Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Bartys
Kradziej

Re: Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Post autor: Bartys »

akurat ta 5 bitwa nic nie zmieniła w top4 ;) ale fakt faktem 5bitew jest okey.
zmieniła, wywaliła jasiaaa i mariana z tego top...

Dzięki za fajnego mastera a w szczególności dla Łodzian za organizację, oponentów za gry, gotiha za wspólną grę i kultu za dobrą ekipę.

Wyniki w sumie dobre najpierw 11(głupi scenariusz...) potem 0 puff, 18, 20, 15 co dało bodaj 5te miejsce. Sojusz DF+HE to jest moc, oczywiście duże pokurcze:P

Co do testu wiedzy to też uważam że był pomylony. Test tego typu jak dla mnie mógłby być jeśli nie wliczałby się do generalki. Co do braku pytań o zasady to się nie zgodzę że były zbędne co mnóstwo bitew na tym masterze wykazało w 100%, jak choćby kmina co do rozdzielania hitów i kolejnośći ginięcia FCG

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Ok, to jednak spróbuję jeszcze dziś słówko napisać.

WIELKIE DZIĘKI!!!
Dla wszystkich uczestników za to, że chciało im się do nas przyjechać!
Dla Kudłatego i Maca za super sędziowanie!
Dla Ryjka, Jardzioszka i Gotreka za dzielne ogrowanie imprezie!
Dla Seniora za statuetki i wszelkie wsparcie, którego udzielił!
Dla wszystkich Macek, które dzielnie targały stoły, tereny i walczyły ze szczotą - bez Was nadal bylibyśmy w IVLO :)
Dla żony za wyrozumiałość i pomoc!
Dla Iwony za zniewalający głos, zwłaszcza w anglojęzycznych wstawkach ;)
Dla sponsorów za nagrody!
Dla wszystkich bezimiennych bohaterów, o których stojąc w blasku chwały się nie pamięta, a bez których nie byłoby tej imprezy!

Mam nadzieję, że będziecie miło wspominać ten weekend.
Dla mnie był ciężki, ale miałem też z niego mnóstwo frajdy, mogąc się z Wami spotkać.

Mam trochę znalezionych dóbr, ale karton z nimi przejrzę już jutro i dam znać jakie fanty szukają właścicieli, chyba, ze Ci do tego czasu zgłoszą się oni sami.

Przeliczyłem jeszcze raz wyniki i wyglądają one następująco:
Obrazek

Test wiedzy autorstwa Ryjka i Tomka (budził skrajne emocje - jedni go chwalili, inni wieszali na nim ostatnie psy):
ZAKREŚL WŁAŚCIWĄ ODPOWIEDŹ (DLA KAŻDEGO PYTANIA TYLKO JEDNA Z ODPOWIEDZI JEST PRAWIDŁOWA)

1.Jak się nazywasz?
(kilka osób "strzeliło" odpowiedź na to pytanie nie czytając go :lol2: )
a) Leo Bonhart
b) Burleigh Wręcemocny
c) Ciut Szalony Mandred
d) Greasus Złotyząb
e) Throgg Straszliwy
f) inaczej (jak?)...............................................................

2.Który z niżej wymienionych demonów został uwięziony w legendarnym mieczu – Zabójcy Królów, dzierżonym przez Archaona :
a) Cho'gath
b) Boru'tta
c) A'kysh
d) U'zhul
e) Malal'al
f) O'gr

3.Co to jest Klad Brakak ?
a) Rodzaj krasnoludzkiego piwa
b) Irokez noszony przez zabójców troli
c) Topór Thorgrima
d) Nazwa pierwszego krasnoludzkiego żyrokoptera
e) Nazwa Ogrzej potrawy z krasnoluda opiekanego w sosie czosnkowym
f) Młot Thoreka

4.Której broni użył Alcadizaar do zniszczenia Nagasha ?
a) Runefang
b) Fellblade
c) Destroyer of Eternities
d) Flail od Skulls
e) The Father of Blades
f) Ogreslayer Sword

5.Kto stworzył Runefangi ?
a) Król Throgg Straszliwy
b) Alaryk Szalony
c) Thorek Żelaznabrew
d) Snaegr Złotobrody
e) Ogry
f) Burleigh Wręcemocny

6.Dlaczego smoki zapadły w wieczny letarg ?
a) Zatruły się na przyjęciu u Nurgla
b) Straciły apetyt na mięso po pierwszej kolacji z elfów, a co to za życie bez mięsa
c) Old Ones'om było za zimno na drina z palemką więc postanowili zmienić klimat planety
d) Zostały wyparte z naturalnych terenów łowieckich przez hordy zdziczałych goblinów
e) Za dużo wypiły na libacji u ogrów i do teraz trzyma je kac, więc postanowiły go przespać
f) Przyjście chaosu zaburzyło ich naturalny metabolizm, zmuszając do coraz dłuższych letargów

7.Czego elfy uczą się najpierw ? Wybierz odpowiednie zestawienie
a) Uczą się pływać zanim mówić
b) Uczą się czytać zanim strzelać z łuku
c) Uczą się władać mieczem zanim pisać
d) Uczą się chapać(łapać) dzidę zanim nauczą się nią rzucać
e) Uczą się smakować Ogrom zanim nauczą się przed nimi uciekać
f) Uczą się robić jajecznicę zanim nauczą się trzepać jajka

8.Do czego i przez kogo został użyty miecz Khaine'a ?
a) Hotek przekuł jego rękojeść w pierścień antymagii
b) Greasus Złotyząb używa go jako wykałaczki
c) Malekith zgładził nim króla feniksa
d) Aenarion używał go do zabijania różnych demonicznych pomiotów
e) Caledor pokonał przy jego użyciu demona Malala'la abym móc go zamknąć w innym mieczu
f) Bonhart zabił się o niego potykając się o kamień.

9.Co się stało z podniebnymi tytanami (Sky Titans ) ?
a) Odlecieli z tego świata w nieznanych okolicznościach
b) Wyginęli w pradawnym kataklizmie
c) Zjadły ich Ogry
d) Przeprowadzili się do Nipponu
e) Przegrali wojnę ze smokami
f) Zmienili nazwę na Smocze Ogry

10.Jak został przezwany Elector Count Mandred z Middenheimu po szalejącej w 1111 roku czarnej pladze ?
a) Mandred Skavenobójca
b) Mandred Spaczony
c) Mandred Niszczyciel
d) Mandred Pogromca Ogrów
e) Ciut Szalony Mandred
f) Mandred Królobójca

11.Co się stało Imperatorowi Sigismundowi podczas oblężenia Altdorfu w 1707 roku?
a) Został zdradzony i zabity przez Electora Borissusa z Middenheimu
b) Postrzelił się z kuszy w tył głowy
c) Zgubił się po libacji w karczmie u krasnoludów i słuch po nim zaginął
d) Zjadły go Ogry z miejskiego garnizonu
e) Poległ w bohaterskiej walce z demonem Cho'gathem
f) Zjadła go Olbrzymia Wywerna

12.Co podczas pierwszego spotkania z bretońskimi rycerzami dała im pani z jeziora ?
a) Siebie
b) Urocze Ogrzątka na wychowanie
c) Koronę Gillesa
d) Królewski herb Bretoni
e) Napić się z kielicha
f) Dobrą radę

13.Jakie przezwisko nosi Malagor ?
a) Pożeracz światów
b) Obrońca Snotlingów
c) Mroczny Omen
d) Przyjaciel Ogrów
e) Szpon Khorna
f) Czarny lord

14.Co się stało z niewolniczą wyprawą mrocznych elfów znaną jako Dzieci Czarnego Lotosu?
a) Splamili honor Mrocznych Elfów uciekając przed bandą naćpanych grzybkami squigów
b) Splądrowali miasto Erengrad uchodząc z tysiącem niewolników … dwukrotnie.
c) Zostali zjedzeni przez Ogry
d) Postanowi porzucić zbrodniczy tryb życia i poślubili Wysokie Elfy zamieniając miecze na lemiesze
e) Zostali zatopieni przez goblińską flotę pod dowództwem Ghorla Wemglezgubionego
f) Utknęli na trzy tygodnie w wymiarze Slanesha co dało początek nowemu Nagarothijskiemu przysłowiu „ Robić komuś z dupy czarny lotos „

15.Czyj błąd sprawił ,że wampiry piją krew ?
a) Nagasha
b) Ogrów
c) Skarsnika
d) Lahmi
e) Neferaty
f) Victora von Carstein

16.Co zrobił Sigmar po bitwie o przełęcz Czarnego Ognia ?
a) Odzyskał wiarę w siebie
b) Podziękował Ulrykowi za zwycięstwo zarzynając sto wołów
c) wrócił do Reikdofru i koronował się na imperatora
d) Odetchnął z ulgą
e) Zebrał swoje armie i wyruszył na odsiecz krasnoludzkiego króla Kurgana Żelaznobrodego
f) Zatrudnił pierwszych w historii starego świata ogrzych najemników.
Oba nagrania TV (tylko o Mackach) na Youtube:
TV Toya
TVP 3
Jeezzz, gdybym wiedział, że przyjdą, to bym się chyba zamknął w WC :lol2:

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za pomoc w masterowej inicjacji!
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

sie mi nie ładuje
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

zmieniła, wywaliła jasiaaa i mariana z tego top...
marian i jasiu nie byli w top4 w totalu - po 4 bitwie. :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Lucznicy z lukami i wlocznicy z wloczniami ;D No spadlem z fotela ;DD Kielon, Kielon, finezja Twojej wypowiedzi doprowadzila mnie do lez ;*

Ziemko juz bardziej konkret :-) Nazwet zrozumialem o co chodzi ;)
Battle na trzezwo bylby nudny...

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Ktoś tu lubi Ogry :D
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Buuu, a mnie zasłonili i wycięli z reportażu... pewnie się bali, że wyjdę im z TV jak w Ringu ;p
Moja kariera legła w gruzach... ^^
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Durin pisze:sie mi nie ładuje
Tia, bo nie ma to jak dać dupy po dwóch miesiącach przygotowań...
W arkuszu wyników był błąd. Na moje szczęście (tylko dlatego nie popełniłem jeszcze sepuku) nie wpłynął on na pierwsze 6 miejsc - dalej natomiast nastąpił lekkie przetasowania.
Bardzo przepraszam wszystkich, którzy w nowej - poprawnej klasyfikacji są niżej niż sądzili, że są.
Idę zapaść się pod ziemię.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Zembol ostatecznymi wynikami się nie przejmuj - wykryłes to 4h po zakończenie, a nie po 2 tyg. i nie trzeba robić podmianki nagród dla tych co je dostali.

Moim zdaniem test był ok bo WFB to nie tylko machanie pędzlem oraz rzucanie kostkami i przesuwanie ich po stole. Dodatkowo test miał marginalny wpływ na wynik więkoszść 1-2 pkt. do klasyfikacji więc IMO jęczenie jest totalenie bezpodstawne.

Jeśłi chodzi o wywiady to ważne jest aby w najbardzej prosty sposób opowiedzieć o naszym hobby bo propaguje to nasze hobby. Jeśli chodzi o mnie to nie stresowałem się w ogole (co ktos wyżej napisał), bo nie pierwszy raz byłem przed kamerą, a Ziemas i Kielon byli nieco spęci :D .

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Ehe, tylko chrzanią pierdoły, że trzeba przygotować się na wydatek 1500 zł...
IoB kosztuje 2 stówy, ludzie! I jest w nim wszystko co trzeba, a przynajmniej to co najważniejsze.

Chociaż z drugiej strony można liczyć na przypływ Łodzian do battla ;] TV dociera jednak najlepiej i jest 4. władzą :roll:
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Przez te wspominki o cenie hobby nie mogę Żonie puścić filmików... :cry:

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Oj tam przecież wiadomo, że telewizja kłamie :wink:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Bestialski_Brokuł pisze:Oj tam przecież wiadomo, że telewizja kłamie :wink:
Nic z tego... To wyjątkowo podejrzliwa pod kątem laleczek istota... :P

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Grolshek pisze:Przez te wspominki o cenie hobby nie mogę Żonie puścić filmików... :cry:
powiedz, że tak powiedzieli by się byle kto za to nie brał i odstraszyć ludzi co mają słomiany zapał ;P
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Dalmar pisze:Jeśli chodzi o mnie to nie stresowałem się w ogole (co ktos wyżej napisał), bo nie pierwszy raz byłem przed kamerą, a Ziemas i Kielon byli nieco spęci :D .
To ja napisałem i miałem takie wrażenie tylko dlatego, że nie patrzyłeś wprost w kamerę a chłopaki patrząc w oczy miliona telewidzów opowiadali o strażnikach świątyni i łucznikach :D I meant no disrespect :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

NA wstepie turniej rewelacja!!!
FULL PROFI!!! Moj glos na mastera macie na bank!!!
Jedyny mankament to jak duzo osob pisalo - brak polowek i nieliczenie uciekajacych jako zabitych na koniec gry.
Bardzo w niektorych momentach to bolalo.
Prawde napisal Lazur - w ostatniej turze robisz wszystkim flee i co - masz gdzies. (wcale Assasello nie jest to argument z dupy)
My np. grajac z Bartysem spolowilismy klocek 31 rangerow wartych 500 pktow do 7-8 modeli i bsbka do 1 rany - i co?
0 pktow za to.
Imho polowki + pkty za uciekajace - sa niezbedne.

Odnosnie mojego wystepu przed TV - przyszedl do mnie ktos z organizatorow, zebym pogadal z kolesiem, a ten mnie pyta co sie w tej chwili dzieje na stole, zebym zrelacjonowal - no to udzielilem mu jak najprostszej odpowiedzi ;) :lol2:
Relacja jutro - padam na twarz droga z Lodzi do Bydgoszczy byla katorga...

P.S. Damn spadlismy o 1 miejsce...

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

cahir pisze:Ehe, tylko chrzanią pierdoły, że trzeba przygotować się na wydatek 1500 zł...
IoB kosztuje 2 stówy, ludzie! I jest w nim wszystko co trzeba, a przynajmniej to co najważniejsze.
w moim "niestety" przypadku jest to dużo więcej niż 15 stówek... :? i co najlepsze to jeszcze nie koniec wydatków :(
ale jak ktoś się uprze to za te 1500zł można już naprawdę porządną armię wyklepać ;)

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Kefas pisze:
cahir pisze:Ehe, tylko chrzanią pierdoły, że trzeba przygotować się na wydatek 1500 zł...
w moim "niestety" przypadku jest to dużo więcej niż 15 stówek... :? i co najlepsze to jeszcze nie koniec wydatków :(
ale jak ktoś się uprze to za te 1500zł można już naprawdę porządną armię wyklepać ;)
Powiedziałem 1500, żeby ludzi nie odstraszać. Tak zawsze mówię mojej żonie, kiedy zaczynam kupować kolejną armię... :D
A ona wtedy pyta: "A kiedy skleisz i pomalujesz te, które masz?"
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Turniej świetny, wielkie brawa dla organizatorów.

Znakomita organizacja, wszystko dopięte na ostatni guzik.

Podziękowania i gratulacje dla gospodarzy (zwłaszcza Zębola) i sędziów.

Odnosząc się do punktów, które wspomnieli inni:

Test wiedzy rewelacja, zrobiony z jajem, trzeba było się wykazać wiedzą o fluffie a wpływ na wynik w generalce niewielki.

Połówki za oddziały - ciężki temat, ale za bardzo narzekacie. Trzeba się po prostu nastawić na taką a nie inną specyfikę gry. Oczywiście mam nadzieję, że brak połówek nie będzie standardem na masterach a tylko pewną odmianą.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Ziemko pisze:Prawde napisal Lazur - w ostatniej turze robisz wszystkim flee i co - masz gdzies. (wcale Assasello nie jest to argument z dupy)
ile razy na tym turnieju to się zdarzyło, ile razy sam to wykorzystałeś lub Twój przeciwnik?
Ja nie słyszałem o żadnym takim przypadku, więc jak dla mnie taki problem jest czysto teoretyczny, który służy do straszenia ludzi.
Może czasem jeden/dwa oddziały były uciekające, ale nie cała armia, nawet nie 1/4 tej armii.

Jeśli jesteś w stanie zaszarżować armie przeciwnika w 6 turze to pewnie i byłbyś w stanie zrobić to w 5 (obecnie szarże są dłuższe a klocki bardziej mobilne)... lub jak szarżujesz w 6 turze to pewnie przeciwnik jest zepchnięty już do rogu, wiec każde flee oznacza wypad poza stół.
Dla mnie taki problem jest nierealny.

Z drugiej strony punkty za uciekające to boost dla armii takich jak VC czy DoC - nie wiem po co chcecie to robić, za słabe są?

Prawdziwą bolączką było wycinanie tych wielkich klocków prawie do zera i dostawanie za to 0 punktów... a dodając do tego że nie zawsze się dogrywało 6 tur takie sytuacje były bardziej prawdopodobne.
Obrazek

ODPOWIEDZ