Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Re: Rozpiski WE

Post autor: Tutajec »

właśnie wszedłem do domu,

no to jak goboss napisał pierwszy dzień zajebiście ale drugi to już szkoda gadać, wpierw zagrałem z DE na smoku 4 bolcach 20 shadach, jakieś harpie fasty i gwardia z kociołkiem. sama bitwa już w wystawieniu się zjebała gdyż jak okazało się że impas to jezioro za którym miałem plan schować z 30 % armii to nie byłem pocieszony (oczywiście za tym jeziorem stała górka z 4 bolcami). tak ogólnie to psychologia mnie zawiodła kluczowe oddziały łuczników pouciekały, oraz magia nie poszła tzn po teleporcie chciałem ruszyć las w stronę górki z 4 bolcami ale przeciwnik ze swoim jednym magiem zablokował moich dwóch i treemana. however bitwa się skończyła jak oddział z wardancer lordem i bsb odbił się caldrona z pomocą głupiego fasta.

5 bitwę miałem grać z koszem ale jakoś się nam nie chciało, więc rzuciliśmy po 10 kostek kto więcej to maska do przodu, niestety tutaj przegrałem 31 do 32 :wink:

tak jeszcze mogę napisać że treeman i teleport jest bardzo w porządku, nie trzeba grać na hodzie, 5 tancerzy z muzykami to złoooo no i w sumie tyle.

wood elf wardancer higborn
blades of loec
annoyance of netlings
amber of pendant

2xspellsinger
2x dispeal scroll

wood elf noble
bsb
moon stone of hidden ways

4x 10 glade guards
3x 8 driads

2x 5 wardancer troups
musician

7 wardancer troups
blade singer
musician

5x wild riders of kurnous
banner warbanner

treeman

dogs of war cannon

bitwy z pierwszego dnia opiszę jak się wyśpię, od razu apeluję osoby jadące do Gorzowa na dmp BRAĆ SAMOCHODY

dobra wyspałem się to mogę coś opisać :

1 bitwa to imperium
altar, 3 magów, 3 kawy, 4 działa 2 czołgi.

przeciwnik wystawił działa głównie w kącie a na prawej flance 2 czołgi, ja swoim działkiem widziałem te tanki od 2 tury oraz jeden z nich chciał zaszarżować na mojego drzewca na szczęście zabrakło mu z pół cala i to ja go dojechałem. jako że 2 czołgi utknęły na prawej flance a tancerze spowodowali że altar przez hate wleciał do lasu reszta herosów i dził byli moi. małe straty u mnie tylko 2x driady tancerze i chyba coś jeszcze dało mi fajne 18 2.

2 bitwa z HE :
wielki kloc WL 4 bolce 2x elyrianie łuki i PG z bos

zwycięstwo dał mi miss dispel przeciwnika dzięki któremu mogłem wteleportować się do lasu który stał centralnie na tyłach jego armii czyli klocka WL, przeciwnik jeszcze wziął zajebisty lore tzn lore of metal i nie wylosował dużego pocisku. znowu u mnie małe straty oraz nie dosyt gdyż nie zabiłem jednego modelu do połowy tych WL było ich 25 fcg z jakimś drogim bannerem i amulet of light na championie. nieważne bo wynik i tak dobry 13 7

3 bitwa z VC
lord ze skull stafemm biegacz bsb i jakiś wampirek cadi. troche ghuli gwardia mały oddział bk no i wraity.

bitwa mega nudna szarpanie punktów na śmieciach, oraz to że poświęciłem tancerzy aby zabić pierwszego wampirka potem z działa wbiłem jedną ranę po nie zdanym look oucie #-o aczkolwiek dobiłem go wildami i driadami. czysty remis z tego co pamiętam przewaga 23 pkt dla przeciwnika

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

Jako że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym przywitać wszystkich jego członków graczy w WFB a w szczególności graczy tak pięknej armii jak WE

A teraz tak mniej oficjalnie za dwa dni robimy sobie w Suchej Beskidzkiej maly turniej miedzy graczami a jako że w tą gre nie gralem juz ponad 4 lata (tak szczerze to na masowke gralem jeszcze w czasach kiedy lucznikow wystawialo sie w piatkach) i mam male doswiadczenie pod wzgledem podzialu armii na asrai i forest spirit chcialbym skorzystac z waszych opinii o szansach wybronienia chociaz remisu podczas bitew. moja rozpiska jest raczej ofensywna a jej szczegoly wygladaja nastepujaco

Noble 125pts
Hunter's Talon
Pageant of strike's

Spellsinger 1LVL 140pts
2 x DS

Noble 129pts
HoDa
Enchanted shield
Elf Steed
general LA

3 x 8dryads (3x96pts)
3 x 10 GG (3x120pts)
2 x 5GR (2x120pts)

6wardancers (108pts)
2 x 5 WR (2x130pts)

Points 1650
MiA 83

Tak nawiasem mowiac to gra odbedzie sie przeciw Lizardmenom (prawdopodobnie na jednym stargejcie i zwyklej krowie z itemem na 2d6 impaktow) Skavenom (bez abnominacji i innych cudow - kolega chce wyprobowac armie bez sterydow)
Dwarfom, Orkom i goblinom oraz wampirom lub dark elfom

z gory dzieki za jakies sugestie
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Witamy!

Mam nadzieję że zaczniecie się też liczniej pojawiać na turniejach w Bielsku czy na Śląsku - na ten moment jeździ sam Młynek tylko...

Co do rozpiski - bohater na koniku to słaby pomysł - jest bardzo miękki, może siedzieć tylko w glade ridersach albo jeździć sam - takie sobie opcje, samych glade ridersów wystawiłbym max 1 oddział, no i nie warto rezygnować z rara - wszystkie 3 wybory są warte rozważenia

Snajpera zrobiłbym wayem a z rarów wybrałbym Treemena, do tego drugi noble BSB i można zagrać ciekawie, przede wszystkim jednak musisz sam pograć żeby zobaczyć jak to wszystko teraz działa(a jak nie działa:) no i samo przyjdzie.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Laik pisze:
Mam nadzieję że zaczniecie się też liczniej pojawiać na turniejach w Bielsku czy na Śląsku - na ten moment jeździ sam Młynek tylko...
Nie wiem jak stara ekipa ale ta świeższa raczej nastawia się żeby coś ożwyić batla w suchej więc może co poniektórzy daliby się namówić na jakieś wycieczki po ustaleniu na tym forum co i jak (bo nie obiecuje że zawsze byłyby to turnieje -moża spotkać się inco gnito - nas raczej póki co liga itp nie interesuje).Wiem że kilka osób nastawia się na kilka masterów i chciałoby już popróbować sił w "terenie" XD
Jeżeli o mnie chodzi to zastanawiam się nad tym turniejem co ma być w przyszłym tygodniu w Bielsku zdecyduje zapewne po racjonalnej ocenie na ile potrzeba mi treningu. Tylko tak jak wspominałem nie chodzi mi tylko o turnieje myśle o spotkaniach indywidualnych na jakieś duele itd Nawiązując do tego chętnie przyjąłbym zaproszenie ksch (jak pomieszałem nicka to sorki) do krakowa na jakieś bitwy i przemyślenie wstąpienia do klubu jeżeli w suchej nic ciekawego się nie wydarzy. Wszystko zależy od tego czy w bielsku czy krakowie będą ciekawsze warunki (z andrychowa w sumie to ja do sfery mam 30 min busem).

Wracając do głównego wątku
Laik pisze:
Co do rozpiski - bohater na koniku to słaby pomysł - jest bardzo miękki, może siedzieć tylko w glade ridersach albo jeździć sam - takie sobie opcje, samych glade ridersów wystawiłbym max 1 oddział, no i nie warto rezygnować z rara - wszystkie 3 wybory są warte rozważenia
Wiem że ten noble na koniu taki naciągany tylko jak pewnie zauważyłeś na te puntky dość obszerna ta rozpiska (w sensie że to byla na bazie najmniejszych punktów wykombinowanie byle czego) bsb za bardzo nie mam w co włożyć poza tancerzami a ten konik ostatecznie miał wspomóc szarże WR mając ze sobą GR jako wsparcie (zawsze 4S na szarży) - a drugi oddział miał działać podobnie tylko już bez hero. Szczerze nie wiem jak takie coś by wyglądało w praktyce - GR mieli też służyc jako przynęta ostatecznie bo zasady autozbierania FC chyba nie zdjęto - orientacja na zasadzie pytań do znajomych.
Laik pisze:
Snajpera zrobiłbym wayem
Czytałem kilka postów tutaj i wychodzi mi że bez oddziału za wiele nie zdziała stąd decyzja zostawić go zwykłym noblem (zarabiam chyba 35pts a nie ma żadnej różnicy jeżeli i tak wystawiam go zawsze z armią i strzela ze snajperki - bo o ile mi wiadomo z magica lethal shot nie działa?) Jeżeli WW ma być ciekawszą opcją zastanowie się nad użyciem choć to chyba będzie wymagać pełnej zmiany rozpiski
Laik pisze:
a z rarów wybrałbym Treemena,
on już napewno zmusza do pełnej zmiany rozpiski która zakładała obszerność mobilnej armii "dyktującej" warunki na stole
Laik pisze:
do tego drugi noble BSB

wiązałby się w tej rozpisce z drugim bohaterem w tym samym oddziale - bałem się zazwyczaj takiego rozwiązania. sądzisz że na pierwsze poważne bitwy warto zaryzykować?
Laik pisze:
i można zagrać ciekawie, przede wszystkim jednak musisz sam pograć żeby zobaczyć jak to wszystko teraz działa(a jak nie działa) no i samo przyjdzie.
właśnie o to się rozbiega że te moje "taktyki" dzieją się tylko w głowie dlatego postaram się zrobić drugą alternatywną rozpiske na podstawie tych rad. W sumie to będzie całkiem inna armia z innymi założeniami więc ostatecznie weżme obydwie rozpiski i może bede mieszal (w koncu to tylko turniej towarzyski)

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

a tak serio to jest specjalny temat do rozpisek -> Jak wół stoi: Rozpiski

Jeśli można Bless bardzo proszę sklej [-o<

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Piotras pisze:a tak serio to jest specjalny temat do rozpisek -> Jak wół stoi: Rozpiski

Jeśli można Bless bardzo proszę sklej [-o<
zabawne co piszesz kolego poniewaz:

a)zdazylem juz przegladnac to podforum i to nie jest jedyna rozpiska zamieszczona w dziale WE
b)podejrzewam ze wynika to z tego iz zainteresowani oczekuja opinii wylacznie graczy WE oczekujac konkretnych podpowiedzi co i jak (wiesz opinia generala dwarfow o tym jak to fasty mocno wkurzaja jego armie nie odpowie mi tak sklutecznie o wartosci jak samego gracza dana armia)
c)nie widzialem zeby jak byk bylo gdziekolwiek napisane ze rozpiski maja byc umieszczane tylko i wylacznie tam - moze jest to umieszczone gdzies w regulaminie schowane miedzy wierszami jednak chyba nikomu sie nie stanie nic jezeli moglby pomoc - badz co badz jakas racjonalna opinia jest bardziej przydatna niz komentarz jaki zacytowalem i nie wiem co w tej chwili bardziej zasmiecilo forum

bez obrazy - po prostu jak w punkcie b interesuje mnie opinia chociaz kilku (tak jak do tej pory Laik'a ) graczy ktorzy znaja sie na tej armii a nie powszechny temat spam gdzie kazdy bedzie pisal ja bym taka rozpiske wzial z dymem czy cos w tym stylu...jak wspomnialem dopiero wrocilem do warhammera wiec mozna ten temat uznac jako startowy pod wzgledem porad jakich bym potrzebowal a ze akurat nazwalem go tak a nie inaczej to juz po prostu naturalna kolej rzeczy...jezeli tak bardzo przeszkadza Ci ten temat w tym dziale to mod moze go usunac - nie wiedzialem ze reakcja na umieszczenie go tutaj bedzie sceptyczna

PS widzialem dzial rozpiski tylko jak mowie po prostu mi sie nie widzial ten temat w tamtym dziale

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Przeniosłem posty do własciwego tematu. Nie zakladamy dla kazdej rozpiski osobnego tematu, pls.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

amadeus pisze:PS widzialem dzial rozpiski tylko jak mowie po prostu mi sie nie widzial ten temat w tamtym dziale
W takim razie kiepsko czytasz / przeglądasz.
I proszę Cię, nie zaczynaj zbędnego flejmu, gram tą armią od 7 lat. Wystarczy by móc się wypowiedzieć -> zrobił już to Laik.
Poprosiłem naszego moda o przeniesienie, następnym razem proponuje poczytać / ogarnąć co i z czym się tutaj je.

Niestety, trafiłeś na pedantyczną osobę, nie lubię burdelu :) Bez obrazy i no offense.
bless pisze:Przeniosłem posty do własciwego tematu. Nie zakladamy dla kazdej rozpiski osobnego tematu, pls.
Dziękuję Bless za interwencję, zaglądaj do nas częściej - tęsknimy ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Piotras pisze: Dziękuję Bless za interwencję, zaglądaj do nas częściej - tęsknimy ;)
Nie bój żaby - jestem tu codziennie i czytam wszystkie Wasze wypociny. ;) A poza tym, to milszy bądź dla nowego kolegi.

EDIT: A jesli chodzi o Twoj pedantyzm, to żebym Ci zaraz nie wypomniał, jak ostatnio komentowałes po pijaku.... :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

i wlasnie o cos takiego mi chodzilo :) dziekuje za odnalezienie odpowiedniego miejsca (szukalem tego tematu widac malo skutecznie)

i nawiazujac do rad alternatywna rozpiska to

WW Noble 160pts
Hunter's Talon
Pageant of strike's
general

Spellsinger 1LVL 140pts
2 x DS

Noble 130pts
HoDa
Asyendi Bane
Sztandarowy

2 x 8dryads (2x96pts)
3 x 10 GG (3x120pts)

2x 7wardancers (2x126pts)
5 WR 130pts

Treeman 285pts

Points 1649
MiA 69

Jak juz wspominalem wczesniej cala rozpiska sie zmienila w tej chwili wiec podejscie do niej takze mam inne i wykorzystam obydwie rozpiski by ocenic ktora mi sie lepiej gra

po raz kolejny off topowo nie ma obrazy Piotras miales prawo do swojej wypowiedzi przyznaje Ci takze racje bo to byla moja wina - jak wspomnialem nie widzialem w dziale wood elves tematu rozpiski i nie chodzi o to ze kiepsko czytam tylko nie zdolalem ogarnac calego tego forum (bo na to trzeba conajmniej paru tygodni - no chyba ze Ty jestes tym gosciem co czyta Pana Tadeusza w przeciagu kilku minut)
Piotras pisze: następnym razem proponuje poczytać / ogarnąć co i z czym się tutaj je.
Ja natomiast na zakonczenie tej wymiany zdan proponuje troche wyrozumialosci - zycie to nie WFB tutaj zaden nie przegra przez misfire a pedantyzm to tak samo wada jak jego brak

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

amadeus pisze:
Ja natomiast na zakonczenie tej wymiany zdan proponuje troche wyrozumialosci - zycie to nie WFB tutaj zaden nie przegra przez misfire a pedantyzm to tak samo wada jak jego brak
I tymi slowy konczymy wątek pedantyzmu, itp. Witamy w ekipie. Zyczymy milego pobytu. :)
A stalych bywalcow zapraszam do komentowania rozpy amadeusa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

bless pisze:
Piotras pisze: Dziękuję Bless za interwencję, zaglądaj do nas częściej - tęsknimy ;)
Nie bój żaby - jestem tu codziennie i czytam wszystkie Wasze wypociny. ;) A poza tym, to milszy bądź dla nowego kolegi.

EDIT: A jesli chodzi o Twoj pedantyzm, to żebym Ci zaraz nie wypomniał, jak ostatnio komentowałes po pijaku.... :twisted:
Dobra dobra... Trzeba było usunąć tego posta "rano" zanim go wszyscy przeczytali, ehh. No zdarza się zdarza.

No to panie Anton, trochę za ostro zacząłem, wybacz ;)
Witamy w ekipie i liczymy na dobrą aktywność :)

Tato nie bij, będę milszy i grzeczniejszy :P Przepraszam, naprawdę nie lubię bajzlu, po prostu.

Pozdro! i konczymy :)

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

Zrób coś żeby w GG mieć muzyków bo przydają się. Generalnie nie pasuje mi złożenie bohaterów a juz ten samotny waywather to juz jest raczej lipa moim zdaniem on wymaga oddziału. W sumie to chyba tyle ew.dorzuciłbym po jednej dryadzie żeby było 9 mają wieksze zastosowanie.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

pojedyńczy way może być - wcale nie musi robić nic poza kasowaniem marszu choćby - to naprawdę wiele, jak jest dobra antymagia to może sie pokusić o kasowanie maszyn
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

jak skasowac marsz pojedyńczym łejem?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

nie jest to trudne - musisz się jedynie znaleźć poniżej 8 cali od wroga 8) , do takich akcji way jest najlepszy...

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

zdarzylem juz zagrac jedna bitwe towarzysko na mojej oryginalnej rozpisce (tej z GR) i wychodzi mi ze jednak sa bardzo dobra jednostka.przynajmniej przeciw tej rozpisce na skaveny bez abnominacji.dosc duzo osiagnalem mimo storm bannera ze strzelania wiec narazie zostaje na tej rozpie zobacze jak z pozostalymi armiami mi ta rozpiska pojdzie.do tego odrzucilem z niej tancerzy na rzecz 9 driad w kazdym oddziale i po koniu na GR plus drugi heros jest na koniu takze.
tancerze wydaja mi sie narazie ciezka perspektywa biorac pod uwage ze przynajmniej wsrod moich znajomych wszyscy strzelaja w glownej mierze i fast kawaleria moze troche wiecej osiagnac.w pozniejszych etapach zobaczymy jak mi pojda walki na drzewcu ale narazie mobilnosc daje mi zwyciestwa (w 3 turze ze skejvami mialem juz 500pkt przewagi i cala bitwa byla w pelni na moja korzysc raczej - wiadomo jak z tym bywa - jedna kostka moze zmienic wszystko).jak beda zainteresowani to pozniej moge napisac czy ta rozpa pod ogol armii zdala jakis efekt
pozdrawiam

Awatar użytkownika
czerech
Wałkarz

Post autor: czerech »

Witam, gram jutro z DE na 2350 punkcików. Z tego co wiem DE gra z hydra, smokiem i dwoma bolcami... wiecej info brak...

złożyłem coś takiego, za wszystkie rady i wytknięte błedy z góry dziękuje ;p

Unnamed2350 Pts - Wood Elves Army

1 * Alter Highborn, GW, LA, Shield, Bow of Loren, Glamourweave, Arcane Bodkins

1 Noble, LA, BSB, Asyendi's Bane, Hoda

1 Spellsinger, lvl2, general, DS, Calaingor's Stave

1xcaddy

Core:

4x10 Glade Guard

3x8 Dryads

Spec:

5 Wild Riders - szmata, war szmata
5 Wild Riders - szmata

7 Wardancers

Rare:

1 Treeman
5 Waywatchers

CP: 5 DP: 4

Models in Army: 91

Total Army Cost: 2349

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

Hej,
Mam zamiar wybrać się na turniej 2100, ale na stołach 48x48 cali, będzie ścisk jak na te pkt, więc manewry będą ograniczone
złożyłem sobie taki offens:
1 * Wardancer Highborn @ 290 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Blades of Loec [35]
Amber Pendant [35]
Annoyance of Netlings [25]

1 Noble @ 132 Pts
Light Armour; Battle Standard
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]

1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts

7 Wardancers @ 147 Pts
Musician Bladesinger
7 Wardancers @ 126 Pts

5 Wild Riders @ 130 Pts
6 Wild Riders @ 199 Pts
War Banner [25]

7 Waywatchers @ 168 Pts

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 88
Total Army Cost: 2096

w sumie mógł bym wywalić jedne driady i WW i dać drzewo

a o to druga propozycja:(zmodyfikowane to czym obecnie gram do formatu 2100 :wink:

1 Spellweaver @ 340 Pts
General; Magic Level 4; Longbow
Wand of Wych Elm [55]
Moonstone of the Hidden Ways [35]

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Deepwood Sphere [25]

1 Alter Noble @ 154 Pts
Alter; Longbow; Light Armour; Shield
Helm of the Hunt [20]
Hail of Doom Arrow [30]

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts

7 Wardancers @ 126 Pts
5 Wardancers @ 90 Pts
6 Wild Riders @ 199 Pts
War Banner [25]

6 Waywatchers @ 144 Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts

Casting Pool: 10
Dispel Pool: 6
Models in Army: 83
Total Army Cost: 2100

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Na tak małych stołach postawiłbym na walkę – szybko do CC, starać się robić kanapki i nie pozwolić na to przeciwnikowi - imo pierwsza wersja, tylko drudzy tancerze by się przydali.

Zablokowany