WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Re: Warhammer 9 edycja?!

Post autor: Bombaj »

Guldur pisze:w mojej opinii - zmiany u dwarfów są na minus i powodują, że jeszcze gorzej się tym będzie grało
dopisz Guldur, czemu tak uważasz. Zakładamy przecież, że Furion uwzględnia rozsądne uwagi i wprowadza "zmiany do zmian".

Mam kilka uwag do krasi.

Potrójny marsz, hmmm, krasnolud maszerujący 9" przeciwko człowiekowi maszerującemu 8" - nie brzmi przekonująco. Ale nawet, niech będzie. Slayer maszeruje 12 cali?! To już nieco kosmiczne :)

Przerobiony Horn of Something, dający dodatkowy ruch w pierwszej kolejce (przed szarżami). Czyli biorę trzy hordy z vanguardem (strollaz), odpalam róg i w zasadzie zanim rozpocznie się gra, maszeruję 9 cali i ląduję w strefie rozstawienia przeciwnika.... Wiadomo, że to nie game breaker, ale powiało lekkim oparem absurdu ;)

@Kal Torak. Szwedzki Comp to jedno (tylko comp) a 9th Age to drugie (zmiana rulebooka i docelowo armybooków) - dość zaawansowany projekt

I chyba najważniejsza kwestia.
Popieram całym sercem delikatną sugestię Karliego. Prace Szwedów idą pełną parą, zaangażowała się w nie spora część środowiska międzynarodowego, bez ostrzejszej promocji, może się okazać, że nikogo nie interesuje pol-hammer, niezależnie, czy lepszy, czy gorszy od Szwed-hammera.

Duży wybór jest fajny w supermarkecie, ale w przypadku martwej gry bez supportu producenta kluczowa IMO będzie ogólna zgoda na wspólnie przez całe środowisko promowaną wersję służącą do gry turniejowej --> ETC --> DMP --> większość polskich masterów --> większość polskich lokali.

Moim zdaniem nie da rady grać od czasu do czasu na zasady Furiona, czasem pyknąć turniej w Szweda, a czasem jeszcze poćwiczyć ZafHammera...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jak ktoś chce to promować, to proszę bardzo. Moim priorytetem jest na razie to po prostu zrobić.

pozdrawiam
Furion

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Dodam swoje 3 grosze.
Promocja powinna iść już teraz w trakcie tworzenia zmian. Raz, że dostawać będziesz spory feedback, to nakręcał się będzie hype na grę. A to przyciągnie ludzi. Jak będziesz czekał na zakończenie, to okaże się, że wszyscy przyjmą wersję szwedzką i nawet nie ważne jak dobry będzie Twój projekt to nikt w niego nie zagra.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

Kratos
Wałkarz

Post autor: Kratos »

Ciekawe ile GW chciało by za prawa do WH FB ^^

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

Oni już zapomnieli co to wfb, przecież AoS to najlepszy system jaki ktokolwiek mógł wymyślić, co tam się przejmować jakimiś reliktami :lol2: :roll: :mrgreen:
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Maszyny u krasiów są zdecydowanie za tanie w stosunku do ich możliwości :P trzeba im ograniczyć tworzenie parków maszynowych 8)

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Tak tak! Obciąć brody i wykastrować! Zabrać wszystko łącznie z godnością!

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

Gw nie ma już praw do dużej części swoich zabawek ( tak słyszałem z zaufanego źrodła) i z tego w dużej mierze wynikła zmiana gry
Obrazek

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Ale, że jak nie ma ? ;)

P.S. To co, odlewamy na legalu ?

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Guldur pisze:w mojej opinii - zmiany u dwarfów są na minus i powodują, że jeszcze gorzej się tym będzie grało
Nie całkiem, że jest gorzej. Jest inaczej.
To może ja z punktu widzenia bardziej teoretyka, bo jeżeli chodzi o samo granie to mam średnie doświadczenie.
Czapki z głów za to co Furion zrobił dla Slayerów =D>, chociaż to wound na 2+ to chyba za dużo.
Ancestral Grudge, tak na prawdę zmusza do tworzenia albo lorda klepacza, albo czegoś pomiędzy klepaczem a puszką.
Generał puszka nie skorzysta nic z tej zasady.
Thorgrim fajnie, że duuużo tańszy, tylko nie rozumiem, czemu może mieć "look out"??
Mimo wszystko, nadal rzadko pogra skoro tabelka AG jest zmieniona i bonusa da jedynie sobie (i swojemu oddziałowi na 7+).
Run jeszcze nie czytałem wszystkich ale za heirloomy należy się kolejne =D> . Może teraz coś oprócz pierścionka będzie na stołach.
Na koniec coś z czym mam najbardziej mieszane uczucia. Runiarz.
Zasada dająca +1 do Sv, bardzo (moim zdaniem) urozmaici rozgrywkę.
Dzięki temu albo zapuszkuje się jeszcze bardziej jednostki z tarczami ( IB 2+, inne jednostki 3+), albo tarcza w ogóle wypadnie z użytku skoro można mieć np. warriorów z GW i Sv 4+. Boje się, ze drugie rozwiązanie będzie częściej spotykane. Poza tym takiej jednostce jak IB bardziej by się przydał AP. Ale tak jak mówię, zmiana dająca dużo fajnych możliwości i boosta dla każdego rodzaju jednostek, dzięki czemu runiarza bierzemy w ciemno do klepaczy i pancerników, ale nie zrobiaca z pancerników klepaczy ( to mówie na wyrost, ale jednostki z HW+S mają raczej małą skuteczność bojową, a AP nie ograniczało ich jedynie do blokowania i próby ustania. Teoretycznie ).
Reszte muszę jeszcze poczytać dokładnie i przetestować na stole ale póki co nie jest, tak źle jak się bałem.
Gratki i dzięki =D>
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Narożny pisze:Ale, że jak nie ma ? ;)

P.S. To co, odlewamy na legalu ?
Możesz - zostaniesz po prostu pozwany nie przez gw, a przez nowego właściciela :wink:
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Nie musimy grać ETC - jeżeli Furion zrobi cos lepszego, mozemy tym grać w Polsce. Po prostu kadra bedzie musiala grać sobie na ten comp przed turniejem - my mozemy grac w to co lepsze. Jakos Niemcy i Szwedzi ETC wygrali a maja swoje ograniczenia na wiekszosci turniejów
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Wie ktoś w ogóle co to jest Brimstone Gun? Tak myślałem, że nie, Furion chyba też zapomniał, że przydałoby się zmienić coś w tej broni :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dwarf cannon z stubbornem, obsługą z T4, Ws 4, Ld 9 i light armourem jest o 15 pkt tańszy od imperialnego. Czyżby mniejszy o jeden mv i I oraz możliwość wzięcia run to powodowały ? :?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

7-3=4 nie 1. Choć owszem, słyszałem legendy, że imp ma też inne jednostki niż kawę ;)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Karli pisze:Dwarf cannon z stubbornem, obsługą z T4, Ws 4, Ld 9 i light armourem jest o 15 pkt tańszy od imperialnego. Czyżby mniejszy o jeden mv i I oraz możliwość wzięcia run to powodowały ? :?
Problem z warhammerem jest taki, że tu każda jednostka boostuje każdą inną. Stąd cena danego unitu z jednego booka może być wyższa / niższa niż jego odpowiednika z innego booka.

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Karlito nie rozumiesz: W cenie imperialnego Cannona Furion
włączył bosty z luminarka waraltara i huricannum. :D
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, o 19:13 przez scoutmaster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

scoutmaster pisze:Karlito nie rozumiesz: W cenie imperialnego Cannona Furion
włączył buty z luminarka waraltara i huricannum. :D
:roll:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A zauważył ktoś w ogóle, że oba Działa różnią się zasięgiem? :roll:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Bez przesady. Gdyby imperialista miał opcje zmiany załogi na krasnoludzka za te 15 pts to i tak by na tym przyżydził. W orkach nikt bulliego nie wystawia mimo że nieraz by się przydał. Artyleria jest do strzelania, a nie do walki wręcz. Im taniej tym lepiej.

ODPOWIEDZ