Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Yourself
Mudżahedin

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Yourself »

Ponawiam swoje pytanie: Czy ktoś kiedyś wystawił arcymaga na Moon Dragonie? A jeśli tak to jak się spisywał
ł i czy w ogóle ma to jakiś sens?
matilizaki napisał:
Na brete

wybiegac biegaczem do przodu i wbijac sie od tyłu w kawalerie jak sie wyjdzie z tyłu

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Nie jest wystawiany, bo już w samej teorii jest to totalnie bez sensu - chyba, że masz turbo pro skill

Bo co? Masz smoka, który nie może pójść do walki bo mag nie nadaje się do combatu i tracisz prawie całą możliwość czarowania jeśli już - smok nie ma ASF, więc nie można go nawet traktować jako straźnika - poza tym jest duży, nie ma gdzie go skitrać, a mag jest pozbawiony ochrony przed strzałami i czarami - a jest celem pierwszorzędnym, bo łatwo go ubić... Jakby był jakiś sensowny i tani ward dla arcy i smoka to możnaby pomyśleć, ale tak to... :?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Kosa pisze:takie pytanie nie w tym dziale...

co to ma do HE?
tak jak Kris napisał, przyda sie to w walce z VC :)
Kosa pisze: zombi zawsze można ponad stan dożywiać i nie trzeba mieć żadnej mocy wykupionej, zaś ghule i szkielety nie, można je tylko dowskrzeszać do liczby początkowej, zaś jak jest odpowiednia moc wykupiona to ponad stan początkowy.

Ostatni raz toleruje pytanie calkowicie nie na temat HE.
sory i dzieki za odpowiedz :) w ramach rekompensaty, obiecuje wygrac najblizsza bitwe z VC :P

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Rabsp pisze:sory i dzieki za odpowiedz :) w ramach rekompensaty, obiecuje wygrac najblizsza bitwe z VC :P
Nie zapomnij zabrać ze sobą Lion Standard i Standard of Balance ;)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

i amulet of light :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Post autor: Drake »

Jestem po mojej pierwszej bitwie z Wood Elfami, troszkę mnie łucznicy rozczarowali i Silver Helmy ale za to mag przerósł wszelkie oczekiwania. Dlatego dziękuję Wam za sety które mi tutaj spisaliście ;) Ale wracając - mam w tym momencie:

2x Mag - jeden na koniu i jeden on foot
16x Silver Helms
16x Archers
15x Sea Guards (było 16 ale jeden się zapodział...)
1x Bolt Thrower

Daje mi to z muzykami, dowódcami itd. 1400 pnkt prawie. Zastanawiam się - co dokupić teraz? Moim przeciwnikiem będzie głównie Chaos i Orkowie, a także Wood Elfy (których się, nie ukrywajmy, trochę boję). Myślałem nad White Lionsami, Sword Masterami lub Phoenix Guard (taka trójca), Dragon Princes to wiadomo - mus dla armii kawaleryjskiej.
I pytanko jeszcze jedno - czy warto brać Noble/Prince?

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Koniecznie więcej elity!!!!

Dragon princes - mus dla KAŻDEJ armii - nie tylko kawaleryjskij - bez 5tki się z domu nie ruszam...

z trójcy - osobiście polecam WL - najbardziej uniwersalni IMHO 14 w tym command MUSI być

No i marnuje ci się jeden slot rare... więc albo kolejny bolec, albo orzełek (bolec łatwiejszy dla początkujących, jeśli orzełek to poczytaj mój topic (przyklejony): Odginanie szarż)
troszkę mnie łucznicy rozczarowali
Cóż - łucznicy wood elfów to prawdziwi ELFI ŁUCZNICY, nasi to gorszy sort niestety... (nadrabiamy bolcami :P)

Prince - super (jak się go posadzi na smoku :twisted:),
a tak serio
Noble to fajna sprawa są na niego takie opcje (najpopularniejsze):
1. konny BSB z Battle bannerem - trzeba uważać, bo może łatwo zbinąć, ale to +k6 do wyniku combatu...
2. konny BSB - puszka - z helm of fortune + sword of might (słomka) - dobrze bije, i żywotny bo ma 1+ save z przerzutem
i 3. opcja o której mam zamiar powrócić - latacz - na orzełku z reaver bowem i enchanted shiedem oraz lancą

Albo pogłówkuj coś sam - piechotnego można też ładnie złożyć z armour of caledor...

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Prince na smoku powiadasz..:) Przemyślę.

Co to znaczy BSB? Bo nie za bardzo rozumiem....forgive me ;p

Dragon Princes są na mojej liście must-have, tylko problem ze złotymi monetami jest (nówki to zgroza). White Lions mi się podobają i wyglądem i klimatem.

A co powiesz o Swordmasters of Hoeth? 2 ataki z siłą 5 i ASF...6WS...miód, tylko jak ktoś do nich zacznie strzelać...

Co do bolca, to jest to na prawdę fajna machina, kosi równo - drugą mieć będę na pewno.
Pozdrawiam!

Yourself
Mudżahedin

Post autor: Yourself »

Drake pisze:
A co powiesz o Swordmasters of Hoeth? 2 ataki z siłą 5 i ASF...6WS...miód, tylko jak ktoś do nich zacznie strzelać...
Właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie :wink: . Gdyby mieli chociaż sv na 4+ ale nie mają i dlatego zazwyczaj nie dochodzą do combatu. Klocek za 200 może zostać wybity przez takie skinki za 80 więc IMO się nie opłacają(chyba że na VC I WOCH :D )
matilizaki napisał:
Na brete

wybiegac biegaczem do przodu i wbijac sie od tyłu w kawalerie jak sie wyjdzie z tyłu

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Shadow Warrior pisze:
Drake pisze:
Właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie :wink: . Gdyby mieli chociaż sv na 4+ ale nie mają i dlatego zazwyczaj nie dochodzą do combatu. Klocek za 200 może zostać wybity przez takie skinki za 80 więc IMO się nie opłacają(chyba że na VC I WOCH :D )
Zawsze można im dać warda 5+ z czaru i/lub wsadzić do nich postać z kadzidłem (-1 to hit dla strzelających). Byłoby znacznie lepiej, gdyby champion mógł brać kadzidełko, ale niestety jest o 5 pkt. za drogie. Natomiast przed magią można ich ochronić na kilka sposobów: talizman MR(1) dla championa, sztandar MR(2), talizman z wardem 2+ na pociski magiczne (niestety konieczna postać, bo drogi) oraz sztandar dla BSB z całkowitą ochroną przed magią. W armii HE brakuje niestety sztandaru z -1 to hit, a jeszcze lepiej wardem na ataki zasięgowe lub czegoś w stylu kociołka/warshrine'a/corpse carta/engina dającego taki efekt (kilka armii ma takowy ward na 4+ lub 5+). Dobrze, że są chociaż PG z wardem 4+ na wszystko :)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

wg mnie sm nadaja sie albo na armie malo strzelajace, albo jako walka podjazdowa(oddzialik 7 zbvyt malo kosztuje zeby cos musialo sie koneicznie na tym uwziac, a jak nagle wpadnie w cos to robi niemale kuku, poztym taki oddzialik latwo schowac, zwinac szereg do 4 z przodu i 3 z tylu i nie ma huja w wsi )

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Co to znaczy BSB? Bo nie za bardzo rozumiem....forgive me ;p
Battle standard bearer - chorąży armii
oddzialik latwo schowac, zwinac szereg do 4 z przodu i 3 z tylu i nie ma huja w wsi )
To jest chowanie oddziału? A co daje że zwiniesz te szeregi? :?

Można by spróbować takim sposobem na zwiększenie ich przeżywalności - Wystawianie ellyrianów rozciągniętych przed nimi by zasłonili na turę dwie, strzały (tak zrobiłm by organki nie wypaliły w DP...)

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

A Shadow Warriors? Klimat trzymają i ciekawe statystyki nawet.

Relosu
Kretozord

daje to ze 4 w linii już łatwiej schowasz za jakimś oddziałem, lasem niż 7. nieprawdaż ?

Rabsp
Masakrator

Temple Guard pisze:
Rabsp pisze:sory i dzieki za odpowiedz :) w ramach rekompensaty, obiecuje wygrac najblizsza bitwe z VC :P
Nie zapomnij zabrać ze sobą Lion Standard i Standard of Balance ;)
Kosa pisze:i amulet of light :)
Uwzgledniam te przedmioty w kazdej rozpisce jaka robie :P wiec napewno nie zapomne o nich ;D

Co do Shadow warriorsów, to moze i trzymaja klimat, ale prawie nigdy sie nie splacaja i nie sa az tacy dobzi na jakich wygladaja. Lepiej juz wystawic Ellyrian Reaversów ;)

Relosu
Kretozord

to zalezy. 5 kosztuje 80 pkt wiec jak ostroznie postzrela po maszynkach etc to i cwiartke zablokuje lub nawet zajmie. Sama cwiartka juz sie splaca =)

Rabsp
Masakrator

jesli bedziesz zajmowal cwiartke SW to zarobisz 20 pkt. Bravo :)
Fastem mozesz zrobic o wiele wiecej np. zmieść maszyne z latwością, odgiac szarze dzieki czemu twoj klocek zaszarzuje od boku, zajac cwiartke lub ciagnac zfrenzowany oddzial za soba przez caly stol :P
to jest moje zdanie :D niekiedy jednak skirmisz sie przydaje :P

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Prawda jest taka, że brakuje taniego śmiecia w naszej armii - najlepiej skirmiszowego, albo latacza...

No chyba, że przeniosą mi orzełki do corów :twisted:
Ale by była jazda...

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Kris pisze:Prawda jest taka, że brakuje taniego śmiecia w naszej armii - najlepiej skirmiszowego, albo latacza...

No chyba, że przeniosą mi orzełki do corów :twisted:
Ale by była jazda...
Zbanowaliby nam armię :wink: , ale zgadzam się, przydałoby się trochę śmiecia, lub przynajmniej więcej fajnych jednostek w rarach, 4 sloty i dwie jednoski. Dowcip. :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

+to co w DoW i ograch :D

ja już testowalem 2 armaty z 2 bolcami, ku memu zdziwnieniu świetnie deklarowalem zasięgi i git, jednak za drugim rzutem zbyt często bylo misfire :/ ale dzięki armacie zabilem engina :D poćwiczyc rzuty na artyleryjce i będzie super.

Na bpr świetne rozwiązanie, mamy wtedy naprawde silne strzelanie, silniejsze niż 4xrbt. Bolce zajmują się śmieciem, zaś dziala nawalaja w twarde cele. Przypomnijmy, że mamy jeszcze 2x10 luków. Tworzy sie narpawde mocny defens.
A co wazniejsze, takie zestawienie rarów pozwala dalej dublować speciale, czyli np. 2xDP.

Kolejną opcją jaką dalej rozważam to rhinox z WB i dwa bolce wraz ze star dragonem. Rhinox jest w zasadzie tani, a już na wstępie ma +2 do CR, silna bestia.

Ewentualnie mozeby jeszcze 2xbolce i 2x3\4 leadów z ogrów skoro teraz mogą strzleać co ture.

Rarów mamy naprawde sporo :D

Zastanawiam sie też nad jakimiś innymi konfiguracjami w rarach posilkując się DoW, ale chyba już nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy.

Może 2 hot poty? Tanie, a ciekawe.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Zablokowany