DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jakby co, to w moim blogu orkowym pojawila sie nowa praca (zrobiona oczywiscie dippingiem). Sa tam foty figurek przed zanurzeniem w bejcy, a efekt koncowy. Polecam:

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=127272#127272
Obrazek

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Tomash pisze:
Szaman pisze:nie do konca... generalnie odradzam jasne bejce.
Z drobnymi wyjątkami. http://armypainter.fanatic.dk/ - "Crusaders of Light" pdf.
niestety metaliki potwierdzily moje obawy :(
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

myslicie ze hordowo-skornowa armia nada się do dippingu?

Problem że cała w metalu i wystające elementy moga nie przetrwac latania po pudleku...wiec moze trząsać je oddzialnie?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

czy ja wiem
jak dobrze skleic to powinny dac rade - bejca jak zaschnie to dodatkowo scali elementy

jesli kolorystyka czarno-czerwona to jak najbardziej sie nadaje

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Czy bejcowanie nadaje sie na TombKingi? Chodzi mi tu praktycznie o wszystkie modele: kave, uszatki, rydwany, itp.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Ciężko mi wyobrazić sobie armię która się do tego lepiej nadaje - biały podkład, złoto, metal, klejnoty i do bejcy. Jak ktoś chce więcej czasu na tym spędzić to może pomalować kości bleached bonem - mi ta farba w połaczeniu z "orzechem włoskim" Sadolinu dała świetny efekt.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Pedros pisze:Czy bejcowanie nadaje sie na TombKingi? Chodzi mi tu praktycznie o wszystkie modele: kave, uszatki, rydwany, itp.
Na ETC koleś chyba Szwed miał cała armię Khemrii zbejcowana. Wyglądąło bardzo konkretnie. Jak znajde fotke to zarzuce.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Właśnie kupiłem taką bejce jak Tomash pokazywał (orzech -Dulux) też w małej puszce, dzisiaj zrobie próbę, mam nadzieje że dobrze będzie teraz.
@ Tomash:
Jakieś wskazówki masz co do tej bejcy? Czegoś nie robić/coś robić z nią żeby nie było źle? ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Rozcieńczyć benzyną lakową tak jak pisałem (3-4 części obj. bejcy na 1 część benzyny). :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

tedzio pisze:tak nakupuje sobie tych bejc aptem co z nimi zrobie hę :D ??
Altankę, albo ławki na osiedlu odnowisz... :)

Gerath
Warzywo

Post autor: Gerath »

Witam. Ostatnio spróbowałem "dippingu" i chciałbym się podzielić z wami rezultatami. Użyłem bejcy Nobilesu, o kolorze "orzech", bez żadnego rozcieńczania. Oceńcie doświadczonym okiem rezultaty i wytknijcie mi bezlitośnie wszystkie błędy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Doświadczonego oka to ja może nie mam :P ale Ci powiem że kiepsko to wyszło.
Też używam tej samej bejcy, tyle że ją rozcieńczam i wychodzi ok.
Zrobiłem już klocek nocników i squig hoppersów ;) wrzuce zdjęcia jak ich dokończe, dorobie podstawki itp, ale naprawdę fajnie wyszli :D
A Tobie bym proponował jednak rozcieńczać to benzyną lakową bo u Ciebie to nie dość że słabo pocieniowało, zalało wgłębienia (szczeliny) to jeszcze się strasznie świecą.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Wyszlo nawet ok, choc mogles zebrac nadmiar bejcy w niektorych miejscach (np. ze szmaty na koniu, na dole). Oczywiscie teraz trzeba to wszystko pociagnac lakierem matowym, zeby jakos wygladalo, ale sama bejca zadzialala dobrze.
Obrazek

Gerath
Warzywo

bless pisze:Wyszlo nawet ok, choc mogles zebrac nadmiar bejcy w niektorych miejscach (np. ze szmaty na koniu, na dole).

No właśnie, tam najbardziej się kumulowała bejca, czemu trudno się dziwić. Problem w tym, że te szmaty u koni są tak skonstruowane, że nawet jak starłem ją starannie, to i tak potem na dole się zbierała, ponieważ obciekala z wyższych partii. Chociaż mogłem być bardziej wytrwały i ścierać każdy model po kilka razy;)

Na płaskich powierzchniach oraz tych najbardziej wysuniętych bejca troszkę "brudziła" kolor. Tzn nie pozostawał jednolity. Czy to normalne, czy wina nierozcieńczonej bejcy, czy niestarannie je maluję?

Awatar użytkownika
Alvares
Mudżahedin

Post autor: Alvares »

Powiedz, trzepałeś figurkami ( :roll: ), czy tylko ścierałeś bejce z nich?

Awatar użytkownika
Alvares
Mudżahedin

Sorry za posta pod postem, ale...

Zrobiłem testy bejcy. Trzy zdjęcia mam nadzieję zobrazują to jakoś:
Gobas przed bejcowaniem.
Obrazek

Zaraz po wyciągnięciu z bejcy, strzepywanie jej nadmiaru:
Obrazek

No i 2 Gobosy zrobione. Te dwa od prawej.
Obrazek

No i powiedzcie: lepiej prezentuje sie Gobas z tradycyjnymi metodami malunku czy może bejcowani?

Sorry za foty, były robione przy sztucznym świetle, dzisiaj postaram się zrobić lepsze.

Pozdro

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

chyba za czerowną bejce użyłeś bo cali czerwoni są :P

Awatar użytkownika
Dzoooma
Chuck Norris

Post autor: Dzoooma »

Wedle mego skromnego zdania Gerath zrobił fajne, bejcowane figsy (Nekromanta bardzo fajny). Jeszcze im trochę brakuje do modeli bless :). Efekt poprawi wykończenie podstawki i matowy lakier. Trening czyni mistrza.

Co do modeli Alvaresa : tradycyjny goblin lepszy. Te bejcowane nie przypadły mi do gustu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 lis 2007, o 11:48 przez Dzoooma, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alvares
Mudżahedin

Nie ma to jak ciemny mahoń :roll: dzisiaj machnąłem Nocnika tikiem Sadolinu, który wcale nie jest czerwony, spodziewajcie się fot.

Gerath
Warzywo

Alvares pisze:Powiedz, trzepałeś figurkami ( :roll: ), czy tylko ścierałeś bejce z nich?
Najpierw ostro trzepałem (niekoniecznie dopóki przestało kapać), następnie ścierałem:>. Oczywiście nie wszędzie - jedynie tam, gdzie bejca coś zalepiła (np. przestrzeń między bronią a ramieniem), albo miejsca, gdzie ściekała z całej figurki. Ale przyznam, że nie robiłem tego wystarczająco wytrwale.

ODPOWIEDZ