Staczamy sie

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

MKG pisze: Pomijając szatę graficzną i to że rozjeżdza się pod IE (wysłałem screenshota na maila), nie wątpię że jest skomplikowana i nowoczesna.
Funkcjanalnie: cóż, jak sam w nazwie zauważyłeś jest to ranking ligowy - świetnie wykonany, ale TYLKO ranking. Fora są na BP, a LL na Nowej Gildia. Nie ma pewnego, OFICJALNEGO, źródła informacji, newsów, banerów, innych form promocji, czy chociażby domeny kojarzącej się z ligą. Wszystkiego tego, co czyni serwis społecznościowy.
I tu sie mylisz - strona to takze najaktualniejsza OFICJALNA baza nadchodzacych imprez, linkownia, i powiekszajacy sie zbior uslug mailowych - np. informator turniejowy, info o pozycji w rankingu. O IE 7 ci napisalem- pikus, wieczorem bedzie ok, jak usiade przy kompie z IE7.
A ze fora sa porozrzucane - to moim zdaniem dobrze - oba fora sa rozne, pomimo jednego tematu i DOBRZE, bo kazdy moze wybrac to, co mu bardziej odpowiada. Bannery ? To jest juz do rozwazenia - ja osobiscie uznalem, ze lepsza forma promocji imprez sa linki do regulamin i temtow na forach.

Co do przyszlosci - w planach mam zbudowanie profili graczy umozliwiajacych personalizacje, wersje wielojezykowe i mozliwosc oceniania turnieju przez jego uczestnikow. A w dalekiej przyszlosci - probe uruchomienia wersji europejskiego rankingu(ale to perspektywa 2 lat)

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Jakość to stopień zadowolenia klienta, nieważne czy dostajesz za to kasę czy też nie. Albo robi się coś porządnie, albo się nie wygłupia. Chyba, że wychodzicie z założenia, że sami sobie jesteście klientami i sami sobie dobrze robicie, a to jest równia pochyła do "zakiszenia się" dowolnej organizacji.
Tak, ta liga jest dla nas. Jak ktos sie chce z nami bawic to moze, jak nie to przykro mi. A LL jest jaka jest, mi sie nie podoba to przestalem w niej uczestniczyc. Zreszta spelnia swoja funkcje, bo liga jednak jakos dziala.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Nie dość że marudzisz, to jeszcze jako argumentu używasz przeglądarki nietrzymającej ŻADNYCH standardów i będącej zmorą wszystkich webdeveloperów. Naprawdę, zamień ją na cokolwiek sensownie działającego - Firefox, Opera, Konqueror, Safari, wybór jest spory. IE nadaje się wyłącznie do ściągnięcia instalek FF lub Opery :D

LL niewykluczone, że niedługo się na BP przeniesie. Zresztą co to kogo obchodzi gdzie obradują zamknięte grupy? Użytkownika końcowego interesuje wyłącznie ostateczny wynik tych obrad.

Scentralizowanej strony "ze wszystkim" nie ma - na razie dajemy radę na forach.

Kiedyś takim portalem mogła zostać Cytadela, ale niestety zamieniła się w serwis jednego sklepu.

Jeśli masz ochotę z takim serwisem wystartować i się za to porządnie weźmiesz, dostaniesz nie tylko błogosławieństwo środowiska, ale i mogę Ci zaoferować konto pod WWW (dostęp FTP i shell) z czym tylko potrzebujesz (PHP, MySQL, Python, Ruby, Perl - cokolwiek). Rusz tyłkiem, marudzić potrafi każdy.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Nie marudzę. Serwis już prowadzimy. Dobrze funcjonujacy, o BFG. Bez żadnej łachy i zbytecznej paplaniny. Z artykułami w języku polskim i angielskim. Organizujemy też imprezy. Przy okazji: użytkownika IE nie odchodzi fakt, że przeglądarka nie trzyma standardów, tylko to, że strona nie wyświetla się prawidłowo.

Nie lubię takich argumentów, ale jeszcze raz odeślę na stronę www.specjalist-games.com . Przejrzyj the Book of Nemesis z ostatniego Fanatic Online i wtedy napisz mi z czystym sumieniem, że nic nie robię.
Przemyśl jedną kwestię: jeśli kilku kolesi potrafi się spotykać na kilku imprezach w roku przesuwając małe stateczki po czarnym blacie, a później na podstawie tego, wziąść się w garść i stworzyć 60-stronnicowy dodatek, który przeszedł oficjalnym kanałem i, podpierając się opiniami z zagranicznych forów, został uznany za "koszerny" przez wiekszość z odbiorców, to dlaczego taka "prężna" organizacja jak liga miewa problem z wygenerowaniem chociażby zasad klarownych swojego funcjonowania (aby daleko nie szukać: bywały problemy z regulaminem, albo różne "dramatyczne" dyskusje pokroju kto i dlaczego jest w LL)? Dlaczego jedyną rzeczą, jaka IMHO prawidłowo wychodzi jest prowadzenie rankingu graczy i to tylko i wyłacznie dzięki zaangażowaniu kilku (dosłownie kliku) osób?

Z drugiej strony macie troszeczkę racji. Jeśli Wam z tym dobrze to OK. To juz Wasza gra, a reszcie nic do tego. Tak więc z mojej strony EOT, bowiem w wolnych chwilach zajmuję się kolejnym, drobnym projekcikiem, a jałowa papalnina o nie na temat, nic mi w tym nie pomoże.

Pozdrawiam,
MKG

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie czujesz skali.

Odpowiedzią na wszystkie postawione przez Ciebie pytania jest "ponieważ w BFG gra w polsce 20 osób, a na świecie góra 2000, podczas kiedy w battlu są to stukrotnie wyższe liczby".
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

MKG
Mudżahedin

Owe Twoje ogromne liczby tym bardziej powinny do czegoś zobowiązywać...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie chciałbym Ci tu robić wykładu z socjologii, tym bardziej że nie jest to moja dziedzina, ale w dużym skrócie: to nie takie proste, jak Ci się wydaje ;)

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Wydaje mi sie, ze porownywanie BFG i WFB nie za bardzo ma sens - po pierwsze, spolecznosc BFG zostala wystawiona do wiatru i jesli czegos samego sobie nie zorganizuje(zasad, scenariuszy itd.) to nie ma szans na nowosci. Z WFB jest zgola inaczej - tutaj GW pelni role dostawcy nowosci. 2 kwestia jest taka, ze im mniej osob jest, tym latwiej sie zoorganizowac. W PLWFB(Polska Liga Warhammera Fantasy Battle - skrot swoja droga :) ) jest duzo osob, ale osob, ktorym sie cos chce wiecej jest juz niewiele - przyklady - najwiekszy sukces srodowiska, czyli to forum jest calkowicie oddolna inicjatywa jednego czlowieka. I tak niestety to wyglada - o ksztalcie polskiej sceny decyduja jednostki, a nie ogol.

MKG
Mudżahedin

adeon pisze:I tak niestety to wyglada - o ksztalcie polskiej sceny decyduja jednostki, a nie ogol.
Amen.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Ogół ma to w dupie ich punkty i liga nie interesują .
Liga to organizatorzy i wyjazdowicze . :)
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

MKG pisze: I przez to marnujecie szansę, upodobniając ligę do urzędu. Inicjatywa żadna...
Jesli to co czym teraz jest PLWFB nazywasz żadną inicjatywą, nie oferując nic choćby w mikroskopijnym stopniu porownywalnego to chyba nie ma o czym rozmawiac.

MKG pisze: brak zorientowania na odbiorcę oraz brak warunków i chęci do tworzenia zespołów.
Nie wiem o co chodzi ci z zespołami, ale organizacja jak najlepszych turnieji, na które będą jeździć osoby z drugiego końca Polski jest chyba zorientowaniem na odbiorce.
MKG pisze: I jest jak urząd
Nijak to nie przypomina mi Urzędu (cos o tym wiem, bo sam jestem urzednikiem, hehe). Urząd ma umocowanie prawne, które otrzymuje od państwa, i jako jedyny (na ogół) pełni daną funkcję. Innymi słowy ma monopol na swoje usługi. PLWFB monopolu zadnego nie ma. Chcesz to zrób sobie MKGWFB, i sproboj zrobic cos co mogloby konkurowac z liga. Nikt ci nie broni. A jesli zabierasz sie za krytykę, to proponuj rozwiązania.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Osobiscie nie widze nic zlego w tym, ze glowna sila napedowa sa jednostki, a nie ogol - wszystko jest ok, dopoki te jednostki maja zapal i pomysl co nalezy robic. Z jednym sie z MKG zgodze - na LL widac stagnacje - wiekosc czlonkow ozywia sie jak nagle zaczynaja sie glosownia gdzie ma byc master - wtedy to posty pojawiaja sie co kilka minut. W innych przypadkach ruch jest blisku zeru - co doskonale widac bylo przy pracach nad regulaminem. Przy okazji chetnie bym przypomnial moj pomysl na powolywanie grup roboczych dotyczacych danego obszaru(ich uczestnicy niekoniecznie musza byc na LL) - wyniki pracy takiej grupy podlegaly by jedynie zatwierdzenia/odrzucenia LL, co mialoby dosc znaczny wplyw na przyspieszenie prac w takich obszarach jak wlasnie regulamin, ilosc masterow czy tez systemy punktacji czy tez premie sedziowskie.

Awatar użytkownika
cinekmistrz
Warzywo

Post autor: cinekmistrz »

Gram, a w zasadzie to nie gram od dawna. Za kazdym razem jak chce jechać na turniej okazujes się, że są nowe zasady, których w ogóle nie śledzę i mam je generalnie w d... .

Jak GW wprowadza charakterów, to dlaczego wszędzie ich zakazują
używać?

Jeśli chodzi o centralizację organizacji ruchu WFB, - nie tędy droga.
Jest to bowiem najkrótsza droga do stworzenia urzędu albo instytucji konkurującej z GW, mającej swoją ligę, swoje zasady, swoich graczy, swoje regulaminy, uściślenia. Instytucją , która potrafi tylko krytykować niedoróbki systemu, z którym ma coraz mniej wspólnego. Staje się produktem ludzi, którym przyjemność z gry nie wystarcza. Rzut na 4+ nie wystarcza, więc zróbmy dwadzieścia stron uściśleń i zmieniajmy je co pół roku...

Jak ktoś wałkuje, niech wałkuje dalej, a okaże się, że został sam ze swoimi figurkami, bo nikt nie będzie chciał z nim nawet pogadać na forum.

Turnieje można organizować i tak, i to w sile pojedyńczych jednostek tkwi potencjał, jak się ktoś wypala, zapala się ktoś nowy itd.

Sam fakt, że na BP codziennie pojawia się tylu zapaleńców i mają ochotę dyskutować jest dla mnie niesamowity. Wielki szacunek tych dla ludzi. Jest za dużo fajnych ludzi, żeby ich zamykać w jednym worku i kazać pisać zasady i regulaminy.

PS. Sam nie jestem święty, i czasami się wkór... ale nie do tego stopnia , żeby komuś dawać w mordę na przystanku, czy na forum.

Niczego nowego nie wniosłem do dyskusji... sorry , ale przedstawiłem swoją opinię, chyba można. Nie mam nikomu za złe, że mnie skrytykuje. Shit happens.

Awatar użytkownika
Żubr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Żubr »

Edit To już się nie odzywam. :)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, o 09:37 przez Żubr, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra,dosyć tego głaskania się po pin*******. To dział armii wołoskiej a nie offu :neutral:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czyli Twoim zdaniem temat jest wyczepany?
Moim zdaniem nie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Nibas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nibas »

No ale czy to zjawisko jest złe? Integracja, jakies nawiazywanie nowych kontaktów :P W sumie to na turniejach nie bywam i gram jedynie dla zabawy.. Ale czy nie milej gra się z piwem w lewej rece i miarka w prawej niz wsrod hordy totalnie obcych ludzi ktorzy na turniej przyjechali jedynie pociskać Pana_X? ;) To ma być zabawa, przeciez o to chodzi, pomniejcie na cytat z początku rulebooka. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

cinekmistrz pisze:Gram, a w zasadzie to nie gram od dawna. Za kazdym razem jak chce jechać na turniej okazujes się, że są nowe zasady, których w ogóle nie śledzę i mam je generalnie w d... .
nowe zasady? wtf?
Jak GW wprowadza charakterów, to dlaczego wszędzie ich zakazują
używać?
wprowadza tez mase dodatkowych zasad w wd... ich tez sie nei uzywa... jak myslisz czemu? podpowiedziami moga byc slowo rownowaga i balans

Jeśli chodzi o centralizację organizacji ruchu WFB, - nie tędy droga.
Jest to bowiem najkrótsza droga do stworzenia urzędu albo instytucji konkurującej z GW, mającej swoją ligę, swoje zasady, swoich graczy, swoje regulaminy, uściślenia. Instytucją , która potrafi tylko krytykować niedoróbki systemu, z którym ma coraz mniej wspólnego. Staje się produktem ludzi, którym przyjemność z gry nie wystarcza. Rzut na 4+ nie wystarcza, więc zróbmy dwadzieścia stron uściśleń i zmieniajmy je co pół roku...
zaprezentuj swoja wiizje tego wszystkiego. Poza tym zauwaz, ze nawet sami autorzy nazywaja wfb gra strategiczna wiec dlaczego jej wynik mialby polegac na twoim 4+?
wsrod hordy totalnie obcych ludzi ktorzy na turniej przyjechali jedynie pociskać Pana_X
wy na prawde macie dziwne wyobrazenie o turnejach... przecez to sa ciagle ci sami ludzie... wiec gdzie te hordy obcych?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Strasznie sie Shino raz dwa. Odpusc sobie zlosliwosci.

Pozno juz i nie mam sily szukac zamiennikow dla przeklenstw. Przepraszam i wiecej nie bede. Jak trzeba, to warna przyjme.

pzdr: JP

To dwa warny, a nie jeden. Powinien być ban. Do dyskusji na moderatorskim. -- Tomash

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:Czyli Twoim zdaniem temat jest wyczepany?
Moim zdaniem nie.
Przepraszam, a o co chodzi? Czytam i staram się zrozumieć, ale nie za bardzo mi to idzie.
Tu jakaś wóda, tu jakieś „akcje z choinki”…
No jaki temat rozmawiacie?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Mnie irytują ci wszyscy bardziej święci od papieża, którzy czepiają się, gdy ktoś wyciąga stary temat.
Jasne, są sytuacje, gdy temat sprzed 5 lat jest kompletnie nieaktualny i bezprzedmiotowy, bo zmieniły się kodeksy, ale w pozostałych sytuacjach? Chyba lepiej, żebyu się wypowiadali w istniejącym temacie, niż co dwa miesiące zakładali nowy, o tym samym co poprzedni (a w tym wypadku inni się będa przypierdalać, że taki temat już był i po co zakładać nowy). Polskie czepialstwo jest niezmierzone i trzeba z nim walczyć na kazdym kroku.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ