Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Handelson
Mudżahedin

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Handelson »

Dziękuje :)

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Czy czary lub przedmioty magiczne zmieniające wartość Ld wpływają na zerówkę z domeny śmierci?

W FAQu jest tylko pytanie o generała, więc raczej nie powinny działać, ale generał to też jest "zmodyfikowana" wartość i już się zgubiłem we własnym toku rozumowania.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

nie, tylko najwyższa w oddziale + inspiring presence. nic więcej.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Ale jesli general ma z jakiegos powodu zmodyfikowana LD, to sie to uwzglednia, tak ?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Myzu pisze:Ale jesli general ma z jakiegos powodu zmodyfikowana LD, to sie to uwzglednia, tak ?
Tak.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

... oraz warto zauważyć, że nie ma przymusu brania LD od generała - FAQ GW.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

6 czar z beast: mogę rzucić go będąc w cc? Jeśli tak, to fazie magii reorganizuje oddzial ustawiam potworka wedle uznania? Jeśli nie i musi być tam gdzł mag, to mogę zrobić magiem-potworem make me way? Ostatnie, czy to że rany przechodzą między transmutacjami, to mając dwie rany po zmianie mam np 5 żywotności, przeciwnik wbija mi 3, dispeluje czar to mój lord ginie z automatu czy np jakiś jego ward jeszcze działa?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Ten tekst "Rany przechodzą pomiędzy transformacjami" to jak była taka dyskusja jakiś czas temu czytałem, że tu chodzi o przechodzenie na Potworki. Np. masz Lorda z 3W i zamieniasz się w coś co ma 5W. Ktoś wbija ci 3 rany. Jak zamieniasz się w Lorda to jesteś zdrowy, a dopiero jak zamienisz się znowu w coś, to masz tam te 3 rany wbite. Coś takiego było przy tej dyskusji :?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

@Magnus.
Transformację można rzucać w cc, a potwora ustawiasz najczęściej na rogu jednostki, jak np cowboya przy piechocie. I Make my way w takiej sytuacji nie zrobisz, ani nie wystawisz moba na środku oddziału (bo tam stał mag). Co do przechodzenia ran to nie jestem pewien więc pominę to pytanie.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Azurix pisze:Ten tekst "Rany przechodzą pomiędzy transformacjami" to jak była taka dyskusja jakiś czas temu czytałem, że tu chodzi o przechodzenie na Potworki. Np. masz Lorda z 3W i zamieniasz się w coś co ma 5W. Ktoś wbija ci 3 rany. Jak zamieniasz się w Lorda to jesteś zdrowy, a dopiero jak zamienisz się znowu w coś, to masz tam te 3 rany wbite. Coś takiego było przy tej dyskusji :?
a czasem nie tak, że jak zmienisz sie w smoka i dostaniesz 3 rany i wrocisz do postaci maga to umierasz? bo mag lord ma 3 rany?
tu nie ma magicznego zdrowienia :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Ostatnia wersja o której słyszałem która była rozgrywana na turniejach to było że "między transformacjami" jest traktowane że jak przemiana dostała to kolejna przemiana też będzie ranna. Jak potwór ma rany to magowi nic się nie dzieje i vice versa. Z chęcią bym usłyszał jak to teraz oficjalnie jest rozgrywane w sumie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Jest tak, ze jak zamienisz sie w smoka, dostaniesz 3W, to po rozporszeniu czar i powrocie do zwyklej postaci giniesz.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Jakies oficjalne potwierdzenie z ta transformacją jest? I wobec tego jak jestem w cc gram bestiami to model potwora pasuje do oddziału więc mogę go dac na środek? Tak jak np dzwon skavenow?

Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Post autor: krzychoss »

Jeżeli jest wielokrotnością podstawki to tak możesz ustawić go w środku szeregu nawet.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Tylko pamiętać należy iż nie można zmniejszyć ilości modeli w CC. Czyli jak wejdzie w środek to ogólna liczba musi się zgadzać z tą, która była na początku walki. Nie można wyjąć nikogo z walki. Czyli w 99% przypadków jeśli będzie rzucony w CC to i tak będzie z boku.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Ale modeli którzy zadają support attack też to się tyczy? Bo to wówczas oznacza, że nie można potwora dostawić do CC, bo liczy się jako jeden model, a blokuje atak modelu zadającego support attack...?

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Tyczy się tylko modeli w BtB

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Dzięki wielkie za pomoc! :D Ostatnie pytania:

Czy wobec tego transformacje Kadona mogę rzucić bedąc w challenggu? I jak to wygląda?

Czy jeśli nie stykam się magiem b2b i się zmienię w hydrę mogę "zamienić" jeden model w b2b zeby zamiast niego stykał się nowo powstały potwór?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Wracając do ran przy transformacji.

Any wounds suffered by the wizard are carried over between transformations - moim zdaniem to działa tak, że jeśli przykładowo mag stracił jedną ranę z 3 i zostają mu 2, to po zamianie w potwora i potem znów w normalną postać nie leczy się, ani nie rani dodatkowo, tylko nadal ma 2 rany. Ten zapisek wg mnie podkreśla fakt, że transformacja nie wpływa w żaden sposób na ilość ran jakie ma mag w normalnej postaci.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Czy jeśli model latający dostaje z zaklęcia Random Movement to może latać, czy musi używać random movement?

ODPOWIEDZ