Bibliothecarius. Pars tertia. 10 XI , Gliwice, pary 2 x 1330

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

heh to nie była kąsliwa uwaga, a przynajmniej nie miała byc
zdaje sobie sprawę, ze ktos je musiał zrobic - ja bym wymiekł
było duzo osob a mało chetnych do pracy
zdaje sobie z tego sprawe, zdawało mi sie ze nie musze pisac rzeczy oczywistych. Chyba musze...

Wspominam lepiej, bo były lepsze to moja zdanie. Nie rozumiem Twojego nachmurzania sie na mnie. Wyluzuj
Nie twierdze ze turniej był do bani, nie twierdze nawet ze był słaby - był dobrym turniejem, lecz byłem na lepszych - Biblio 1, 2, 2,5, + kilka SW
powiem ze bawiłem sie na nim podobnie jak na Masterze DMP, choc tam miałem wiecej czasu na gadanie z fajnymi ludzmi.
Ale fakt to ja jestem ten zły i to moja wina, ze mi sie nie podobał turniej aż tak ardzo, zeny nie wytknąc tego i owego

Adamdo -
faktycznie zagralimy ekspresowo, ale tak samo grało nam sie z 1 para - Mysza & ska przedłuzali :(

NA koniec napisze oczywiste sprawy:
Swietnie ze były Tosty - bez nich umarłbym z głodu, to samo tyczy sie picia - bez niego umarłbym z pragnienia
dosłownie, bo obie rzeczy w moim ciele były w znacznym deficycie.
Zdaje sobie sprawe ze ktos musiał zrobic to wszystko i chwała mu za to.
WIem tez jak trudno jedna osoba zapanowac nad wszystkim - zdaża sie

Najwidoczniej nie rozumiesz o co mi chodzi i mnie sie juz tłumaczyc nie chce
Zapętalam sie i w tym poscie tez pewnie znajdziesz jakies przykre krwawe fakty, ktorch nie miałem na mysli a jednak były uzyte.

Najwidoczniej pomyliłem sie co do Ciebie, rozumiem ze jakakolwiek mediacja i tłumaczenie sensu moich dosc chaotycznych postów - tak zdaje soie z tego sprawę :) - nie ma najmniejszego sensu. teraz to mnie jest przykro-przyznam ze zabolało. NAstepnym razem powstrzymam sie od jakichkolwiek uwag/słow bo widze ze podsycaja one ogien nienawisci. Faktycznie moze ze mna cos jednak jest nie tak...
Drogi Zafaelu. Grałem defensywną szczurownią na 260 modeli. Jakoś wyrobiłem się w wyznaczonym czasie, chociaż niektórych z moich przeciwników musiałem lekko poganiać. Ale dało jakoś radę. Wchodząc na turniej akceptujesz regulamin, więc nie ma się co ciskać, że dostałeś (nie tylko Ty) regulaminową karę. Bywa.
ja nic o karach za przdełuzanie nie czytałem
czytalismy albo dwa różne regulaminy, albo potrzeba mi okularów 8)
zreszta Krzysiek sam napisał ze kary były dla potrzeby chwili.
Mnie sie to nie podobało choc zyskałem na tym, nie sprzeciwiałem sie strasznie, co nie mzmienia faktu ze sie z tym niezgadzam
teraz to nawet żałuje ze sie odzywałem,

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

faktycznie zagralimy ekspresowo, ale tak samo grało nam sie z 1 para - Mysza & ska przedłuzali
No no, nawet jezeli przedluzalismy to ani razu nam o tym nie przypomnieliscie podczas gry, teraz mozna mowic ze albo my albo inni przedluzali. Podczas meczu nie uslyszalem ani razu od Ciebie czy Sola zeby wam nasze tempo nie pasowalo. A co do tego karniaka... na pol godziny przed koncem bitwy wiedzielismy wszyscy ile tur nam zostalo(jedna nasza i wasza), jednak chcieliscie zagrac jeszcze jedna mimo tego ze Krzysiek pare razy mowil ze nie zdazymy. Ostatnia pelna tura trwala jakies 5min, i z calym szacunkiem ale z battlem nie mialo to wiele wspolnego. Ty wolisz zagrac 4 tury i w tym jedna w tempie ekspresowym a ja 3 ale tak zebym mogl przynajmniej pomyslec. Solo obiecal nam ze nasza ture zdazymy zagrac i owszem zagralismy, ale co z tego jak wynik nie zostal uznany.

A co do turnieju to byl git:):) Moze troche ciasno ale na prawde fajnie:) No i te punkty za hobbistyke...:) Pociagnely Mysze&ska moocno w dol;) No ale coz trzeba malowac chopki:)

Awatar użytkownika
Ryu
Chuck Norris

Post autor: Ryu »

A ja powiem, że ten turniej będę wspominał najmilej :)
A to z kilku powodów:

1 - Dzieciaki. Niesamowite było to ich: "A prosze Pana...". Malowanie też było boskie - otóż okazuje się, że można z imperialisty stworzyć "coś" - nie wiem co to było za każdym razem, ale... Raz był to ork, raz nie wiem - bo już nawet detali nie miało - ino kolorki :D Tak się w duchu ośmiałem, że szkoda gadać. W każdym razie dzieci wiedzą jedno - WODA im niepotrzebna - starczy sama farba :lol2: 8)

2 - Tostów zjadłem więcej niż ostatnio :D
3 - Były moje ulubione PIERNICZKI :D
4 - Przeciwnicy mili i sympatyczni.
5 - Organizacja przy 60 luda - super.

Ode mnie Krzyśku duże =D>
Next time też wpadnę :D

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Dziękuję za kolejne opinie. :)
@ Motya - obsługa biblioteki kazała podziękować za miłe słowa pod ich adresm! I ogólnie, za wieloaspektowy komentarz (ja również).
JaSk pisze:Nie włażę ci w tyłek bez mydła,
No wolałbym nie. ;)
JaSk pisze:Nie wiem jako to wyglądało ze strony gracza, ale z boku było świetnie.
Następnym razem zapraszam, żebyś sprawdził z perspektywy gracza. :)
Ryu pisze:1 - Dzieciaki.
Wiesz, że kręcisz bicz na siebie... :twisted:
Robak pisze:Moze troche ciasno ale na prawde fajnie:)
No musiało być ciasno, ale za to przebiliśmy ilością graczy Strategicon! O 5 graczy, ale zawsze.
Robak pisze:No i te punkty za hobbistyke...
Już na HLoSie ruszylismy z dyskusją o tym. Może będzie średnia, choć żal byłoby mi uśredniać indywidualne dokonania graczy. Ale 19 pkt z malowania przy 60 możliwych z bitew to chyba rzeczywiscie zły stosunek.
Robak pisze:No ale coz trzeba malowac chopki:)
O, dokładnie. Święte słowa. :)
zafael pisze: zdawało mi sie ze nie musze pisac rzeczy oczywistych. Chyba musze...
Nie piszesz rzeczy oczywistych, przeczytaj siebie raz jeszcze. O powrocie do standartów najpierw pisałeś jak chodziło o nie trzymanie się sztywno regulaminu. Jak zacząłem pytać wprost o szczegóły, to najpierw nie odpowiedziałeś, a potem jak dociekałem to wypaliłeś. Teraz widać, że szukasz dziury w całym.
zafael pisze:Nie rozumiem Twojego nachmurzania sie na mnie. Wyluzuj
Bo w ramach szukania dziury w całym i "mania racji za wszelką cenę" uraziłeś bliską mi osobę.
Nie wyluzuję. Jak masz rację, jak z tym że 10:10 to gorszy pomysł niż karniaki, to się przyznaję, wyciągam wnioski i karawana jedzie dalej. Ale tu widać wyraźnie, ze próbujesz się do czegokolwiek doczepić i doczepiłeś się do jednej rzeczy za dużo.
I nie życzę sobie żadnych wiadomości na GG, maili, Smsów, PM-ek itp. do wyjaśnienia sprawy, za które uznam publiczne przeprosiny pod adresem mojej żony, bo to jej sprawiłeś największą przykrość (zajrzała w pracy na BP).
Jak to mówią: wyciągnąłeś tę żabę na forum publiczne, trzeba zjeść ją publicznie.
zafael pisze:Ale fakt to ja jestem ten zły i to moja wina, ze mi sie nie podobał turniej aż tak ardzo, zeny nie wytknąc tego i owego

No proszę, nie popadaj teraz w taki ton. Jeszcze raz napiszę. Takie wytykanie, które pomaga coś ulepszyć jest na miejscu i sam o nie proszę. Ale nie krytykowanie dla samej krytyki, jak powiedziała żona na widok Twoich wypowiedzi, a co można przeczytać pod spodem:
zafael pisze:to nie był atak skierowany wzgledem Twojej osby, to była krytyka, ja nie lubie obracac sie w kregu , w ktorym wszyscy Ci przytakuja i pisza w samych superlatywach.
zafael pisze:Najwidoczniej pomyliłem sie co do Ciebie,
Jeżeli myślałeś, że pozwolę na czepianie się dla samego czepiania, w wyniku którego sprawiłeś przykrość komuś bliskiemu mnie, to masz rację - pomyliłeś się. Póki skaczecie po mnie, czy to słusznie, czy niesłusznie, to będę odpowiadał, wyjaśniał, polemizował.
Sposób na załagodzenie sprawy opisałem powyżej.
zafael pisze:ja nic o karach za przdełuzanie nie czytałem
czytalismy albo dwa różne regulaminy, albo potrzeba mi okularów 8)
zreszta Krzysiek sam napisał ze kary były dla potrzeby chwili.
KrzysiekW, w regulaminie tego i innych Biblio, pisze:Worst play - nie przewidujemy takich sytuacji, ale za uporczywe przeciąganie bitwy po wyznaczonym czasie zakończenia, wykłócanie się, chamskie odzywki i złośliwe overguessy a także inne, jakże niegodne Gracza zachowania możemy pokusić się o przyznanie ujemnych punktów. Szczególnie proszę o pilnowanie przerw i kończenia bitew, ponieważ tu (nauczeni doświadczeniem z różnych turniejów) będziemy wołać o karty z punktami, a potem za uporczywe przeciąganie bitwy po wyznaczonym czasie zakończenia wstawiać minusy lub odgórny wynik 10:10.
Jeszcze jakieś pytania? Nawet teraz, w czasie dyskusji, nie chciało Ci się dla pewności zajrzeć do regulaminu. :/
Natomiast pisząc o wymogu chwili ustosunkowałem się do zarzutu (trafionego, jak przyznałem) że od 10:10 jest gorsze od minusów. Minusy będą od następnego turnieju, dokładnie opisane w regulaminie. I stosowane.
A post Robaka baaardzo ładnie wyjaśnia co i jak wyglądało z przedłużaniem bitwy, karniakami itp.
I jeszcze jedno:
zafael pisze:wczesniej było lepiej, (...), wiecej czasu na bitwe (przynajmniej sie wyrabialimy)
Wcześniej były DOKŁADNIE te same ramy czasowe i tylko 60 pkt mniej... I jeszcze zamiana armii w 3 bitwie. A i tak wszyscy się wyrobili. Teraz myślę, gdzie leży problem (bo chyba nie całkiem po stronie organizatora), ale niezależnie od tego podjąłem już decyzję o powrocie do mniejszych punktów. Umiem się przyznać do błędu, a nie dążyć do wygrania dyskusji za wszelką cenę.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

dla mnie, mimo ze wyszedlem na TURBO PLEWE turniej byl super i na prawde jestem pod wrazenieam ze tak w sumie duza impreze udalo sie zorganizowac bez wyraznych zgrzytow. dzieki orgom i do zobaczenia znowu ;)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Jasif pisze: dla mnie, mimo ze wyszedlem na TURBO PLEWE
nie przesadzaj, 23 / 32 teamy. :) Ja zwykle zajmuję górne miejsca, pod warunkiem odwrócenia tabeli. ;)
Dziękuję za opinię, i zapraszam ponownie.

Kilka oficjalnych słów od orga:
Po prawdzie czwarty, ale oficjalnie trzeci "Bibliothecarius" odbył się i czas go jakoś podsumować.
Był jubileuszowy, i w sumie dzięki niesamowitej frekwencji (i paru zdarzeniom ;) ) będzie chyba mocno pamiętany. "Niesamowita frekwencja" to 32 teamy i 61 graczy (3 "teamy" były właściwie singlowe). Wrocławski master "Strategicon" tego samego dnia zgromadził też 32 teamy. Ale graczy już tylko 56... "Bibliothecarius" zrobił się mało lokalny dodatkowo przez to, że przybyli gracze nie tylko z naszej bliższej lub dalszej okolicy, ale i Bielska - Białej, Pszczyny, Żywca, Zawiercia a nawet Częstochowy i Krakowa!
Dziękuję wszystkim za przybycie i grę.
No i czas na podziękowania z mojej strony. Jesli kogoś tu nie wyliczyłem, to najmocniej przepraszam, i niech też się czuje "podziękowany".
Dziękuję:
- pani Kierowniczce Basi wraz z panią Irenką za przyjęcie nas i catering (1 h 20 minut nad samymi tosterami. Jak się okazało, dla niektórych za mało. :? ),
- wszystkim, którzy włożyli wkład w pojawienie się na sali 16 stołów, dzięki czemu nikt z chętnych nie odszedł z kwitkiem,
- przyjaciołom z "Szybkiego Szpila" i "Vendetty", za wspomożenie naszego ubogiego klubu terenami,
- Pawłowi "Ryu" za poświęcenie dla Sprawy czyli pokaz malowania dla narybku,
- sponsorom za (guess what) sponsorowanie,
- i wielu osobom, którym zawdzięczamy odbycie się tego turnieju oraz jego atmosferę.
Dziękuję też za komentarze jakie mogłem (mogliśmy z Basią :) ) przeczytać. I te pozytywne, i te krytyczne, dzięki którym być moze znowu coś ulepszymy.
Jeśli coś było nie tak, nie dopatrzyłem czegoś jako OgrAnizator, to przepraszam.

Miniaturka zdjęcia grupowego, niestety kilka osób zdążyło już pójść (kliknij by powiększyć):
Obrazek
Oficjalne wyniki (w nawiasie ocena hobbystyczna):
1) Agnieszka Jankowska i Kuba Jankowski DE (singlowo, ale w parze ), 63 (19)
2) Kuba "TruePunk" Stefaniak OnG, "Vendetta" Bedzin / Tomasz "Yogi" Leszko WE, Gliwice 59 (17)
3) Tomek Miszta, WE, Bytom 58 (16)
4) Adam "Adamdo" Dudzic Skaven, "Szybki Szpil" Tychy / Łukasz "Dudzic" Dudzic WE, "Szybki Szpil" Tychy 55 (13)
5) Grzegorz Szrednicki WE / Jacek Sierka VC 53 (14)
6) Bartosz Daciuk - Empire / Łukasz Okoński - Wood Elves 53 (18 )
7) Mateusz "Motya" vel "Bombaj" Dąsal singlowo Skaven, "Vendetta" Częstochowa 52 (17)
8 ) Filip "Cosmo" Górecki Skaven, ZKF Zabrze / Tomasz "Pasztet" Żuwała VC, ZKF Zabrze 52 (18 )
9) Bartek "Oko Terroru" Oskędra Chaos, "Szybki Szpil" Tychy / Łukasz Stawowy Dwarfs, Katowice 51 (12)
10) Jan Suchecki Bretonnia / Piotr Rudy HE 50 (10)
11) Adam "Eliminator" Gorgoń HoCH, "Schwarze Pferd" Pilchowice/ Grzegorz Kowol Bretonia, "Schwarze Pferd" Stanica 50 (16)
12) Przemek Rymer HE Katowice / Marcin "Obi" Chałubiec WE Chorzów 48 (12)
13) Konrad "Reaper" Szymański OnG, "Vendetta" / Sergiusz "Eldritch" Skorek HoCH, "Vendetta" 48 (15)
14) Michał "Pawlak" Pawlarczyk Empire, Gliwice / Damian "Felek" Felczak VC, Gliwice 45 (15)
15) Marek "Solo" Kiełbasa HoCh,"Szybki Szpil" Tychy/ Grzegorz "Zafael" Tartas DE, "Vendetta" Katowice 45 (16)
16) Przemysław "Mysza" Wróbel HoCH, ZKF Zabrze / Robert "Robak" Malczyk WE, ZKF Zabrze 44 (7)
17) Daniel "Oak" Jochemko HoCH, Pszczyna/ Kuba "Burack" Masny VC, "Vendetta" Pszczyna 44 (14)
18 ) Paweł "Człowiek Armia" Fugiel DE CG, "Schwarze Pferd" Knurów / Marek Kramorz Dwarfs, "Schwarze Pferd" Pilchowice 43 (11)
19) Michał "Misiek" Zborowski singlowo VC "Szybki Szpil" Tychy /Przemek "Lucky Man" Kulpiński "Szybki Szpil" Tychy 42 (12)
20) Łukasz "Silent Bob" Kocoń Dwarfs, Żywiec / Marcin Kocoń skaven, Żywiec 41 (5)
21) Andrzej Bąk HE, Gliwice / Roman Husarski OnG, Kraków 38 (11)
22) Bartek "Bruenor Battlehammer" Horosz WE, "Vendetta" Będzin / Kuba "Franciskus" Horosz Bretonnia, "Vendetta" Będzin 38 (13)
23) Kuba Dutka "Jasif" Lizardmen, Bielsko - Biała / Marcin "Ice-T" Grzegorzek HE, Bielsko - Biała 36 (13)
24) Tomasz "Blackmoon" Pawlak singlowo 2 armiami - Lizardmen & High Elves 34 (15)
25) Artur Chłosta HE Zawiercie / Paweł Leśniak Lizarmen, Zawiercie 33 (11)
26) Paweł "Ryu" Schabowicz ChD, Gliwice / Tomasz Chrzępka Lizardmen Gliwice 32 (6)
27) Maciek Janik O&G, Gliwice, klub gier bitewnych w MDK'u / Łukasz Golonka Lizardmen, Gliwice, klub gier bitewnych w MDK'u 29 (9)
28 ) Marcin "Krox" Wojcieszek Lizardmen, "Schwarze Pferd" Pilchowice / Przemek Zieliński WE, "Schwarze Pferd" Knurów 29 (9)
29) Piotr Gwizdak Dwarfs, Zawiercie / Marcin Lara WE, Zawiercie 28 (11)
30) Dominik "Domin" Łach TK, Gliwice / Sebastian Łach WE, Gliwice 26 (5)
31) Krzysztof "Cristobald" Cyz HoCh (singlowo), Zabrze 18 (3)
32) Mikołaj ”Miko” Wilczyński Ogre Kingdoms, Gliwice / Zbyszek Wilczyński Dark Elves ,Gliwice 16 (9)
Gratulacje dla zwycięzców, podziękowania dla wszystkich graczy za walkę.
Oprócz statuetek za I miejsce i dyplomów za miejsca 1 - 3, rozlosowano 3 bony o wartości 100, 90 i 80 zł.

Trofea za I miejsce (tu autorka zdjęcia wykazała się zdolnościami profetycznymi, gdyż w tle widać przyszłych posiadaczy)
Obrazek
Zdjęcia z pokazu malowania:
Ten imperialny miecznik chyba jest stracony dla WFB...
Obrazek
Ale Ryu robi co może, żeby ratowac innych.
Obrazek
Ogólne widoki z turnieju:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Faceci w czerni.
Obrazek
Jedno z kilku rodzeństw biorących udział w turnieju (tak, to ulubieniec Agnieszki ;) )
Obrazek
Zachowania graczy na przykładzie członków klubu Schwarze Pferd: MK agresywny, PZ asertywny, MW to przykład "wycofania" z bułą ;)
Obrazek
Z innych zachowań graczy warto zwrócić uwagę na czochranie / drapanie się. Wygląda, że jest to jedna z ulubionych czynności graczy WFB (w fotorelacji by Ryu też to ładnie widać ;) :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A poniżej fotozabawa pod hasłem "znajdź drapacza" ;)
Obrazek
Oglądając zdjęcia z rozdania nagród można odnieść wrażenie, że to nie turniej, ale jakiś festiwal filmowy.
Tu oglądają pogodną komedię romantyczną:
Obrazek
Tu dramat (widac napięcie na twarzach):
Obrazek
A tu jakieś nudy:
Obrazek
"Niektuży umiom składadź literki. Ci zostajom ogranizatorami. Czyta siem cienszko, ale idzie."
Obrazek
Organizacja turnieju - kosztowna. Całuśne (choć wyglądam trochę jakbym szyję atakował) zdjęcie ze zwycięzcą, w obecności obu małżonek - bezcenne. ;)
Obrazek

Modele:
Mengile w rajdzie na zniszczoną wioskę:
Obrazek
Driady i kapliczka
Obrazek
"Szubienica nam wyp.....a!" ;)
Obrazek

Zdjęcia do pobrania (11 mb):
Zmn.zip
Zapraszam też do fotorelacji autorstwa Ryu (kiedy on czas na to znalazł?) oraz obejrzenia filmiku z rozdania nagród i zakończenia.
Ogromna prośba - jeśli ktoś robił zdjęcia, to proszę o przesłanie! ( schwarze.pferd@gmail.com )
(dyskusja o ocenie malowania, sędziowaniu itp. trwa w tym temacie.
Pozdrawiam,
Krzysiek

I jeszcze to:
Znalezione po turnieju (+ czapka):
Obrazek
Własćiciel fioletowego k10 już się znalazł.

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

Turniej był naprawdę super :-)
świetny klimat i impreza ( te tosty :)), super ekipa 8)
Opłacało się jechać z Kraka do Gliwic (mimo spóźnień pociągu i kary za niepodbitą legitymację :? )

Pozdro dla wszystkich i do następnego Bibliothecariusa!

PS: Fajne zdjątka
(jest scena z mojej bitwy :D)

PSS:
http://pl.youtube.com/watch?v=pXxRqOLShNU

:D
Nie ma jak radość z wygranej

Awatar użytkownika
cristobald
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: cristobald »

a kto to podczas rozdania nagród drapie/głaszcze sie po główce??!! :D

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

@ Remus: fajnie że chciało Ci sie przyjechać z Krakowa, i fajnie że Ci się podobało. :) Coś czuję, że trza będzie podejśc bardziej serio do żartu karla1299 o Narodowej. ;)

@Cristobald: Ano, nie mogę odstawać od reszty braci battlowej. ;) Przy okazji zobacz relacje z innych Biblio, tam też sporo czochraczy znajdziesz.

I taka informacja, że napisali o naszym turnieju w Dzienniku Zachodnim. :)
Obrazek

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

KrzysiekW pisze:
I taka informacja, że napisali o naszym turnieju w Dzienniku Zachodnim. :)

Krzysiek
Oj Krzysiu awansujemy z rejonowych do Zachodniego a za rok bierzemy główną bibliotekę w Gliwicach jako master :lol2: 8)

A i podziękowania

Remus "o my God" mogłeś się bardziej postarać z nickiem :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Na początek ogłoszenie: NADAL NIE MA WŁAŚCICIELA ZNALEZIONEJ CZAPKI! :)
karl1299 pisze:Oj Krzysiu awansujemy z rejonowych do Zachodniego a za rok bierzemy główną bibliotekę w Gliwicach jako master :lol2: 8)
Spoko, póki co na razie gramy u Basi. Trochę ją udobruchałem (poza tym taki nasz turniej to fajna impreza na ferie :) ) i zgodziła się nas przyjąć po raz kolejny, wstępnie 19 stycznia. Zapraszam do tematu na HLoSie, gdzie przedstawiam wstępne zarysy turnieju itp.
karl1299 pisze:A i podziękowania
I ja dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Nie chcialem nikogo urazic - przepraszam - użyłem złyh słow

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja