Phoenix Guard

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

i co moze to wszystko bedzie siedziało w jednym klocku?

Prince (AoC, VoD, AoL; GW, longbow)
Bsb (BB; GW, HA, Longbow)
Noble (Loremaste cloak, GoC; GW, longbow)
20 Phoenixów (fcg, warbanner)

fajnie ze nie do ruszenia - ja nawet nie probowałbym tego ruszac taknaprawde :) - rozwaliłbym wszystko dookola - klocek obszedł.. A jakby strarczyło czasu to troche postrzelał - moze by do polowy zeszli ;-)
chyba jedyna mozliwoscia ruszenia tego klocka bylaby szarza smokiem i jakims oddziałem z championem, zeby smok mogł spokojnie ubic BSB - potem to juz wystarczy szarza byle kawalwerii na bok i klocek pewnie ucieknie :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Post autor: Chodak »

Ja bym wystawil 14+caradryna :) Czyli 3x5

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Czyli Asassello ta rozpa ma szansę ? :D
Kurczę bo chciałby znaleśc zastosowanie dla PG prócz trzymania magów i BoSa...
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

rozpa szans nie ma - za to PG maja jakies szanse, by stac na placu boju pod koniec bitwy - jako ostatni oddział ;-)
Obrazek

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

A ja sobie wczoraj kupiłem oddział Phoenix Guard - w liczbie 25 :). Jest to moja pierwsza elitarna piechota HE i myśle że to dobry wybór.

Do SM nie jestem przekonany jakoś, może dlatego że widziałem co z nimi robią zwykli łucznicy. A WL mi się nie podobają jako figurki.

Za to Phoenix Guard mają wszystko to co ja wymagam od piechoty: prześliczne figurki, klimacik no i sporą przeżywalność. Jasne że nie są w stanie wyprowadzić takich ataków jak SM czy nawet WL, ale mi to nie przeszkadza. Dla mnie liczy się to że dojdą do wroga i, jakby nie było, troche ubiją bo tylko na warunki elitarnej piechoty HE mają słabe uderzenie.

No i jeszcze bardzo ważna sprawa: PG zatrzymają kawalerie. WS 5 oznacza że trafi tylko połowa wrogich ataków. A i 4+ warda zrobi swoje. Tylko najcięższe oddziały jazdy (grail knights, blood khigts, chosen knights of khorne) mogą się pokusić o wbijanie się w PG a i to z rozwagą.

W sobote wielki test ale i tak czuje że tylko w wyjątkowych przypadkach nie będe ich wystawiał.

edit: no i jeszcze ten fear! bynajmniej nie po to żeby robić fear outnumber bo na to PG będzie za mało, ale raz na jakiś czas przeciwnik nie zaszarżuje bo głupiego feara nie zda... dalej patrz dział "zastosowanie bolt throwerów" :)
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Jason pisze:A ja sobie wczoraj kupiłem oddział Phoenix Guard - w liczbie 25 :). Jest to moja pierwsza elitarna piechota HE i myśle że to dobry wybór.

Do SM nie jestem przekonany jakoś, może dlatego że widziałem co z nimi robią zwykli łucznicy. A WL mi się nie podobają jako figurki.

Za to Phoenix Guard mają wszystko to co ja wymagam od piechoty: prześliczne figurki, klimacik no i sporą przeżywalność. Jasne że nie są w stanie wyprowadzić takich ataków jak SM czy nawet WL, ale mi to nie przeszkadza. Dla mnie liczy się to że dojdą do wroga i, jakby nie było, troche ubiją bo tylko na warunki elitarnej piechoty HE mają słabe uderzenie.

No i jeszcze bardzo ważna sprawa: PG zatrzymają kawalerie. WS 5 oznacza że trafi tylko połowa wrogich ataków. A i 4+ warda zrobi swoje. Tylko najcięższe oddziały jazdy (grail knights, blood khigts, chosen knights of khorne) mogą się pokusić o wbijanie się w PG a i to z rozwagą.

W sobote wielki test ale i tak czuje że tylko w wyjątkowych przypadkach nie będe ich wystawiał.

edit: no i jeszcze ten fear! bynajmniej nie po to żeby robić fear outnumber bo na to PG będzie za mało, ale raz na jakiś czas przeciwnik nie zaszarżuje bo głupiego feara nie zda... dalej patrz dział "zastosowanie bolt throwerów" :)
Ja po początkowej zajawce na PG stwierdziłem jednak, że WL są lepsi (powody podałem w temacie "White Lions"), jednak PG są nadal całkiem fajni, tylko desperacko potrzebują static CR (bo za dużo nie zabiją), więc pełny bonus za szeregi mile widziany, do tego War Banner i/lub BSB (najlepiej z z Battle Bannerem ;)) i najlepiej jakiś bohater, który potrafi coś dodać do CR za zabitych :) Strasznie drogi robi się taki oddział, ale cóż...
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Jason
Mudżahedin

Tak troche odbiegając od tematu... śmieszne jest to że ataki z WS5 i S4 są uważane za plewne. Ale niestety GW zafundowało nam taką sytuacje gdzie WS4 to standard a siła uderzeniowa zaczyna się od 3 ataków z siłą 5. Wszystko zmierza to sytuacji w której (jak to mawiamy z kolegami) "wszystko zabija na 2+ ale i tak wszystko ma 2+ warda".

Ja osobiście nie moge się doczekać kiedy znowu GW przyzna że się zagalopowało i pod hasłem powrotu do korzeni znów jakoś znormalizuje sytuację (pisze znów - bo takie coś miało miejsce między 5 a 6 edycją, gdzie do łask wróciły oddziały i Herohammer stał się Warhammerem). Tymaczem wole nie myśleć co będzie w nowych Army Bookach, a wyobraźnia mi podpowiada coś takiego "No niby mają dwa ataki z siłą 6 i 1+ save'a ale bez warda to słaba z nich kawaleria".
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Jason pisze:Tak troche odbiegając od tematu... śmieszne jest to że ataki z WS5 i S4 są uważane za plewne. Ale niestety GW zafundowało nam taką sytuacje gdzie WS4 to standard a siła uderzeniowa zaczyna się od 3 ataków z siłą 5. Wszystko zmierza to sytuacji w której (jak to mawiamy z kolegami) "wszystko zabija na 2+ ale i tak wszystko ma 2+ warda".

Ja osobiście nie moge się doczekać kiedy znowu GW przyzna że się zagalopowało i pod hasłem powrotu do korzeni znów jakoś znormalizuje sytuację (pisze znów - bo takie coś miało miejsce między 5 a 6 edycją, gdzie do łask wróciły oddziały i Herohammer stał się Warhammerem). Tymaczem wole nie myśleć co będzie w nowych Army Bookach, a wyobraźnia mi podpowiada coś takiego "No niby mają dwa ataki z siłą 6 i 1+ save'a ale bez warda to słaba z nich kawaleria".
Prawda jest taka, że 1 atak z S4 to mało skoro zwykła piechota ma T3 i save 4+, czyli trafia się na 3+, rani na 3+ i zostaje im jeszcze save 5+. Jeszcze gorzej jest z przeciwnikami z T4 i dobrym savem. W chwili obecnej porządna siła w WFB zaczyna się od S5. 1 atak z S5 to też nie jest rewelacja, więc według mnie jeśli piechota ma bazować na CR za zabitych to potrzebuje minimum 2 ataków z S5 (więcej ataków i/lub większa siła mile widziane ;)). W chwili obecnej nie ma zbyt wiele takich oddziałów. Jeszcze ASF bardzo pomaga w zabijaniu, powiedzmy że z ASF wystarczyć może 1 atak z dużą siłą i takowymi statystykami mogą się pochwalić WL, a PG niestety nie... Jeszcze lepsi są SM, ale oni zbyt łatwo giną od ostrzału i nie mają stubborna ani feara.

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Jason pisze:Tak troche odbiegając od tematu... śmieszne jest to że ataki z WS5 i S4 są uważane za plewne.
to wcale nie jest smieszne..ale smieszne jest to ze masz 1 A z S4 za 15 pkt. w momencie gdy za ta sama cene masz 2 A z S5 lub 1A S6.
najwazniejszą kwestie odgrywa tu (jak zawsze) cena modelu.
w 6 edycji PG byli wręcz komiczni.. teraz jest troche lepiej ale nadal odstaja od innych elit HE.
Obrazek

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Niestety Assaselo ma rację,Piechoty warte uwagi to SM,WL i spirmani,fenixi nie wykorzystują chociażby naszej podstawowej zasady-asf :wink: Przeżyją ok,i co z tego że przeżyją?SM jak ustawie za lasem też przeżyją,tu nie o to chodzi przecież żeby coś przeżyło,ale aby się spłaciło tudzież zrobiło to co do niego należy.

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Post autor: Chodak »

Uważam podobnie jak Belaner7. Mysle ze lepszym rozwiazaniem byloby wystawienie SM i WL, niz PG. W porownaniu do SM i WL jednym plusem jest ten ward na 4+ no i ewentualnie fear. Ja wole wyplacac przeciwnikowi dwa razy wiecej atakow z S5 niz w przypadku PG o polowe mniej i z S4. A jesli chodzi o WL no to S6 do tego stubborn i woodsmen. :) Biorac jeszcze pod uwage ASFa mozemy spokojnie przetrzymać szarze spodziewana jak i niespodziewana, powodujac duze straty w szeregach przeciwnika i miejmy nadzieje wywolac panike i ucieczke :) Koszt punktowy jest taki sam, wiec lepiej wystawic lepsze jednostki. Co do wygladu modeli to PG sa bardzo ladni :)

Jason
Mudżahedin

Chodak pisze: Co do wygladu modeli to PG sa bardzo ladni :)
Powiem jak w jednym filmie: bardzo ładne to są małe dzieci albo zachody słońca - a Phoenix Guard to dzieło sztuki :D
The most important rule!

Awatar użytkownika
Myszapj
Warzywo

Post autor: Myszapj »

Może i racją jest że z siłką 4 nie bardzo jesteś w stanie komuś ``dokopać`` ,ale zawsze możesz skorzystać z PG jako STOP na drodze...
w mojej ostatniej bitwie zatrzymały Lorda Chaosu na smoku który zaszarżował mnie od boku.Stał tam ze mną 4 tury i lipa...
a dodam że PG było 15 od boku dało 3 PG którzy uratowali mi dupsko bo nie specjalnie miałem coś na tego gostka...
Dodatkowo proponuje dać czempionowi ``gem of courage`` zdajesz na trzech kościach w razie słabych rzutów...

Oczywiście zawsze można skorzystać z nich jako osłony przed maszynami... w końcu ktoś musi zginąć jak mawiał mój kumpel, więc czemu nie PG z 4+WSv
polecam

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Myszapj pisze: Dodatkowo proponuje dać czempionowi ``gem of courage`` zdajesz na trzech kościach w razie słabych rzutów...
Zgadzam się, to świetny przedmiot, dla PG przydatny szczególnie w celu wykorzystania go przy krytycznym "break teście".
Z drugiej strony jeszcze fajniejszy jest on, gdy damy go WL, bo wtedy zdają stubborna na Ld8 i na 3 kościach, na dodatek z przerzutem.
I teraz małe pytanie - czy w wypadku WL trzecią kość mozna wykorzystac przy obu rzutach (czyli w razie nie zdania pierwszego także przy przerzucie)? Gdy o tym myslałem to nie widziałem przeciwwskazań, bo sformułowanie jest chyba takie, że Gem of Courage można wykorzystac przy jednym teście, a nie rzucie, a w wypadku testu złamania zarówno pierwszy rzut, jak i drugi to ten sam test :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

co do GoC zostało ustalone ze trzeba zadeklarowac jego uzycie przed breake testem... i jesli masz BSB w poblizu to oba rzuty robisz na 3 kosciach.
nie mozna jednego rzutu wykonac na 2 a drugiego na 3 kosciach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Asassello pisze:co do GoC zostało ustalone ze trzeba zadeklarowac jego uzycie przed breake testem... i jesli masz BSB w poblizu to oba rzuty robisz na 3 kosciach.
nie mozna jednego rzutu wykonac na 2 a drugiego na 3 kosciach.
Dzięki za odpowiedź. To akurat logiczne. Czyli przy tym jednym break teście WL są niczym Temple Guard (którzy mają Ld8 cold-blooded), a Ld8 na 3 kościach z przerzutem daje zdawalność na poziomie 98.9%, czyli całkiem nieźle ;), to właściwie gwarancja zdania :)
OK, koniec offtopu, bo to temat o PG :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ja tam myśle, zę PG dają rade ale raczej jako jednostka wsparcia, czy też obstawa dla maga... ja ich widze mniej więce w takiej rozpie (którą mam zamair wypróbować)

arcy z ksiażką
caddy
bsb z grejtem i savem na 2+

2x10 łukoli
2x12 WL z SoB i LS
12x PG z BoS
6xDP z WB
5x ER
4 bolce

coś w ten deseń, ewentunie DP mogą lecieć na lwi rydwan do kontry.

Taktyka prosta, niczym krasnoludzka, w róg stołu, strzelamy bo mocno strzelamy, magujemy też z ifek, obwarowujemy lewkami (dobrze by było jakby byli w liczbie 14), PG gdzieś z tyłu z arcyamgiem i BSB no i zawsze mogą podchodzić pod wrogi defens nie bacząc aż tak na straty a i z BSB klepią sporo rzeczy, dzieki jemu 3atakom, za za sztandardy, moze szereg, jakis wpound od PG, złe nie jest i taką widze ich role.

Ewentualnie 2x20 chłopków w asyście 2 lwich rydwanów do kontry, na flankach 2x5 silverki, 2 orły, do tego mag z ksiażką i liczymy na popychaczki, moze w środek spearelfów z BSB...
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

wszystko OK.. juz rozmyslalem nad podobna opcja.. wyszło mi pawie to samo w jednostkach, tylko tego BSB mozna inaczej zlozyc... mysle ze konno z HoF jest mocniejszy i spokojnie moze isc w pierwszej linii z WL. nie potrzebujemy na nim tej S6, w koncu od tego sa WL i bolce.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

a widzisz Asasselo... dzięki takiemu BSB phoenixi też mogą być jednostką do walki, bez niego już nie powalczą, oczywiscie walka to tutaj ostateczność
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

ja bym sie bał PG posyłac do walki nawet z takim BSB w oddziale :)

GoC by sie tez przydał, by eliminowac przypadkowosc.
Obrazek

ODPOWIEDZ