Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Re: Szybkie pytania

Post autor: Arbiter Elegancji »

LoudLord pisze:CZAS JUŻ, bym i ja pytanie zadał. Czy mieliście do czynienia z farbami IdeaSpray? Jak się trzymają, jak kryją, zwłaszcza kolory z żółcią i odcienie bieli?
używalem czarnego, brązowego i kościanego. Gorsze niż te od GW czy AP. Niby tanie ale niezbyt wydajne, kryją dobrze, maluje się po tym średnio (glazy na tym zrobić trudno). Świetne do makiet, do figurek lepiej kupić GW/AP/nalożyć Valleyo areografem.
Fuxiorr pisze:Jaki jest najlepszy wash na złoty/miedz by pokazać że jest stara?
Ile malarzy tyle odpowiedzi. Mnie najbardziej pasuje czarny wash a później glazy z turkusu.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Post autor: mati13u »

jak zregenerować zaschnięte farbki? albo czym to zrobić?
Mój raczkujący blog:
http://orczekoszary.blogspot.com

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Wiem, że są takie fajne wycinaczki do pinów, wie ktoś gdzie można to dostać?
O takie coś:
Obrazek

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Izwor pisze:Wiem, że są takie fajne wycinaczki do pinów, wie ktoś gdzie można to dostać?
O takie coś:
Obrazek
Podobne można kupić, są to oryginalne kasowniki kolejowe. Kupisz w muzeum kolejnictwa w starym peronie Warszawa Główna.

A ja ponawiam pytanie odnośnie degeneracji starych farb?
Mój raczkujący blog:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

mati13u pisze:jak zregenerować zaschnięte farbki? albo czym to zrobić?
Jak mają konsystencję budyniu/kisielu to można dodać wody lub thinnera (np. tego od vallejo). Jak są bardziej zaschnięte to nadają się już tylko do wyrzucenia.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

dzięki, a próbował ktoś z spirytusem?
Mój raczkujący blog:

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Izwor pisze:Wiem, że są takie fajne wycinaczki do pinów, wie ktoś gdzie można to dostać?
O takie coś:
Obrazek
A w jaki sposób się tego używa do pinowania?

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

piny to złe słowo. On robi 'rivets' czyli nity. Naklejamy je na pancerz cyjanoakrylem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

LoudLord pisze: CZAS JUŻ, bym i ja pytanie zadał. Czy mieliście do czynienia z farbami IdeaSpray? Jak się trzymają, jak kryją, zwłaszcza kolory z żółcią i odcienie bieli?

Tak, śmierdzą okropnie i świecą się bardzo , generalnie nie polecam.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Racja, chodziło mi o nity :)
Próbowałem kilku innych sztuczek, ale maszynka wydaje się być dobrym i szybkim sposobem.
Efekt jest np. taki:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dr. Lobo
Mudżahedin

Post autor: Dr. Lobo »

najmniejsze jakie znalazłem to 2mm:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... sk%C3%B3ry
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Najmniejsze dostępne dziurkacze to 1/16 cala, czyli nieco mniej niz 2mm. Natomiast z dziurkaczami rewolwerowymi takimi jak w linku mam złe doświadczenia. Dobre sa do wycinania w skórze, ale w tekturce już nie. Zresztą chętnie sprzedam cały zestaw - dziurkacz rewolwerowy, zaciskarka do nitów i jeszcze jedno coś, nigdy nie użyte. Dla mnie najprostszą metodą robienia nitów są krótkie szpilki.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

A może "wybiajaki" ? Nie wiem jakie sa dostpne rozmiary i czy są małe ale robiłem tkkimi dziurki w pasku :P

Świński
Wodzirej

Post autor: Świński »

Mam takie dość głupie pytanie. Nie jest mi to specjalnie do szczęścia potrzebne jednak strasznie frapuje. Często teraz widzi się rzeźbienie w programach graficznych, czemu jest to robione? Potem i tak trzeba przecież zrobić z tego figurkę dajmy na to z GS'u, obecna technologia druku 3D chyba nie pozwala na tak dobre odwzorowanie szczegółów aby opłacało się tworzyć modele graficzne. Czy nie lepiej i szybciej dla rzeźbiarzy byłoby jednak zacząć od szybkiego szkicu na kartce papieru niż pracować w programach 3D? Strasznie mnie to ciekawi :)

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Pytanie do wyjadaczy w technice dippingu.
Mój quickshade trochę zbudyniował się, nie aż tak strasznie jednakże nie jest to konsystencja jak był świeży.
Czy można go odnowić? Na opakowaniu napisali, żeby użyć "mineral turpentine". W sklepie znalazłem jedynie terpentynę balsamiczną. Czy to jest to samo? Teoretycznie w próbce bejca mi się rozcieńczyła. Nie jestem jednak tego wszystkiego pewien....

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Ponieważ nie znalazłem nigdzie indziej miejsca na forum dlatego pytam tu.

Jakie sklepy hobbystyczne mieszczą się w stolicy?

Pozdro
Mój raczkujący blog:

Robert Faber
Warzywo

Post autor: Robert Faber »

Zapraszam do nas. http://warfaber.pl/mapa.php
Dzisiaj od 16,30 robimy targi bitsów.

Awatar użytkownika
Dr. Lobo
Mudżahedin

Post autor: Dr. Lobo »

mati13u pisze:Ponieważ nie znalazłem nigdzie indziej miejsca na forum dlatego pytam tu.

Jakie sklepy hobbystyczne mieszczą się w stolicy?

Pozdro
o jaki rodzaj hobby pytasz- figurki czy modelarstwo redukcyjne itp. (innych form hobby nie zakładam ;) )
jeżeli chodzi o figsy to: tak jak powyżej - Fabe&faber
Cytadela : Aleja Komisji Edukacji Narodowej 98 -nie wiem czy jeszcze tam są (i czy w ogóle)
Wargamer : Wilcza 62 i Józefa Mehoffera 26
Grall - niemal we wszystkich centrach handlowych
Oczywiście sklep GW na Złotych tarasach.
to tyle co pamiętam z tych większych.

Redukcyjne- to najlepiej pojechać do Jadar model : Jagiellońska 58
proponuję również wpisać na google maps hasło "modelarstwo" i już...
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Potrzebuję ręczną wiertarkę do pinowania rąk i nawiercania luf. Możecie jaką polecić? Jaka średnica wiertła byłaby najlepsza? :)
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Dr. Lobo pisze: Cytadela : Aleja Komisji Edukacji Narodowej 98 -nie wiem czy jeszcze tam są (i czy w ogóle)
Są, prężnie funkcjonują, Zmieniła się nazwa z "cytadela" na "twierdza gier".
Zaklinacz Kostek pisze:Potrzebuję ręczną wiertarkę do pinowania rąk i nawiercania luf. Możecie jaką polecić? Jaka średnica wiertła byłaby najlepsza? :)
Ja mam tą od GW. Nie jest zla ale szalu też nie robi. Ta starsza wersja byla lepsza. Teraz bym się chyba skusil na AP. Średnica wiertla do pinów to w 90% przypadków 1mm ( wtedy pasuje grubość spinacza biurowego). W większości też będzie pasować do nawiercania luf (idealna np do boltera).

ODPOWIEDZ