Rozpiski elfów
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Kurna moj post wyje....
@Kal_torak
Powiem tak: myslalem na twoimi sugestiami jeszcze przed stworzeniem rozpy... Ale wydaly mi sie one slabe... Moj prince moze jest nie wiele lepszy od championow ale lata i jest tam gdzie tego chce... Poza tym wlansie jego glownym zadaniem to dawanie LD... O bsb na orle z BB myslalem ale to nadal AS na 4+ salwa z byle czego go obezwladnia... a punkty leca...
BTW: wiem ze masz wiecej modeli ale ja chcialem stworzyc rozpiske bardziej grywalna i wedlug mnie klimatyczna wraz z udzialem moich ulubionych unitow... [/quote]
@Kal_torak
Powiem tak: myslalem na twoimi sugestiami jeszcze przed stworzeniem rozpy... Ale wydaly mi sie one slabe... Moj prince moze jest nie wiele lepszy od championow ale lata i jest tam gdzie tego chce... Poza tym wlansie jego glownym zadaniem to dawanie LD... O bsb na orle z BB myslalem ale to nadal AS na 4+ salwa z byle czego go obezwladnia... a punkty leca...
BTW: wiem ze masz wiecej modeli ale ja chcialem stworzyc rozpiske bardziej grywalna i wedlug mnie klimatyczna wraz z udzialem moich ulubionych unitow... [/quote]
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Ludzie podniecaja się herosami, któzy sa dobrzi ale jednak za drodzy a prawdziwa potęga tkwi w jendnostkach asyrianów. NA 2k+ chyba najciekawsza opcja to jest arcymag z 4 scrollami i silver wandem oraz BoS, ale nawet na upartego mozna dać go jako zwyczajnego caddego z 5 scrollami, pozwala to zaoszczędzić 97 pkt (BoS 62, lvl 35), do tego oczywiscie BSB, bardzo fajny jest z BB z full wyposażeniem bo jednak sam moze łamać klocki, ma gościu kopa, 3ataki z S6 plus sztandar i +d6, można się pokusić i samotną szarże. Piechota hajelficka jest naprawde bajerancka i wydaje mi się, że 10 to minimum tych chłopków a optymalne są 12 (7 w pierwszym i 5 w drugim szeregu, zależnie też od terenów). Dwa oddziały po 12 WL potrafi zrobić niezła zawieruche, plus jeden oddział SM w podobnej liczbie. U hajów powinno dużo pakować się w piechote i liczbe, oczywiscie3 bolce i orzeł to już jest taki standard, do tego 2 oddziały princesek jak najtańszym kosztem. Oczywiscie też spory klocek spearelfów, tak 20 chłopka z WB, potrafi dużo, bo tanie to a CR spore no i treemana trzyma jak się patrzy, bo tak w zasadzie naprawde mają dużą szanse zadać mu ta jedną rane co CC i przetrzymać aż dojdą WL. Ja u HE nie widze pakwoania punktów herosów. Podstawa to BSB+coś co zapewni dobrą ochrone przeciw magii.
Kosa dobrze powiedziane...
Powoli coraz więcej ludzi dochodzi do tych samych wniosków (szarzej o tym jest w dyskusji w temacie "rozczarowanie nowymi HE"), a tym samym skończy się lament "jak jest nas przeraźliwie mało".
No i dla twardzieli 2 DS i 3 dispelki zwykle wystarczają .
Siła nowych HE rzeczywiscie tkwi w regimentach. Dlatego tak bardzo mi się podoba ta armia. To moj faworyt tej edycji. Mam szczerą nadzieje, że inne AB bedą teraz tak dobrze budowane
Powoli coraz więcej ludzi dochodzi do tych samych wniosków (szarzej o tym jest w dyskusji w temacie "rozczarowanie nowymi HE"), a tym samym skończy się lament "jak jest nas przeraźliwie mało".
No i dla twardzieli 2 DS i 3 dispelki zwykle wystarczają .
Siła nowych HE rzeczywiscie tkwi w regimentach. Dlatego tak bardzo mi się podoba ta armia. To moj faworyt tej edycji. Mam szczerą nadzieje, że inne AB bedą teraz tak dobrze budowane
podobnie było chyba z WE, na początku to herosi dużo punktów zabierali (oczywiscie nie aż tyle co u HE) a po pewnym czasie ich rola sprowadza się wąłsnie do ochrony przed magią i kluczowy BSB, bo to jest kluczowy heros, a pamiętajmy, że nasz arcymag, któy ma za głwone zadanie zatrzymać wrogą magie ma to 9 Ld, czyli spokojnie wzmacnia naszą piechote w centrum, bo DP flankujący ale raczej ostrożnie, nie na pałe tylko pilnujący flanek naszej armii mają to 9Ld.
Jeśli DE wyjdą im tak dobrze jak HE tobędzie 3 armia którą będę zbierał. W tym wypadku będę miał wszystkie 3 armie elfów . Co prawda to raczej odległe myśli, ale liczę również na tak dobrze zbalansowane WE 7-edycyjne .
Po HE jestem strasznie ciekawy innych AB. W pewien sposób nowe HE mogą zapoczątkować nowy standard budowania AB. Mam szczerą nadzieję, że pozostałe AB pójdą śladem HE.
Po HE jestem strasznie ciekawy innych AB. W pewien sposób nowe HE mogą zapoczątkować nowy standard budowania AB. Mam szczerą nadzieję, że pozostałe AB pójdą śladem HE.
kto wie...
myśle, że tez chodzi Ci o samą koncepcje, a ja bym śmaiło wysnuł teze, że ten układ speciali, corów i rarów być moze jest zasadą specjalną dla całej armi, bo w zasadzie obok asf nie ma żadnej innej... nie licząc na DE ale to raczej z fluffu ale bardzo przydatne.
Hmmm, a co do DE to chyba zaczne je sobie zbierać powoli, akurat jak wyjdą nowe DE to spokojnie bede miał fajną armie a kliamt tej armi, boooosko
myśle, że tez chodzi Ci o samą koncepcje, a ja bym śmaiło wysnuł teze, że ten układ speciali, corów i rarów być moze jest zasadą specjalną dla całej armi, bo w zasadzie obok asf nie ma żadnej innej... nie licząc na DE ale to raczej z fluffu ale bardzo przydatne.
Hmmm, a co do DE to chyba zaczne je sobie zbierać powoli, akurat jak wyjdą nowe DE to spokojnie bede miał fajną armie a kliamt tej armi, boooosko
To prawda w nowych HE budowa sekcji Core/Special/rare i ASF zadecydowały o grywalności wszystkich jednostek i prawdziwej gratki do budowania armii - nie ma problemu, zeby obok DP/SM/WL/PG wziąść Shadowo/ellyrianow/rydwan/silverow.
Muszę stwierdzić, że każdej armii by się przydała taka budowa - sprzyja to różnorodności armii i znacznie zmniejsza prawdopodobieńśtwo powstawania utartych schematów. Przykładowo w WE gdyby było 5-6 speciali to oprócz tancerzy i wild riderów nagle by się znajdowało miejsce dla warhawków, mniejszych regimentów eternali w liczbie 10-12-14 czy wiekszych 18-20-21 albo treekinow.
Aczkolwiek wiem, że to zasada tylko dla HE. Muszę jednak wierzyć, że GW podeprze się na AB HE i postara się tak układać Army List by nie było w nim jednostki niegrywalnej czy znacznie odstających od pozostałych. Nowe HE pozwoliły mi na nowo uwierzyć w "dobro" i "siłe" tego hobby. Oby nowe armie spełniły to oczekiwanie - jak reszte armii zrobią tak dobrze jak HE, to na wszystkich świętych, będę zbierał każdą jaka wyjdzie z tak dobrym AB
Muszę stwierdzić, że każdej armii by się przydała taka budowa - sprzyja to różnorodności armii i znacznie zmniejsza prawdopodobieńśtwo powstawania utartych schematów. Przykładowo w WE gdyby było 5-6 speciali to oprócz tancerzy i wild riderów nagle by się znajdowało miejsce dla warhawków, mniejszych regimentów eternali w liczbie 10-12-14 czy wiekszych 18-20-21 albo treekinow.
Aczkolwiek wiem, że to zasada tylko dla HE. Muszę jednak wierzyć, że GW podeprze się na AB HE i postara się tak układać Army List by nie było w nim jednostki niegrywalnej czy znacznie odstających od pozostałych. Nowe HE pozwoliły mi na nowo uwierzyć w "dobro" i "siłe" tego hobby. Oby nowe armie spełniły to oczekiwanie - jak reszte armii zrobią tak dobrze jak HE, to na wszystkich świętych, będę zbierał każdą jaka wyjdzie z tak dobrym AB
NIe. Jezeli np takie dwarfy dostaly 6 specjali a nie 4 to by nas zjadly. Imperium jeszcze lepiej. Wtedy imperium gra na 6 canonach 4 tankach i altaze i wydaje pkt na klocek piechoty corowej. Z takim czyms nie da sie grac. Dlatego dobze by bylo jezeli tylko HE tak beda miec.
High Elves 2250 pkt
Archmage 360
Hand weapon; General
+ Magic level
* 4x Dispel scroll
* Gem of Courage
* Silver wand
Noble 218
Hand weapon; lance; dragon armor; shield; Bsb
* Battle Banner
# Elf steed with barding
14x Spearelves 171
Hand weapon; light armor; spear; FCG
* Warbanner
10x Archers 110
Hand weapon; longbow
5x Dragon Princes 200
Hand weapon; lance; dragon armor; shield; FCG
Lion chariot 140
Tiranoc chariot 85
13x White Lions 275
Great weapon; heavy armor; hand weapon; lion pelt; FCG
* Lion Standard
* Skeinsliver
10x Pheonix Guard 230
Halabard; hand weapon; Heavy armor; FCG
* Banner of Sorcery
7x Swordmasters 111
Great weapon; heavy armor; hand weapon; musician
3x Repeat Bolt Thrower 300
Great Eagle 50
Casting pool: 6
Dispel pool: 4
Models in army: 70
Total army cost: 2250
Kolejna moja proba... IMO to chyba najlepsze co mi do łba przyszlo... Zastanawiam sie tylko nad zamina Tiranoca na SW lub Ellyrianow (jestem bardziej za ta opcja) bo trzeba miec cos do odgin tego tanka lub cos... Prosze o komentarze chce w koncu skonczyc swoja rozpe finalna...
Archmage 360
Hand weapon; General
+ Magic level
* 4x Dispel scroll
* Gem of Courage
* Silver wand
Noble 218
Hand weapon; lance; dragon armor; shield; Bsb
* Battle Banner
# Elf steed with barding
14x Spearelves 171
Hand weapon; light armor; spear; FCG
* Warbanner
10x Archers 110
Hand weapon; longbow
5x Dragon Princes 200
Hand weapon; lance; dragon armor; shield; FCG
Lion chariot 140
Tiranoc chariot 85
13x White Lions 275
Great weapon; heavy armor; hand weapon; lion pelt; FCG
* Lion Standard
* Skeinsliver
10x Pheonix Guard 230
Halabard; hand weapon; Heavy armor; FCG
* Banner of Sorcery
7x Swordmasters 111
Great weapon; heavy armor; hand weapon; musician
3x Repeat Bolt Thrower 300
Great Eagle 50
Casting pool: 6
Dispel pool: 4
Models in army: 70
Total army cost: 2250
Kolejna moja proba... IMO to chyba najlepsze co mi do łba przyszlo... Zastanawiam sie tylko nad zamina Tiranoca na SW lub Ellyrianow (jestem bardziej za ta opcja) bo trzeba miec cos do odgin tego tanka lub cos... Prosze o komentarze chce w koncu skonczyc swoja rozpe finalna...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
powiem szczerze ze poza herosami nie widze tu nic co moze zrobic krzywde przeciwnikowi... champion w dragonach +1 A za 20pkt nie wiem czy to dobry pomysl... za te punkty zamienil bym lucznikow na sea guardow z tarczami a za skiesilver dal bym AoL wtedy masz dodatkowy odzial rzeznikow na demony, treemany i inne WE :p
Glowna sila przebicia maja byc tu DP i chariot... Championa wziolem dlatego ze jak beda tam trzymal Bsb i jakis rzeznik z Kb np rzuci mi challenge to zebym mogl Bsb ochronic i przyjac championem... Lucznicy natomiast sa mi dosc potrzebni do zdjecia fasta a zasieg 30" tu pomaga... Skeisilver mi sie przyda abym mogl jednak latwiej zaczac gre zeby zdazyc sie pochowac/ustawic i wogule dobrze rozstawic wojo... AoL tez chcialem wcisnac ale nie wiem jak...
Wczoraj grałem na turnieju na 2350 (co prawda tylko lokal, ale 38 osób było) nastepującą rozpiską:
Wrażenia następujące:
Mając Star Dragona i WL wcale nie musimy tak bardzo kombinować z pułapkami, odginać szarż przeciwnika etc., wiec fasty nie przydają się az tak bardzo. Do wyciągania pojedynczych magów z regimentów czy do atakowania strzelców dużo lepiej nadają się SH. Stąd Ellyrianie raczej się u mnie więcej nie pojawią. Duży oddział SH, nawet z bsb, dysponuje bardzo kiepską siłą przebicia (WS4 i jeden atak to stanowczo za mało, żeby komuś zrobić poważniejszą krzywdę). Dlatego zostanie zamieniony na 2x5.
Shadow warriors mimo 5WS i hate'a nadal dysponują jedynie 5 atakami i mają marne 5 strzałów z S3. A kosztują dosyć sporo - praktycznie za tą samą cenę mamy chariot, który potrafi odginać szarże, spokojnie radzi sobie z fastami przeciwnika no i jest duzo szybszy. Dlatego SW też już u mnie nie będzie.
Jeden orzelek będzie zawsze obowiązkowy - trzymany za lasem do końca bitwy zawsze jest nas w stanie uratować od jakiejś bardzo groźnej szarzy.
2x10 łuczników spisuje się calkiem nieźle. Gdybym miał figurki, może spróbował bym z lothernami, ale sami łucznicy mi wystarczają.
Star Dragon i Bsb są bardzo dobrze skonfigurowani, mają wysoka przeżywalność i są w stanie coś przeciwnikowi zrobić. Obrona magiczna w postaci dwóch scrolli jest wystarczajaca. ale i tak dorzucę sobie magic resistance 2 na DP.
ASF jest przegięte tylko u WL i SM - u pozostałych oddziałów jest to praktycznie bez znaczenia.
Jedyny poważny problem mam z magami, ratlingami i innego tego typu przeszkadzajkami. U HE brakuje jednostek, które mogą zastrzelić takie pojedyncze modele (DE mają repeater crossbow, HE mają tylko dosyć kiepskie łuki) - niewykluczone, że następnyum razem wezmę sobie bsb z reaver bowem i enchanted shieldem.
Kod: Zaznacz cały
Prince 621 pts
Vambrances, armour of caledor, amulet of light, halabarda
Star Dragon
Bsb 184 pts
DA, Shield, konik z bardingiem, helm of fortune, gem of courage, sword of might
Mag 140 pts
2x scroll
2x10 łucznków 220 pts
9 SH 223 pts
sztandar
6 DP 220 pts
war banner
5 SW 80 pts
5 Ellyrian Reavers 85 pts
10 WL 224 pts
champion, lion standard, skeinsliver
3 RBT 300 pts
Orzeł 50 pts
Mając Star Dragona i WL wcale nie musimy tak bardzo kombinować z pułapkami, odginać szarż przeciwnika etc., wiec fasty nie przydają się az tak bardzo. Do wyciągania pojedynczych magów z regimentów czy do atakowania strzelców dużo lepiej nadają się SH. Stąd Ellyrianie raczej się u mnie więcej nie pojawią. Duży oddział SH, nawet z bsb, dysponuje bardzo kiepską siłą przebicia (WS4 i jeden atak to stanowczo za mało, żeby komuś zrobić poważniejszą krzywdę). Dlatego zostanie zamieniony na 2x5.
Shadow warriors mimo 5WS i hate'a nadal dysponują jedynie 5 atakami i mają marne 5 strzałów z S3. A kosztują dosyć sporo - praktycznie za tą samą cenę mamy chariot, który potrafi odginać szarże, spokojnie radzi sobie z fastami przeciwnika no i jest duzo szybszy. Dlatego SW też już u mnie nie będzie.
Jeden orzelek będzie zawsze obowiązkowy - trzymany za lasem do końca bitwy zawsze jest nas w stanie uratować od jakiejś bardzo groźnej szarzy.
2x10 łuczników spisuje się calkiem nieźle. Gdybym miał figurki, może spróbował bym z lothernami, ale sami łucznicy mi wystarczają.
Star Dragon i Bsb są bardzo dobrze skonfigurowani, mają wysoka przeżywalność i są w stanie coś przeciwnikowi zrobić. Obrona magiczna w postaci dwóch scrolli jest wystarczajaca. ale i tak dorzucę sobie magic resistance 2 na DP.
ASF jest przegięte tylko u WL i SM - u pozostałych oddziałów jest to praktycznie bez znaczenia.
Jedyny poważny problem mam z magami, ratlingami i innego tego typu przeszkadzajkami. U HE brakuje jednostek, które mogą zastrzelić takie pojedyncze modele (DE mają repeater crossbow, HE mają tylko dosyć kiepskie łuki) - niewykluczone, że następnyum razem wezmę sobie bsb z reaver bowem i enchanted shieldem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
ja tam ich biore, raz dali dupy ale ogolnie sa ok, zawsze to kolejna przeszkadzajka, w ostatecznosci mozna ich jakos zamelinowac i zanegowac cwiartke, ustrzelic rane na jakims magu albo wpasc od boku w jakiegos fasta (co mi sie udalo ) moim zdaniem nie ma co porownywac chariota do SWbo to 2 zupelnie inne jednsotki przeznaczone do zgola odmiennych zadan.. ze skirmiszujacych SW odginaczek nigdy sie nie zrobi... po prostu albo ci do koncepcji bardziej pasuje chariot albo SW, nie ze jedno jest lepsze od drugiego bo jedno z drugim nie ma nic wspolnegoJankiel pisze: Shadow warriors mimo 5WS i hate'a nadal dysponują jedynie 5 atakami i mają marne 5 strzałów z S3. A kosztują dosyć sporo - praktycznie za tą samą cenę mamy chariot, który potrafi odginać szarże, spokojnie radzi sobie z fastami przeciwnika no i jest duzo szybszy. Dlatego SW też już u mnie nie będzie.
mi sie w mojej plewnej rozpie narazie najlepiej sprawuje phoenix guardzi i lion charioty (czynia cuda) tak pozatym ok jest dragon mage i white lioni z arcymagiem, bardzo srednie sa bolce.. ale to glownie przez arcy potezne rzuty na trafienie z mojej strony
ellyrianie sie przydaja, ale nie sa essential... jakbym mial punkty tez bym ich zamienil na SH
pzdr
Dorzuce się do pierwszych spostrzeżeń(narazie ok 15 bitew zaledwie)
Dragonmage daje jak najbardziej rade,z regóły spłaca się,i niezdycha z byle 10 łuczników,bo go albo niewidzą albo mają -2 do trafień,no albo niewszyscy widzą,a to ja mimo wszystko decyduję kto mnie widzi,i kogo ja widzę.Do tego bardzo mocno czaruje,terroryzuje,zieje paniką,super sprawa :D .
Asf tak jak napisał Jankiel+spirmani,acz pomaga zasada również łucznikom.
Magia daje rade,na małe mamy dużo kostek+1 seer,a na duże chyba najlepiej booka,choć opcja arcy,mały i dragonamg też jest moca,choć to już nie to co 4x4 w 6ed :wink:
Armii jest mało,drogie to,i brak 2-4 obowiązkowych rydwanów zmniejsza naszą ilość wystawień,źle ale co zrobić.
Lion chariot-nietestowałem :wink:
Na podsumowanie armia niejest napewno przegięta(jak tu pisano)ani niejest mega słaba(co też pisano) :P
Dragonmage daje jak najbardziej rade,z regóły spłaca się,i niezdycha z byle 10 łuczników,bo go albo niewidzą albo mają -2 do trafień,no albo niewszyscy widzą,a to ja mimo wszystko decyduję kto mnie widzi,i kogo ja widzę.Do tego bardzo mocno czaruje,terroryzuje,zieje paniką,super sprawa :D .
Asf tak jak napisał Jankiel+spirmani,acz pomaga zasada również łucznikom.
Magia daje rade,na małe mamy dużo kostek+1 seer,a na duże chyba najlepiej booka,choć opcja arcy,mały i dragonamg też jest moca,choć to już nie to co 4x4 w 6ed :wink:
Armii jest mało,drogie to,i brak 2-4 obowiązkowych rydwanów zmniejsza naszą ilość wystawień,źle ale co zrobić.
Lion chariot-nietestowałem :wink:
Na podsumowanie armia niejest napewno przegięta(jak tu pisano)ani niejest mega słaba(co też pisano) :P
A ja coś takiego wymodziłem. PG jak w mordę strzelił, ale może się tym grać ciekawie.
Dragon Mage II- 420
-Phoenix Guardian
-Silver Wand
Mage II- 170
-Jewel of the Dusk
-Dispell Scroll
15x Spearelves- 165
-Standardbearer
-War Banner
12x Sword Masters-242
-Standardbearer
-Banner of Sorcery
Total:997
Models in Army:29
PD:8-10 (11-13)
DD:4
Pieszy mag najprawdopodobniej będzie brał High Magic, ale to jeszcze będzie zależało od przeciwnika. Mam terrorystę, jak na te pkt to b. dużo PD oraz swordów którzy są w stanie ustać prawie wszystko. Jakby co to zawsze 5+ warda można rzucić. Pieszy mag idzie za klocami a w razie czego wskakuje do któregoś z nich. Co o tym sądzicie?
Dragon Mage II- 420
-Phoenix Guardian
-Silver Wand
Mage II- 170
-Jewel of the Dusk
-Dispell Scroll
15x Spearelves- 165
-Standardbearer
-War Banner
12x Sword Masters-242
-Standardbearer
-Banner of Sorcery
Total:997
Models in Army:29
PD:8-10 (11-13)
DD:4
Pieszy mag najprawdopodobniej będzie brał High Magic, ale to jeszcze będzie zależało od przeciwnika. Mam terrorystę, jak na te pkt to b. dużo PD oraz swordów którzy są w stanie ustać prawie wszystko. Jakby co to zawsze 5+ warda można rzucić. Pieszy mag idzie za klocami a w razie czego wskakuje do któregoś z nich. Co o tym sądzicie?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
Zadania dla tych dwóch jednostek są u mnie podobne - przeszkadzanie przeciwnikowi i kasowanie jego lekkich oddziałów.nie ma co porownywac chariota do SWbo to 2 zupelnie inne jednsotki przeznaczone do zgola odmiennych zadan..
Obcinać marszu przeciwnikowi nie muszę, skoro to ja atakuję, a charioty dużo lepiej będą pilnowały moich maszyn i łuczników.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Guard, SM zamienic na WL lub PG, sami SM sa slabi szczegolnie wraziliwi na strzelanie.
poza tym jak pisałem gdzie indziej, malo kto gra na 1k na 3 herosach
poza tym jak pisałem gdzie indziej, malo kto gra na 1k na 3 herosach