CompScore by Furion

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Furion pisze:
@JJ (mam nadzieję, że zajrzy tutaj ;-) )
Czy mógłbyś odpowiedzieć na pytnie Blessa? Jesteś najbardziej zaznajomioy z systemem Euro...

pozdrawiam
Furion
Uważajcie na swoje życzenia.
Mają brzydki zwyczaj się spełniać.
Generalnie nie wypowiadam się tu, ponieważ nie dość, że zachowujesz się obcesowo, to jeszcze mimo, że czytasz co ludzie piszą, to najwyraźniej nie rozumiesz o co im chodzi.
Mimo, że autyzm ma swoje prawa, weź sobie do serca co Ci Asger napisał i zastosuj się, a nie cytuj Einsteina, czy zarzekaj się, że wcale nie trzymasz się kurczowo systemu.

Co do pytań Blessa - Zastosowałeś copy & paste z ETC, nie rozumiejąc najwyraźniej o co w tym chodzi.. Wyjaśnienia Jankiela i Shino są poprawne i wystarczające.

Jeśli chodzi o dalsze moje wypowiedzi w temacie – odmawiam.
Jedy Knight pisze:
Ja w ogóle nie cierpię CS. Jest dla mięczaków.
Prawdziwi mężczyźni biorą War Altar, 6 armat i 2 ST.
Zaraza jakaś, wszystko wina Barba.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Teraz ograniczę się tylko do swojej armii dając przykład. O ile HE mają wszystko, co najlepsze w specialach, to u DE wszystko co najlepsze jest w core. Ze dwa lata temu grałem rozpiską która składała się z 3xDR, 3xWarriors, 2x Kusznicy. W O&G też się nie mieści dosyć powszechnie stosowana kombinacja 3xboyz, 2xNG i 3 fasty. A co do Skavenów - jesli im zabierzemy klocki clanratów i slavów to co im zostanie? Magia obcięta, latarki i jezzaile obcięte, ratlingi obcięte a do tego jeszcze zabrać slavów.
Podane przez Ciebie kombinacje są możliwe do wystawienia, w minimalnie zmienionej formie.

Zmienię ograniczenia Core i zdejmę ograniczenie rankowej corowej niestrzelającej piechoty, jak tylko wymyślę odpowiedni zapis.
Jedy Knight pisze:Mimo, że autyzm ma swoje prawa, weź sobie do serca co Ci Asger napisał i zastosuj się, a nie cytuj Einsteina, czy zarzekaj się, że wcale nie trzymasz się kurczowo systemu.
Einstein nie jest wykładnią zasad do WFB - zacytowanie jego wypowiedzi miało charakter żartobliwy. Od dzisiaj postaram się nie cytować wypowiedzi innych niż Twoje.

Dziękuję za przypisanie mi autyzmu. Coś w tym jest.

pozdrawiam
Furion

Raksa
Pseudoklimaciarz

Post autor: Raksa »

Jako, że chcielibyśmy z kumplami zagrać na Twoim CS mały turniej mam parę pytań, co do których chciałbym się upewnić u źródła:)

1) Czy WE noble z alterem i drugi z wardancerem to ten sam typ bohatera i zarazem można obu panów wystawić?
2) Czy modlitwy Priest- ów liczą się do maks PD a jeśli tak to czy archlector liczy się jako 2 boundspell -e?
3) Pewnie nie mam racji ale Waraltar nie liczy się do Rare- ó, tzn nie znalazłem tego nigdzie w opisie anglojęzycznym?
4) Czy 2 oddziały fllagelantów mogą być na stole w sytuacji gdy jeden wychodzi z corów a drugi z rara? (dzięki umiejętności Priesta)
5) Czy można wystawić 2 nobli, z których jeden jest BSB a drugi normalny?
6) Jak policzyć Power Stone-y, wliczamy je w max PD?
7) Czy mag I lvl i mag II lvl to ci sami bohaterowie czy po upgradzie?

Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy nie omieszkam dodać,
Dzięki z góry za odpowiedź. 8)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

1) Czy WE noble z alterem i drugi z wardancerem to ten sam typ bohatera i zarazem można obu panów wystawić?

To ten sam typ bohatera. Ale dwóch takich samych możesz wystawić

2) Czy modlitwy Priest- ów liczą się do maks PD a jeśli tak to czy archlector liczy się jako 2 boundspell -e?

Tak, każdy bound to jeden powerdice

3) Pewnie nie mam racji ale Waraltar nie liczy się do Rare- ó, tzn nie znalazłem tego nigdzie w opisie anglojęzycznym?

Ale według CS się liczy

4) Czy 2 oddziały fllagelantów mogą być na stole w sytuacji gdy jeden wychodzi z corów a drugi z rara? (dzięki umiejętności Priesta)

Chyba tak, ale niech Furion rozstrzygnie, jak to widzi.

5) Czy można wystawić 2 nobli, z których jeden jest BSB a drugi normalny?

Patrz punkt 1

6) Jak policzyć Power Stone-y, wliczamy je w max PD?

Tak

7) Czy mag I lvl i mag II lvl to ci sami bohaterowie czy po upgradzie?

Ci sami
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

swieta_barbara pisze:Wypas - Shino uscisla Comp Score, na ktory sie nie zgadza. I don't give a FAQ!
wypas... znam zasady euro, ktore sa od kilku lat a to tu to jest copy & paste. ogarnij sie zanim zaczniej takie glupoty wyupisywac bo tylko temat staje sie mniej czytelny. Flame on :roll:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze: 4) Czy 2 oddziały fllagelantów mogą być na stole w sytuacji gdy jeden wychodzi z corów a drugi z rara? (dzięki umiejętności Priesta)

Chyba tak, ale niech Furion rozstrzygnie, jak to widzi.
Zdecydowanie tak.

Raksa
Pseudoklimaciarz

Post autor: Raksa »

Umieściłem rozpiskę 2250 CS by Furion na rozpiskach imperialnych, jakbyście mogli rzucić okiem i ocenić wprowadzenie zasad w życie:)))

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

diametralnie zmienilem opis Core z:

- Są dwa sloty: slot potrójny i podwójny. Mogą być one zapełnione jednostkami tylko tego samego typu. Slota potrójnego nie trzeba wypełniać do końca. Pozostałe jednostki Core Units można wystawić tylko jeden raz.
- na potrzeby CS i zajmowania slotów, Corowe jednostki Rank&File uznajemy za różne, gdy posiadają inną broń.
Co więcej, jednostki Core (nie koniecznie Rank&File) uznajemy za różne, gdy:
a) upgrade'ujemy ich na Scoutów
b) upgrade'ujemy ich na Big Uns
c) upgrade'ujemy ich na Chosen'ów
d) upgrade'ujemy ich na Tunelling Team (bądź podobny upgrade)
- Nie można przeznaczyć slotu potrójnego na ciężką kawalerię

na:
- Każdą jednostkę Core można wystawić maksymalnie dwukrotnie; zapis ten nie dotyczy Corowej, niestrzelającej piechoty Rank&File
- na potrzeby CS i duplikacji, Corowe jednostki uznajemy za różne, gdy:
a) upgrade'ujemy ich na Scoutów
b) upgrade'ujemy ich na Big Uns
c) upgrade'ujemy ich na Chosen'ów
d) upgrade'ujemy ich na Tunelling Team (bądź podobny upgrade)
- Tylko jeden typ ciężkiej kawalerii Core można wystawić dwukrotnie.

wszelkie proby RAW i wskazywnia mozliwych wystawien co autor niekoniecznie mial na mysli oraz wszelkie narzekania jakich "normlnych" kombinacji mimo zapisu wysatawic nie mozna mile widziane :-)

pozdrawiam
Furion

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

chciałem sie zapytać czy do jednostki core Rank&File zaliczają sie horrory (w sumie to piechota czarująca adekwatnie do piechoty strzelającej).

Osobiście nie widzę horrorów jako Rank&File :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

No i nie moge sobie wystawić 3xfast cavalary. Chaos nie może sobie wystawić 3xpsów. WE są ograniczone tylko do 2 oddziałów driad, a lizaki do dwóch oddziałów zwykłych skinków. Za mało.
3x + 2x +brak ograniczeń dla rankowej piechoty byłby najlepszym, moim zdaniem, rozwiązaniem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Tez jestem za tym aby jedną jednostkę można było wystawić 3 razy a pozostałe po dwie, bo czemu zabronic WE wystawienie 3 oddziałów strzelców, albo lizakom 3 oddziałów skinków (plus 2 oddziały w scoucie - nie jest jakoś strasznie).

Tyle ze ciężka kawaleria powinna pozostać przy ograniczeniu do dwoch.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Jankiel pisze:No i nie moge sobie wystawić 3xfast cavalary. Chaos nie może sobie wystawić 3xpsów. WE są ograniczone tylko do 2 oddziałów driad, a lizaki do dwóch oddziałów zwykłych skinków. Za mało.
3x + 2x +brak ograniczeń dla rankowej piechoty byłby najlepszym, moim zdaniem, rozwiązaniem.
I tu się zgadzam i popieram. Jako przykład dodam jeszcze, że niemożliwe jest na tym CompScore wystawienie Errantry War na 2k+ punktów :D Więc zapis w formie obecnej się nie nadaje z tego względu, że po prostu wyklucza z gry 1 armię ;)
Także Furion gdybyś linijkę w starym zapisie:
- na potrzeby CS i zajmowania slotów, Corowe jednostki Rank&File uznajemy za różne, gdy posiadają inną broń.
zamienił na
zapis ten nie dotyczy Corowej, niestrzelającej piechoty Rank&File (której można brać dowolną ilość)
to byłoby bardzo ładnie i elegancko. Wtedy mieści się trochę więcej skinek, te 3 fasty mogą się pojawić, nie ma kłopotu z Wood Elfami, bo sobie wezmą albo dużo łuczników, albo dość dużo driad. Brak kłopotu z OnG, gdzie można nawystawiać Boyzów (co jest OK). Także to IMO sensowna propozycja. Co Ty na to?

EDIT: Jeszcze jedno: zauważyłem ograniczenie 0-3 Ratlingi. Średnio mi się podoba taki zapis, ale możliwe jest inne rozwiązanie: Oddział z Weapon Teamem traktować jako strzelającą piechotę. I tak samo można potraktować NG z fanatykami. Zamiast zapisu max ileśtam fanoli uznać oddział NG za strzelającą piechotę jeśli ma w sobie fanoli. Ale to już tylko taka propozycja dodatkowa, ważniejszy jest fix zapisu o Corach

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

tomekjar pisze: ...
Dziekuje za przekonanie mnie do słuszności Twojego punktu widzenia... na pewno jest lepszy niż obecny zapis. Czy urodzi więcej przegięć, zobaczymy wieczorem :-)

Zaraz zmienie.

Tomekjar pisze:Jako przykład dodam jeszcze, że niemożliwe jest na tym CompScore wystawienie Errantry War na 2k+ punktów
bzdura ;] przeczytaj do końca ;-)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

zmiany wprowadzone:

pytanie: czy nowe Horrory klasyfikuja sie jako "corowa niestrzelajaca piecota rank&file"?

wiem, ze doslowanie tak ;-) ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi.

EDIT: kolejna mysl mnie naszla :-)
czy nie lepiej byloby zamiast zapisu "corowe niestrzelajaca rankowa piechota bez ograniczen" dodac dodatkowy zapis o slocie poczwornym (4) ktor moze by przeznaczony tylko na corowa, niestrzelajaca, rankowa piechote?

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

EDIT: kolejna mysl mnie naszla Smile
czy nie lepiej byloby zamiast zapisu "corowe niestrzelajaca rankowa piechota bez ograniczen" dodac dodatkowy zapis o slocie poczwornym (4) ktor moze by przeznaczony tylko na corowa, niestrzelajaca, rankowa piechote?
Wydaje mi się że patrzysz na to ze złej strony Furionie . Nie chodzi tu o perspektywę "czemu nie mogę 4 oddziałów danej piechoty" chodzi raczej o "czemu po wzięciu dublowanych oddziałów w Core, mam ograniczoną rankową piechotę"

Na przykładach:

O&G -wziąłem dwa oddziały wilków i dwa Night Goblinów, czemu teraz mogę już tylko jeden Boyzów?
DE - wziąłem dwa razy Dark Riders i dwa razy kuszników, dlaczego mogę mieć teraz max 1 oddział włóczników.
Chaos -mam 3x psy i 2x konnych marauderów, piechotę mogę więc brać tylko w pojedynczych slotach

Obecny zapis z brakiem jakichkolwiek ograniczeń corowej, rankowej, niestrzelającej piechoty jest moim zdaniem najlepszy -ona i tak nie pogarsza ani równowagi gry, ani KNP, ani nie jest żadnym przegiętym kombosem.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

nie prosciej będzie max 3 strzelające oddziały w piechocie reszta wolna?
idea zostanie zachowana o obcięciu
można wtedy wystawić 3 x psy 2x maruderzy i np. 2x coś jeszcze
wsadzi się 3 x W.ridersi 2x spider ridersi powiedzmy 2 klocki NG i coś jeszcze...
pamietajcie ze na bitwę 2500 mając na herosów 720 zostaje nam na resztę 1780 pkt co jest jednak dużo i trzeba przy obcieciach S i R pakować to w C a niewszystkie armie mają masę C... co np. wystawia skaveni? wystawią 3klocki clanratów 2 slavów i co?brakuje slocików a to jest tanie jak barszcz... :roll:

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Furion pisze:
Tomekjar pisze:Jako przykład dodam jeszcze, że niemożliwe jest na tym CompScore wystawienie Errantry War na 2k+ punktów
Pardon :oops:

Zgadzam się z Cyelem. Ten zapis o rankowej piechcie niestrzelającej jest naprawdę sensowny. Ta samo przykład Urbana (z którego opinią i pomysłem się nie zgadzam i koniec kropka, ale to inna sprawa ;) ) ze Skavenami pokazuje, że rankowa piechota powinna nie liczyć się do slotów.

Proponuję również zapis (który już wcześniej przedstawiłem), żeby klocki z Weapon Teamem liczyły się jako strzelające. Wtedy można mieć 3 klocki Clanratów z Ratlingami, 3 klocki Slaves i nadal mamy wolny slot podwójny, co pozwala wystawić 2 globule/rat packi/night runnerów/cokolwiek innego. Co prawda wtedy można "przemycić" dodatkowego ratlinga w Stormverminach, dlatego to tylko pomysł, ciekaw jestem waszych opinii.
No i to samo z klockami NG z fanatykami, ewentualnie horrorami: liczą się jako strzelające.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

tomekjar pisze:
Furion pisze:
Pardon :oops:

Zgadzam się z Cyelem. Ten zapis o rankowej piechcie niestrzelającej jest naprawdę sensowny. Ta samo przykład Urbana (z którego opinią i pomysłem się nie zgadzam i koniec kropka, ale to inna sprawa ;) ) ze Skavenami pokazuje, że rankowa piechota powinna nie liczyć się do slotów.

Proponuję również zapis (który już wcześniej przedstawiłem), żeby klocki z Weapon Teamem liczyły się jako strzelające. Wtedy można mieć 3 klocki Clanratów z Ratlingami, 3 klocki Slaves i nadal mamy wolny slot podwójny, co pozwala wystawić 2 globule/rat packi/night runnerów/cokolwiek innego. Co prawda wtedy można "przemycić" dodatkowego ratlinga w Stormverminach, dlatego to tylko pomysł, ciekaw jestem waszych opinii.
No i to samo z klockami NG z fanatykami, ewentualnie horrorami: liczą się jako strzelające.
Ty nigdy ze mną sie nie zgadzasz w kwestii zasad 8)
ale chodzi mi o to że przy obcieciu i biorac pod uwagę że skaveni są tani jak barszcz może braknąć im slotów...Core zeby wystawić 2500 albo więcej...
ludzie...limit na Cory??!!puk puk...to już 8 edycja? :?

mnie tez się to podoba ale CS musi być jednak sprawiedliwy.... :lol2:

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

Furion pisze:diametralnie zmienilem opis Core z:

blablabla

na:

inne blablabla
Furion
kurdę, co było złego w tamtym zapisie, że musisz przy nim tyle grzebać?
skinki za mało przycinał? :?

jeszcze trochę i uda Ci się doprowadzić do tego, że Lizardów nie będzie się dało wystawić, albo będzie trzeba zapychać punkty saurusami.

o to Ci chodzi?

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

http://www.ums-agram.hr/dokumenti/AAW07_WHFB_rules.pdf Obczajcie sobie zasady do tego turnieju.

Zablokowany