Matura 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Re: Matura 2011

Post autor: Klafuti »

No, prawdę mówiąc pracę mogą w dzisiejszych czasach znaleźć tylko informatycy, bo to najwyraźniej ludzie od wszystkiego :roll: , ale cała reszta też musi sobie jakoś poradzić.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Orris
Mudżahedin

Post autor: Orris »

O ja, Yudokuno, ty to jesteś czołowa optymistka tego tematu. :P

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Ale ma rację. Nie jest łatwo o pracę po takich kierunkach, a już na pewno ciężko o pracę "w zawodzie".
Zresztą prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach magister jest nic nie wart. Magistrów produkuje się masowo, każdy ma papier. Byle idiota może skończyć studia.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Przeglądałem dzisiaj ogłoszenia o pracę; jest zaskakująco sporo ofert powiązanych w jakiś sposób z zarządzaniem (jako kierunkiem studiów), gdzie można nabierać doświadczenia i następnie poszukać oferty dla osób z doświadczeniem w tym zawodzie, bo do zostania menedżerem doświadczenie jest konieczne.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

też tak robiłam będąc na studiach. Kiedy dostałam do ręki dyplom magazyniera, to ogłoszenia z mojej branży przestały się ukazywać.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Klafuti pisze:No, prawdę mówiąc pracę mogą w dzisiejszych czasach znaleźć tylko informatycy, bo to najwyraźniej ludzie od wszystkiego :roll: , ale cała reszta też musi sobie jakoś poradzić.
Heh, czytając dzisiaj tego posta w robocie, siedziałem obok informatyka. Spytałem się go co o tym sądzi.
Przytaknął bez chwili wahania, po czym powrócił do swej pracy czyli: m.in tłumaczenie ludziom jak się wystawia faktury, jak obsługiwać programy rachunkowościowe, sprawdzać czy klimatyzacja dobrze działa w serwerowni i wiele innych nie koniecznie z komputerami wspólnego... :mrgreen:

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Tak tak , niech jeszcze zacznie domy budować ludzi leczyć i za adwokata robić :P

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Artein pisze:Ale ma rację. Nie jest łatwo o pracę po takich kierunkach, a już na pewno ciężko o pracę "w zawodzie".
Zresztą prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach magister jest nic nie wart. Magistrów produkuje się masowo, każdy ma papier. Byle idiota może skończyć studia.
Sam uczestniczyłem przy takich rekrutacjach. Jeśli nie masz bardzo dużego/intensywnego doświadczenia, konkretnych umiejętności/cech charakteru (nie mówię o banałach "jestem kreatywny/a"), to zapomnij o dobrej robocie, tam jest po 400-500 CV...
Aktualną (bardzo dobrą) robotę dostałem "po znajomości". Kolega (z 20-letnim doświadczeniem - czasy kiedy komputery i internet to była abstrakcja) z poprzedniej pracy dostał szansę stworzenia własnego zespołu i mnie ściągnął, miałem farta. Nasza firma w ogóle nie prowadzi rekrutacji przez jakieś witryny typu gazeta.praca.pl, u nas przychodzą tylko ludzie znający się z branży, szefowi bardziej opłacalnie jest zatrudnić tzw. speca za większą kasę niż uczyć "świeżaczka" od zera...
Studia nie są żadnym kryterium podczas podejmowania decyzji,a pracuję w korporacji, która ma ok 80 oddziałów na całym świecie.
Liczą się u nas:
1. Doświadczenie w branży, najlepiej na kilku różnych frontach.
2. Znajomość języków obcych dodatkowych oprócz angielskiego (bo każdy musi go znać) - ostatnio zatrudniliśmy dwie dziewczyny z francuskim, kolegę z czeskim i węgierskim, szukamy kogoś z którymś z języków bałkańskich (chorwacki?).
3. Umiejętność prezentacji (trzeba umieć się sprzedać, umieć zaprezentować firmę).
4. Obsługa kompa i sprzętu biurowego (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste).

Jeśli macie te konkretne umiejętności i nr 1 związany z transportem/spedycją, to podrzućcie info na PM.
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

szkoda, że nie w Katowicach, bo może bym się załapała :)
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

The WariaX pisze:Heh, czytając dzisiaj tego posta w robocie, siedziałem obok informatyka. Spytałem się go co o tym sądzi.
Przytaknął bez chwili wahania, po czym powrócił do swej pracy czyli: m.in tłumaczenie ludziom jak się wystawia faktury, jak obsługiwać programy rachunkowościowe, sprawdzać czy klimatyzacja dobrze działa w serwerowni i wiele innych nie koniecznie z komputerami wspólnego... :mrgreen:
Ale mimo wszystko wykonujesz jakąś pracę, której nie wykonuje informatyk, chyba, że sam jesteś informatykiem. Czekam tylko, aż informatycy będą zatrudniani w szkołach w charakterze nauczycieli polskiego.
Yudokuno pisze:też tak robiłam będąc na studiach. Kiedy dostałam do ręki dyplom magazyniera, to ogłoszenia z mojej branży przestały się ukazywać.
Magazyniera O.o?
warkseer pisze:1. Doświadczenie w branży, najlepiej na kilku różnych frontach.
2. Znajomość języków obcych dodatkowych oprócz angielskiego (bo każdy musi go znać) - ostatnio zatrudniliśmy dwie dziewczyny z francuskim, kolegę z czeskim i węgierskim, szukamy kogoś z którymś z języków bałkańskich (chorwacki?).
3. Umiejętność prezentacji (trzeba umieć się sprzedać, umieć zaprezentować firmę).
4. Obsługa kompa i sprzętu biurowego (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste).

Jeśli macie te konkretne umiejętności i nr 1 związany z transportem/spedycją, to podrzućcie info na PM.
Douczenie się kolejnego języka i zebranie doświadczenia zajmie mi dodatkowe 5-10 lat, ale i tak dzięki.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Klafuti

MaGazynieR i to powinno ci wyjaśnić :D

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

:wink:
Za to mgr inż. Może Gówno Robić I Nieźle Żyć.
I gdzie tu sprawiedliwość? Nic to, trzeba się doktoryzować, albo zrobić cokolwiek innego, z resztą nie łudzę się i nigdy nie łudziłem, że na pewno będę pracował w swoim zawodzie, po prostu zyskuję taką możliwość.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Ale mimo wszystko wykonujesz jakąś pracę, której nie wykonuje informatyk, chyba, że sam jesteś informatykiem. Czekam tylko, aż informatycy będą zatrudniani w szkołach w charakterze nauczycieli polskiego.
Moją obecność tam przemilczę ;-)
Wniosek jest bardzo prosty. Ludzie z IT to po prostu ludzie inteligentni, którzy nie potrzebuję X-lat szkoleń, żeby coś ogarnąć. Serio, jak widzę ile durniów (nikogo nie chcę obrażać, ale..) pracuje w firmach, to czasem, aż sam się zastanawiam jak to możliwe, że oni mają w ogóle pracę i, że firma jeszcze żyje....

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

O, u mnie na wydziale jest kierunek "Informatyka i Ekonometria", jedną ze specjalizacji jest informatyka. Część ich przedmiotów już zaliczyłem, może się tam później wkręcę :wink: . Ale trzeba chyba być informatykiem z polibudy, żeby sztuczka zadziałała.
The WariaX pisze: Ludzie z IT to po prostu ludzie inteligentni, którzy nie potrzebuję X-lat szkoleń, żeby coś ogarnąć.
Poza tym polibudę kończy bardzo mało osób, więc ci, którym ten wyczyn się udał to prawdziwi mistrzowie w swoim fachu.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

mój biedny młodszy braciszek strasznie klnie na tych z "informatyki i ekonometrii", bo to ma niewiele wspólnego z jakąkolwiek wiedzą o komputerach.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Wiesz, zależy jeszcze jaka uczelnia i kto jaką specjalizację sobie wybrał. Jak oglądałem plan zajęć IiE, to mają tam normalnie programowanie komputerów i inne takie, ale kierunek jest wciąż zorientowany na pracę w biurze.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Targowo.Istore
Wałkarz

Post autor: Targowo.Istore »

wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Targowo.Istore pisze:wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.
True. Niestety trzeba prowadzić wyrównawcze z matmy na informatyce, bo inaczej banda głąbów nie kuma co się do nich mówi :/

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Właściwie "sucha" ekonomia też zawiera sporo matmy, między innymi wykorzystuje się rachunek macierzowy np. przy obliczaniu ilości surowców, które mają trafić do fabryki. Finanse to też matma w dodatku połączona z biurokratycznym bełkotem. Jest u nas nawet taki przedmiot jak matematyka finansowa. No i jeszcze statystyka, tam oprócz piętrowych wzorów trzeba było robić dużo żmudnych obliczeń i je zinterpretować. Ale największy hardkor to ekonometria: połączenie statystyki z ekonomią i matematyką. U mnie na zarządzaniu tego nie ma, ale ludzie z IiE są zgodni, że to największe bagno z jakim musieli się mierzyć.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Targowo.Istore pisze:wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.
Hmmm owszem, matma jest baaardzo ważna, ale informatyk =/= programista. To dwa różne zawody ;-)
taki przedmiot jak matematyka finansowa
ble, fuj, nigdy więcej...

ODPOWIEDZ