rozpiski elfów v2

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Re: HE na Bazyliszku 2010

Post autor: Embir »

Powiem tak: Po ostatnim turnieju nigdy więcej Book of Hoeth. Zbyt losowe i na zasadach BP niezbyt opłacalne. Przy Book of Hoeth masz tylko jednego maga ktory rzuca czary a więc masz pewność że magia się nie spłaci.
Przy kombinacji 4 lev. SW+ 2 lev. Seer masz magię na której można polegać. Prawie zawsze masz te czary jakie chcesz.Tak kminiliśmy rozpy z Andrzejem przed Bazyliszkiem i taka była konkluzja (szkoda tylko, że mimo to zdecydowałem się nie zmieniać rozpy i spróbować z BoH).
Mogę też dodać, że na Bazyliszku postanowiłem zagrać Banner of the World Dragon (metagame podpowiadał mi że będzie dużo magicznych armii) i nie był to zbyt dobry pomysł, to zbyt defensywny przedmiot, potrzeba jednak kopa w postaci Battle Bannera.

Zalewu WL także nie próbowałem, ale z racji tego że obecnie mam już w swoich łapkach 35 modeli będzie można popróbować andrzejowy standard.
Na ligę warszawską mam takie dwie koncepcje:

Unnamed2250 Pts - High Elves Army

Prince @ 629 Pts
General; Dragon Armour
Enchanted Shield [10]
Vambraces of Defence [55]
Gem of Courage [10]
Foe Bane [25]

1 Dragon: Star @ [370] Pts

Noble @ 218 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Battle Banner [80]

1 Elf Steed: Barded @ [0] Pts

Mage @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]

10 Archers @ 110 Pts
Longbow

10 Archers @ 110 Pts
Longbow

16 White Lions @ 339 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard
Standard of Balance [45]

1 Guardian @ [27] Pts
Amulet of Light [15]

16 White Lions @ 304 Pts
Lion Standard [25]

1 Guardian @ [12] Pts

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 70

Total Army Cost: 2250

lub:

Prince @ 629 Pts
General; Dragon Armour
Enchanted Shield [10]
Vambraces of Defence [55]
Gem of Courage [10]
Foe Bane [25]

1 Dragon: Star @ [370] Pts

Noble @ 218 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Battle Banner [80]

1 Elf Steed: Barded @ [0] Pts

Mage @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]

10 Archers @ 110 Pts

Longbow

10 Archers @ 110 Pts

Longbow

12 White Lions @ 279 Pts

Standard of Balance [45]

1 Guardian @ [27] Pts
Amulet of Light [15]

11 White Lions @ 229 Pts

Lion Standard [25]

1 Guardian @ [12] Pts

5 Dragon Princes @ 185 Pts

Barding; Lance; Dragon Armour; Shield; Standard
Banner of Ellyrion [15]

5 Elf Steed @ [0] Pts

2 Crew @ [0] Pts
Light Armour

2 Crew @ [0] Pts
Light Armour

2 Crew @ [0] Pts
Light Armour

1 Great Eagles @ 50 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 64

Total Army Cost: 2250

Ostatecznie wysłałem tą drugą rozpę choć wydaje mi się, że bardziej skuteczna i prostsza w użyciu byłaby ta pierwsza.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

jedno jest pewne, ze BoH jest niesamowicie potężnym przedmiotem ale tylko dla ludzi, którzy mają szczęście do losowania czarów i turlania dubletów.
Zdarzalo mi się testować książeczke nawet często jak w nią wierzylem, pomimo dobrych czarów mialem inny problem, brak dubletów, a jak już jakiś byl to nie mialem wymaganego CV na czar :(

Co do rozpy, nie rozumiem użycia gem of courage jeśli można wziąć talisman of loec, wtedy lord napieprza bardzo mocno jakieś bydlaki. Przerzuty udanych savów czy regenek to bardzo fajna rzecz, w sam raz aby na wspóle ze smokiem zabijal w jednym combacie :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Kosa pisze:
Co do rozpy, nie rozumiem użycia gem of courage jeśli można wziąć talisman of loec, wtedy lord napieprza bardzo mocno jakieś bydlaki. Przerzuty udanych savów czy regenek to bardzo fajna rzecz, w sam raz aby na wspóle ze smokiem zabijal w jednym combacie :)
Talisman of Loec zmusza do przerzucenia także udanych regenek? :?:
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

z tego co pamiętam, to zapis w RB regenracji to nic innego jak kolejny "ward save", którego wylączają flaming ataki, z resztą w loecu pisze aby przerzucić savy wszelakiego rodzaju. Pisze z pamięci, dawno nie gralem, mogę się mylić, ale chyba tak jest, jak nie nakazuje przerzutów regenek to nie jest wart swej cenny, tzn. tego wounda, któego się dostaje.
F.N.

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

W zasadach regenki jest wyraźnie napisane, że traktuje się ją jak ward save więc podlega pod działanie Loeca.
Kosa:
Fajna sugestia z Talisman of Loec; do przemyślenia. :wink:
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

no to panowie - jaaazda z loeciem na abominacje i inne gó** :D

Z tak plewnego przedmiotu przed uściśleniem okazuje się perełką - moim zdaniem mus na smoka, z drugiej strony szkoda gema #-o
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

ale co daje gem? W zasadzie pewnosć, że zdamy panikę, bo break testu na SD nie biorę pod uwagę w żadnym przypadku, wiadomo, mogą rzutu pójsc nie tak, no ale cóż, to jest los. A talisman daje nam naprawdę kopa w walce.
Szkoda, że można go tylko raz użyć... nie powinien się wyczerpywać, jakby można bylo go tak dwa razy użyć, a nawet i trzy w jakiejś epickiej szarży, gdzie lord poświeca swoje życie wyższej sprawie hehe :)

Tak czy owak moim zdaniem ta kombinacja jest najbardziej optymalna na dzisiejsze czasy.
Sam lord w zasadzie abomce, hydrze, demonom, smokom, stegadonom zadaje przynajmniej 2 rany z wielką szansą na 3, reszte dopelnia smok :)
F.N.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

w Ab jest napisane "succesfully AS must be rerolled" jesli AB sie nie myli to AS = Armour Save i nie ma nic o wardach ;(
swoja droga rana z talizmana nalicza sie wrogowi do CC?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

A w booku jest napisane o successful saves of any kind ;) Rana nie liczy się do CR-a, bo dostaje się ją pod koniec fazy cc (tj. po break testach).
Queek.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Rabsp pisze:w Ab jest napisane "succesfully AS must be rerolled" jesli AB sie nie myli to AS = Armour Save i nie ma nic o wardach ;(
Army Builder kłamie... nie pierwszy i nie ostatni raz...
Obrazek

Rabsp
Masakrator

aa no to luz :D
to sam siebie zwałowałem :P dodałem przeciwnikowi 1 do CRa za championa WL i nie przypilnowałem rerola zdanego warda :P

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

o lol

jednak Leoc lepiej sprawdza się w wersji ze Starlancą
ale taki lord z kolei jest strasznie miękki

przydał by się choć ten 1lvl na lordzie ...
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

no to jakie proponujecie złożenie Princa z Loec'iem? Szkoda, że nie można go używać ile się chce... ;D A 1lvl na lordzie się opłaca? da się z tego coś zrobić? jakich wtedy bierzesz innych bohaterów?
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

Zwolin
Falubaz

z mojego doświadczenia się nie opłaca

co do złożenia lorda z Leoc'iem to są następujące propozycje:
DA,Sh
Starlanc [40]
HoF [25]
GP [25]
Leoc [10]

lub w wersji Andrzejowej tylko z Leoc zamiast GoC

a co do 1lvl na lordzie... gdyby był wrodzony to jeszcze jakoś ale marnowanie na niego pkt to już przesada
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Korhil pisze:no to jakie proponujecie złożenie Princa z Loec'iem? Szkoda, że nie można go używać ile się chce... ;D A 1lvl na lordzie się opłaca? da się z tego coś zrobić? jakich wtedy bierzesz innych bohaterów?
for bane, ensh shield, vembrance i loec.
jedyne moim zdaniem sensowne zlozenie z foe bane. po aktywowaniu loeca, w 1 ture padają stedzie, bloodthristery, smoki DE;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Zwolin pisze:
DA,Sh
Starlanc [40]
HoF [25]
GP [25]
Leoc [10]
Używałem-mega opcja. Wiadomo, słabsza puszka z niego, ale fajnie sie klepie z ST, GD, BD i inne takie prosiaczki.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Aldean pisze:for bane, ensh shield, vembrance i loec.
jedyne moim zdaniem sensowne zlozenie z foe bane. po aktywowaniu loeca, w 1 ture padają stedzie, bloodthristery, smoki DE;]
Możliwe, ale jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do zadawania sobie rany :) Ale przemyślę to, może to być faktycznie niezła opcja. Co prawda bez GoC w niektórych sytuacjach może być ciepło. Trzeba potestować.
Janiszek pisze:
Zwolin pisze:
DA,Sh
Starlanc [40]
HoF [25]
GP [25]
Leoc [10]
Używałem-mega opcja. Wiadomo, słabsza puszka z niego, ale fajnie sie klepie z ST, GD, BD i inne takie prosiaczki.
No nie wiem, jakoś lord z wardem na 5+ do mnie nie przemawia. Opcja z foe bane jest według mnie lepsza.

Zwolin
Falubaz

według mnie też
dlatego nie używam

na demony może się spisać ale z resztą ssie niestety - bo taki lord to killer
Sf(x)= x^2+cx
chciałeś to masz

Rabsp
Masakrator

do niedawna moj standard na 2350 wyglądał tak:
smok z lordem puszką 621
bsb puszka 174
caddy 140
2x łuki 220
6 dp + eb 215
14 wl + fcg + ls 265
14 wl + st/champ + sob 279
fast 85
3 bolce 300
orzeł 50
niedawno jeszcze testowalem LC i 6 gołych DP zamiast WL z LS i fasta.
Goli DP spisywali sie bardzo dobrze, z każdą armią mieli inne zadanie. Wraz z drugą 6 DP ładnie flankowali, zbierali śmietnik i skirmisherów. Co do LC, to juz gdzies pisałem o nim. Fajnie sie nim gra, daje kopa, ale mięciutki oj mięciutki :( Bardzo słaba wytrzymałość na wszelkiego rodzaju ataki (nawet głupie d6 s4, albo salwa z kusz/łuków robią mu krzydwe :() i dość duży koszt punktowy eliminują go z rozpiski. W porównaniu z doomwheelem albo z chariotem DE pod względem ceny i jakości nasz LC wypada baaaardzoo słabo.

teraz przerzucam sie na cos takiego:
smok z foe i loec'iem 629
BB 218
caddy 140
2x łuki 220
6 dp + eb 215
5 dp 150
22 wl + fcg + sob + aof 425
3 bolce 300
orzeł 50
dosyc mobilne, zróznicowane jednostki, mocny kloc do brania na klate, 2 oddziały do zbierania śmieci, bolce do wspomogi zza pleców, orzeł do ganiania sie z frenzolami i takie tam :P smok do rozwalania wszelkich LT no i caddy do powstrzymania wiatrów magii przez te 2-3 tury kiedy smok nie bedzie jeszcze w CC :P
co o Tym myslicie? zmiany na dobre? czy cos nie tak?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Czy zmiany idą w dobrą stronę? Jeśli pojawia się kloc 20+ WL i BB, to na pewno idą w dobrą stronę :wink:

Ogólnie rzecz biorąc, bolą Cię armie magiczne. Gdybyśmy spotkali się na bazylu, skończyłoby się tak jak z Misztą w 4 bitwie (smok nie rusza się przez całą bitwę, albo dostaje z pitki). Ale z innymi armiami może dać radę.

ODPOWIEDZ