Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Lenart
Falubaz

Re: Rozpiski WE

Post autor: Lenart »

4:3...

A treeman ginie szybko tylko z dwarfami i empire...

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Lenart pisze: A treeman ginie szybko tylko z dwarfami i empire...
Jeszcze z wszystkim co ma w rozpisce maga z lore of metal.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

albo 30 gwardii z dwurakami
Obrazek

Awatar użytkownika
Skolim
Mudżahedin

Post autor: Skolim »

Witam!
Wczoraj po raz pierwszy od prawie dwóch lat miałem styczność z Warhammerem i postanowiłem, że co trzeba odkurzyć moich leśnych ludzi. Z 8 edycją dopiero się oswajam, jest kilka rzeczy, które uważam za dość durnowate (np. widzenie i strzelanie przez las!? To co, strzała wykręca przy każdym krzaku, gałęzi, drzewie etc.? No myślę, że nawet WE nie potrafią jej tak dobrze podkręcić) ale jak na razie wydaję mi się, że jest całkiem przyzwoita. Oto rozpiska na 1000 pkt, którą udało mi się wykminić:

WE 1000 points:

1 Spellsinger 150 pts
II Magic level [35]
Dispel Scroll [25]

10 Glade Guard 126 pts
Musician [6]

10 Glade Guard 126 pts
Musician [6]

8 Dryads 96 pts

8 Dryads 96 pts

5 Scouts 91 pts
Musician [6]

5 Wild Riders 130 pts
Musician [0]

5 Wild Riders 130 pts
Musician [0]

Great Eagle 50 pts

Total Cost: 995

Alternatywnie:

WE 1000 pts:

1 Spellweaver 250 pts
IV Magic level [35]

10 Glade Guard 120 pts

10 Glade Guard 120 pts

8 Dryads 96 pts

8 Dryads 96 pts

6 Wardancers 129 pts
Musician [7]
Champion [14]

7 Wardancers 133 pts
Musician [7]

1 Great Eagle 50 pts

Total Cost: 999

I jak?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

poczytaj o scenariuszach(B&G np), warto robić obecnie większe oddziały - ja driady wystawiam w 10 tak żeby w walce dłużej ustały, na tak małe punkty bardzo przydatna jest również hoda - może % sporo sciągnąć
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Einstein pisze:1 Spellweaver @ 250 Pts
General; Magic Level 4; Longbow

1 Wood Elf Noble @ 177 Pts
Battle Snadard Bearer
The Royal Standard of Ariel
Light Armour

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic level 2
Dispel Scroll
Divination Orb

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

18 Glade Guard @ 244 Pts
Musician
Standard
Banner of Eternal Flame

6 Glade Riders @ 171
Musician
Standard Bearer

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts

6 Wild Riders @ 192 Pts
Musician
Standard
Wild Hunter

10 Wardancers @ 201 Pts
Musician
Bladesinger

6 Waywatchers @ 144 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

Niestety nie wiem jak liczyc Casting Pool / Dispel pool (rozumiem ze w rule booku jest to opisane w dziale z magia?

Ilosc modeli: 86
Koszt: 2307

Pierwsza rozpiska w zyciu... Teraz tak, chetnie skorzystam z wszelkich rad, a bedzie ich pewnie niemalo, ale trzeba brac pod uwage w tym momencie jedna istotna rzecz. ILOSC figurek oraz ich typ nie ulegnie zmianie przez najblizszy miesiac / dwa, wiec wszelkie zmiany robimy na tym co jest. W tym momencie nie jest mi potrzebna informacja o tym, ze nie mam tree kinow, za malo driad, za malo GG i generalnie to tych waywatcherow to wywalic. Chce po prostu nauczyc sie grac, a takie zestawienie nie dosc ze jest niezla baza do rozbudowy to dodatkowo w jej sklad w tym momencie wchodzi wiekszosc rodzajow jednostek dzieki czemu przy rozbudowie badz jakichkolwiek zmianach bede juz ogarnial wiekszosc podstaw mlotka.
Zagralem dzisiaj ta rozpa na te smieszne Night Gobliny robione na tym forum. Generalnie to tak, pomijajac fakt, ze nie ogarnialem zasad wiec uczylem sie na szybko w trakcie no i ... caly czas mialem tragiczne rzuty - cos jak chlopaki w tym roku na ETC ;p Kawaleria sie nie splacila. Jest to straszny fail chyba ze bedziesz pamietal o vanguardzie na poczatku i przeciwnik ma maszyny... wtedy moze. Inaczej nie. Mialem za malo driad - 3/4 oddzialy po 8-10 to minimum. Flaming attacks na GG sie przydaje. Generalowi trzeba wciskac itemy na warda bo to jest tragedia zeby w pierwszej turze dostal IFke i padl... musze przetestowac treekiny. Waywatcherow lepiej wystawiac.

Edit: Nowa rozpa 2500

General @ 335

Spellweaver level 4; Lore of Life
Items:
Glamourweave - Ward 4+ na magiczne pociski / strzelanie. Przy closeCombat najpierw zdajesz liderke, jak nie zdasz trafiasz tylko na 6stkach.
Wand of Wych Elm - reroll na niezdany dispell

Noble @ 130
BSB
Asyendi's Bane 9reroll nietrafionych atakow. Przy fail reroll otrzymujesz cios S3)
hail of doom arrow (pocisk majacy 3k6 trafien z sila 4)

Branchwraith @ 90

Cluster of Radiants

8 Dryads @ 96
8 Dryads @ 96

15 Glade Guard @ 208
Standard, Musician
banner of Eternal Flame -> Fear na war beast, cavalry, chariots

10 Glade Guard @ 138
Standard, Musician

10 Glade Guard @ 138
Standard, Musician

9 Wardancers + Bladesinger @ 176

6 Waywatchers @ 144

1 Treeman @ 285

6 Glade Riders @ 144

5 Wild Riders + Wild hunter @ 241
Razor Standard (daje armor pircing

To jest 2300 do tego maly oddzial treekinow.

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Post autor: Smerfaster »

co powiecie na 2600 z imperium:
1 Highborn @ 564.0 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Shield
Armour of Silvered Steel [45.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Green Dragon @ [320.0] Pts

1 Spellweaver @ 305.0 Pts
Magic Level 4; Longbow
Glamourweave [30.0]
Dispel Scroll [25.0]

27 Glade Guard @ 342.0 Pts
Longbow; Standard; Musician

7 Glade Riders @ 186.0 Pts
Spear; Longbow; Standard

7 Elf Steed @ [0.0] Pts

4 Treekin @ 260.0 Pts

7 Wardancers @ 126.0 Pts

1 Treeman @ 285.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

8 Dryads @ 96.0 Pts

8 Dryads @ 96.0 Pts

8 Dryads @ 96.0 Pts

8 Dryads @ 96.0 Pts

Models in Army: 77

Total Army Cost: 2600.0
Obrazek

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Battle Snadard Bearer
Light Armour

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic level 2
Dispel Scroll
Divination Orb

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

18 Glade Guard @ 244 Pts
Musician
Standard
Banner of Eternal Flame

6 Glade Riders @ 171
Musician
Standard Bearer

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts

6 Wild Riders @ 192 Pts
Musician
Standard
Wild Hunter

10 Wardancers @ 201 Pts
Musician
Bladesinger

6 Waywatchers @ 144 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

Niestety nie wiem jak liczyc Casting Pool / Dispel pool (rozumiem ze w rule booku jest to opisane w dziale z magia?

Pierwsza rozpiska w zyciu... Teraz tak, chetnie skorzystam z wszelkich rad, a bedzie ich pewnie niemalo, ale trzeba brac pod uwage w tym momencie jedna istotna rzecz. ILOSC figurek oraz ich typ nie ulegnie zmianie przez najblizszy miesiac / dwa, wiec wszelkie zmiany robimy na tym co jest. W tym momencie nie jest mi potrzebna informacja o tym, ze nie mam tree kinow, za malo driad, za malo GG i generalnie to tych waywatcherow to wywalic. Chce po prostu nauczyc sie grac, a takie zestawienie nie dosc ze jest niezla baza do rozbudowy to dodatkowo w jej sklad w tym momencie wchodzi wiekszosc rodzajow jednostek dzieki czemu przy rozbudowie badz jakichkolwiek zmianach bede juz ogarnial wiekszosc podstaw mlotka.

Według mnie to spellsinger jest średnio potrzebny słabe czary za to 1 spellweaver jest super czary lifa to potęga a te nasze z armybooka są takie sobie oczywiście jeżeli dłużej popatrzeć na czary to treesinging jest super ale można go mieć poprzez treemana
Obrazek

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Einstein pisze:

Battle Snadard Bearer
Light Armour

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic level 2
Dispel Scroll
Divination Orb

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

10 Glade Guard @ 138 Pts
Musician
Standard

18 Glade Guard @ 244 Pts
Musician
Standard
Banner of Eternal Flame

6 Glade Riders @ 171
Musician
Standard Bearer

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts

6 Wild Riders @ 192 Pts
Musician
Standard
Wild Hunter

10 Wardancers @ 201 Pts
Musician
Bladesinger

6 Waywatchers @ 144 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

Zagralem dzisiaj ta rozpa na te smieszne Night Gobliny robione na tym forum. Generalnie to tak, pomijajac fakt, ze nie ogarnialem zasad wiec uczylem sie na szybko w trakcie no i ... caly czas mialem tragiczne rzuty - cos jak chlopaki w tym roku na ETC ;p Kawaleria sie nie splacila. Jest to straszny fail chyba ze bedziesz pamietal o vanguardzie na poczatku i przeciwnik ma maszyny... wtedy moze. Inaczej nie. Mialem za malo driad - 3/4 oddzialy po 8-10 to minimum. Flaming attacks na GG sie przydaje. Generalowi trzeba wciskac itemy na warda bo to jest tragedia zeby w pierwszej turze dostal IFke i padl... musze przetestowac treekiny. Waywatcherow lepiej wystawiac.

Edit: Nowa rozpa 2500

General @ 335

Spellweaver level 4; Lore of Life
Items:
Glamourweave - Ward 4+ na magiczne pociski / strzelanie. Przy closeCombat najpierw zdajesz liderke, jak nie zdasz trafiasz tylko na 6stkach.
Wand of Wych Elm - reroll na niezdany dispell

Noble @ 130
BSB
Asyendi's Bane 9reroll nietrafionych atakow. Przy fail reroll otrzymujesz cios S3)
hail of doom arrow (pocisk majacy 3k6 trafien z sila 4)

Branchwraith @ 90

Cluster of Radiants

8 Dryads @ 96
8 Dryads @ 96

15 Glade Guard @ 208
Standard, Musician
banner of Eternal Flame -> Fear na war beast, cavalry, chariots

10 Glade Guard @ 138
Standard, Musician

10 Glade Guard @ 138
Standard, Musician

9 Wardancers + Bladesinger @ 176

6 Waywatchers @ 144

1 Treeman @ 285

6 Glade Riders @ 144

5 Wild Riders + Wild hunter @ 241
Razor Standard (daje armor pircing

To jest 2300 do tego maly oddzial treekinow.

GG włóż do 1 oddziału
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Czy ty mi wlasnie zaproponowales zlozenie klocka 35gg? jesli tak to raczej nie...

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Master Smerfaster pisze:co powiecie na 2600 z imperium:
1 Highborn @ 564.0 Pts

Magic Level 4; Longbow
Glamourweave [30.0]
Dispel Scroll [25.0]
Masz za dużo pktów w Lordach. Max. możesz mieć 650 pktów.

Poza tym nie możesz mieć 3 x Great Eagle -> max. jest 2 x taki sam rare unit.

Za oszczędności dołóż treekiny. Poza tym 5 x Glade Riders wystarczy.

A gdzie masz BSB ???
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

co powiecie na 2600 z imperium
Fail!!!

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Heptun pisze:
Master Smerfaster pisze:co powiecie na 2600 z imperium:
1 Highborn @ 564.0 Pts

Magic Level 4; Longbow
Glamourweave [30.0]
Dispel Scroll [25.0]
Masz za dużo pktów w Lordach. Max. możesz mieć 650 pktów.

Poza tym nie możesz mieć 3 x Great Eagle -> max. jest 2 x taki sam rare unit.

Za oszczędności dołóż treekiny. Poza tym 5 x Glade Riders wystarczy.

A gdzie masz BSB ???
chyba trzeba coś odjąć ze highborna:( ale ok zrobie jak trzeba ale jazdę se zostawie zobacze czy się sprawdzą
Obrazek

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Einstein pisze:Czy ty mi wlasnie zaproponowales zlozenie klocka 35gg? jesli tak to raczej nie...
jeżeli dołożysz do spellwevera item glamourweave to całkiem dobry klocek . u mnie zawsze się sprawdza
Obrazek

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

Master się wyrobił, dzięki za porady :D

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Master Smerfaster pisze:
Einstein pisze:Czy ty mi wlasnie zaproponowales zlozenie klocka 35gg? jesli tak to raczej nie...
jeżeli dołożysz do spellwevera item glamourweave to całkiem dobry klocek . u mnie zawsze się sprawdza
Kolego naucz się czytać, co daje glamur.... Ehh. 35 gg, boże widzisz i nie grzmisz!

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Master Smerfaster pisze:
@Piotras widzę, że już to napisałeś, ale faktycznie Glamourweave Smerfaster niestety nie działa na klocek GG jeno na Spellweavera. W takim przypadku jednak lepiej mieć rozproszone 3 oddziały GG po 10 sztuków ze sztandarami (przynajmniej w scenariuszu Blood and Glory :)).

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Powiedz mi prosze, jak ja mam strzelac z klocka 35? Mam z tego zrobic horde? Mam to trzymac w standardzie po 5/6 unitow w ranku i strzelac zamiast z 35 to z 10? Ja tam gram 2x 10 i 1x15 przy czym w tym wiekszym mam flame banner.

Co do spellsingera, gralem tym raz. Nie sprawdzil sie w zadnym wypadku (tragiczne czary, mocny dispell przeciwnika). Moze jako caddy... ale watpie. Jutro bede destowal branchwraitha i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zrobilem tez generala spellweaver lvl 4 wcisne w to jakis ward 4+ i zobaczymy. W ostatniej grze w pierwszej turze IFke dostalem na ryj i mialem poczarowane.

#Heptun

Jakie sztandary mozna wcisnac na tych GG oprocz flamming? Albo inaczej... co sie oplaca ;p

Oprocz tego musze przetestowac treekiny... granie na 2x 6 konnych to jest tragedia i sie nie splaca. Bede musial potestowac orzelki pozniej. Wiem tez ze 3x 8 driad to mus i wardancerzy przynajmniej z 10 w oddziale.

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

@Einstein - sorki ale masz już sztandary na GG więc OK.

Koniecznie przetestuj orzełki - moim zdaniem się spłacają. Treekiny też są OK i do tego wsparcie 4 x 8-10 driad to moim zdaniem podstawa armii.

Jeśli chodzi o fasty/kawę to ja wolę jednak GR bo przynajmni9ej coś zabiją zanim zaczną walczyć :)

Spellsinger - zazwyczaj jako DS i dodatkowa/-e kostka/-i do poola.

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Gralem dzisiaj na TK z tym smiesznym taskim pudlem nie pamietam jak to sie nazywa, ale widzi wszystko i ma w ch... inkantacji itd. Generalnie wnioski po tej bitwie. MINIMUM 6 treekinow i conajmniej 3 kloce driad. Dostalem deathstart klocek z lichem w srodku na sam ryj armii to mi zjadl 3 oddzialy + treemana w 2 tury. waywatchers nieoplacalni szczegolnie jak Cie widzi 360 stopni cos...

Generalnie to general jako highborn dostawiony do lucznikow razem z BSB poruszajacy sie w srodku armii, ale za jej glownymi silami moze byc jakims tam pomyslem, dodatkowo na nim wizzard hat (o ile nie jest zbanowany w EURO), BSB, spellsinger lvl 2 z dispelem. Co daje mi teoretycznie calkiem niezla magie. Spellweaver mi sie w ogole nie sprawdza poki co (o ile magia life jest fajna jak nie dostane dispella albo nie spale) o tyle magia WE jest bardzo srednia. Lasy nie sa juz taka fajna ochrona jak kiedys...

Wlasnie tez myslalem nad GR bo WR sa kompletnie nieprzydatni. Wykminilismy dzisiaj przy stole cos takiego jak 18 treekinow - 1175 pktow, ale ma pierdolniecie jak juz dojdzie ;p Trzeba by to przetestowac (wazne jest ze na 2400 spokojnie zmieszcze genka, bsb i malego spellsingera i core w postaci driad / GG - ale to raczej for fun testu niz normalnie na stol bo jakbym dostal park maszynowy to nie mam czym tego zdjac...)

Mysle nad orlami, ale nie mam czym tego proxowac poki co.

Co to jest DS? :D

Generalnie jak to dzisiaj zostalo powiedziane... WE w tym przypadku to tylko i wylacznie gra na drewnie. Poki co splacaja mi sie tylko i wylacznie driady (mam tragiczne rzuty...)

Zablokowany