Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Odoamar »

Czy w trakcie ruchu jednostki moge przemieścić postacie w niej czy musze zrobić reforma?
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Możesz bez Refki.

Awatar użytkownika
Handelson
Mudżahedin

Post autor: Handelson »

Czy można kłaść łezkę monsterem po marszu?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Rulebook p.67 Można.

Awatar użytkownika
Handelson
Mudżahedin

Post autor: Handelson »

Thx

artzzz
Warzywo

Post autor: artzzz »

Czy rb z zestawu wyspa krwi wystarczy mi by poznac wszystkie zasady itp ?

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Tak, znajdziesz tam wszystkie potrzebne zasady.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Czy screamery od chariota tzeentcha wypłacają slashing attack?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Czy stompy i impacty podlegają zasadzie wpierających ataków ? np. czy drugi szereg TK chariotów wypłaca impakty ?
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Hardy pisze:Czy stompy i impacty podlegają zasadzie wpierających ataków ? np. czy drugi szereg TK chariotów wypłaca impakty ?
Nie. Uderza tylko pierwszy szereg.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

w oddziale mam pełną grupę dowodzenia i dwóch bohaterów, jednego pieszo, drugiego na dysku (podstawka jest wielokrotnością podstawek piechoty w oddziale)
czy mogę ustawić oddział po 5 w pierwszym szeregu umieścić grupę dowodzenia i bohatera pieszo, a w drugim szeregu bohatera z większą podstawką? czy będzie wtedy rzucał czary?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Morog pisze:w oddziale mam pełną grupę dowodzenia i dwóch bohaterów, jednego pieszo, drugiego na dysku (podstawka jest wielokrotnością podstawek piechoty w oddziale)
czy mogę ustawić oddział po 5 w pierwszym szeregu umieścić grupę dowodzenia i bohatera pieszo, a w drugim szeregu bohatera z większą podstawką? czy będzie wtedy rzucał czary?
Tak. Dyskowiec będzie mógł normalnie rzucać czary. Zwróć jednak uwagę na kolejność dołączania obu bohaterów do jednostki.

Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Paraszczak pisze: Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
Eee.. a skąd pomysł, ze bohaterów trzeba ustawiać w kolejności wchodzenia do oddziału? Wydaje mi się, że jak już jest ich odpowienia ilość, to ustawaisz jak chcesz.

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Szkoda że dysk ma M1 :)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Maciek P. pisze:
Paraszczak pisze: Jeśli chcesz, żeby Dyskowiec szedł do drugiego szeregu, to musisz najpierw dołączyć Bohaterem na piechotę aby Dyskowcowi "zabrać" miejsce i tym samym wywalić do drugiego ranku. Jeśli najpierw dołączy Dyskowiec to on zajmie 2 wolne miejsca we front ranku i do tyłu pójdzie Piechociarz.
Eee.. a skąd pomysł, ze bohaterów trzeba ustawiać w kolejności wchodzenia do oddziału? Wydaje mi się, że jak już jest ich odpowienia ilość, to ustawaisz jak chcesz.
zapewne stad, ze jak wchodzisz do oddzialu to musisz go od razu postawic w legalnej pozycji. tak wiec kolejnosc ma znaczenie.
nie wchodzisz przeciez wszystkimi na raz. ruchy wykonujesz po kolei.
no chyba, ze wchodzisz oddzialem skladajacym sie z samych herosow, chociaz nie jestem pewien czy takie zagranie jest legalne ;) gdyz nie mozna laczyc dwoch oddzialow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Morsereg pisze:
Maciek P. pisze:
zapewne stad, ze jak wchodzisz do oddzialu to musisz go od razu postawic w legalnej pozycji. tak wiec kolejnosc ma znaczenie.
nie wchodzisz przeciez wszystkimi na raz. ruchy wykonujesz po kolei.
no chyba, ze wchodzisz oddzialem skladajacym sie z samych herosow, chociaz nie jestem pewien czy takie zagranie jest legalne ;) gdyz nie mozna laczyc dwoch oddzialow.
Oczywiście, ze musisz wstawić na legalej pozycji. Ale wchodząc drugim też musisz ustawić w legalnej pozycji - takej jak chcesz - czyli albo w drugim albo w pierwszym szeregu. Wtedy nie ma miejsca dla drugiego herosa, ale to ty decydujesz dla którego, a nie decyduje za ciebie kolejność wchodzenia. Reasumujac:
Wchodzisz do oddziału i życzysz sobie żeby wchodzący stał w pierwszym rzędzie, to przesuwasz innego herosa do tyłu.
Wchodzisz do oddziału i życzysz sobie żeby kto inny stał w pierwszym rzedzie, to tego którym wchodzisz wstawiasz go do drugiego szeregu.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

może nie twórz kreatywnie zasad, których nie ma w Rule Booku? :) albo podaj konkretny cytat ktory pozwala na to co napisales powyżej

wchodzenie bohatera do oddziału powoduje, że musisz go postawić w 1 ranku lub w następnych w legalnej pozycji - zamieniasz modele R&F - tam nie ma reforma i tylko modele R&F, nie herosów i nie command group

jeśli wejdziesz najpierw piechotą to chcąc dołączyć dyskowcem jedyne legalne miejsce to 2 szereg
nie mozesz w tym momencie zamienic go miejscem z piechotnym, tego nie ma w zasadach

mozesz to zrobic w czasie ruchu jednostki, ale po dolaczeniu herosa jednostka dalej sie nie moze ruszyc, wiec dopiero w nastepnej fazie :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Mam pytanie, parę osób powiedziało mi, że podobno gigantic spider nie może chodzić po obelisku. Czy jest to prawda? W booku ma wyraźnie napisaną zasadę obstacle strider. Proszę o odpowiedź.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Golonka pisze:Mam pytanie, parę osób powiedziało mi, że podobno gigantic spider nie może chodzić po obelisku. Czy jest to prawda? W booku ma wyraźnie napisaną zasadę obstacle strider. Proszę o odpowiedź.
Teraz musisz zobaczyć w rulebooku co daje zasada strider ;)

Magnaf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Magnaf »

Założenia:
- oddział 40stu modeli o podstawkach 25x25
- Bohater w tymże oddziale o podstawce 50x50
- podstawki do siebie pasują, więc bohater zajmuje miejsce w oddziale z przodu i jest liczony do rank

1) Bohater może korzystac z make way - ponieważ jego podstawka pasuje do oddziału - dobrze mysle?

2) Czy bohater może korzystać z look out sir?

typ oddziału: Infantry
typ bohatera: infantry na bestii -> monster cavlary

ODPOWIEDZ