ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
Re: Draft 1
No szkoda że sprzedałem demony bo skoro Epidemius wraca tak nieograniczony to powrót Rudej Plagi jest tym na co czeka polska scena battle'a
Tak serio to przytniejcie go w drafcie 2 jakos sensownie bo to teraz to nic a nie ograniczenie.
Tak serio to przytniejcie go w drafcie 2 jakos sensownie bo to teraz to nic a nie ograniczenie.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
A jakie on ma gifty w tej tabelce swojej? Bo dwa klocki plagów z herlakami dwoma demonami i działem są do zatrzymania tak ogólnie.-Qc- pisze:No szkoda że sprzedałem demony bo skoro Epidemius wraca tak nieograniczony to powrót Rudej Plagi jest tym na co czeka polska scena battle'a
- RedScorpion
- Falubaz
najpierw +1S, potem +1T, potem KB i na koniec przerzut oblanych wardów.
A czy slann z focus of mystery może brać dyscyplinkę?Shino pisze:w nowym jest wizard generating spells from lore of death. sygnaturki wiec sie pod to podpinaja.Dębek pisze:Czy Slann z 8 sygnaturami może brać dyscyplinkę?The Lore of Death and the Standard of Discipline are mutually exclusive in any army list
Ja widzę takie opcje:
- nie, bo potencjalnie ma możliwość generowania czarów z deatha
- tak, ale nie może zamieniać czarów na czary z deatha
Rozumiem, że intencją autorów draftu był wybór pomiędzy sztanadarem a deathem, stąd wydaje mi się, iż generowanie czarów z tego lora, nie przed bitwą, a w trakcie gry, też nie powinno być dopuszczone. Pytanie, czy powinno być to zbanowane już na poziomie rozpy.
Ja bym to podpiął pod zasadę:Dębek pisze: A czy slann z focus of mystery może brać dyscyplinkę?
Ja widzę takie opcje:
- nie, bo potencjalnie ma możliwość generowania czarów z deatha
- tak, ale nie może zamieniać czarów na czary z deatha
Rozumiem, że intencją autorów draftu był wybór pomiędzy sztanadarem a deathem, stąd wydaje mi się, iż generowanie czarów z tego lora, nie przed bitwą, a w trakcie gry, też nie powinno być dopuszczone. Pytanie, czy powinno być to zbanowane już na poziomie rozpy.
All the Army building restrictions are applied only during the creation of the roster, and may be ignored during the game (for example, by joining characters to units or creating new units).
A więc imho możesz użyć i zamienić na czar z deatha i mieć to z dyscypliną.
To wynika wprost z RB (str. 134), więc totalnie nie czaję skąd taki pomysł. Bohaterowie wybierający czary muszą je wpisać do rozpy, skoro na całym turnieju obowiązuje jedna rozpa to wniosek nasuwa się sam. Trzeba nader pokrętnej interpretacji by stwierdzić, że jest inaczej.Spawn pisze:Trochę głupio że Teclis czy Kairos wybierają czary przed bitwą, jak u nas się gra że są na poziomie rozpiski.
Oj Wuja. Szara strefa.Dębek pisze:To wynika wprost z RB (str. 134), więc totalnie nie czaję skąd taki pomysł. Bohaterowie wybierający czary muszą je wpisać do rozpy, skoro na całym turnieju obowiązuje jedna rozpa to wniosek nasuwa się sam. Trzeba nader pokrętnej interpretacji by stwierdzić, że jest inaczej.Spawn pisze:Trochę głupio że Teclis czy Kairos wybierają czary przed bitwą, jak u nas się gra że są na poziomie rozpiski.
Dla mnie to, że ma wybierać na rozpie jest bardzo pokrętne i naginane.
"ale to już było"
Jak coś, to po mojemu powinno być tak:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 7#p1507497
W telegraficznym skrócie Jurek Twoja wersja przedstawia się tak.
W RB jest napisane, że czarodziej, który wybiera czary robi to na poziomie składania rozpy. Teclis wybiera czary, więc wszystko powinno być jasne, ale jak się okazuje nie jest.
Inteligentny z Ciebie gość Jurek, więc nie obrazisz się za małą złośliwość.
Na upartego można stwierdzić, że 2+2=5. Potrzeba tylko przyjąć odpowiednie założenia i konsekwentnie się ich trzymać.
Jak założysz, ze 2 to takie specyficzne 2, które w gruncie rzeczy wynosi 2,5 to sprawę masz załatwoną.
Ty sobie założyłeś, że na str. 134 jest mowa o jakimś normalnym wybieraniu, a w opisie Teclisa jest mowa o możliwości wybierania czarów, ale nie takim jak na str. 134, tylko innym. Wybieranie będące zwykłym wybieraniem to nie to samo co wybieranie będące generowaniem, więc w konsekwencji dochodzisz do wniosku, że akurat Teclis nie musi wybierać na poziomie rozpy i wszystko Ci się zgadza.
Jakbyś jeszcze próbował argumentować, że zapis ze str. 134 jest niedostosowany do realiów turniejowych, bo jest napisany pod domówki, gdzie kumpel z kumplem grają 1 bitewkę przy piwku... Miałoby to przynajmniej jakieś rece i nogi. Powiedziałbym spoko Jurek, ale zapis jest jednoznaczny, więc może zróbmy uściślenie, że wpisywanie czarów do rozpy nie obowiązuje w warunkach turniejowych. Uściślenie contra legem rzecz jasna.
pozdr.
W RB jest napisane, że czarodziej, który wybiera czary robi to na poziomie składania rozpy. Teclis wybiera czary, więc wszystko powinno być jasne, ale jak się okazuje nie jest.
- str. 134 mówi o normalnym wybieraniu? to pojęcie wymyśliłeś na potrzeby swojej teorii, ale nic toPage 134 reffers to normal rules of spell selection.
- nic tam takiego nie ma, jak by było napisane to by było napisane, ale nic to idziemy dalej...These normal rules have no effect on Teclis, because it is clearly stated so in his description.
- czyli Twoja teoria opiera się na założeniu, że wybieranie Teclisa to takie inne wybieranie, tzn. wybieranie w fazie generowania, które zmienia postać rzeczyTeclis generates spells, because it is stated so in his description.
W przypadku teclisa możźesz sobie wtedy wybrać czy jedziesz z haja, czy bierzesz wybrany wczeswniej zestaw.Spell generation stage is clearly defined in time, and is done directly before you deploy your wizards.
Inteligentny z Ciebie gość Jurek, więc nie obrazisz się za małą złośliwość.
Na upartego można stwierdzić, że 2+2=5. Potrzeba tylko przyjąć odpowiednie założenia i konsekwentnie się ich trzymać.
Jak założysz, ze 2 to takie specyficzne 2, które w gruncie rzeczy wynosi 2,5 to sprawę masz załatwoną.
Ty sobie założyłeś, że na str. 134 jest mowa o jakimś normalnym wybieraniu, a w opisie Teclisa jest mowa o możliwości wybierania czarów, ale nie takim jak na str. 134, tylko innym. Wybieranie będące zwykłym wybieraniem to nie to samo co wybieranie będące generowaniem, więc w konsekwencji dochodzisz do wniosku, że akurat Teclis nie musi wybierać na poziomie rozpy i wszystko Ci się zgadza.
Jakbyś jeszcze próbował argumentować, że zapis ze str. 134 jest niedostosowany do realiów turniejowych, bo jest napisany pod domówki, gdzie kumpel z kumplem grają 1 bitewkę przy piwku... Miałoby to przynajmniej jakieś rece i nogi. Powiedziałbym spoko Jurek, ale zapis jest jednoznaczny, więc może zróbmy uściślenie, że wpisywanie czarów do rozpy nie obowiązuje w warunkach turniejowych. Uściślenie contra legem rzecz jasna.
pozdr.
furion ma rację... teclis powinien móc wybierać czary przed każdą bitwą, gdybyśmy grali wg zasad gry Warhammer: Fantasy Battle
ponieważ od lat gramy w ETC: Fantasy Battle, to pewne kwestie się motają...
pytanie czy możliwość wybierania czarów przed każdą bitwą jest przegięta to insza inszość...
ponieważ od lat gramy w ETC: Fantasy Battle, to pewne kwestie się motają...
pytanie czy możliwość wybierania czarów przed każdą bitwą jest przegięta to insza inszość...
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
Cyt. dokładnie:
"If you have a wizard that is allowed to choose specific spells, you must select which spells they are at the time you pick your army".
Napisane zaraz pod tym, że czarodzieje na poziomie rozpy wybierają lore, z którego będą losować.
el Victor możesz mi powiedzieć co Ci się w tym zapisie mota?
Zapis może jest niedostosowany do gry turniejiowej, ale jest jednoznaczny, a zasady teclisa nic innego w kwestii momentu wyboru czarów nie wprowadzają.
"If you have a wizard that is allowed to choose specific spells, you must select which spells they are at the time you pick your army".
Napisane zaraz pod tym, że czarodzieje na poziomie rozpy wybierają lore, z którego będą losować.
Zapis może jest niedostosowany do gry turniejiowej, ale jest jednoznaczny, a zasady teclisa nic innego w kwestii momentu wyboru czarów nie wprowadzają.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
pozamiatane .Dębek pisze:Cyt. dokładnie:
Wuja, zluzuj. Temat zamknięty. Nie chcę mi się przechodzić punkt po punkcie przez rozumowanie przedstawione przez Ciebie. Moim zdaniem jest niespójne.
Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że:
Ja z tym rulingiem nie miałem NIC wspólnego.
Dodatkowo, w obecnej wersji ograniczeń to to jest rozmowa o niczym, bo Teclis jest scompowany, że hohoho.
Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że:
Ja z tym rulingiem nie miałem NIC wspólnego.
Dodatkowo, w obecnej wersji ograniczeń to to jest rozmowa o niczym, bo Teclis jest scompowany, że hohoho.
Zresztą co tu mowimy o scompowaniu, jak dobrze pamietam Furek kiedyś wykazywał, że nawet bez ograniczeń nie warto brać Teclisa
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
- 4 karabiny
- Beast from the East
Zagrałem ostatnio dwa razy na ogry. W pierwszej bitwie Hellhart odpalony na oddział w 7 calach nic bo gała. Fart.
Dzisiaj w mojej trzeciej turze 2050p do piachu. Co zostało - dobite w trzeciej przeciwnika.
Takie przedmioty powinny być banowane. Jaki skill jest w zasadzie podejdź i na 2+ odpal?
Dzisiaj w mojej trzeciej turze 2050p do piachu. Co zostało - dobite w trzeciej przeciwnika.
Takie przedmioty powinny być banowane. Jaki skill jest w zasadzie podejdź i na 2+ odpal?