Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Czy w trakcie ruchu jednostki moge przemieścić postacie w niej czy musze zrobić reforma?
- SaperHeart
- Piłkarz
w oddziale mam pełną grupę dowodzenia i dwóch bohaterów, jednego pieszo, drugiego na dysku (podstawka jest wielokrotnością podstawek piechoty w oddziale)
czy mogę ustawić oddział po 5 w pierwszym szeregu umieścić grupę dowodzenia i bohatera pieszo, a w drugim szeregu bohatera z większą podstawką? czy będzie wtedy rzucał czary?
czy mogę ustawić oddział po 5 w pierwszym szeregu umieścić grupę dowodzenia i bohatera pieszo, a w drugim szeregu bohatera z większą podstawką? czy będzie wtedy rzucał czary?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- Paraszczak
- Falubaz
Tak. Dyskowiec będzie mógł normalnie rzucać czary. Zwróć jednak uwagę na kolejność dołączania obu bohaterów do jednostki.Morog pisze:w oddziale mam pełną grupę dowodzenia i dwóch bohaterów, jednego pieszo, drugiego na dysku (podstawka jest wielokrotnością podstawek piechoty w oddziale)
Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
Eee.. a skąd pomysł, ze bohaterów trzeba ustawiać w kolejności wchodzenia do oddziału? Wydaje mi się, że jak już jest ich odpowienia ilość, to ustawaisz jak chcesz.Paraszczak pisze: Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
Szkoda że dysk ma M1
zapewne stad, ze jak wchodzisz do oddzialu to musisz go od razu postawic w legalnej pozycji. tak wiec kolejnosc ma znaczenie.Maciek P. pisze:Eee.. a skąd pomysł, ze bohaterów trzeba ustawiać w kolejności wchodzenia do oddziału? Wydaje mi się, że jak już jest ich odpowienia ilość, to ustawaisz jak chcesz.Paraszczak pisze: Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
nie wchodzisz przeciez wszystkimi na raz. ruchy wykonujesz po kolei.
no chyba, ze wchodzisz oddzialem skladajacym sie z samych herosow, chociaz nie jestem pewien czy takie zagranie jest legalne gdyz nie mozna laczyc dwoch oddzialow.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Oczywiście, ze musisz wstawić na legalej pozycji. Ale wchodząc drugim też musisz ustawić w legalnej pozycji - takej jak chcesz - czyli albo w drugim albo w pierwszym szeregu. Wtedy nie ma miejsca dla drugiego herosa, ale to ty decydujesz dla którego, a nie decyduje za ciebie kolejność wchodzenia. Reasumujac:Morsereg pisze:zapewne stad, ze jak wchodzisz do oddzialu to musisz go od razu postawic w legalnej pozycji. tak wiec kolejnosc ma znaczenie.Maciek P. pisze:Eee.. a skąd pomysł, ze bohaterów trzeba ustawiać w kolejności wchodzenia do oddziału? Wydaje mi się, że jak już jest ich odpowienia ilość, to ustawaisz jak chcesz.Paraszczak pisze: Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
nie wchodzisz przeciez wszystkimi na raz. ruchy wykonujesz po kolei.
no chyba, ze wchodzisz oddzialem skladajacym sie z samych herosow, chociaz nie jestem pewien czy takie zagranie jest legalne gdyz nie mozna laczyc dwoch oddzialow.
Wchodzisz do oddziału i życzysz sobie żeby wchodzący stał w pierwszym rzędzie, to przesuwasz innego herosa do tyłu.
Wchodzisz do oddziału i życzysz sobie żeby kto inny stał w pierwszym rzedzie, to tego którym wchodzisz wstawiasz go do drugiego szeregu.
może nie twórz kreatywnie zasad, których nie ma w Rule Booku? albo podaj konkretny cytat ktory pozwala na to co napisales powyżej
wchodzenie bohatera do oddziału powoduje, że musisz go postawić w 1 ranku lub w następnych w legalnej pozycji - zamieniasz modele R&F - tam nie ma reforma i tylko modele R&F, nie herosów i nie command group
jeśli wejdziesz najpierw piechotą to chcąc dołączyć dyskowcem jedyne legalne miejsce to 2 szereg
nie mozesz w tym momencie zamienic go miejscem z piechotnym, tego nie ma w zasadach
mozesz to zrobic w czasie ruchu jednostki, ale po dolaczeniu herosa jednostka dalej sie nie moze ruszyc, wiec dopiero w nastepnej fazie
wchodzenie bohatera do oddziału powoduje, że musisz go postawić w 1 ranku lub w następnych w legalnej pozycji - zamieniasz modele R&F - tam nie ma reforma i tylko modele R&F, nie herosów i nie command group
jeśli wejdziesz najpierw piechotą to chcąc dołączyć dyskowcem jedyne legalne miejsce to 2 szereg
nie mozesz w tym momencie zamienic go miejscem z piechotnym, tego nie ma w zasadach
mozesz to zrobic w czasie ruchu jednostki, ale po dolaczeniu herosa jednostka dalej sie nie moze ruszyc, wiec dopiero w nastepnej fazie
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Mam pytanie, parę osób powiedziało mi, że podobno gigantic spider nie może chodzić po obelisku. Czy jest to prawda? W booku ma wyraźnie napisaną zasadę obstacle strider. Proszę o odpowiedź.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Teraz musisz zobaczyć w rulebooku co daje zasada striderGolonka pisze:Mam pytanie, parę osób powiedziało mi, że podobno gigantic spider nie może chodzić po obelisku. Czy jest to prawda? W booku ma wyraźnie napisaną zasadę obstacle strider. Proszę o odpowiedź.
Założenia:
- oddział 40stu modeli o podstawkach 25x25
- Bohater w tymże oddziale o podstawce 50x50
- podstawki do siebie pasują, więc bohater zajmuje miejsce w oddziale z przodu i jest liczony do rank
1) Bohater może korzystac z make way - ponieważ jego podstawka pasuje do oddziału - dobrze mysle?
2) Czy bohater może korzystać z look out sir?
typ oddziału: Infantry
typ bohatera: infantry na bestii -> monster cavlary
- oddział 40stu modeli o podstawkach 25x25
- Bohater w tymże oddziale o podstawce 50x50
- podstawki do siebie pasują, więc bohater zajmuje miejsce w oddziale z przodu i jest liczony do rank
1) Bohater może korzystac z make way - ponieważ jego podstawka pasuje do oddziału - dobrze mysle?
2) Czy bohater może korzystać z look out sir?
typ oddziału: Infantry
typ bohatera: infantry na bestii -> monster cavlary