Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miscatonic
"Nie jestem powergamerem"

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Miscatonic »

Mam jeszcze jedno lamerskie pytanie odnośnie wystawiania Giant Ratów i poganiaczy, czy ich rozstawienie może być zupełnie dowolne? tzn czy poganiacze muszą stać na tyłach czy mogą być otoczeni 40-tką szczurków co da im ochronę przed atakami na flanki i na tył.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Muszą być z tyłu

Awatar użytkownika
MikiChol
Chuck Norris

Post autor: MikiChol »

Serio? Ja zawsze grałem, że można ich wystawić w dowolnym miejscu oddziału. :shock:
Jest jakiś zapis co do tego?

Awatar użytkownika
Miscatonic

No dlatego pytam bo zapisu nie znalazłem, może źle szukam:-) a podglądając różne malowania w sieci natknąłem się właśnie na różne rozmieszczenia.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Sorry, mój błąd - można wystawiać ich w dowolnym miejscu.

Awatar użytkownika
Miscatonic

że tak dalej pomęczę temat szczurzego poganiactwa :-) W takiej konfiguracji ostatni i przedostatni szereg może atakować czy nie?

x-szczurki
o-poganiacze
Przód jednostki zaznaczony pogrubioną czcionką.

x x x x x x x x x x
x x x x x x x x x x
x x oooooooo x x
x x x x x x x x x x

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

1 bije bo tak
2 supporty
3 horda
4 wave of rats
bije wszystko
co i tak nie zmienia faktu że to cienki unit

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Jeśli to jest "dokładne" odwzorowanie, a dobrze kojarze (choć na 100% pewny nie jestem, bo takiego unitu nie widziałem na oczu), to max poganiaczy w takiej hordzie to 6. Na 5 szczurków max 1 poganiacz.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

34 szczury, 6 poganiaczy - pasuje.
Uznałem, że o to autorowi chodziło, bo w 3cim szeregu dał 4 szczury, więc żeby zachować 10 na szereg poganiaczy musiało by być 6.

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

A ok, ja kółeczka liczyłem;)

Awatar użytkownika
Miscatonic

sorka , mój błąd w stosunku poganiaczy do szczurków, czyli nie ma znaczenia że szereg jest przerwany poganiaczami, atakują wszystkie szczury nawet te z ostatniego szeregu za poganiaczami ? Wiem że mule temat szczegółowo ale chce uniknąć nieporozumień podczas rozgrywki.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Tak...
(Coś czuję, że ostro sobie nabiję posty w tym skaveńskim Q&A :mrgreen:)

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Panowie, wybaczcie offtop, ale muszę...
Hoax, genialny podpis :twisted: :D =D>
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

A dziękuję :D
Muszę się tutaj przyznać, że sam pomysł jest inspirowany podobną grafiką którą gdzieś, kiedyś w sieci widziałem i mi w pamięć głęboko zapadła. Aczkolwiek wykonanie już moje 8)

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
krotkie pytanie.
Skonstruowalem pierwsza w zyciu rozpiske skavenska. Nic nadzwyczajnego, pewnie kopia jakiejs z ETC. Mam i Fellblade i Weeping Blades na Assasynie.
Zastnawiam sie nad sztandarem dla StormVerminow. Armour Piercing to niby prosty wybor, ale z drugiej strony na wysokie pancerze sa Assasyn i Warlord, czy nie bardziej by sie przydal Ethernal Flame?
Obrazek

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Wujek Fester pisze:
ninjaska pisze:Oi,
krotkie pytanie.
Skonstruowalem pierwsza w zyciu rozpiske skavenska. Nic nadzwyczajnego, pewnie kopia jakiejs z ETC. Mam i Fellblade i Weeping Blades na Assasynie.
Zastnawiam sie nad sztandarem dla StormVerminow. Armour Piercing to niby prosty wybor, ale z drugiej strony na wysokie pancerze sa Assasyn i Warlord, czy nie bardziej by sie przydal Ethernal Flame?
hmmm jakim cudem wcisnąłeś te dwie bronie na Assaska? Można mieć na nim przedmiotów za 50 pkt. Ja proponuję weeping blade i potion of strenght. Razem daje to 50 pkt. Masz killera na bohatera :D
:)
Jest znacznie gorzej. Mam klopoty ze skladnia! Otoz chcialem napisac, ze:
>>mam Warlorda z Fellblade oraz Asassyna z Weeping Blade z Potion of Strenght. Czyli typowy build. <<
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Fellblade jest bardzo dobrym wyborem Lorda. Tak sie właśnie gra na etc (Draco się na DMP przekonał ;))
Ja na stormach z reguły miałem właśnie flaming - bohaterowie z wardem na ogień i tak nie blokują klocka bo takiego typa z palcem w bucie kroi felek, albo assasin.
Rzeczy z regeną jest jednak teraz mało na stołach i bardziej uniwersalny wydaje się być AP. Fellblade lubi sobie czasem umrzeć, albo zostać wysnajpowanym, a dla stormów z AP save 2+ jest dalej realna do ściśnięcia. Do rozważenia jest też dyscyplina (stabilniejszy steadfast i rozdawanie 8ld śmieciom). Ponadto pamiętaj, że musisz mieć przecież storm banner.

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Generalem uczynilem Proroka. Niby magia moze go zabic, ale mimo wszystko wydaje sie bezpieczniejszym wyborem. Na snajperki mam Inzyniera z MR(3).
Sztorm Banner wpakowalem na BSB.
Gra jest powazna, bo walczymy o dominacje wewnatrz klubu. Spodziewam, ze dwoch abominacji, Crypt Horrow i Trolli (chaosowych i orkowych). Wiec troche tej regeneracji jest.
Teraz jak sie zastanowilem, to rzeczywiscie w lidze malo pancerza sie szykuje. Dziekuje za podpowiedzi :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

SB na BSB to git plan. MR na elektryku nie przekonuje, bo jak ten typek spadnie to jest lipa. Aczkolwiek ludzie tak grają, więc może daje to radę. Prorok musi być generałem - to oczywiste.
Spróbuj pokombinować jak ściągnąć regenę przed fellbladem, bo to może być bardzo ważne.
Pozostaje tylko życzyć powodzenia ;)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

AP na stormach git, chociaż ja go rzadko biorę, bo o tak mam z reguły sporo na pancerne rzeczy. Warlord jedyny przeżywalny to ten klasycznie złożony na bonebreakerze, ale lepiej go chyba brać grając typowo deathstarową rozpą. Zawsze jakiś wybór. Przeżywalny BSB nie istnieje, więc nie powiem co o nim sądzę. Assasin ma ważniejsze zadania niż ściąganie kowbojów, ale mieć go ma pewno nie zawadzi.

ODPOWIEDZ