Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
ajt
Kradziej

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: ajt »

ajt pisze:Czy jak jednym elektrykiem wylosuję błyskawicę, później drugim też, to mogę ją zmienić? Czy nie mogę, bo to sygnaturka?
Kacpi 1998 pisze:możesz
Hoax pisze:nie możesz bo to sygnaturka...
Mogę prosić o jednoznaczną odpowiedź na powyższe?;)

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

Znalazłem coś takiego:
" Ordinarily, each spell can only be known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as:
- If a model has no choice over which spell(s) it knows, either because it is fixed by the model's rules, or because it has 'bought' a specific spell as part of army selection.
- If the army book or spell lore clearly states that a model can exchange another spell for the spell in question."

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Skąd jest ten cytat, bo nie mogę znaleźć?
Sagharri pisze:Znalazłem coś takiego:
" Ordinarily, each spell can only be known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as:
- If a model has no choice over which spell(s) it knows, either because it is fixed by the model's rules, or because it has 'bought' a specific spell as part of army selection.
- If the army book or spell lore clearly states that a model can exchange another spell for the spell in question."
Zaczyna się od tego, że wyjątkiem może być tylko, jeśli czar nie jest wybrany losowo. A w opisanym przykłądzie, najpierw wykonuję rzut i go właśnie losuję...
Losuję i w tym momencie go dubluję. Wiadomo, że mogę go zostawić (to właśnie mówi drugi myślnik), ale powyższe też wskazuje, że mogę zmienić...
Wciąż na 100% nie wiem jak to jest:/

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Wymieniasz czar kiedy musisz. Jeśli pierwszy elektryk ma 2 i 1, a drugi rzuci 2 i 3 to nie może nic zmienić, bo 2 jest dla niego legalnym czarem. Próbowałem kiedyś coś takiego rozkminić, że rzucając 2 i 3, 3 zmieniam na 2, mam 2 i 2, czar się powtarza i zmieniam na cos dowolnego. Ale to tak nie działa. Rzucenie 2 elektrykiem to wylosowanie dla niego zawsze legalnego czaru.
Nie można mieć dwóch takich samych losowanych czarów, ale 2 jest jak zerówka, więc wzięcie jej jest zawsze legalne, czyli w myśl zasad nie ma potrzeby aby je zmieniać.

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

ajt pisze:Skąd jest ten cytat, bo nie mogę znaleźć?
Główny RB, we wstępie do rozdziału magii ;)
Let the River of Blood flow...

Czerwo
Wałkarz

Post autor: Czerwo »

Czy jeśli bohater z crown of command nie przyjmie challange, to czy oddział może dalej korzystać ze stubborna? W ab przy zasadzie "vermious valor" jest napisane, że może korzystać z ld, sztandarów, ale w sumie nie ma nic napisane o przedmiotach.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

może korzystać z itemów i ze stubborna.

ale pamiętaj, że w przypadku odmowy challange, to nie Ty decydujesz, który heros przechodzi na tył oddziału, tylko przeciwnik.
Obrazek

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

ale jezeli ma tylko tego jednego bohatera to w sumie gites sprawa
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

jak potrzebujesz stubborna z heorsa to cos poszło źle :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

-Qc- pisze:jak potrzebujesz stubborna z heorsa to cos poszło źle :D
+1
Nawet bardzo źle :P

Czerwo
Wałkarz

niekoniecznie, mam pomysł jak z 20 slavów zrobić oddział który wytrzyma więcej niz 40 slavów

kevinior
Chuck Norris

ustawic ich w bongo kolumne wrzucic elektryka z CoC i tylko otwierac paszcze ze smiechu widzac mine przeicwnika mowiac ze ,,kloc łajtlajonow za 500 p z BSB i lordem do klpepania musi stac 4 tury zeby przez niego przejsc" :D ??? czy tez bardziej sprytniaszty plan

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

słaby pomysł, bo zdajesz tę liderkę na 5/ 7 od generała.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Post autor: raat »

jak wrzucisz elektryka z itemem, to równie dobrze za te pkty możesz dołożyć slavów, nawet wyjdzie taniej

co do tych wyobrażeń o zdziwionym przeciwniku, to ja na miejscu opponenta bym po prostu zabił elektryka z szarży i śmiał się Tobie w twarz ;) pomyślałeś co zrobisz, jeśli heros nie będzie w tylnym szeregu?

kevinior
Chuck Norris

pomyslalem, dlatego ze comandgroup wypycha bohaterow ;)

Czerwo
Wałkarz

1.Elektryka zawsze mozna ewakuować teleportem.
2.taki elektryk kosztuje 50pkt - tragedii nie ma
3. jak dam gdzies sztandard +1 ld to juz mam 8 ld z przerzutem takze stabilnie.

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

no tak, ale to zadziała tylko w przypadku, jeśli będziesz miał szeregi po 2 lub mniej slavów posiadając CG, albo innych bohaterów przy standardowych szeregach. Jeśli będziesz miał tylko muzyka i championa slavów oraz bohatera, to i tak wszyscy staną w pierwszym szeregu. A kombinowanie z szeregami po 2 modele albo kilkoma bohaterami, żeby jeden stał z tyłu wydaje się dużo mniej skuteczne niż po prostu 40 slavów w 12 calach od generała ;)

Zakładając, że mówimy o slavach. Jeśli chodzi o clanraty, to jest jeszcze sztandarowy

Czerwo
Wałkarz

chodzi mi o slavy z musiciem ustawione w tzw. parówe( 1 model w szeregu)

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

tylko elektryk z ldr 5 z takim sprzętem to 50 pkt, champion z ldr 6 to 80pkt, a cały klocek slavów to 82pkt. Jeśli chcesz to zrobić, to najpewniej oblejesz liderkę na 5/6 (nie ma bonusu za szeregi do ldr za szeregi złożone z jednego modelu)

kevinior
Chuck Norris

a kto zabroni mi stac blisko generala ??

ODPOWIEDZ