Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Re: Szybkie pytania

Post autor: Izwor »

Wojwen pisze:A po czym rozpoznac ze lakier jest ok? Apropos podkładu nakładac go jak najcieniej zeby nie stopic szcegułow?
Podkład lepiej jest nałożyć cienkimi warstwami 2-3 razy, niż psiknąć raz i zalać figurkę.

Co do samych sprejów i ich jakości opinie są różne.
Ja ostatnio miałem w łapkach zarówno spray GW (Citadel chaos black) jak i taki z Castoramy za 15zł (Multi Color - podkładowy akrylowy czarny mat).
Faktycznie ten GW kryje odrobinę lepiej i nie śmierdzi aż tak bardzo.
Pytanie, czy mimo wszystko warto płacić aż trzy razy więcej.

Co do lakieru to tnąc koszta używałem Maxi Color - lakier bezbarwny mat.
Nakładając kilka warstw mgiełką z odległości 20-30cm nie było żadnych problemów.
Modele trzymają się dobrze, nie psują się.
Przy okazji udało mi się zmatowić nałożony wcześniej na model stary ink.

W obu przypadkach istotne jest by wymieszać dobrze sprej oraz unikać psikania na mrozie.
Może to się źle skończyć dla Twoich modeli.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Post autor: cichy »

Mam nietypowe pytanie, może tu mi ktoś pomoże.

Czy ktoś oprócz mnie ma zawsze problem ustawić infernal guardów w regiment? Oni są za duzi na te podstawki chyba... Mam zawsze jakieś przerwy między podstawkami i mnie to denerwuje bo regony wyglądają pokracznie i nie estetycznie, no i jakaś świnia sie może nawet na turnieju przyczepić. Może źle ich przykleiłem no ale z tym to już raczej nic się nie da zrobić, boję się, że jak ich będę odrywał to nogi jednak zostaną na podstawce. Myślę jak rozwiązać ten problem. Może powklejać te podstawki na jakieś większe 40x40 100x20(są jeszcze takie?) 80x20? Albo nawet 60x100. Zrobić sobie taki modularny regiment jakby+kilku pojedynczych. Macie jakieś inne pomysły jak to zrobić? Nie chodzi mi to o rozmnożenie infernali bo mam ich chyba z 45 tylko o ustawienie w ładny regiment i ułatwienie w grze.
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

W jakich proporcjach mieszać czarną farbę z wodą, żeby wyszedł wash ? Jak bym nie kombinował figurka po pomalowaniu robi się matowa i zwyczajnie wygląda jak by była brudna... Domyślam się, że wash zawiera jakiś preparat i nie jest to tylko farba z wodą ? Dodam, że używam farb włoskiej firmy maimeri polycolor. Z góry dzięki za pomoc.
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Wash zawiera medium, możesz je kupić i robić samemu washa który będzie podobny do tych GW (ale nie identyczny). lahmian medium od GW albo Glaze Medium od Vallejo. Możesz też ewentualnie wypróbować stary domowy sposób czyli dodać do mieszanki farby i wody odrobinę detergentu (najlepiej plynu do zmywania naczyń) co powoduje zmniejszenie się napięcia powierzchniowego. Stosujesz wtedy proporcje 1-2 krople plynu na szklankę wody.
Ale tak naprawdę warto po prostu kupić washe GW, to dobry produkt, a czarnego będziesz raczej używal dość często.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Kamixek
Plankton

Post autor: Kamixek »

Witam!

Kilka dni temu otworzyłem swoją szafę, ponieważ przypomniałem o starym moim PIERWSZYM zetknięciu ze światem WFB. Jakieś 6-7 lat temu kupiłem zestaw Battle for Skull Pass ;3. Chciałbym je wszystkie odmalować, bo wyglądają okropnie (nie umiałem malować jak kupiłem). Może mi ktoś pomóc jak pomalować night gobliny i krasnoludy(chyba nie ma już takich do kupienia), bo kompletnie nie mam pojęcia, a moje próby wychodziły okropnie. BTW. NG mają włócznie i tarcze, a krasnoludy topory i tarcze albo strzelby. Oglądałem wcześniej kilka filmików, ale żadnemu z nich nie dorównuje. ;(

Wojwen
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Wojwen »

Jak powinno się nakładać lakier pędzelkiem? Czy to może popsuć wygląd figurki?

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

tutek z robieniem sztandaru dla bretonini, proszę
Obrazek

Zwykły
Plewa

Post autor: Zwykły »

Cześć.
Ostatnio mocno zastanawiałem się nad totalnym konwertowaniem modeli. Mówiąc totalny, mam na myśli np. jeźdźcy na strusiach, zamiast na koniach :lol2:
Czy istnieją jakieś progi, które muszą spełniać modele?
Czy istnieje możliwość całkowitej zmiany klimatu modeli? Np. czy z Daemon Prince bez skrzydeł zrobić można ogromnego werewolfa na wzór Worgenów od Blizzarda?
Czy można wpływać dowolnie na rodzaj uzbrojenia i ekwipunku? Np. Chciałbym z modeli Marauders of Chaos zrobić warriorów. A z modeli Warriors of Chaos chciałbym zrobić Chosenów.

Tutaj teraz pokaże wam przykładzik malutki tego o co mi chodzi
http://oi49.tinypic.com/hwfgx3.jpg
od lewej: marauder, warrior i chosen
Czy mocno opancerzony Warrior of Chaos musi być zapuszkowany od stóp do głów? Czy może jednak mogę pokazać u nich troszkę ciałka jak na drugim przykładzie?
Podobne pytanie dotyczy opancerzenia mountów. Szczerze średnio odpowiadają mi Juggernauty. Czy jeśli np. zastąpię je Mournfangami, to czy będę musiał je zapuszkować w zbroje?
Czy są jakieś granice przy konwertowaniu? Co może nie zostać dopuszczone do turniejów?

Proszę o odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Wszystko zależy od tego jak to wykonasz. Jeśli będzie cała armia miała jakiś konkretny klimat i będzie porządnie zrobiona to wydaje mi się, że tak. Wtedy tylko na +. Jednak wszystko się rozbija o granice smaku. Na necie idzie znaleźć wiele fajnych pomysłów na armie, jak np: imperialne gobliny, czy gobliny na świniach. Jednak jeśli chcesz się wybierać z tym na jakiś turniej to moim zdaniem niedźwiedź w armii Kislevu jest dobrą odpowiedzią dla demigryfa. Tylko wtedy fajnie jest zaznaczyć uzbrojeniem, że to ta owa jednostka.
Co do masterów to nie mam pojęcia.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Malując żółty od jakiego kolorku najlepiej zacząć?:]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

a na jakim podkładzie?

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Czarny
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

to, ja na czarny podkład daję najpierw warstwę (albo dwie) białego i potem jadę z averland sunset, casandora yellow (wash), potem ewentualnie miejscami jeszcze jedną cienką warstwę sunsetu, i yriel yellow. Ostateczne rozjaśnianie to dopiero mam w planach: biały i na to żółty glaze.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Szukam modeli, wzorców do dalszego rzeźbienia i modelowania.
(ew. odziane w skąpe ubranie, lub jego brak).
Skala 28mm lub większa (max 2-3 razy).
Modele z naturalnymi proporcjami, nie heroiczne.
Gdyby były z masy/metalu, który można dowolnie kształtować i wyginać to było by super.
(chyba, że ktoś wie, jak takie coś można skopiować, by było plastyczne).
Ktoś wie gdzie, jak i za ile?

Do tej pory udało mi się tylko znaleźć modele Reapera
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

To chyba więcej roboty, niż samemu przygotować taki szkielet. Moim zdaniem wystarczą obrazki przestawiające człowieka, jego proporcje itp. Poczytaj trochę o proporcjach, szerokość głowy u człowieka to ok 1/3 jego całej szerokości(czyli ramion). Połowa wysokości człowieka leży w biodrach itp. Głowa to chyba 1/7 wysokości? Jakoś tak. Oczywiście wiadomo, że nie wszyscy są jednakowi, tym bardziej gdy dochodzą do tego elfy, krasnoludy itp ;)

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Matysz
Mudżahedin

Post autor: Matysz »

Orientuje się ktoś, czy w warszawskim WCMmie dostanę masę miliput? Albo czy jest jakiś sklep (może nawet internetowy być) który oferuje wspomnianą masę i farbki vallejo jednocześnie (nie chcę za 2 przsyłki płacić).

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

www.jadarhobby.pl
Kupuje u nich milliput i maja też vallejo. Co do WCM nie jestem pewien, ale milliput powinni mieć :roll:
"JOIN OR DIE"

majk
Mudżahedin

Post autor: majk »

Czy farba tallarn flash ma odpowiednik w nowej palecie citadel? Ew. jaki zamiennik proponujecie?

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

majk pisze:Czy farba tallarn flash ma odpowiednik w nowej palecie citadel? Ew. jaki zamiennik proponujecie?
Cadian Fleshtone
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

ODPOWIEDZ