Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Dobitny cytat, ale jednak current rank bonus dla oddziału w walce oznacza ten bonus, który oddział miał przed jej rozegraniem, stąd moje pytanie. Więc jak jest? Mieszam zasady walki z zasadami generowania LD przez skavenów niepotrzebnie? Czy dobrze myślę?
Graj jak ci bardziej pasuje najwyżej cię ktoś poprawi...
ja .^&& żal
"Current" znaczy aktualny, obecny, inaczej mówiąc w języku polskim (jak ktoś nie rozumie wyrazów obcych), szeregi sprzed walki nie są aktualne w momencie zdawania testu LD.
Co do wcześniejszego pytania, skoro 1 z shadowa to latanie, a Storm Banner kasuje lot, to odpowiedź jest jednoznaczna?
"Current" znaczy aktualny, obecny, inaczej mówiąc w języku polskim (jak ktoś nie rozumie wyrazów obcych), szeregi sprzed walki nie są aktualne w momencie zdawania testu LD.
Co do wcześniejszego pytania, skoro 1 z shadowa to latanie, a Storm Banner kasuje lot, to odpowiedź jest jednoznaczna?
bonus za szeregi przed walką wlicza się tylko do CR'am, liderka jest generowana z aktualnego stanu szeregówMyth pisze:Dobitny cytat, ale jednak current rank bonus dla oddziału w walce oznacza ten bonus, który oddział miał przed jej rozegraniem, stąd moje pytanie. Więc jak jest? Mieszam zasady walki z zasadami generowania LD przez skavenów niepotrzebnie? Czy dobrze myślę?
C - Clanrat
R - Ratling gun
W - Wróg
CCCCC
CCCCC
CCCCC
CCCCC
RR
WWWWW
Faza strzelania. Ratling to skirmisher, więc wystarczy, by widział cel. Czy może strzelać, czy też musiałby się wcześniej spivotować?
Podobnie Jezzaile.
J - Jezzail
W - Wróg
WW
WW JJJJ
WW JJJJ
WW
Czy wszystkie Jezzaile (zwrócone lufą na północ na obrazku )mogą strzelać (skirmish), czy też musiałyby się do swojego celu obrócić (niemożliwe, ponieważ stykają się ze sobą podstawkami)?
R - Ratling gun
W - Wróg
CCCCC
CCCCC
CCCCC
CCCCC
RR
WWWWW
Faza strzelania. Ratling to skirmisher, więc wystarczy, by widział cel. Czy może strzelać, czy też musiałby się wcześniej spivotować?
Podobnie Jezzaile.
J - Jezzail
W - Wróg
WW
WW JJJJ
WW JJJJ
WW
Czy wszystkie Jezzaile (zwrócone lufą na północ na obrazku )mogą strzelać (skirmish), czy też musiałyby się do swojego celu obrócić (niemożliwe, ponieważ stykają się ze sobą podstawkami)?
Queek.
To ja też się zapytam o jedną rzecz
Trochę to głupie ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam.
Czyli nie mogę przygrzać z ratlinga w oddział który walczy z regonem kumpla, nie ?Polskie Uściślenia Sędziowskie pisze:TURNIEJE PAR
Nie ma panik od sojuszniczych oddziałów, sojusznicy są wobec siebie neutralni
Trochę to głupie ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, o 10:41 przez Dzoooma, łącznie zmieniany 1 raz.
W tym momęcie jeśli coś nie pyknie np. przy rzutach w kogo trafi wyrzucisz 1-3 na wszystkich np. 5 vampirzej kawaleri 55pts. i wychodzi że schodzą wszyscy... Twój kolega pokazuje ci środkowy palec i się pakuje
Wyobraźmy sobie sytuację taką jak ta:
JJJJJJJJ
JJJJJJJJ
N N
N N
N
J - dowolna jednostka wroga
N - nightrunnerzy
Jednostka J chce zaszarżować runnerów (nie ma wyboru).
1. opcja - nightrunnerzy stoją. Pytanie brzmi: Wystarczy, że jednostka J dojdzie do pierwszego harcownika i reszta harcowników musi się dostawić, tak?
2. opcja - runnerzy uciekają. Pytanie brzmi: w którym kierunku uciekają? Jeśli zostaną złapani, jak ustawiają się przeciwnicy?
JJJJJJJJ
JJJJJJJJ
N N
N N
N
N - nightrunnerzy
1. opcja - nightrunnerzy stoją. Pytanie brzmi: Wystarczy, że jednostka J dojdzie do pierwszego harcownika i reszta harcowników musi się dostawić, tak?
2. opcja - runnerzy uciekają. Pytanie brzmi: w którym kierunku uciekają? Jeśli zostaną złapani, jak ustawiają się przeciwnicy?
MarsnTwix pisze:Wyobraźmy sobie sytuację taką jak ta:
JJJJJJJJ
JJJJJJJJ
N N
N N
N
N - nightrunnerzy
skirmish automatycznie dostawia się do maxymalnej liczby walczących. W tym wypadku wystarczy, że dosięgniesz jednego NRa.1. opcja - nightrunnerzy stoją. Pytanie brzmi: Wystarczy, że jednostka J dojdzie do pierwszego harcownika i reszta harcowników musi się dostawić, tak?
Uciekają na wprost od miejsca deklaracji szarży. Jeśli zostaną dogonieni, to przeciwnik ustawia się x cali od miejsca w którym szarżował (x to movement).2. opcja - runnerzy uciekają. Pytanie brzmi: w którym kierunku uciekają? Jeśli zostaną złapani, jak ustawiają się przeciwnicy?
Witam! Właśnie zacząłem swoją przygodę z wfb. Wybrałem Szczurki. Na początek kupiłem Monki. Mam co do nich pytanie. W wielu rozpiskach zauważyłem, że zaleca się aby były wyposażone w drugą broń, czym mianowicie ona jest? Drugim mieczykiem czy może tą magiczną laską? I drugie pytanie: co oznacza umbranner? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na te śmieszne pytania. Pozdro
Odnoszę wrażenie, że miałeś jednak zacząć armię od podręcznika jeśli go jeszcze nie masz.
Dodatkowa broń to po prostu miecz do drugiej łapy dla każdego szczurka w oddziale. Umbranner zaś to magiczny sztandar dający warda na 4+ przeciwko magicznym i niemagicznym pociskom o sile 4 i mniejszej. Ten sztandar czyni monków dużo bardziej przeżywalnymi przeciwko małokalibrowej broni zasięgowej przeciwnika, co ma zapewnić dojście jak największej liczby szczurków do walki.
A w ogóle to witamy na forum i pośród szczurzej braci
Dodatkowa broń to po prostu miecz do drugiej łapy dla każdego szczurka w oddziale. Umbranner zaś to magiczny sztandar dający warda na 4+ przeciwko magicznym i niemagicznym pociskom o sile 4 i mniejszej. Ten sztandar czyni monków dużo bardziej przeżywalnymi przeciwko małokalibrowej broni zasięgowej przeciwnika, co ma zapewnić dojście jak największej liczby szczurków do walki.
A w ogóle to witamy na forum i pośród szczurzej braci