Warszawa, 17.01.2015, Make Way! vol.1 [2400ETC]
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Re: Warszawa, 17.01.2015, Make Way! vol.1 [2400ETC]
Przypominam o obowiązkowej przedpłacie, i proszę o wysyłanie potwierdzeń na maila.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Kiedy będzie wiadomo czy turniej kończy się o 18 czy o 19?
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Proponuję przedyskutowac to tu na forum, i będzie jasność.
Kto jest za, a kto przeciw godzinnej przerwie?
Kto jest za, a kto przeciw godzinnej przerwie?
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Mi to rybka. Szczepan, robię przelew za siebie i Hoaxa. pis jou
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Update zgłoszeń.
Poniewaz nie słyszę zwolenników przerwy, usunąłem ją z rozkładu jazdy.
Poniewaz nie słyszę zwolenników przerwy, usunąłem ją z rozkładu jazdy.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Juz usunąłem 

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
W związku z zapytaniami o mozliwosc proksowania, zmienilem zapis dotyczący polityki antyproksowej, traktujemy je jak niepomalowane modele.
Podnoszę też ocenę malowania do 0-20.
Podnoszę też ocenę malowania do 0-20.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Najpierw uzasadnij, dlaczego Twoja propozycja ma więcej sensu?

To ilość pomalowanych modeli na stole ma bezpośredni wpływ na walory estetyczne armii, a nie ich wartość punktowa. Mogę wystawić 160 niepomalowanych modeli tracąc tylko 5pkt (cała moja sekcja core), albo stracić takie samo 5pkt na 3 niepomalowanych lordach/herosach. Różnicy w tym jak by się to prezentowało chyba nie trzeba tłumaczyć, a wydaje mi się, że właśnie to powinna punktować ocena hobbystyczna.
Może przez charakterystykę mojej armii mam spaczone spojrzenie na tę kwestię, albo poprostu nie rozumiem po co jest ta ocena, ale takie jest moje zdanie.
Może przez charakterystykę mojej armii mam spaczone spojrzenie na tę kwestię, albo poprostu nie rozumiem po co jest ta ocena, ale takie jest moje zdanie.
LiczbaHoax pisze:To ilość pomalowanych modeli na stole ma bezpośredni wpływ na walory estetyczne armii, a nie ich wartość punktowa. Mogę wystawić 160 niepomalowanych modeli tracąc tylko 5pkt (cała moja sekcja core), albo stracić takie samo 5pkt na 3 niepomalowanych lordach/herosach. Różnicy w tym jak by się to prezentowało chyba nie trzeba tłumaczyć, a wydaje mi się, że właśnie to powinna punktować ocena hobbystyczna.

Hoax ale to juz twoj prpblem ze masz armie na 200 modelach. Tak samo ze jakas armia jest slabsza.
Grac sie powinno pomalowanymi figurkami a nie plastikami czy prxami. Dla mnie klub AM to swietne miejsce bo na ladnych stolach sa ladne tereny i zazwyczaj piekne armie czy to szturm czy kromlech pks Chcesz to mozesz gra szarymi ale masz duuuzo ciezej zeby byc wysoko.
gralismy pks to janus mial niepomalowana wrone 1 model za setki ptk. Dostal 0 z malowania czy tam jakies minimum i nie byl 1.
Trudno swiadomy wybor graczy
Grac sie powinno pomalowanymi figurkami a nie plastikami czy prxami. Dla mnie klub AM to swietne miejsce bo na ladnych stolach sa ladne tereny i zazwyczaj piekne armie czy to szturm czy kromlech pks Chcesz to mozesz gra szarymi ale masz duuuzo ciezej zeby byc wysoko.
gralismy pks to janus mial niepomalowana wrone 1 model za setki ptk. Dostal 0 z malowania czy tam jakies minimum i nie byl 1.
Trudno swiadomy wybor graczy

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
@ Hoax, czyli chcesz mi powiedziec, ze wystawisz np. armię 300 szczurów, i niepomalowany dzwon będzie stanowił 0,3% tej armii..?
Nie ma idealnej metody, najlepiej jest mieć pomalowane modele, i temat się zamyka.
Rozważalismy całkowite niedopuszczenie niepomalowanch i niekompletnych modeli, ale z racji tego, ze draft jest dosc młody, a turniej jest nieduzym "lokalem", nie chcemy narzucac az takich obostrzen.
Jeśli podniosa sie kolejne głosy przeciw takiej formie oceny, to byc moze w kolejnych edycjach powiemy "nie" modelom nieskonczonym oraz proxom.
Nie ma idealnej metody, najlepiej jest mieć pomalowane modele, i temat się zamyka.
Rozważalismy całkowite niedopuszczenie niepomalowanch i niekompletnych modeli, ale z racji tego, ze draft jest dosc młody, a turniej jest nieduzym "lokalem", nie chcemy narzucac az takich obostrzen.
Jeśli podniosa sie kolejne głosy przeciw takiej formie oceny, to byc moze w kolejnych edycjach powiemy "nie" modelom nieskonczonym oraz proxom.

Ok, as you wish. Mam zamiar wystawić niepomalowane 20 stormverminów, 3 herosów i latarkę. Wydawało się dziwne, że te kilka modeli jest w ocenie malowania tyle samo warte co 120 pomalowanych zwyklaków.
120 slave, 20 stormverminów=520pkt
latarka, elektryk, assasin, fellblade, 20 stormów=600pkt
Mam pomalowane wszystko, poza garścią nowszych figurek.
Pzdr i do zobaczenia w sobotę.

120 slave, 20 stormverminów=520pkt
latarka, elektryk, assasin, fellblade, 20 stormów=600pkt
Mam pomalowane wszystko, poza garścią nowszych figurek.
Podrzuciłem pomysł - nie to nie, nikomu nic nie próbuję narzucać. Zapytałeś o uzasadnienie to przedstawiłem swoje rozumowanie. That's it. Czaję, że możesz się nie zgodzić z moją opinią i jedyne co mi pozostaje to to przyjąć i to robię. Szanuję Twój wkład w to hobby i środowisko, jakim jest między innymi stworzenie LFP, czy organizacja tego turnieju, ale trochę dystansu by nie zaszkodziło.Bearded Unclean 'Un pisze:Jeśli podniosa sie kolejne głosy przeciw takiej formie oceny, to byc moze w kolejnych edycjach powiemy "nie" modelom nieskonczonym oraz proxom.
No co zrobić, biorę na klatę - i tak zamachu na podium to ja raczej nie będę robiłmisha pisze:Chcesz to mozesz gra szarymi ale masz duuuzo ciezej zeby byc wysoko.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Źle mnie zrozumiałes.Podrzuciłem pomysł - nie to nie, nikomu nic nie próbuję narzucać. Zapytałeś o uzasadnienie to przedstawiłem swoje rozumowanie. That's it. Czaję, że możesz się nie zgodzić z moją opinią i jedyne co mi pozostaje to to przyjąć i to robię. Szanuję Twój wkład w to hobby i środowisko, jakim jest między innymi stworzenie LFP, czy organizacja tego turnieju, ale trochę dystansu by nie zaszkodziło.
To nie jest tak, ze brak mi dystansu, po prostu turniej w załozeniu ma miec wysoki próg hobbystyczny.
Ocena, jaka będzie na turnieju, nie jest idealna, ale nie da sie po prostu takiej zrobic, bo dotyka ona bardzo miękkiego aspektu tego hobby.
Chcemy zachęcić graczy z ładnymi, kompletnymi armiami, ale nie mówimy "nie" tym, którzy jeszcze prac nad armią nie skonczyli, jednak jesli uczestnikom nie przypadnie do gustu ocena malowania i np. jej wpływ na wyniki, to prędzej zrezygnujemy z dopuszczenia niepomalowanych modeli, niż zrezygnujemy z oceny malowania.
Mam wrazenie, ze podświadomie chciałbyś, zeby ta ocena była adekwatna do wysiłku włozonego w malowanie modeli, czyli duzo modeli pomalowanych = duzo punktów w ocenie, ale nie taka jest idea tej oceny. Na tej samej zasadzie, nie oceniamy jakosci, ani stylu, staramy sie w miare obiektywnie okreslic, czy dana armia jest ukonczona, i czy jej wystawienie nie jest przypadkiem oznaką braku szacunku dla oponenta.
Wiem, ze jest to podejscie niepopularne w naszym kraju, ale mimo to będziemy starali się ten standard podnieśc, co w klubie AM jest juz chyba niepisaną zasadą

Doceniam Twoją inicjatywe i wkład w dyskusję, i absolutnie nie twierdze, ze to co wymysliłem jest jedyną słuszna drogą

Pytanie do sędziów odnośnie aktualnych zasad ETC vs nowe modele Skavenów z EOT. W rulepacku mamy:
Zapis był ewidentnie pisany przed oficjalną premierą Verminlorda. VL występuje w 5 konfiguracjach, z czego tylko jedna to Special Character. Czy w takim razie można go wystawić jako jedną z 4 non-special character konfiguracji?
Kod: Zaznacz cały
"(..)Note The rumoured new Skaven end time units below will be allowed but may cost one or
more pool choices.
● Vermin Lords
● Armoured Rat Ogres
The rumoured new Vermin Lord will not be allowed as he is an End Times Special character
and is by the vote expressely forbidden.
May take any Skaven Special Characters."