Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Myth »

Dobitny cytat, ale jednak current rank bonus dla oddziału w walce oznacza ten bonus, który oddział miał przed jej rozegraniem, stąd moje pytanie. Więc jak jest? Mieszam zasady walki z zasadami generowania LD przez skavenów niepotrzebnie? Czy dobrze myślę?

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

LD generowane przez szeregi skavenów liczy się w cc jakie bylo wczesniej. Tzn. masz 3 ranki , zabili CI 2 ranki , liczysz LD jakbys mial 3 ranki . (Jak odpowiedzialem na pytanie zle , badz nie o to CI chodzilo , nie gniewaj się , po weselu jestem ) .

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Graj jak ci bardziej pasuje najwyżej cię ktoś poprawi...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ja .^&& żal

"Current" znaczy aktualny, obecny, inaczej mówiąc w języku polskim (jak ktoś nie rozumie wyrazów obcych), szeregi sprzed walki nie są aktualne w momencie zdawania testu LD.

Co do wcześniejszego pytania, skoro 1 z shadowa to latanie, a Storm Banner kasuje lot, to odpowiedź jest jednoznaczna?

rada
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: rada »

Myth pisze:Dobitny cytat, ale jednak current rank bonus dla oddziału w walce oznacza ten bonus, który oddział miał przed jej rozegraniem, stąd moje pytanie. Więc jak jest? Mieszam zasady walki z zasadami generowania LD przez skavenów niepotrzebnie? Czy dobrze myślę?
bonus za szeregi przed walką wlicza się tylko do CR'am, liderka jest generowana z aktualnego stanu szeregów

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

C - Clanrat
R - Ratling gun
W - Wróg

CCCCC
CCCCC
CCCCC
CCCCC
RR

WWWWW

Faza strzelania. Ratling to skirmisher, więc wystarczy, by widział cel. Czy może strzelać, czy też musiałby się wcześniej spivotować?

Podobnie Jezzaile.

J - Jezzail
W - Wróg

WW
WW JJJJ
WW JJJJ
WW

Czy wszystkie Jezzaile (zwrócone lufą na północ na obrazku ;) )mogą strzelać (skirmish), czy też musiałyby się do swojego celu obrócić (niemożliwe, ponieważ stykają się ze sobą podstawkami)?
Queek.

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

To jest skirmish, widzi 360 stopni, nie musi się obracać.

Awatar użytkownika
Dzoooma
Chuck Norris

Post autor: Dzoooma »

To ja też się zapytam o jedną rzecz :mrgreen:
Polskie Uściślenia Sędziowskie pisze:TURNIEJE PAR
Nie ma panik od sojuszniczych oddziałów, sojusznicy są wobec siebie neutralni
Czyli nie mogę przygrzać z ratlinga w oddział który walczy z regonem kumpla, nie ? :wink:
Trochę to głupie ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, o 10:41 przez Dzoooma, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Zapytaj mnie co sądzę o GW...

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Nie mozesz.

MarsnTwix

Post autor: MarsnTwix »

Bez sensu są te turniejowe zasady. Powinno się samemu decydować, czy opłaca się strzelać jezzailami do goblinów przeciwnika związanych w walce z chaos knightami sojusznika :roll:

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

W tym momęcie jeśli coś nie pyknie np. przy rzutach w kogo trafi wyrzucisz 1-3 na wszystkich np. 5 vampirzej kawaleri 55pts. i wychodzi że schodzą wszyscy... Twój kolega pokazuje ci środkowy palec i się pakuje

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

naprawdę nie wyczułeś że MarsnTwix żartował?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Czy tenebrous cloak chroni inżyniera i seera przed hitami z ich własnych błyskawic?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Błyskawica jest magic missile, więc cloak chroni.

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

czy szczurza armata ma jakąś załogę, która mozna zabic?? czy jak sie strzela do niej to trzeba celowac w samą armate

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Nie ma załogi, pod tym względem jest traktowana w całości jak np. rydwan. Musisz zadać odpowiednią ilośc ran i wtedy zdejmuje się cały model.

MarsnTwix

Post autor: MarsnTwix »

Wyobraźmy sobie sytuację taką jak ta:

JJJJJJJJ
JJJJJJJJ
N N
N N
N

J - dowolna jednostka wroga
N - nightrunnerzy

Jednostka J chce zaszarżować runnerów (nie ma wyboru).

1. opcja - nightrunnerzy stoją. Pytanie brzmi: Wystarczy, że jednostka J dojdzie do pierwszego harcownika i reszta harcowników musi się dostawić, tak?

2. opcja - runnerzy uciekają. Pytanie brzmi: w którym kierunku uciekają? Jeśli zostaną złapani, jak ustawiają się przeciwnicy?

rada

Post autor: rada »

MarsnTwix pisze:Wyobraźmy sobie sytuację taką jak ta:

JJJJJJJJ
JJJJJJJJ
N N
N N
N

J - dowolna jednostka wroga
N - nightrunnerzy

Jednostka J chce zaszarżować runnerów (nie ma wyboru).
1. opcja - nightrunnerzy stoją. Pytanie brzmi: Wystarczy, że jednostka J dojdzie do pierwszego harcownika i reszta harcowników musi się dostawić, tak?
skirmish automatycznie dostawia się do maxymalnej liczby walczących. W tym wypadku wystarczy, że dosięgniesz jednego NRa.
2. opcja - runnerzy uciekają. Pytanie brzmi: w którym kierunku uciekają? Jeśli zostaną złapani, jak ustawiają się przeciwnicy?
Uciekają na wprost od miejsca deklaracji szarży. Jeśli zostaną dogonieni, to przeciwnik ustawia się x cali od miejsca w którym szarżował (x to movement).

Zieleń
Plewa

Post autor: Zieleń »

Witam! Właśnie zacząłem swoją przygodę z wfb. Wybrałem Szczurki. Na początek kupiłem Monki. Mam co do nich pytanie. W wielu rozpiskach zauważyłem, że zaleca się aby były wyposażone w drugą broń, czym mianowicie ona jest? Drugim mieczykiem czy może tą magiczną laską? :D I drugie pytanie: co oznacza umbranner? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na te śmieszne pytania. Pozdro

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Odnoszę wrażenie, że miałeś jednak zacząć armię od podręcznika jeśli go jeszcze nie masz.

Dodatkowa broń to po prostu miecz do drugiej łapy dla każdego szczurka w oddziale. Umbranner zaś to magiczny sztandar dający warda na 4+ przeciwko magicznym i niemagicznym pociskom o sile 4 i mniejszej. Ten sztandar czyni monków dużo bardziej przeżywalnymi przeciwko małokalibrowej broni zasięgowej przeciwnika, co ma zapewnić dojście jak największej liczby szczurków do walki.

A w ogóle to witamy na forum i pośród szczurzej braci :-)

ODPOWIEDZ