki piechoty powinny miec plusy i minusy niezaleznie od liczebnosci, w tym momencie jest tak, ze wzięcie 19-u młociarzy nie jest penalizowane, a 20-u juz tak. Ten oddział robi duze ziaziu nawet w ilosci 15, i to w bardzo szerokim spektrum punktowym. Analogicznie jest z jednostkami z puli soft.
- Bolt Thrower nie powinien byc w puli mocy, tylko ewentualnie w puli soft (powyżej pierwszego), tak, jest aż tak słaby, i w armii, majacej dostęp do doskonałych maszyn jest absolutnie nieoptymalnym wyborem.
- pierwsze 2 maszyny w rozpisce nie powinny byc w ogóle penalizowane, to jest karanie krasnali za to, do czego sa powołane, a do tego wraz z reedycją maszyny zostały zbilansowane poprzez podniesienie kosztów. Zapisy "3-ci GT liczy sie jako 2" jest całkowiocie martwy, nigdy nie widziałem armii z trzema GT, nawet na duze punkty, to jest po prostu nieoptymalne.
- Ironbreakers nie powinni byc w puli soft, to jest jednostka nieznacznie przegrywająca z hammerersami w slocie special, a "hamy" są w compie penalizowane
- Josef Bugman nie powinien byc w puli soft, to jest cakiem przyzwoity heros.
Generalnie krasnale sa obecnie bardzo ładnie zbilansowaną armią, ilosc jednostek w obu pulach powinna byc jak najmniejsza.

OG:
- zapis w puli mocy: "10+ Trolls/River Trolls" jest martwy, najbardziej optymalna ilosc troli w jednostce to 8, i to w bardzo szerokim spektrum punktowym.
Trole nie powinny byc w ogóle penalizowane, to jest "bread and butter" tej armii, a przypominam, ze to armia o ogromnych problemach z morale, w compie, w którym sztandar dyscypliny jest penalizowany.
- Savage Orc 'Big Uns powinny byc w puli mocy bezwarunkowo, i tak nikt nie weźmie kloca zwyklaków, zeby nie dostac kary.
- Mangler Squig nie powinien byc w puli mocy, jest dobry, ale nie az tak
- Doom Diver i Rock lobba powinny byc penalizowane z dopiskiem "drugi"
- oprócz Black Orc Warbossa, w puli power powinni byc potencjalnie wszyscy bohaterowie z zdolnoscia "quell animosity".
-Arachnarok nie powinien byc w puli soft, on daje radę, po prostu zazwyczaj przegrywa z maszynami z slota rare.

Jesli chodzi o poluzowanie wymogów malowania, i wprowadzenie punktowej penalizacji (równoznacznej z punktowaniem armii pomalowanych), to jestem przeciwny. Taka polityka jest w polskim WFB obecna od lat, i wybitnie się nie sprawdza, wywołując masę kontrowersji oraz oburzenia związanego z "upadkiem" tego szlachetnego hobby.
Rygorystyczne zasady Szturmu czynia go wyjątkowym, a jednoczesnie dają uczestnikom dodatkową radochę.
Rozumiem dążenie do zwiększenia frekwencji, ale nie róbcie (róbmy) tego poprzez tanie chwyty, tylko cierpliwie budujmy prestiż i sławę tej imprezy.
Miejmy na uwadze to, ze tym razem masa ludzi wybrała się do Włocławka, a do tego mamy wakacje, które sprawiły ze np. organizowana przeze mnie w Pruszkowie liga nie wystartowała, i zrobilismy sobie kilkutygodniową przerwę.

Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Nie idźcie drogą niepomalowanych modeli. [-X Będziecie mieć szkaradki na stole... 2k punktów to już powoli można się zastanawiać nad udziałem. Bitwy 2400 Euro gramy ze znajomymi w granicach 0:45-1:30. Nie mam pojęcia jakim cudem na 1750 się nie wyrabiacie w dwie godziny :shock: Jeszcze tylko to open zamieniacie na PKS/SLOS i macie frekwencję jako taką :wink:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Groszku, jak Ty to robisz? Ja dzisiaj i wczoraj zaledwie 3/5 bitew skończyłem 2 3h :P

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Jako osoba o niewystarczających kompetencjach i doświadczeniu nie wypowiem się na temat kształtu compscoru. Fajnie że został wprowadzony - i niech weterani szlifują go, by zapewniał największy balans i zróżnicowanie armii.

Natomiast na przyszłość fajnie byłoby zmienić trochę stronę organizacyjną. 4 bitwy na 1750 pkt to było dla mnie trochę za dużo - i nie tylko dla mnie. Do tego pośpiech. Mniej wyczerpujące byłyby np 3 bitwy po 2 godz 45 min - na 2000 pkt. Z przerwą obiadową.

Może nowych graczy zachęciłby wymagania podobne do tych na pierwszych szturmach - tzn cztery bitwy na 1000 lub 1250 pkt? Gdyby wrócić kiedyś do mniejszych punktów, starzy gracze mogliby wypróbować nowe armie.

Błagam - zachowajmy wymóg pomalowania armii. Obecny ludzie przynoszą w większości tak świetnie pomalowane figurki, że nawet przegrywanie z nimi mnie cieszy :) Sposób oceny można by zmodyfikować dając 3 pkt dla subiektywnie najładniejszej, 2 dla drugiej w kolejności, 1 dla trzeciej.

Na 95% zapisuję się termin wrześniowy - o ile wypadnie w sobotę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Robienie małego turnieju lokalnego w terminie mastera jest SŁABE. Definitywnie do poprawy następnym razem
Bobson zrezygonował chyba tylko z tego powodu. Co to ci zmienia? :shock:
powodem niskiej frekwencji jest - 1. Open 2. TLOS, inny termin nie zrobiłby frekwencji i tak to nie tu jest problem od 4 spotkań
zobacz, że jak gralismy 2600 PKS to było 16 graczy :D , mimo niedzielnego turnieju ETC
ja wybrałem 40K tym razem się pouczyć
Ocena Kompozycji (COMP score) zadziałała dobrze.
rozpatrujesz to w gronie osób które i tak nie przeginały a Thorash z bandą swoich buraczkowych bestii nurgla i tak pocisnął mimo comp score :) well done
- oprócz Black Orc Warbossa, w puli power powinni byc potencjalnie wszyscy bohaterowie z zdolnoscia "quell animosity".
w ogóle proponuję animozję z bazy wpisac do puli Power :) chyba nie grałeś orkami, że takie rzeczy wypisujesz i nie rozumiesz, że animozja to coś co rozwala grę orkami wobec czego liczenie black orków jako power to nieporozumienie
- Bloodcrushers of Khorne nie powinny być w puli soft, to jest, owszem, jednostka słabsza od Plague Drones
jasne na tej samej zasadzie pół Army Booków mozna uznać, za jednostki zdatne do gry bo coś jest słabsze od czegoś, to pewnie dlatego Bloodcrushers i wiele innych z tych zasad (jako soft) występuje na stołach jako podstawa armii (sarkazm)
nie ma podstawy by porównywać Bloodki z Muchami to dwa rózne światy

ten comp trzeba analizować pod format punktowy a nie odgórnie lecieć po całości :)

Groszek dobrze pisze pomalowane armie niech zostaną do spółki z SLOS i PKS to jest szansa na więcej graczy inaczej kolejny szturm znowu będzie miał 8 osób #-o i będzie obok mini krucjata w 40K \:D/
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ODPOWIEDZ