Matura 2011
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Matura 2011
No, prawdę mówiąc pracę mogą w dzisiejszych czasach znaleźć tylko informatycy, bo to najwyraźniej ludzie od wszystkiego
, ale cała reszta też musi sobie jakoś poradzić.

Ale ma rację. Nie jest łatwo o pracę po takich kierunkach, a już na pewno ciężko o pracę "w zawodzie".
Zresztą prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach magister jest nic nie wart. Magistrów produkuje się masowo, każdy ma papier. Byle idiota może skończyć studia.
Zresztą prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach magister jest nic nie wart. Magistrów produkuje się masowo, każdy ma papier. Byle idiota może skończyć studia.
Przeglądałem dzisiaj ogłoszenia o pracę; jest zaskakująco sporo ofert powiązanych w jakiś sposób z zarządzaniem (jako kierunkiem studiów), gdzie można nabierać doświadczenia i następnie poszukać oferty dla osób z doświadczeniem w tym zawodzie, bo do zostania menedżerem doświadczenie jest konieczne.
też tak robiłam będąc na studiach. Kiedy dostałam do ręki dyplom magazyniera, to ogłoszenia z mojej branży przestały się ukazywać.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

- The WariaX
- Falubaz
Heh, czytając dzisiaj tego posta w robocie, siedziałem obok informatyka. Spytałem się go co o tym sądzi.Klafuti pisze:No, prawdę mówiąc pracę mogą w dzisiejszych czasach znaleźć tylko informatycy, bo to najwyraźniej ludzie od wszystkiego, ale cała reszta też musi sobie jakoś poradzić.
Przytaknął bez chwili wahania, po czym powrócił do swej pracy czyli: m.in tłumaczenie ludziom jak się wystawia faktury, jak obsługiwać programy rachunkowościowe, sprawdzać czy klimatyzacja dobrze działa w serwerowni i wiele innych nie koniecznie z komputerami wspólnego...

Zapraszam do mojej galerii

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Tak tak , niech jeszcze zacznie domy budować ludzi leczyć i za adwokata robić 

Sam uczestniczyłem przy takich rekrutacjach. Jeśli nie masz bardzo dużego/intensywnego doświadczenia, konkretnych umiejętności/cech charakteru (nie mówię o banałach "jestem kreatywny/a"), to zapomnij o dobrej robocie, tam jest po 400-500 CV...Artein pisze:Ale ma rację. Nie jest łatwo o pracę po takich kierunkach, a już na pewno ciężko o pracę "w zawodzie".
Aktualną (bardzo dobrą) robotę dostałem "po znajomości". Kolega (z 20-letnim doświadczeniem - czasy kiedy komputery i internet to była abstrakcja) z poprzedniej pracy dostał szansę stworzenia własnego zespołu i mnie ściągnął, miałem farta. Nasza firma w ogóle nie prowadzi rekrutacji przez jakieś witryny typu gazeta.praca.pl, u nas przychodzą tylko ludzie znający się z branży, szefowi bardziej opłacalnie jest zatrudnić tzw. speca za większą kasę niż uczyć "świeżaczka" od zera...
Studia nie są żadnym kryterium podczas podejmowania decyzji,a pracuję w korporacji, która ma ok 80 oddziałów na całym świecie.
Liczą się u nas:
1. Doświadczenie w branży, najlepiej na kilku różnych frontach.
2. Znajomość języków obcych dodatkowych oprócz angielskiego (bo każdy musi go znać) - ostatnio zatrudniliśmy dwie dziewczyny z francuskim, kolegę z czeskim i węgierskim, szukamy kogoś z którymś z języków bałkańskich (chorwacki?).
3. Umiejętność prezentacji (trzeba umieć się sprzedać, umieć zaprezentować firmę).
4. Obsługa kompa i sprzętu biurowego (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste).
Jeśli macie te konkretne umiejętności i nr 1 związany z transportem/spedycją, to podrzućcie info na PM.

Ale mimo wszystko wykonujesz jakąś pracę, której nie wykonuje informatyk, chyba, że sam jesteś informatykiem. Czekam tylko, aż informatycy będą zatrudniani w szkołach w charakterze nauczycieli polskiego.The WariaX pisze:Heh, czytając dzisiaj tego posta w robocie, siedziałem obok informatyka. Spytałem się go co o tym sądzi.
Przytaknął bez chwili wahania, po czym powrócił do swej pracy czyli: m.in tłumaczenie ludziom jak się wystawia faktury, jak obsługiwać programy rachunkowościowe, sprawdzać czy klimatyzacja dobrze działa w serwerowni i wiele innych nie koniecznie z komputerami wspólnego...
Magazyniera O.o?Yudokuno pisze:też tak robiłam będąc na studiach. Kiedy dostałam do ręki dyplom magazyniera, to ogłoszenia z mojej branży przestały się ukazywać.
Douczenie się kolejnego języka i zebranie doświadczenia zajmie mi dodatkowe 5-10 lat, ale i tak dzięki.warkseer pisze:1. Doświadczenie w branży, najlepiej na kilku różnych frontach.
2. Znajomość języków obcych dodatkowych oprócz angielskiego (bo każdy musi go znać) - ostatnio zatrudniliśmy dwie dziewczyny z francuskim, kolegę z czeskim i węgierskim, szukamy kogoś z którymś z języków bałkańskich (chorwacki?).
3. Umiejętność prezentacji (trzeba umieć się sprzedać, umieć zaprezentować firmę).
4. Obsługa kompa i sprzętu biurowego (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste).
Jeśli macie te konkretne umiejętności i nr 1 związany z transportem/spedycją, to podrzućcie info na PM.

Za to mgr inż. Może Gówno Robić I Nieźle Żyć.
I gdzie tu sprawiedliwość? Nic to, trzeba się doktoryzować, albo zrobić cokolwiek innego, z resztą nie łudzę się i nigdy nie łudziłem, że na pewno będę pracował w swoim zawodzie, po prostu zyskuję taką możliwość.
- The WariaX
- Falubaz
Moją obecność tam przemilczęAle mimo wszystko wykonujesz jakąś pracę, której nie wykonuje informatyk, chyba, że sam jesteś informatykiem. Czekam tylko, aż informatycy będą zatrudniani w szkołach w charakterze nauczycieli polskiego.

Wniosek jest bardzo prosty. Ludzie z IT to po prostu ludzie inteligentni, którzy nie potrzebuję X-lat szkoleń, żeby coś ogarnąć. Serio, jak widzę ile durniów (nikogo nie chcę obrażać, ale..) pracuje w firmach, to czasem, aż sam się zastanawiam jak to możliwe, że oni mają w ogóle pracę i, że firma jeszcze żyje....

Maluję na zamówienie:
O, u mnie na wydziale jest kierunek "Informatyka i Ekonometria", jedną ze specjalizacji jest informatyka. Część ich przedmiotów już zaliczyłem, może się tam później wkręcę
. Ale trzeba chyba być informatykiem z polibudy, żeby sztuczka zadziałała.

Poza tym polibudę kończy bardzo mało osób, więc ci, którym ten wyczyn się udał to prawdziwi mistrzowie w swoim fachu.The WariaX pisze: Ludzie z IT to po prostu ludzie inteligentni, którzy nie potrzebuję X-lat szkoleń, żeby coś ogarnąć.
mój biedny młodszy braciszek strasznie klnie na tych z "informatyki i ekonometrii", bo to ma niewiele wspólnego z jakąkolwiek wiedzą o komputerach.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

-
- Wałkarz
wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.
True. Niestety trzeba prowadzić wyrównawcze z matmy na informatyce, bo inaczej banda głąbów nie kuma co się do nich mówi :/Targowo.Istore pisze:wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.

Właściwie "sucha" ekonomia też zawiera sporo matmy, między innymi wykorzystuje się rachunek macierzowy np. przy obliczaniu ilości surowców, które mają trafić do fabryki. Finanse to też matma w dodatku połączona z biurokratycznym bełkotem. Jest u nas nawet taki przedmiot jak matematyka finansowa. No i jeszcze statystyka, tam oprócz piętrowych wzorów trzeba było robić dużo żmudnych obliczeń i je zinterpretować. Ale największy hardkor to ekonometria: połączenie statystyki z ekonomią i matematyką. U mnie na zarządzaniu tego nie ma, ale ludzie z IiE są zgodni, że to największe bagno z jakim musieli się mierzyć.
- The WariaX
- Falubaz
Hmmm owszem, matma jest baaardzo ważna, ale informatyk =/= programista. To dwa różne zawodyTargowo.Istore pisze:wszystko dlatego, bo przyszli studenci mają zupełnie inne pojęcie o informatyce, niż to jest naprawdę. prawdziwa, "sucha" informatyka to matma, matma i matma... i właściwie nic poza tym. dopiero, gdy jesteśmy świetni z matmy zaczyna się prawdziwa praca na komputerze, gdzie głownie wykorzystujemy matmę - programowanie itp.

ble, fuj, nigdy więcej...taki przedmiot jak matematyka finansowa

Maluję na zamówienie: