Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Ponawiam swoje pytanie: Czy ktoś kiedyś wystawił arcymaga na Moon Dragonie? A jeśli tak to jak się spisywał
ł i czy w ogóle ma to jakiś sens?
ł i czy w ogóle ma to jakiś sens?
matilizaki napisał:
Na brete
wybiegac biegaczem do przodu i wbijac sie od tyłu w kawalerie jak sie wyjdzie z tyłu
Nie jest wystawiany, bo już w samej teorii jest to totalnie bez sensu - chyba, że masz turbo pro skill
Bo co? Masz smoka, który nie może pójść do walki bo mag nie nadaje się do combatu i tracisz prawie całą możliwość czarowania jeśli już - smok nie ma ASF, więc nie można go nawet traktować jako straźnika - poza tym jest duży, nie ma gdzie go skitrać, a mag jest pozbawiony ochrony przed strzałami i czarami - a jest celem pierwszorzędnym, bo łatwo go ubić... Jakby był jakiś sensowny i tani ward dla arcy i smoka to możnaby pomyśleć, ale tak to...
Bo co? Masz smoka, który nie może pójść do walki bo mag nie nadaje się do combatu i tracisz prawie całą możliwość czarowania jeśli już - smok nie ma ASF, więc nie można go nawet traktować jako straźnika - poza tym jest duży, nie ma gdzie go skitrać, a mag jest pozbawiony ochrony przed strzałami i czarami - a jest celem pierwszorzędnym, bo łatwo go ubić... Jakby był jakiś sensowny i tani ward dla arcy i smoka to możnaby pomyśleć, ale tak to...

Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie

tak jak Kris napisał, przyda sie to w walce z VCKosa pisze:takie pytanie nie w tym dziale...
co to ma do HE?

sory i dzieki za odpowiedzKosa pisze: zombi zawsze można ponad stan dożywiać i nie trzeba mieć żadnej mocy wykupionej, zaś ghule i szkielety nie, można je tylko dowskrzeszać do liczby początkowej, zaś jak jest odpowiednia moc wykupiona to ponad stan początkowy.
Ostatni raz toleruje pytanie calkowicie nie na temat HE.

- Temple Guard
- Falubaz
Nie zapomnij zabrać ze sobą Lion Standard i Standard of BalanceRabsp pisze:sory i dzieki za odpowiedzw ramach rekompensaty, obiecuje wygrac najblizsza bitwe z VC

Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
i amulet of light 

Jestem po mojej pierwszej bitwie z Wood Elfami, troszkę mnie łucznicy rozczarowali i Silver Helmy ale za to mag przerósł wszelkie oczekiwania. Dlatego dziękuję Wam za sety które mi tutaj spisaliście
Ale wracając - mam w tym momencie:
2x Mag - jeden na koniu i jeden on foot
16x Silver Helms
16x Archers
15x Sea Guards (było 16 ale jeden się zapodział...)
1x Bolt Thrower
Daje mi to z muzykami, dowódcami itd. 1400 pnkt prawie. Zastanawiam się - co dokupić teraz? Moim przeciwnikiem będzie głównie Chaos i Orkowie, a także Wood Elfy (których się, nie ukrywajmy, trochę boję). Myślałem nad White Lionsami, Sword Masterami lub Phoenix Guard (taka trójca), Dragon Princes to wiadomo - mus dla armii kawaleryjskiej.
I pytanko jeszcze jedno - czy warto brać Noble/Prince?

2x Mag - jeden na koniu i jeden on foot
16x Silver Helms
16x Archers
15x Sea Guards (było 16 ale jeden się zapodział...)
1x Bolt Thrower
Daje mi to z muzykami, dowódcami itd. 1400 pnkt prawie. Zastanawiam się - co dokupić teraz? Moim przeciwnikiem będzie głównie Chaos i Orkowie, a także Wood Elfy (których się, nie ukrywajmy, trochę boję). Myślałem nad White Lionsami, Sword Masterami lub Phoenix Guard (taka trójca), Dragon Princes to wiadomo - mus dla armii kawaleryjskiej.
I pytanko jeszcze jedno - czy warto brać Noble/Prince?
Koniecznie więcej elity!!!!
Dragon princes - mus dla KAŻDEJ armii - nie tylko kawaleryjskij - bez 5tki się z domu nie ruszam...
z trójcy - osobiście polecam WL - najbardziej uniwersalni IMHO 14 w tym command MUSI być
No i marnuje ci się jeden slot rare... więc albo kolejny bolec, albo orzełek (bolec łatwiejszy dla początkujących, jeśli orzełek to poczytaj mój topic (przyklejony): Odginanie szarż)
)
Prince - super (jak się go posadzi na smoku
),
a tak serio
Noble to fajna sprawa są na niego takie opcje (najpopularniejsze):
1. konny BSB z Battle bannerem - trzeba uważać, bo może łatwo zbinąć, ale to +k6 do wyniku combatu...
2. konny BSB - puszka - z helm of fortune + sword of might (słomka) - dobrze bije, i żywotny bo ma 1+ save z przerzutem
i 3. opcja o której mam zamiar powrócić - latacz - na orzełku z reaver bowem i enchanted shiedem oraz lancą
Albo pogłówkuj coś sam - piechotnego można też ładnie złożyć z armour of caledor...
Dragon princes - mus dla KAŻDEJ armii - nie tylko kawaleryjskij - bez 5tki się z domu nie ruszam...
z trójcy - osobiście polecam WL - najbardziej uniwersalni IMHO 14 w tym command MUSI być
No i marnuje ci się jeden slot rare... więc albo kolejny bolec, albo orzełek (bolec łatwiejszy dla początkujących, jeśli orzełek to poczytaj mój topic (przyklejony): Odginanie szarż)
Cóż - łucznicy wood elfów to prawdziwi ELFI ŁUCZNICY, nasi to gorszy sort niestety... (nadrabiamy bolcamitroszkę mnie łucznicy rozczarowali

Prince - super (jak się go posadzi na smoku

a tak serio
Noble to fajna sprawa są na niego takie opcje (najpopularniejsze):
1. konny BSB z Battle bannerem - trzeba uważać, bo może łatwo zbinąć, ale to +k6 do wyniku combatu...
2. konny BSB - puszka - z helm of fortune + sword of might (słomka) - dobrze bije, i żywotny bo ma 1+ save z przerzutem
i 3. opcja o której mam zamiar powrócić - latacz - na orzełku z reaver bowem i enchanted shiedem oraz lancą
Albo pogłówkuj coś sam - piechotnego można też ładnie złożyć z armour of caledor...

Prince na smoku powiadasz..
Przemyślę.
Co to znaczy BSB? Bo nie za bardzo rozumiem....forgive me ;p
Dragon Princes są na mojej liście must-have, tylko problem ze złotymi monetami jest (nówki to zgroza). White Lions mi się podobają i wyglądem i klimatem.
A co powiesz o Swordmasters of Hoeth? 2 ataki z siłą 5 i ASF...6WS...miód, tylko jak ktoś do nich zacznie strzelać...
Co do bolca, to jest to na prawdę fajna machina, kosi równo - drugą mieć będę na pewno.
Pozdrawiam!

Co to znaczy BSB? Bo nie za bardzo rozumiem....forgive me ;p
Dragon Princes są na mojej liście must-have, tylko problem ze złotymi monetami jest (nówki to zgroza). White Lions mi się podobają i wyglądem i klimatem.
A co powiesz o Swordmasters of Hoeth? 2 ataki z siłą 5 i ASF...6WS...miód, tylko jak ktoś do nich zacznie strzelać...
Co do bolca, to jest to na prawdę fajna machina, kosi równo - drugą mieć będę na pewno.
Pozdrawiam!
Właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanieDrake pisze:

matilizaki napisał:
Na brete
wybiegac biegaczem do przodu i wbijac sie od tyłu w kawalerie jak sie wyjdzie z tyłu
- Temple Guard
- Falubaz
Zawsze można im dać warda 5+ z czaru i/lub wsadzić do nich postać z kadzidłem (-1 to hit dla strzelających). Byłoby znacznie lepiej, gdyby champion mógł brać kadzidełko, ale niestety jest o 5 pkt. za drogie. Natomiast przed magią można ich ochronić na kilka sposobów: talizman MR(1) dla championa, sztandar MR(2), talizman z wardem 2+ na pociski magiczne (niestety konieczna postać, bo drogi) oraz sztandar dla BSB z całkowitą ochroną przed magią. W armii HE brakuje niestety sztandaru z -1 to hit, a jeszcze lepiej wardem na ataki zasięgowe lub czegoś w stylu kociołka/warshrine'a/corpse carta/engina dającego taki efekt (kilka armii ma takowy ward na 4+ lub 5+). Dobrze, że są chociaż PG z wardem 4+ na wszystkoShadow Warrior pisze:Właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanieDrake pisze:
A co powiesz o Swordmasters of Hoeth? 2 ataki z siłą 5 i ASF...6WS...miód, tylko jak ktoś do nich zacznie strzelać.... Gdyby mieli chociaż sv na 4+ ale nie mają i dlatego zazwyczaj nie dochodzą do combatu. Klocek za 200 może zostać wybity przez takie skinki za 80 więc IMO się nie opłacają(chyba że na VC I WOCH
)

Gwardia umiera, ale się nie poddaje
wg mnie sm nadaja sie albo na armie malo strzelajace, albo jako walka podjazdowa(oddzialik 7 zbvyt malo kosztuje zeby cos musialo sie koneicznie na tym uwziac, a jak nagle wpadnie w cos to robi niemale kuku, poztym taki oddzialik latwo schowac, zwinac szereg do 4 z przodu i 3 z tylu i nie ma huja w wsi )
Battle standard bearer - chorąży armiiCo to znaczy BSB? Bo nie za bardzo rozumiem....forgive me ;p
To jest chowanie oddziału? A co daje że zwiniesz te szeregi?oddzialik latwo schowac, zwinac szereg do 4 z przodu i 3 z tylu i nie ma huja w wsi )

Można by spróbować takim sposobem na zwiększenie ich przeżywalności - Wystawianie ellyrianów rozciągniętych przed nimi by zasłonili na turę dwie, strzały (tak zrobiłm by organki nie wypaliły w DP...)

Temple Guard pisze:Nie zapomnij zabrać ze sobą Lion Standard i Standard of BalanceRabsp pisze:sory i dzieki za odpowiedzw ramach rekompensaty, obiecuje wygrac najblizsza bitwe z VC
Uwzgledniam te przedmioty w kazdej rozpisce jaka robieKosa pisze:i amulet of light

Co do Shadow warriorsów, to moze i trzymaja klimat, ale prawie nigdy sie nie splacaja i nie sa az tacy dobzi na jakich wygladaja. Lepiej juz wystawic Ellyrian Reaversów

jesli bedziesz zajmowal cwiartke SW to zarobisz 20 pkt. Bravo 
Fastem mozesz zrobic o wiele wiecej np. zmieść maszyne z latwością, odgiac szarze dzieki czemu twoj klocek zaszarzuje od boku, zajac cwiartke lub ciagnac zfrenzowany oddzial za soba przez caly stol
to jest moje zdanie
niekiedy jednak skirmisz sie przydaje 

Fastem mozesz zrobic o wiele wiecej np. zmieść maszyne z latwością, odgiac szarze dzieki czemu twoj klocek zaszarzuje od boku, zajac cwiartke lub ciagnac zfrenzowany oddzial za soba przez caly stol

to jest moje zdanie

Prawda jest taka, że brakuje taniego śmiecia w naszej armii - najlepiej skirmiszowego, albo latacza...
No chyba, że przeniosą mi orzełki do corów
Ale by była jazda...
No chyba, że przeniosą mi orzełki do corów

Ale by była jazda...

Zbanowaliby nam armięKris pisze:Prawda jest taka, że brakuje taniego śmiecia w naszej armii - najlepiej skirmiszowego, albo latacza...
No chyba, że przeniosą mi orzełki do corów![]()
Ale by była jazda...

+to co w DoW i ograch 
ja już testowalem 2 armaty z 2 bolcami, ku memu zdziwnieniu świetnie deklarowalem zasięgi i git, jednak za drugim rzutem zbyt często bylo misfire :/ ale dzięki armacie zabilem engina
poćwiczyc rzuty na artyleryjce i będzie super.
Na bpr świetne rozwiązanie, mamy wtedy naprawde silne strzelanie, silniejsze niż 4xrbt. Bolce zajmują się śmieciem, zaś dziala nawalaja w twarde cele. Przypomnijmy, że mamy jeszcze 2x10 luków. Tworzy sie narpawde mocny defens.
A co wazniejsze, takie zestawienie rarów pozwala dalej dublować speciale, czyli np. 2xDP.
Kolejną opcją jaką dalej rozważam to rhinox z WB i dwa bolce wraz ze star dragonem. Rhinox jest w zasadzie tani, a już na wstępie ma +2 do CR, silna bestia.
Ewentualnie mozeby jeszcze 2xbolce i 2x3\4 leadów z ogrów skoro teraz mogą strzleać co ture.
Rarów mamy naprawde sporo
Zastanawiam sie też nad jakimiś innymi konfiguracjami w rarach posilkując się DoW, ale chyba już nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy.
Może 2 hot poty? Tanie, a ciekawe.

ja już testowalem 2 armaty z 2 bolcami, ku memu zdziwnieniu świetnie deklarowalem zasięgi i git, jednak za drugim rzutem zbyt często bylo misfire :/ ale dzięki armacie zabilem engina

Na bpr świetne rozwiązanie, mamy wtedy naprawde silne strzelanie, silniejsze niż 4xrbt. Bolce zajmują się śmieciem, zaś dziala nawalaja w twarde cele. Przypomnijmy, że mamy jeszcze 2x10 luków. Tworzy sie narpawde mocny defens.
A co wazniejsze, takie zestawienie rarów pozwala dalej dublować speciale, czyli np. 2xDP.
Kolejną opcją jaką dalej rozważam to rhinox z WB i dwa bolce wraz ze star dragonem. Rhinox jest w zasadzie tani, a już na wstępie ma +2 do CR, silna bestia.
Ewentualnie mozeby jeszcze 2xbolce i 2x3\4 leadów z ogrów skoro teraz mogą strzleać co ture.
Rarów mamy naprawde sporo

Zastanawiam sie też nad jakimiś innymi konfiguracjami w rarach posilkując się DoW, ale chyba już nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy.
Może 2 hot poty? Tanie, a ciekawe.