Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

no to już niebęde was meczył.. a co to posta Shino niemasz dokońca racji z tym dys- a pozatym nie tylko z tym mam problem, a pracuje jako cukiernik i odraższ wielu ludzi machających łopatą. jak niechcesz czytać to nieczytaj omijaj i tyle, jak dlamie koniec tematu.

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Post autor: krecik_77 »

@kret widac, ze nie ogarniasz o czym swiadcza przedrostki dys-. Problem z tym jest taki, ze akurat jesli masz dysleksje grafie czy ortografie to nie oznacza, ze ortografii nie znasz lecz tylko, ze mylisz kolejnosci literek zjadasz je ale tego nie widac
To chyba Ty nie ogarniasz - jest dysortografia, dysgrafia, dysleksja, dyskalkulia oraz standardowe niechlujstwo objawiające się tzw. literówkami, czyli klepanie w klawisze w nieodpowiedniej kolejności ( lub w klawisze obok ). Dysortografie można pomylić z lenistwem, niektórzy mają w dupie zasady gramatyki i ortografii i jeszcze się wkurzają, jak ktoś im zwróci uwagę. Jak ktoś się łopatą/wałkiem do ciasta zasłania, to lepiej niech wraca do łopaty/wałka a nie się bawi w skrybę.
btw Shino: Przeczytwaszy Twego posta jestem w szoku, że właśnie nie walnąłeś żadnej literówki, jak to miałeś w nagminnym zwyczaju ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Chuck Norris

Post autor: Gelo »

Czy bsb chaosu może mieć tarcze?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Gelo pisze:Czy bsb chaosu może mieć tarcze?
Oczywiscie, że tak - zmienił się zapis i nie ma już zastrzeżenia, że BSB nie może nosić tarczy. Denerwujące jest tylko to, że zmieniło się to w trakcie 7. edycji i BSB Imperium i O&G są poszkodowani (oni nie mogą, natomiast BSB z pozostałych 7-edycyjnych podręczników mogą mieć tarcze).
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

hmm.. niejestem pewien ale dla "dobra wszystkich" już tamte armie też mogą... coś tak kojaże jak ostatnio z kumplem gadałem, kylko nie wiem czy to jakiś errat czy tak po między sobą.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

kuman pisze:hmm.. niejestem pewien ale dla "dobra wszystkich" już tamte armie też mogą... coś tak kojaże jak ostatnio z kumplem gadałem, kylko nie wiem czy to jakiś errat czy tak po między sobą.
Nic mi o tym nie wiadomo, chyba tak nie jest, ale jak ktoś wie to niech rozwieje wątpliwości.

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
darkcain
Mudżahedin

Post autor: darkcain »

Mam maly dylemat wiec napewno ktos mi pomoze go rozwiklac:)
Sprawa wyglada tak ze rozmawialem z kumplem o Mark of Nurgl dla moich woch i on twierdzi ze -1 do ws ma przeciwnik tylko wtedy gdy na niego zaszarzuje a wedlug mnie kiedy jestem w kontakcie z przeciwnikiem czyli stykam sie podstawkami, mam angielska wersje podrecznika i cytuje:
" ... and -1 Weapon Skill when in base contact with the bearer."
Mam racje?
His name was Death and Hell follow with Him

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

darkcain pisze:Mam maly dylemat wiec napewno ktos mi pomoze go rozwiklac:)
Sprawa wyglada tak ze rozmawialem z kumplem o Mark of Nurgl dla moich woch i on twierdzi ze -1 do ws ma przeciwnik tylko wtedy gdy na niego zaszarzuje a wedlug mnie kiedy jestem w kontakcie z przeciwnikiem czyli stykam sie podstawkami, mam angielska wersje podrecznika i cytuje:
Mam racje?
Czego to ludzie nie wymyślą... oczywiście Ty masz rację.

Awatar użytkownika
darkcain
Mudżahedin

Post autor: darkcain »

Dzieki za pomoc:)
His name was Death and Hell follow with Him

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

darkcain pisze:Mam maly dylemat wiec napewno ktos mi pomoze go rozwiklac:)
Mam racje?
ani jeden ani drugi nie ma racji ;)

-1 ws jest gdy przeciwnik atakuje model w mark of nurgle ;)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Shino pisze:ani jeden ani drugi nie ma racji ;)

-1 ws jest gdy przeciwnik atakuje model w mark of nurgle ;)
To oczywiste, nie dodawałem tego, bo było to wałkowane tutaj nie raz ;)
No to jeszcze raz: -1 WS jest tylko gdy to przeciwnik nas uderza, natomiast nie ma tego w momencie, gdy my go uderzamy :) Stupid, but true ;)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Temple Guard pisze:
Shino pisze: No to jeszcze raz: -1 WS jest tylko gdy to przeciwnik nas uderza, natomiast nie ma tego w momencie, gdy my go uderzamy :) Stupid, but true ;)
ooo... a to mnie zdziwiło... Why?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zerratowali ta znamie w faqu :)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Shino pisze:zerratowali ta znamie w faqu :)
Niektórzy uważali, że tak jest jeszcze przed erratą (w podręczniku WoCh jest trochę inne sformułowanie, niż w erracie), natomiast errata upewniła, że mieli oni rację. Muszę przyznać, że ja z początku myslałem, że -1 WS jest w obu przypadkach, ale gdy niektórzy zgłosili wątpliwości, to po wczytaniu się dokładnie w to zdanie stwierdziłem, że mają rację.

Awatar użytkownika
Scyla Anfingrimm
Wałkarz

Post autor: Scyla Anfingrimm »

Temple Guard pisze:
Shino pisze:zerratowali ta znamie w faqu :)
Niektórzy uważali, że tak jest jeszcze przed erratą (w podręczniku WoCh jest trochę inne sformułowanie, niż w erracie), natomiast errata upewniła, że mieli oni rację. Muszę przyznać, że ja z początku myslałem, że -1 WS jest w obu przypadkach, ale gdy niektórzy zgłosili wątpliwości, to po wczytaniu się dokładnie w to zdanie stwierdziłem, że mają rację.

Jakim cudem mają racje? Zacytuję a Ty mi powiesz, która część tekstu to potwierdza. "Każda jednostka przeciwnika wykonująca strzelanie w model z Piętnem Nurgla podlega karze -1 do trafienia. Każda jednostka STYKAJĄCA sie z podstawką modelu z Piętna Nurgla ma obniżony o -1 współczynnik Walka Wręcz". A w erracie i FAQ dodano tylko "Do maksymalnego poziomu 1"... Właśnie sie załamałem... Macie racje. Do dupy mam to polskie tłumaczenie... Powinno być "Każdy model wykonujący atak w Walce Wręcz w model z Piętnem Nurgla ma obniżony o -1 współczynnik Walka Wręcz, do maksymalnego poziomu 1". Mam nadzieje że rozwiałem wszystkie wątpliwości (dla tych co widzieli tylko polskie "tłumaczenie").

P.S. Troche to bez sensu, nie?
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!

P.S. A Wąpierze ssą!!

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

tak brzni errata :

ERRATA
Page 110, The Mark of Nurgle, second
paragraph. The text should be changed as
follows:
When rolling to hit against a model with the
Mark of Nurgle, the attacker suffers -1 to its
Ballistic Skill and Weapon Skill, to a
minimum of 1.

czyli jeśli ktoś atakuje kolesia z markiem nurgla ma -1 ws czy bs jak strzela, do minimalnej wartości 1

sp.: ostatnio zastanawiam się nad graniem bez marków, co wy na to? i jaka magia jest lepsza fire czy death?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

kuman pisze:ostatnio zastanawiam się nad graniem bez marków, co wy na to? i jaka magia jest lepsza fire czy death?
Oddziały, moim zdaniem, potrzebują "marków". Staram się maksymalnie zabezpieczać oddziały przed psychologią. Tak więc jedyny oddział, który ewentualnie wystawiłbym bez "marka" miałby Banner of Rage (w praktyce miałby więc niekończącego się Khorne'a ;)).

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

tak wiem, ale na panieke mamy przeżut, a jak grałem nurglem to i tak terro czy strach się zdaje, a np w death jest że daje odziałowi strach a jak jest już strach to terroryzuje, wogule bardzo mi się podoba ten lore jest troche nurglowy, 2 jest jak 1 a 6 sąbardzo podobne, troche slaaneshowy z tym strachem i obnizaniem ld, i tzeentchowy 1 d6 s4, 3 2d6 s4 :idea:

ps.: jak ktoś chce zobaczyć jak zrobiłem warchrainy (czy jak to się pisze) to niech wejdzie w rospiski temat elastycny chaos na 2500... zapraszam

Awatar użytkownika
conejito
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: conejito »

Mam pytanie:

czy któryś magiczny przedmiot z puli dostępnej dla chaośnego czarodzieja (poza Power Stone) zwiększa ilość Power Dice dla niego dostępnych, niwelując jednocześnie ograniczenia, które powoduje jego level??? np. Power Stone pozwala sorcererowi z lev. 2 rzucać 5 kości, miast 3.

z góry dzieki za pomoc;)

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

z tego co wiem to niema takich przedmiotów, są tylko takie kture dodają power dice ale niezwiekszają używania ich.

ODPOWIEDZ