Jak łapać smoki ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

tak smok ma 6 cali po ziemi, mozna mu obciac marsz, wiec tymi 6 calami daleko nie ucieknie, moze ewentualnie zaszarzowac na 12 :D
Oczywiscie gracz chaosowy moze latac w bespiecznej odleglosci 25" od wroga by nie dac sie zlapac. natomiast Exalted wpadajacy w oddzial grali z 1 tylko herosem moze byc wyzwany na pojedynek przez zwyklego grail knigta i heros jest bespieczny, o to chodzilo w mojej wypowiedzi... :shock:

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

hmm, a moze cos takiego :
Virtue of heroism
Trees of isolude
Gromril great helmet

Tylko to by się sprawdziło przy szarży więc lepiej by było wrzucic goscia na pegaza, niestety wtedy tracimy save. Przy szarży mamy 6 sily używamy wtedy trees'a i trafiamy smoka na 2+ a potem liczymy tylko na killing blowa.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

no ale to dziala tylko na large targety i nie jestes wstanie przyjac szarzy smoka, a ten moj koles moze :)

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

No wiem ze na large targety, to ma na celu rozjebywanie potworków typu, tree-man, Gigant, black couch, smok.

Awatar użytkownika
PoNuRy
Mudżahedin

Post autor: PoNuRy »

sword of heros i virtue of confidence, zjada smoka i lorda, lorda na 4+ rani 3+ do tego przezuty, sejwa praktcyznie nie ma a kazdy nie wysejwowany wond to D3 woundów. masakra :twisted:

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

ale siła 5... to jednak mało :P zazwyczaj trafiasz na 4+, ranisz 4+ -> to nie wystarcza bo lord ma sava/warda zazwyczaj tak wysokiego ze sila 5 go połaskotać może :P

Jedyne co przekonuje to D3 Woundy na smoku (ma sava na 5+ wtedy) ale dalej ranisz na 5+ a trafienie 4+. za długo trwa wycinanie smoka przez takiego lorda -> (3 tury walki) a wciagu 3 tur to przyjmie tyle ataków ze się złoży bez żadnego problemu. IMO Robsona Lord jest najlepszy bo stary i dobry :)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
PoNuRy
Mudżahedin

e jak? smok ma 6 ws? wiec trafiasz na 4+ twoj miecz daje ci +1S wiecej niz T przeciwnika wiec zawsze trafiasz na 3+ do tego przerzuty wiec przy najmniej 3 ataki wejda, nie ma sejwa wtedy wiec dozucasz d3 Wondow i juz.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Pomyliłeś bronie...

Sword of the Lady's champion daje o 1 wicej siły niż przeciwnik T

Sword of hereoes daje +1 s jesli walczysz z przeciewnikiem o T5+ i do tego daej D3 woundy

a smok ma ws 6 ;)
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
PoNuRy
Mudżahedin

a to pomyliłem bronie , gienio tez ma ws6 smok tez ws 6 wiec trafiaja sie na 4+, hmm tak własnie napisałęm.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Fajny sposób to też : Lord na pegazie z grail vowem,SotLC,VoAudicatyi g.g.helm.Mówie wam naprawde fajny zestawik zdejmujemy takim ziomkiem smoczka w 2 tury walki. :wink:

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Chciałem dokładnie takie coś wypróbować wczoraj, ale doszedłem do wniosku ze Virtue of Heroism, Grail shield i tress of isoulde będzie lepsze
:P no i sprawdziło się bo smok dostał 2 killing blowy ;) Ten lord ma jeszze spory plus bo ma lancę i w razie potrzeby pociacha piechotę albo kawę z T3 (imperialną choćby) Natomiast ma spory minus w postaci 4+sava ale 4+ward robi swoje. Popróbuje jakie inne kombinacje ale ta na razie wydaje sie najskuteczniejsza ;)
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Ja tam sie na bretce nie znam za dobrze ale dobrym łapaczem smoków byłby
koleś z:

- sword of heroes
- sirenne's locket (może dostać tylko 1 wound na turę z niemagicznych ataków)
- enchanted shield

Wyzywamy na challange kolesia na smoku i liczymy że tamten nie ma słomki
ale częściej widze na smokach flaile albo lance więc zadaje nam tą 1 ranę a my my go brejkujemy z jakimś warbannerem czy czymś i w dodatku ma sword of heroes więc możemy mu coś ciekawego zrobić.

Jedyna wada tego to to że taki koleś nie jest uniwersalny :?

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

problemem nie jest zabicie smoka... problemem jest walka z nim tam gdzie byśmy tego chcieli:)

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

No to bierzemy drugiego palka z tym przedmiotem co blokuje latanie na 1 turę i wtedy wpadamy lordem z tymi przedmiotami co napisałem

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ale wiecie.. ustawianie wiekszosci bohaterow i armii na zabicie jednego smoka jest wyjatkowo nie-uniwersalne - nie zawsze traficie na smoka i co wtedy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Chodzi tu o zabicie bydlaka jakim jest np. smok. Wiadomo ze lord musi tez jakoś tam klocki ciąć ;) dlatego wersja bez SotLC jest lepsza ;)
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
KOOBA.84
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: KOOBA.84 »

Pomysl dobry, zwlaszcza w polaczeniu z 2x trbek... Pytanie co jeszcze miesci sie do armii (no ale jak nie ma pegazow to robia sie wolne punkty).
Do przetestowania. Lord IMO Sword of the Lady's Champion, przerzuty na gosci z duza sila i Gromril great helm - Imuune to KB i poison to juz chyba przesada...
bo tak. :lol:

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Smoka najlepiej złapać na relikwię :D Niestety z danym graczem pomysł działa tylko raz :( Jak już zrozumie, że to był błąd to więcej tak nie zrobi.

Awatar użytkownika
KOOBA.84
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: KOOBA.84 »

Obawiam sie ze sa gracze z ktorymi nie zadziala ten sposob ani razu :D
bo tak. :lol:

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Ale jaka frajda widzieć minę tych, którzy się dali złapać :D

ODPOWIEDZ