war altar- pomysły
Moderator: #helion#
A słyszałes o czymś takim jak oporopowrotnik?
Oporopowrotnik to element konstrukcji armaty, montowany głównie przy armatach czołgowych oraz działach artylerii holowanej, stałej i samobieżnej, służący do zmniejszenia odrzutu lufy, spowodowania powrotu lufy do położenia sprzed strzału oraz utrzymywania lufy w tym położeniu przy dowolnych kątach podniesienia. Oporopowrotnik powoduje zmniejszenie sił działających na łoże działa podczas wystrzału. Ze względu na sposób działania rozróżnia się oporopowrotniki hydrauliczne, mechaniczne i mieszane.
To tyle jeśli chodzi o kwestię cofania sie przy strzelaniu.
Czytałes może "Zabójcę Demonów"? Tam był stalowy sterowiec krasnoludzki "Duch Grungniego"-przepraszam Thanów krasnoludzkich jeśli przekeciłem nazwe Boga.Zestrzel to to będziesz dobry.
Oporopowrotnik to element konstrukcji armaty, montowany głównie przy armatach czołgowych oraz działach artylerii holowanej, stałej i samobieżnej, służący do zmniejszenia odrzutu lufy, spowodowania powrotu lufy do położenia sprzed strzału oraz utrzymywania lufy w tym położeniu przy dowolnych kątach podniesienia. Oporopowrotnik powoduje zmniejszenie sił działających na łoże działa podczas wystrzału. Ze względu na sposób działania rozróżnia się oporopowrotniki hydrauliczne, mechaniczne i mieszane.
To tyle jeśli chodzi o kwestię cofania sie przy strzelaniu.
Czytałes może "Zabójcę Demonów"? Tam był stalowy sterowiec krasnoludzki "Duch Grungniego"-przepraszam Thanów krasnoludzkich jeśli przekeciłem nazwe Boga.Zestrzel to to będziesz dobry.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Ba ale ten sterowiec dzieła Makaissona to był jedyny egzemplarz rzekłbym półlegalny nawet !! A ciężko było go rozwalić bo był napakowany runami jak keks bakaliami
A co do oporopowrotników to chyba dopiero pod koniec XIX w. je wprowadzono.. w battlu są stare działa odprzodowe ..... 

Hmm armaty dwarfickie nie sa odprzodowe.
Poza tym maja mechanicznego konia to oporopowrotnika by nie wymyślili?
Imperium jest potęgą technologiczną.
Poza tym maja mechanicznego konia to oporopowrotnika by nie wymyślili?
Imperium jest potęgą technologiczną.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Mówimy o imperialnych armatach, a skomplikowane mechanizmy tworzono już w średniowieczu (zegary) nie wspominając o planach Leonardo (czołg etc) więc konik jak najbardziej na miejscu, za to oporopowrotnikom w battlu mówimy NIE 

Ale czemu?
Prosty system blow back mógł by nawet dodatkowo napędzac taki sterowiec.
Ehhh zero wyobraźni.To jest w końcu Fantasy!
Prosty system blow back mógł by nawet dodatkowo napędzac taki sterowiec.
Ehhh zero wyobraźni.To jest w końcu Fantasy!
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Dzięki za tą uwagę... Wlaśnie zmodyfikowałeś nieco moj pomysl na flaying TANKAtedzio pisze: jakis wiesniak z bretoni strzeli w balon ten pęknie i co wtedy nie widze tego aby balon miał 1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach i katapultach

Co do ustrzelenia przez wieśniaka, to wiesz z Zeppelinami nie szło łatwo nawet takim kozakom jak Anglicy i Francuzi, a uwierz mi że sporo do nich strzelali...
zasada mogla by byc nastepujacapelcu pisze:Dzięki za tą uwagę... Wlaśnie zmodyfikowałeś nieco moj pomysl na flaying TANKAtedzio pisze: jakis wiesniak z bretoni strzeli w balon ten pęknie i co wtedy nie widze tego aby balon miał 1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach i katapultacho kolejny element...
Co do ustrzelenia przez wieśniaka, to wiesz z Zeppelinami nie szło łatwo nawet takim kozakom jak Anglicy i Francuzi, a uwierz mi że sporo do nich strzelali...
kazda bron dystansowa ktora trafia, losuje:
na 4,5,6 trafia w balon
na 1,2,3 trafia w dół
jesli bron dystansowa trafila w górę to ma -1asv (czyli muszkiet ma wtedy-3asv)
przy walce wrecz tego sie nie bierze pod uwage bo nikt nie ma miecza na 4 metry
po drugie "1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach" stosujesz asv po strzale z działa?

Widzę, że ktoś tutaj też wykorzystał figurkę Valtena pieszego. Tak się składa, że też go mam i mam zamiar wystawić go na Platformie jako złoty posąg, na której będzie znajdował się kapłan z Confrontacji:

Platforma oczywiście będzie obwieszona insygniami imperialnymi, na przodzie będzie znajdowała się księga (z wypraski hellblstera).
A napęd?
Cała platforma będzie niesiona przez flagellantów. (Mam 37 flagsów: 5,6,7ed, 25 będzie tworzyć oddział, reszta - 12 będzie niosła ołtarz, mam zamiar zrobić wszystkie szaty flagellantów w jednym schemacie (Niebieskie ze złotym paskiem przy brzegach chcę aby bardziej wyglądali na fanatycznych kleryków, niż zbieraninę psycholi).
Jeśli chodzi o zasady, to szybkość 7 Ołtarza, to prawie szybkość biegnących ludzi. 14 przy szarży - no cóż, to wiara jest paliwem napędzającym flagsów, na widok wroga i słysząc litanie nienawiści arcylektora chłopaki wykonują nie pierwszy w swoim życiu nadludzki wysiłek
I mam pytanko, bo może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Z czego zrobić platformę? Nie miałem zbytniej styczności z balsą? Czy ma typowe dla drewna zagłębienia?
Kolejne pytanie:
Na jakiej podstawce? Oficjalny model War Altara ma najwyraźniej większą podstawkę, a jako rydwan powinien mieć chyba wielkości 4ech kawaleryjskich?
Pozdrawiam

Platforma oczywiście będzie obwieszona insygniami imperialnymi, na przodzie będzie znajdowała się księga (z wypraski hellblstera).
A napęd?
Cała platforma będzie niesiona przez flagellantów. (Mam 37 flagsów: 5,6,7ed, 25 będzie tworzyć oddział, reszta - 12 będzie niosła ołtarz, mam zamiar zrobić wszystkie szaty flagellantów w jednym schemacie (Niebieskie ze złotym paskiem przy brzegach chcę aby bardziej wyglądali na fanatycznych kleryków, niż zbieraninę psycholi).
Jeśli chodzi o zasady, to szybkość 7 Ołtarza, to prawie szybkość biegnących ludzi. 14 przy szarży - no cóż, to wiara jest paliwem napędzającym flagsów, na widok wroga i słysząc litanie nienawiści arcylektora chłopaki wykonują nie pierwszy w swoim życiu nadludzki wysiłek

I mam pytanko, bo może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Z czego zrobić platformę? Nie miałem zbytniej styczności z balsą? Czy ma typowe dla drewna zagłębienia?
Kolejne pytanie:
Na jakiej podstawce? Oficjalny model War Altara ma najwyraźniej większą podstawkę, a jako rydwan powinien mieć chyba wielkości 4ech kawaleryjskich?
Pozdrawiam
Nie wiem, do czego dokładnie jest kierowane pytanie, ale domyślam się, że chodzi o figurkę kapłana.
To jest oczywiście powiększone zdjęcie, figurka jest o głowę wyższa od 7edycyjnego swordsmana imperialnego. Jak czytałem "Mark of Chaos", to opisany tam był wygląd kapłana bitewnego. Wysoki, dobrze zbudowany człowiek, jakby urodzony do swojej służby, wręcz górujący nad swoimi "owieczkami". Jego postura, a co za tym idzie - wygląd ma także podnosić morale żołnierzy.
Z drugiej strony jedyna postać jaka będzie się znajdować na platformie, to arcylektor, więc nie będzie to aż tak widoczne.
To jest oczywiście powiększone zdjęcie, figurka jest o głowę wyższa od 7edycyjnego swordsmana imperialnego. Jak czytałem "Mark of Chaos", to opisany tam był wygląd kapłana bitewnego. Wysoki, dobrze zbudowany człowiek, jakby urodzony do swojej służby, wręcz górujący nad swoimi "owieczkami". Jego postura, a co za tym idzie - wygląd ma także podnosić morale żołnierzy.
Z drugiej strony jedyna postać jaka będzie się znajdować na platformie, to arcylektor, więc nie będzie to aż tak widoczne.
Co w z tym balonem ??
A co do Altara, widzę, że na pomysł młodego Valtena za złoty posąg nie wpadłem sam. Też tak będę to robił, prawdopodobnie z Elfiego Rydwanu, przedłużę koniec bryczki i tam umieści się posąg, jako arcylektora będę miał uwaga niespodzianka, Volkmara, konie imperialne no i z piechoty jak najwięcej bistów religijnych... jakoś tak to widze.
A co do Altara, widzę, że na pomysł młodego Valtena za złoty posąg nie wpadłem sam. Też tak będę to robił, prawdopodobnie z Elfiego Rydwanu, przedłużę koniec bryczki i tam umieści się posąg, jako arcylektora będę miał uwaga niespodzianka, Volkmara, konie imperialne no i z piechoty jak najwięcej bistów religijnych... jakoś tak to widze.
http://www.coolminiornot.com/index/what ... /id/199749
widzieliście te samoróbkę?? całkiem zjadliwa jest...
widzieliście te samoróbkę?? całkiem zjadliwa jest...

50x100.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Dokładniejsze zdjęcia tego z CMONu
http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar1.jpg
http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar2.jpg
Okazuje się że nie jest to nic specjalnego i można to zrobić samemu w domu
http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar1.jpg
http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar2.jpg
Okazuje się że nie jest to nic specjalnego i można to zrobić samemu w domu

squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
-
- Mudżahedin
Widziałem gdzieś altara w postaci statku wie ktoś gzie to było na tym forum?? i jeszcze dodatkowo mam pytanie co sadzicie jakby altar był zrobiony w postaci jakiegoś balonu? sterowca imperialnego?