Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Re: Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)

Post autor: Infernal Puppet »

1)Muzyk daje mi tylko wygrywanie remisów podczas ustalania wyniku walki?
Oraz +1 do LD na potrzeby zbierania się ( demonom zasada całkowicie niepotrzebna ).
2)Bloodcrusherzy z Icon of endless war szarżują 14"+k6 czy 2x(7"+k6)?
Bramka A .

I sam ma po przeglądnieciu Warseera małe pytanko - czy imienni bohaterowie, jako że nie są heraldami, nie mają zakazu wchodzenia do odziałów innych bóstw ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

I sam ma po przeglądnieciu Warseera małe pytanko - czy imienni bohaterowie, jako że nie są heraldami, nie mają zakazu wchodzenia do odziałów innych bóstw ?
Pewien jestem że imienni bohaterowie nie są heraldami i w związku z tym nie dają oddziałom zasady locus. Np przykład epidemius nie da plagusom regeneracji. Jest to imo głupie ale trudno. Idąc tym tropem i odpowiadają na Twoje pytanie imienni bohaterowie nie mają nigdzie żadnego zakazu dołączania do oddziałów innych bóstw więc mogą. Swoja drogą to też jest głupie ale cóż... Chciałbym już nowego booka do demonów.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Taa, skulltaker w odziale plagusów z sztandarem przerzutów zranień :evil: . A na nowy book niestety ( o ile bedzie ) trzeba jeszcze spoooro poczekać :( .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Taa, skulltaker w odziale plagusów z sztandarem przerzutów zranień :evil:
O K**** :mrgreen: Nigdy nie zastanawiałem się nad combo ze specami ale to jest mocne co napisałeś :)
Nowy book pewnie będzie za 2-3 lata i ja mam nadzieję że powrócą takie rzeczy jak changebringerzy i będzie się dało wybrać między monoteizmem a politeizmem nie tracąc przy tym na sile.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

To ze muzyk daje +1 do zbierania wiem, ale skoro demony nigdy nie panikują chciałem wiedzieć czy jakąś inną fajną rzecz za to dostaję.

1)Furie przegrywają walkę o 1 i rzucają 2x1. Ginie 1 furia czy żadna?
2)Czy twin heads odejmują mi kostkę PD(na BP)?
3)Czy obsidian armor wyłącza działanie tylko broni magicznych, czy także runów broni krasnali?

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

1)Furie przegrywają walkę o 1 i rzucają 2x1. Ginie 1 furia czy żadna?
Jeśli furie przegrają o -50 i kulniesz dwie 1 to się nazywa instant courage i nie dostajesz żadnych ran.
2)Czy twin heads odejmują mi kostkę PD(na BP)?
Odejmuje jedną albo dwie, słaby gift, wrona słaba, nie wiem nie używam.
3)Czy obsidian armor wyłącza działanie tylko broni magicznych, czy także runów broni krasnali?
Tylko magiczne bronie. Runów, demonicznych giftów i nie wiem co tam jeszcze w świecie wfb nie neguje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Co do 3 to nie jestem pewien, czy runiczne bronie krasnali nie licza sie jaka magiczne? A co giftow to wyjatkiem moze byc bron slaneszowa?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Arbaal pisze:
Tylko magiczne bronie. Runów, demonicznych giftów i nie wiem co tam jeszcze w świecie wfb nie neguje.
Boń runiczna jest bronią magiczną, więc obsidian ją kasuje.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Nie mam kolegów krasnoludów ani na turniejach też nie spotykam tej armii :D sorki za błąd.
@Lidder: gift to gift a nie hand waepon i nie dodaje +1A więc tu nie ma wyjątku :P

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Stan pisze:To ze muzyk daje +1 do zbierania wiem, ale skoro demony nigdy nie panikują chciałem wiedzieć czy jakąś inną fajną rzecz za to dostaję.
Ja to wciskam muzyka, gdzie się da, a na pewno do oddziałów "pierwszoliniowych". :) Bardzo traumatycznym doświadczeniem jest strata kilku modeli, bo właśnie jakiś ospowaty gnoblar dmuchnął w ułamany kozi róg i przeważył szalę zwycięstwa. ;)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Herald Tzeentcha z wykupionym Master of Sorcery wybiera domenę światła.
Następnie rzuca 5 czar(wchodzi na 8+) i wszystkie jednostki w promieniu 12" stają się niezłomne. 10" od maga Bloodletterzy przegrywają walkę o 3 punkty:

1)normalnie rzucają liderkę i ewentualnie się sypią.
2)nie muszą nic zdawać, nie sypią się.

1 czy 2?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Nr 1.
Poza tym wyrzucasz polski podręcznik do śmieci i kupujesz angielski rulebook. Z niego się dowiadujesz, że czar nr 5 z lighta daje immune to pszychology. Potem zaglądasz do Armybooka Demonów i zauważasz, że wszystkie twoje modele maja tą zasadę...
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Rulebooka mam ksero, ale widzę że rzeczywiście book nie jest wiele wart.
Ma ktoś może zeskanowany angielski :mrgreen: ?

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Wpisz w google warhammer rulebook pdf itp i masz. około 60mb
Obrazek

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czy używacie master of sorcery, a jeśli tak, to jakie lory bierzecie na jakie armie?

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Ja prawie zawsze.
Jakie lory na jakie armie? Ciężko napisać. Czasem na brete będzie lepszy metal, ale zwykle jest to beast. Na szczury i wampiry lubię brać fire, ale to nie musi być normą. Czasem warto zaskoczyć przeciwnika czymś mniej oczywistym, a też przydatnym.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Masterke mam w 100% moich rozpisek.
Co do lorów to różnie bywa. Zależy co przeciwnik wystawi. Najczęściej używam lora shadow i beast, zdarzało mi się brać fire, metal czy też light. Resztę raczej nie...
Najlepiej będzie jeśli przeczytasz sobie każda z 8 domen i sam stwierdzisz co potrzebujesz :) Jak tak zrobiłem i nikogo o nic nie pytałem, wybrałem ulubione domeny u wybrałem takie których nigdy nie wezmę :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

polecam Heavens, bardzo niedoceniany i bardzo uniwersalny
dodatkowo na kilka armii jest jakis lore ktory stanowi 'zloty srodek':
breta -> beasts
inne demony vc,tk -> light
empire -> metal
generalnie warto sie ograc i samemu dostrzec co jest najlepsze na poszczegolne armie

pzdr

Awatar użytkownika
Ghaz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ghaz »

Witam,

Z gory sorki jesli pytania sie powtorza:

1. Sztandar: Great Standard of Sundering - dla pewnosci, lore do ktorego przeciwnik bedzie miec -2 przy cast'cie wybieram po jego wyborze lorow czy przed?
2. Sztandar: Banner of Hellfire - czy ten boundspell moge rzucac gdy oddzial BSB'ka jest w hth? Niby to missle, ale z drugiej strony nie potrzebuje LoS a w dodatku dziala na oddzialy w hth..
3. Jesli jakas bron nalezy do "enchanted items" przykladowo dajaca killing blow, to czy obsidian armour ja neguje czy niestety nie?
4. Jaka stosujecie metode na oddzialy z frenzy. Mam na mysli przeciwnika ktory ma ich duuuzo. Bardzo duzo. Tak ze magia/flamersami ich nie zdejme. Furie flee nie moga zadeklarowac a jakbym ja sie nie staral podjechac zawsze kumpel na mnie szarzuje rydwanami/boar'sami.

Wiem, iz niedlugo 8sma edycja i wszystko bedzie inaczej ale i tak dobrze jest wiedziec jak grac poki co.

Pozdro,
Lukasz
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

1. Po wyborze lorów
2. To nie magic missile, więc możesz.
3. Raczej nie.

ODPOWIEDZ