war altar- pomysły

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

A słyszałes o czymś takim jak oporopowrotnik?

Oporopowrotnik to element konstrukcji armaty, montowany głównie przy armatach czołgowych oraz działach artylerii holowanej, stałej i samobieżnej, służący do zmniejszenia odrzutu lufy, spowodowania powrotu lufy do położenia sprzed strzału oraz utrzymywania lufy w tym położeniu przy dowolnych kątach podniesienia. Oporopowrotnik powoduje zmniejszenie sił działających na łoże działa podczas wystrzału. Ze względu na sposób działania rozróżnia się oporopowrotniki hydrauliczne, mechaniczne i mieszane.

To tyle jeśli chodzi o kwestię cofania sie przy strzelaniu.

Czytałes może "Zabójcę Demonów"? Tam był stalowy sterowiec krasnoludzki "Duch Grungniego"-przepraszam Thanów krasnoludzkich jeśli przekeciłem nazwe Boga.Zestrzel to to będziesz dobry.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ba ale ten sterowiec dzieła Makaissona to był jedyny egzemplarz rzekłbym półlegalny nawet !! A ciężko było go rozwalić bo był napakowany runami jak keks bakaliami :P A co do oporopowrotników to chyba dopiero pod koniec XIX w. je wprowadzono.. w battlu są stare działa odprzodowe ..... :P

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Hmm armaty dwarfickie nie sa odprzodowe.
Poza tym maja mechanicznego konia to oporopowrotnika by nie wymyślili?

Imperium jest potęgą technologiczną.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Mówimy o imperialnych armatach, a skomplikowane mechanizmy tworzono już w średniowieczu (zegary) nie wspominając o planach Leonardo (czołg etc) więc konik jak najbardziej na miejscu, za to oporopowrotnikom w battlu mówimy NIE :)

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

wczoraj doszedłem do wniosku razem z Kołkiem ze jak jest kon mechaniczny to może byc i smok, bo jak wymyslii konia to dlaczego by nie smoka ??

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Ale czemu?

Prosty system blow back mógł by nawet dodatkowo napędzac taki sterowiec.

Ehhh zero wyobraźni.To jest w końcu Fantasy!

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

tedzio pisze: jakis wiesniak z bretoni strzeli w balon ten pęknie i co wtedy nie widze tego aby balon miał 1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach i katapultach :roll:
Dzięki za tą uwagę... Wlaśnie zmodyfikowałeś nieco moj pomysl na flaying TANKA ;-) o kolejny element... :)

Co do ustrzelenia przez wieśniaka, to wiesz z Zeppelinami nie szło łatwo nawet takim kozakom jak Anglicy i Francuzi, a uwierz mi że sporo do nich strzelali...

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

pelcu pisze:
tedzio pisze: jakis wiesniak z bretoni strzeli w balon ten pęknie i co wtedy nie widze tego aby balon miał 1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach i katapultach :roll:
Dzięki za tą uwagę... Wlaśnie zmodyfikowałeś nieco moj pomysl na flaying TANKA ;-) o kolejny element... :)

Co do ustrzelenia przez wieśniaka, to wiesz z Zeppelinami nie szło łatwo nawet takim kozakom jak Anglicy i Francuzi, a uwierz mi że sporo do nich strzelali...
zasada mogla by byc nastepujaca
kazda bron dystansowa ktora trafia, losuje:
na 4,5,6 trafia w balon
na 1,2,3 trafia w dół
jesli bron dystansowa trafila w górę to ma -1asv (czyli muszkiet ma wtedy-3asv)

przy walce wrecz tego sie nie bierze pod uwage bo nikt nie ma miecza na 4 metry

po drugie "1+ asv, kilka stzrzałow z muszkietow i po nim nie mowiąc juz o działach" stosujesz asv po strzale z działa? :)

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

Post autor: Meter »

równie dobrze można tłumaczyć że muszkiet tradił w drewnianą obudowe kotła w zwykłym czołgu :wink:
po to są halflingi na balonie żeby go łatać :twisted:

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Dlatego u mnie będzie sterowiec... Komory z lotnym gazem będą ukryte pod sztywnym poszyciem. ;)

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Widzę, że ktoś tutaj też wykorzystał figurkę Valtena pieszego. Tak się składa, że też go mam i mam zamiar wystawić go na Platformie jako złoty posąg, na której będzie znajdował się kapłan z Confrontacji:

Obrazek

Platforma oczywiście będzie obwieszona insygniami imperialnymi, na przodzie będzie znajdowała się księga (z wypraski hellblstera).

A napęd?

Cała platforma będzie niesiona przez flagellantów. (Mam 37 flagsów: 5,6,7ed, 25 będzie tworzyć oddział, reszta - 12 będzie niosła ołtarz, mam zamiar zrobić wszystkie szaty flagellantów w jednym schemacie (Niebieskie ze złotym paskiem przy brzegach chcę aby bardziej wyglądali na fanatycznych kleryków, niż zbieraninę psycholi).

Jeśli chodzi o zasady, to szybkość 7 Ołtarza, to prawie szybkość biegnących ludzi. 14 przy szarży - no cóż, to wiara jest paliwem napędzającym flagsów, na widok wroga i słysząc litanie nienawiści arcylektora chłopaki wykonują nie pierwszy w swoim życiu nadludzki wysiłek :P

I mam pytanko, bo może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Z czego zrobić platformę? Nie miałem zbytniej styczności z balsą? Czy ma typowe dla drewna zagłębienia?

Kolejne pytanie:
Na jakiej podstawce? Oficjalny model War Altara ma najwyraźniej większą podstawkę, a jako rydwan powinien mieć chyba wielkości 4ech kawaleryjskich?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

fajny ale nie bedzie za duzy??
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Nie wiem, do czego dokładnie jest kierowane pytanie, ale domyślam się, że chodzi o figurkę kapłana.
To jest oczywiście powiększone zdjęcie, figurka jest o głowę wyższa od 7edycyjnego swordsmana imperialnego. Jak czytałem "Mark of Chaos", to opisany tam był wygląd kapłana bitewnego. Wysoki, dobrze zbudowany człowiek, jakby urodzony do swojej służby, wręcz górujący nad swoimi "owieczkami". Jego postura, a co za tym idzie - wygląd ma także podnosić morale żołnierzy.
Z drugiej strony jedyna postać jaka będzie się znajdować na platformie, to arcylektor, więc nie będzie to aż tak widoczne.

Raksa
Pseudoklimaciarz

Post autor: Raksa »

Nie wiem jak wy ale dla mnie latający czołg winnien posiadać oprócz magicznie wzmocnionego balona ward na 3+ przed strzelaniem i helblaster zamontowany na kadłubie a raz na bitwę odrzut rakietowy z helstorma co mu daje ruch 40' :o

Awatar użytkownika
-SaH-
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: -SaH- »

Co w z tym balonem ??

A co do Altara, widzę, że na pomysł młodego Valtena za złoty posąg nie wpadłem sam. Też tak będę to robił, prawdopodobnie z Elfiego Rydwanu, przedłużę koniec bryczki i tam umieści się posąg, jako arcylektora będę miał uwaga niespodzianka, Volkmara, konie imperialne no i z piechoty jak najwięcej bistów religijnych... jakoś tak to widze.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

http://www.coolminiornot.com/index/what ... /id/199749

widzieliście te samoróbkę?? całkiem zjadliwa jest...
Obrazek

Awatar użytkownika
Tyko
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Tyko »

Jakiej wielkości powinna być podstawka altara?
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

50x100.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Dokładniejsze zdjęcia tego z CMONu

http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar1.jpg
http://the2blackdragons.com/ebay_minis/ ... altar2.jpg

Okazuje się że nie jest to nic specjalnego i można to zrobić samemu w domu ;)
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Ghost_Master1
Mudżahedin

Post autor: Ghost_Master1 »

Widziałem gdzieś altara w postaci statku wie ktoś gzie to było na tym forum?? i jeszcze dodatkowo mam pytanie co sadzicie jakby altar był zrobiony w postaci jakiegoś balonu? sterowca imperialnego?

ODPOWIEDZ