Dire Wolf a sprawa Polska...
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
To że Imperium wygrało iles tam turniejow nie znaczy że jest przegiętye tylk świadczy o skillu grajacych.
Tym graczom na pewno różnicy nie robi 50% punktów za czołg.
Ja może i jestem plewą ale boli mnie bezpodstawne oddawanie połowy punktów za maszynę.
I błagam nie piszcie mi bzdur w stylu "Maja armia nie ma czym ugryźć smoka" bo to żal.pl
Że niby jaka armia nie jest w stanie zatrzymać czołguna?WE?Mają lasy-dojedź lasem do czołgu i po problemie.
Zrobiłem sobie taki przegląd jednostek w WFB i tak:
-TK maja kloppe i gigsona
-Imperium ma armaty
-Krasie maja bolce i inne maszyny
-O&G mają chukki,kloppę,doom divera i Morka który chce czołg
-ChD mają maszyny i magię
-HE bolce i magia
-WE treemana i lasy
-Ogry mogą miec 2 herosów na 1500pkt z których każdy robi overruna na czołgu w jedną turę no i oczywiście ironguts
-VC maja herosów do demontażu i ewentualnie duchy do trzymania czołgu
-Beste mają shagotha,minosy
-Chaos ma Dragon Ogry i herosów pakernych
-Lizardy maja kroxy i np. biegacza
-Skaveny jezzaile,latarki i globule
-DE mają bolce i chyba coś tam z magii ale nie znam tej armii za dobrze
-Breta ma trebuszke,herosa z killing blowem na duże cele,lance itd.
-Dogsy maja różne dziwaczne jednostki ale mają armaty więc maja jak ugryźć czołg
Dawanie 50% punktów za czołg było by dobrym rozwiązaniem gdyby czołg nie stawał się coraz słabszy z każda otrzymaną raną.
A tak w pierwszej turze zadajesz mu 3 rany i raczej masz go z gowy.Możesz zająć się resztą armii a czołg dobić w 5-6 turze.
Mała propozycja z mojej strony.Zagrajcie kiedyś kilka bitew z imperium bez tych 50% punktów za czołg i zobaczycie czy tak wiele to zmienia dla was.Dla gracza imperium zmienia to sporo.
Tym graczom na pewno różnicy nie robi 50% punktów za czołg.
Ja może i jestem plewą ale boli mnie bezpodstawne oddawanie połowy punktów za maszynę.
I błagam nie piszcie mi bzdur w stylu "Maja armia nie ma czym ugryźć smoka" bo to żal.pl
Że niby jaka armia nie jest w stanie zatrzymać czołguna?WE?Mają lasy-dojedź lasem do czołgu i po problemie.
Zrobiłem sobie taki przegląd jednostek w WFB i tak:
-TK maja kloppe i gigsona
-Imperium ma armaty
-Krasie maja bolce i inne maszyny
-O&G mają chukki,kloppę,doom divera i Morka który chce czołg
-ChD mają maszyny i magię
-HE bolce i magia
-WE treemana i lasy
-Ogry mogą miec 2 herosów na 1500pkt z których każdy robi overruna na czołgu w jedną turę no i oczywiście ironguts
-VC maja herosów do demontażu i ewentualnie duchy do trzymania czołgu
-Beste mają shagotha,minosy
-Chaos ma Dragon Ogry i herosów pakernych
-Lizardy maja kroxy i np. biegacza
-Skaveny jezzaile,latarki i globule
-DE mają bolce i chyba coś tam z magii ale nie znam tej armii za dobrze
-Breta ma trebuszke,herosa z killing blowem na duże cele,lance itd.
-Dogsy maja różne dziwaczne jednostki ale mają armaty więc maja jak ugryźć czołg
Dawanie 50% punktów za czołg było by dobrym rozwiązaniem gdyby czołg nie stawał się coraz słabszy z każda otrzymaną raną.
A tak w pierwszej turze zadajesz mu 3 rany i raczej masz go z gowy.Możesz zająć się resztą armii a czołg dobić w 5-6 turze.
Mała propozycja z mojej strony.Zagrajcie kiedyś kilka bitew z imperium bez tych 50% punktów za czołg i zobaczycie czy tak wiele to zmienia dla was.Dla gracza imperium zmienia to sporo.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Bingo.szkodnik pisze: No, ale Anglia to przecież nie Polska. Bo przecież co w ojczyźnie Warhammera mogą wiedzieć o tej grze.
Tyle co Gav Thorpe o graniu w WFB czy o zasadach tej gry.
Czyli niewiele.
JJ pisze:“To tylko Gav”
http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.php?t=31263
7) Does taking a Steam Tank down to half wounds net you half VP's for that model, or do you have to kill it outright to gain any VP's whatsoever? Is it a warmachine or a unit?
GAV
Warhammer, P102: ¡§Models that fight on their own and not in units¡K are worth half their points value in VPs if reduced to half their starting number of wounds or less.¡¨ That¡¦s crystal clear. Sorry, that was a bit of a waste of a question.
.
Przyjemnego szukanie kolejnej wypowiedzi Szefa Design Team w tej kwestii.
Może ona was przekona jakie były zamiary DT, a co napisali.
Wesołych Świąt!
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Zauważyłem, że rozmowa zeszła na złe tory. Nie patrzmy kto czym może zniszczyć steam tanka czy ma obsługę czy nie. Chciałbym zauważyć że pojawiło się uściślenie do tego wątku i czas zastanowić się czy w Polsce będziemy grać po staremu czy tak jak reszta? Rozumiem, że LS podjęło swojego czasu taką a nie inną decyzje ale teraz może by zagłosowało jeszcze raz. Ale widząc z komentarzy na forum, nie uda się tego przepchnąć.
Wesołych Świąt, szczęśliwego Nowego Roku i jak najszybciej erraty GW.
życzy Sa!nt
Wesołych Świąt, szczęśliwego Nowego Roku i jak najszybciej erraty GW.
życzy Sa!nt
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Linda Lobsta Defenda pisze:oh come on everyone can answer a question or so wrong. No need to hang the guy! He is doing his darnedest to get it right I bet! So cut him some slack, and lets have faith that the official printed FAQ will have some hours of work behind them and not just being asked questions on the spot or so...
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Wilqu pisze:oni tego nie zrozumiejąnigdy
Nie chodzi o znęcanie się nad Gavem czy GW.
Chodzi o ich brak staranności w wyjaśnieniu wątpliwości.
Brak reakcji, lub niekompetentną reakcję na problemy.
Brak zrozumienia, że sprzedają grę a nie figurki, grę w którą grają osoby o nieco ostrzejszych umysłach od Gava Thorpe.
Osoby takie napotykają problemy przy próbie grania w WFB zgodnie z zasadami.
Ich problemy nie interesują GW.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
jak to do cholery w koncu jest, ze gracze chd sbie poradzili jakos z egzytstencjalnym faktem nie spowalniania lataczy (dw mowi inaczej) gracze we poradzili z faktem nie uzywania itemow w turze przeciwnika (w dw jest inaczej) a imperialni gracze (i to ci bez jakis wiekszych sukcesow co sciekawe) nie moga przebolec tanka?Christos pisze:Direwolf to nie wyrocznia ale przynajmniej widać, że tam zasiadają logicznie myślący ludzie, a nie lobby anty-imperialistów.
Mam nadzieję, że LS weźmie to pod uwagę. Może kiedyś.
jak na normalne punkty (2k-2999)wcisniesz mi 3 smoki he staniesz sie nowym (po romanie z 20 osobowymi oddzialami kawalerii tk) bogiem batla...Co by nie mówić czołg to plew ale jedyny sensowny plew w rarach, co powiecie o nowych HE na 3 smokach??? słabe??
jak to nie? a ja myslalem ze wlasnie dlatego zmniejszylismy ilosc czlonkow z 7 do 5 zeby nie bylo zbyt duzo faworyzowanych armii (no i scimi welfami gral i nie dalo sie ich tak latwo sciac przez niegoLS, nie zajmuje się wzmacnianiem armii którymi grają jej członkowie, kosztem innych armii, które nie mają „swojego lobby”.

ale warp lightninga niszczy sila 7...PS kolejną maszyną bez załogi jest Warp Lighting Cannon i co??? łyso...?
podobnie jak to, ze - w zakladce statystyki oznacza 0 a jak wspolczynnik w zejdzie do 0 to model ginie... ale to nie jest dysputa o wirtualnosci inzyniera skoro taki z niego zalogant.... Eee.. proszę mi przypomnieć co znaczy słowo kompromis, bo straciłem pewność siebie. Czy mam rozumieć, że kompromis ze strony LS oznacza uznanie inżyniera za załogę? Hm.. no wielkie dzięki. Przecież to wcale nie wynika z opisu czołgu i jest przecież rzeczą dyskusyjną.
I gra dalej i będzie walczył z różnymi durnotami - nie tylko odnośnie WE.Shino pisze:jak to nie? a ja myslalem ze wlasnie dlatego zmniejszylismy ilosc czlonkow z 7 do 5 zeby nie bylo zbyt duzo faworyzowanych armii (no i scimi welfami gral i nie dalo sie ich tak latwo sciac przez niegoLS, nie zajmuje się wzmacnianiem armii którymi grają jej członkowie, kosztem innych armii, które nie mają „swojego lobby”.)
BTW - nie uzyskałem odpowiedzi jakiejkolwiek od LS (choćby sp...), co z łukiem na Wild Riderze. Jak tworzyliśmy uściśleie, że go traci, to nie było nic na ten temat nigdzie, a teraz DW mówi, że jednak ma. Mam DW oczywiście w głębokim poważaniu, ale może LS by się jakoś odniosła oficjalnie do tego i jeśli uzna, że to ma jakiś sens to zmieniła odpowiedni zapisek.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
I tak wam będę gadał na forum dopóki LS nie zrobi czegoś sensownego no cóż narazie trzeba sie podporządkować
Wesołych Świąt(dużo uśmiechu na twarzy po czytaniu moich postów
)
I gra dalej i będzie walczył z różnymi durnotami - nie tylko odnośnie WE.

Dlatego potrzebujemy LSNie chodzi o znęcanie się nad Gavem czy GW.
Chodzi o ich brak staranności w wyjaśnieniu wątpliwości.

Ale jest z GWTyle co Gav Thorpe o graniu w WFB czy o zasadach tej gry.

Wesołych Świąt(dużo uśmiechu na twarzy po czytaniu moich postów

Scimitar pisze:Wszyscy jesteście bandą plew czepiającą się wszystkiego dla samego czepiania. Odp.. się od LS i Uściśleń, bo to nudne jest. Jak ja byłem na LS to było narzekanie na łuk u BSB, a teraz te same osoby płaczą, że za połowę tanka jest połowa punktów. Weźcie nie psujcie innym świąt tym smęceniem. Jak ktoś nie może zrozumieć tej elementarnej rzeczy, że nikt nie wydaje uściśleń pod konkretne armie czy graczy to chyba jest mu coś źle z głową.
Sorry, za ostry ton na święta, ale już nie mogę tego czytać ze spokojem.
Tak zaawansowany obiektywizm zawsze jest w cenie ^^.Scimitar pisze:BTW - nie uzyskałem odpowiedzi jakiejkolwiek od LS (choćby sp...), co z łukiem na Wild Riderze. Jak tworzyliśmy uściśleie, że go traci, to nie było nic na ten temat nigdzie, a teraz DW mówi, że jednak ma. Mam DW oczywiście w głębokim poważaniu, ale może LS by się jakoś odniosła oficjalnie do tego i jeśli uzna, że to ma jakiś sens to zmieniła odpowiedni zapisek.
Co do czołgu - moje zdanie niewiele zmieni, ale akurat bardziej mnie przekonują argumenty przeciw punktom za połowę ran. Wesołych świąt ^^.
Shino, no proszę Cię. W DW masz odnośniki do konkretnych akapitów z RB. Co tu jest nieprzekonującego? Przecież to paranoja - wszystko jest czarno na białym wyłożone. Kto wogóle pierwszy wpadł na to, żeby zmienić punktację za czołg?Shino pisze:podobnie jak toy z dw. warto na to tez zwrocic na to uwage...
Zresztą, cała dyskusja jest niepotrzebna. Przez kilku kolesi, którzy coś sobie postanowili i głusi są na wszelkie argumenty, gram w swoim kraju w inną grę, niż grałem na zachodzie (wiem, koloryzuję, ale coś w tym jest). I to jest chore.
I niech żaden "guru" polskich zasad WFB nie czuje się obrażony. Wszyscy (wyłączjąc kurkę, bo się chyba wyłamuje z tego co zrozumiałem) gracze Imperium mają do Was o to pretensje, a wielu generałów innych armii, choć niechętnie, przyznaje nam rację. Ale szanowne "jury" czerpie chyba jakąś dziką satysfakcję z bycia "bardzo ważnymi"

szkodnik pisze:Shino, no proszę Cię. W DW masz odnośniki do konkretnych akapitów z RB. Co tu jest nieprzekonującego? Przecież to paranoja - wszystko jest czarno na białym wyłożone.Shino pisze:podobnie jak toy z dw. warto na to tez zwrocic na to uwage...
mam ci przetlumaczyc ten fragment bo go nie rozumiesz? p oznacza page czyli strona... czemu fragment dw jest gorszy od fragmentu gava?Warhammer, P102: ¡§Models that fight on their own and not in units¡K are worth half their points value in VPs if reduced to half their starting number of wounds or less.¡¨ That¡¦s crystal clear. Sorry, that was a bit of a waste of a question.
Widzisz szkodniku, jest zupełnie odwrotnie.
To kilku imperialistów, rozczarowanych faktem, iż mimo posiadania 2 czołgów i waraltara dostają ciągle w dupę, zaczyna winę za swoje notoryczne porażki na Polskich turniejach zrzucać na LS
Wśród graczy imperium zajmujących wysokie miejsca na turniejach nie widziałem jakiegoś oburzenia, czy nawet niezrozumienia.
To kilku imperialistów, rozczarowanych faktem, iż mimo posiadania 2 czołgów i waraltara dostają ciągle w dupę, zaczyna winę za swoje notoryczne porażki na Polskich turniejach zrzucać na LS

Wśród graczy imperium zajmujących wysokie miejsca na turniejach nie widziałem jakiegoś oburzenia, czy nawet niezrozumienia.
Ja jestem za przyznawaniem polowy VP za sciagniecie 5 ran na Tanku
Sam gram imperium i pewnie w przekonaniu wiekszosci was jestem plewa bo nie wygralem zadnego MAstera
, niemniej jednak uwazam ze przyznawanie 150 ptk za 5 ran jest uczciwe. skoro dostajemy polowe ptk zzabicie polowy ran herosa i wielu innych rzeczy to czemu tank ma byc wyjatkiem????
Skro komus sie to nie podoba to pojdzmy na kompromis. MIanowice 1W na tanku to 30 VP . zabijesz 2 W masz 60 VP zabijesz 10 W masz 100.
Tez zycze wesolych swiat
Sam gram imperium i pewnie w przekonaniu wiekszosci was jestem plewa bo nie wygralem zadnego MAstera

Skro komus sie to nie podoba to pojdzmy na kompromis. MIanowice 1W na tanku to 30 VP . zabijesz 2 W masz 60 VP zabijesz 10 W masz 100.
Tez zycze wesolych swiat