Pytania co do Vc
Moderator: misha
-
- Masakrator
Re: Pytania co do Vc
Ha witam.Mam pytanko:
gdzieś zdarzyło mi się usłyszeć,iz Bloodzie generują PD/DD.
Prawda to,czy jakieś przekłamanie?
gdzieś zdarzyło mi się usłyszeć,iz Bloodzie generują PD/DD.
Prawda to,czy jakieś przekłamanie?
A ja jestem nowy i myślę że zechcecie rozwiać moje wątpliwości
A dotyczą one zasady eteryczności (tzn. nie tylko ale od tego zacznę):
- czy dobrze rozumiem, że istoty eteryczne można zranić tylko bronią magiczną bądź czarami? czyli, że jak walczą a przeciwny oddział nie posiada magicznej broni to jak się rozstrzyga trafienia? normalnie? logiczne by było, że zwykła zbroja ani tarcza przed nimi nie chronią...
- wydaje mi się, że świetnie się nadają do zasłaniania innych oddziałów przed jednostkami strzelającymi - jak to wygląda w praktyce? jest sens to robić? w końcu to dość kosztowne jednostki
- nigdzie nie znalazłem jak wygląda walka kilku jednostek na jednej podstawie - duchów jest 3... czy to znaczy że jeden model ma 12A i 12Ż?
- jest jakiś sens w dawaniu wampirowi mocy "widmowa forma" (co uczyni go eterycznym) i dołączeniu go do duchów/ upiorów?
Proszę mnie za bardzo nie wyśmiewać ale jestem naprawdę zielony
A dotyczą one zasady eteryczności (tzn. nie tylko ale od tego zacznę):
- czy dobrze rozumiem, że istoty eteryczne można zranić tylko bronią magiczną bądź czarami? czyli, że jak walczą a przeciwny oddział nie posiada magicznej broni to jak się rozstrzyga trafienia? normalnie? logiczne by było, że zwykła zbroja ani tarcza przed nimi nie chronią...
- wydaje mi się, że świetnie się nadają do zasłaniania innych oddziałów przed jednostkami strzelającymi - jak to wygląda w praktyce? jest sens to robić? w końcu to dość kosztowne jednostki
- nigdzie nie znalazłem jak wygląda walka kilku jednostek na jednej podstawie - duchów jest 3... czy to znaczy że jeden model ma 12A i 12Ż?
- jest jakiś sens w dawaniu wampirowi mocy "widmowa forma" (co uczyni go eterycznym) i dołączeniu go do duchów/ upiorów?
Proszę mnie za bardzo nie wyśmiewać ale jestem naprawdę zielony
Jest dokładnie tak jak napisane w książce do armii. Czyli dobrze rozumiesz czym można zranić jednostki eteryczne - magiczna broń lub czary.
W walce wręcz przeciwnik nie mający broni oznaczonej jako magic weapon po prostu nic nie robi. Ty tylko rzucasz kostkami.
Jak z nich korzystasz to możesz zasłaniać, chociaż o ile Wrighty da się rozstawić dosyć szeroko bo są skirmish, to Spirit Hosty mają zwartą formację i za dużo nimi nie zasłonisz.
Duchy występują na podstawkach 40x40, statystyki z booka dotyczą jednej bazy, czyli 1 baza duchów ma 4 woundy i 4 ataki. Minimum musisz wystawić 3 bazy. To co masz na podstawce to Twoja sprawa.
Z obserwacji chyba nikt nie daje dla wampira mocy Spectral Form. Spróbuj może się jednak przekonasz.
W walce wręcz przeciwnik nie mający broni oznaczonej jako magic weapon po prostu nic nie robi. Ty tylko rzucasz kostkami.
Jak z nich korzystasz to możesz zasłaniać, chociaż o ile Wrighty da się rozstawić dosyć szeroko bo są skirmish, to Spirit Hosty mają zwartą formację i za dużo nimi nie zasłonisz.
Duchy występują na podstawkach 40x40, statystyki z booka dotyczą jednej bazy, czyli 1 baza duchów ma 4 woundy i 4 ataki. Minimum musisz wystawić 3 bazy. To co masz na podstawce to Twoja sprawa.
Z obserwacji chyba nikt nie daje dla wampira mocy Spectral Form. Spróbuj może się jednak przekonasz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Dzięki za odpowiedź
Chyba się za bardzo pośpieszyłem z kupnem batalionu. Jednostki z tego zestawu są chyba połowicznie przydatne. jak czytam rozpiski to nie opłaca się mieć szkieletów, ghuli i zombie w jednej armii Wózek też rzadko występuje...
Coś mi się wydaje, że wywaliłem kasę w błoto :/
Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł jak to uratować i co dokupić by można było to wystawiać na stole nie przyprawiając przeciwnika o nagły wybuch śmiechu...
Zaznaczam, iż dysponuje ograniczoną ilością funduszy...
EDIT:
Chyba się za bardzo pośpieszyłem z kupnem batalionu. Jednostki z tego zestawu są chyba połowicznie przydatne. jak czytam rozpiski to nie opłaca się mieć szkieletów, ghuli i zombie w jednej armii Wózek też rzadko występuje...
Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł jak to uratować i co dokupić by można było to wystawiać na stole nie przyprawiając przeciwnika o nagły wybuch śmiechu...
EDIT:
Tzn że ja rzucam na trafienie... a co z rzutami na zranienie itd?misha pisze:Jest dokładnie tak jak napisane w książce do armii. Czyli dobrze rozumiesz czym można zranić jednostki eteryczne - magiczna broń lub czary.
j. eteryczne nie można załatwić zwykłym orężem ,trza mieć magiczny
tj. ty możesz zabijać eteryczną jednostką co chcesz bijesz normalnie a ciebie może zranić tylko magiczna broń,pocisk czar. to tak jakobyś był nieśmiertelny to dobra zasada chociaż skaveny sobie z tego wiele nie robią,cała armia ma magiczne ataki
tj. ty możesz zabijać eteryczną jednostką co chcesz bijesz normalnie a ciebie może zranić tylko magiczna broń,pocisk czar. to tak jakobyś był nieśmiertelny to dobra zasada chociaż skaveny sobie z tego wiele nie robią,cała armia ma magiczne ataki
[quote="Waldi"]Dzięki za odpowiedź
Dlaczego ?
Ja zawsze wystawiam wózek.
Szkielety wystawiam jako tarcze dla wózka i generała najlepiej 14.
Zombie hmmm... Coś trzeba wskrzeszać prawda, najlepiej kupić jeszcze jeden box.
Dlaczego ?
Ja zawsze wystawiam wózek.
Szkielety wystawiam jako tarcze dla wózka i generała najlepiej 14.
Zombie hmmm... Coś trzeba wskrzeszać prawda, najlepiej kupić jeszcze jeden box.
Małe pytanie jak wygląda aktualnie kwestia Wyswig i mocy wampirzych dających pancerz/broń/tarczę. Czyli jeśli mam w rozpisce Wampira z mocą dającą zbroję/tarczę/miecz to wystawiając blood dragona z zupełnie innym rynsztunkiem albo necrarcha/strigoi/lahmia = brak wyswig?
Złapać dziada wilkami z czempionem żeby przytrzymać go do jego tury, a w tym czasie podejść dużym klockiem piechoty i jak w jego turze on się uwolni to w swojej szarżujesz go klockiem i łamiesz na CR. Łatwiej powiedzieć niż zrobić ale tak to powinno wyglądać. Można też wpaść w niego klockiem z popychaczki bez łapania psami. Jeśli jeździec nie jest jakiś nieśmiertelny (czytaj zakuty w zbroję po czubek głowy i amulety ochronne 5 kilo) to szarża wraithami powinna zabić jeźdzca i pogonić smoka. Black Coach z killing blowem ma też szansę przytrzymać a nawet przy farcie złamać smoka i zabić jeźdzca (w odwrotnej kolejności ). Z demonami jak zwykle jest gorzej ale można próbować.
no tak by było najlepiej, ale jak się wstydzisz to możesz na PM walić :] z listą hehe coś się wykmini
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
- SaperHeart
- Piłkarz
Waldi pisze:Dzięki za odpowiedź
Nie zwracaj zbytnio uwagi na rozpiski innych graczy i to co oni mówią. Zreguły jest tak, że jeden z graczy poda rozpiskę którą ma doskonale opanowaną i wygrywa bitwy, a inni pseudoPG trzymają się jej jak mucha kupy ;d. Każda jednostka ma swoje plusy i minusy. Musisz tylko usiąść i pomyśleć z czego będziesz miał największą przyjemność grając VC, bo o to tu chodzi. Jeżeli podobają Ci się szkielety to dopasuj rozpiske pod szkielety, jeżeli eteryki to pod eteryki itp.
- SaperHeart
- Piłkarz
Toudi, Ja na takie bestie mam swojego Vampir Lorda. Wchodzi w nich jak nóż w masło Oczywiście jest ryzyko jest zabawa. Generalnie w 2 Tury zjadł Blooda i przestraszył DE Lorda na Smoku po jego szarży Trzeba tylko pomyśleć nad złożeniem takiego killera.
1.
Czy jeżeli przeciwnik zadał mi np. 2 woundy, ja mu zadałem 2 woundy z blood drinkera (wniosek: tak jakbym nic nie stracił) to liczą się te dwa woundy zadane przez przeciwnika do CRa ? Pytam bo pojawił się taki dylemat...0
2.
Spirit hosty poruszają się zwyczajnie jak piechota?
Czy jeżeli przeciwnik zadał mi np. 2 woundy, ja mu zadałem 2 woundy z blood drinkera (wniosek: tak jakbym nic nie stracił) to liczą się te dwa woundy zadane przez przeciwnika do CRa ? Pytam bo pojawił się taki dylemat...0
2.
Spirit hosty poruszają się zwyczajnie jak piechota?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2009, o 18:28 przez Gucio, łącznie zmieniany 1 raz.
wydaje mi się, że nie bo w rezultacie ich nie straciłeś, ale mogę się mylić...
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.