Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
ajt
Kradziej

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: ajt »

Przy warp grinderze i stormfiendach z grinderem, umieszczenie markera na stole, jest traktowane jako wystawienie? Czy umieszcza się te znaczniki, po wszystkich wystawieniach, przed scoutami?

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

ajt pisze:Przy warp grinderze i stormfiendach z grinderem, umieszczenie markera na stole, jest traktowane jako wystawienie? Czy umieszcza się te znaczniki, po wszystkich wystawieniach, przed scoutami?

znacznik nie jest wystawieniem
Obrazek

Gryziel
Plewa

Post autor: Gryziel »

Czy jeśli posiadam bitewnego wodza i daję mu halabardę a potem magiczną broń np. płaczące ostrze to czy efekt halabardy czyli + 1 do siły wciąż istnieje?Czy po prostu halabardy nie daję i daje sam magiczny miecz, wliczam tylko jego efekty i punkty?P.S jestem nowy

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

Jak dasz halabardę i magiczną broń, to warlord będzie używał magicznej broni (przymusowo - wynika z zasad), bez żadnych bonusów z halabardy. Więc nie warto. Teoretycznie - jeżeli przeciwnik by zniszczył magiczną broń, to wtedy warlord używałby halabardy.

Szponiasty
Plewa

Post autor: Szponiasty »

Witam jestem nowy i mam pytanie co do Rakiety zagłady i kilku zasad:
1.Czy aby strzelić z rakiety zagłady postać musi widzieć cel?I jak ma się ona do przeszkód?
2.Załóżmy że jednostka klanbraci została złamana i ucieka o 2K6 ścigają ich orkowie takżę o 2K6, jeśli ich nie dogonią to mogą przeprowadzić reorganizację czy w kolejnych turach dalej ich gonią? A może potem mogę na nich normalnie zaszarżować? Jak to wygląda?
3.Czy mogę zaszarżować na uciekającą jednostkę?
4.Czy jak strzelę do uciekających jednostek to jednostka ta zostaje zniszczona czy normalnie rozdzielam trafienia?
5.Jeśli mianuję Spacz inżyniera czarodziejem to może on używać Arkan normalnie?
6.Czy bitewny wódz może używać przedmiotów z np. klanu Eshin czy tylko wspólnych magicznych przedmiotów?
7.Klanbracia i Mnisi zarazy szarżują załóżmy na włóczników elfów.Elfy mają pięciu w szeregu tak samo jak klanbracia i mnisi.Według zasad trzeba doprowadzić do sytuacji w której taka sama ilość mnichów walczy z taką samą ilością elfów co klanbracia(Wiele szarż na jedną jednostkę).Tyle że w tym wypadku, albo klanbracia albo mnisi będą mieli jedną jednostkę stykającą się z wrogiem więcej/mniej.Czy mogę to rozdzielić tak jak chcę czy inaczej(np. że jednostka o większej ilości punktowej ma pierwszeństwo)?
Niektóre pytania mogą się wydać wam głupie,ale z góry dziękuję za pomoc. :)

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

1. Nie musisz widzieć, ignorujesz przeszkody.
2. Klanbracia uciekają 2K6+1. W kolejnych turach nie ma gonienia, ale za to (pkt 3)
3. Można zaszarżować na uciekającą jednostkę, wtedy ona z automatu ucieka i jeśli zostanie dogoniona to znika w całości.
4. Normalnie rozdzielasz trafienia.
5. Tak.
6. Tylko wspólnych
7. Możesz :)

Pytania nie są głupie :)
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Szponiasty
Plewa

Post autor: Szponiasty »

Dzięki :P już prawie wszystko wiem tylko
Żeby użyć rakiety muszę używać przedniej strefy mojego modelu?Raczej tak ale wolę się upewnić

Skoro w kolejnych turach nie ma gonienia to mogę przeprowadzić reorganizację? jeśli nie dogonię?

Jeśli szarżuję na jednostkę uciekającą to wykonuje ona od razu ruch ucieczki(tj. w mojej fazie szarży kiedy ja szarżuje) czy czeka na swój ruch w fazie ruchów przymusowych?? :?: Bo jednostka uciekająca zawsze powinna raczej pierwsza ruch zrobić,chyba że się mylę.
Czy wygląda to tak?(Moja faza szarż szarżuję na uciekających orków orkowie rzucają na ucieczkę, potem ja na dystans szarży?) Jeśli tak to co potem? Wykonują też ruch ucieczki w fazie przymusowej czy już nie?

Gryziel
Plewa

Post autor: Gryziel »

Czy mistrz mutacji stykający się podstawką ze szczuroogrami podlegający zasadzie Potwór i Poganiacze musi zostać usunięty z gry gdy wszystkie szczuroogry zginą i też nie może być Atakowany w walce wręcz, i szarżowany?Czy może opuścić jednostkę?

Awatar użytkownika
Dzićka
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Dzićka »

Jeśli zginie caly oddzial pchajacy dzwon to czy nadal jest unbreakable?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

tak, stosowny zapis jest w erracie
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Nargh
Chuck Norris

Post autor: Nargh »

Pytanie dotyczy Abomiki - wiadomo, że Abomka staje na 6.
Kłopot zaczyna się w starciu z ognistymi atakami:
1. Jeżeli Abomka dostanie ranę w wyniku ataku ognistego, ale zginie później od innej rany w tej samej fazie (np. strzelanie) to już nie stanie?
2. Jeżeli Abomka dostanie ranę w wyniku ataku ognistego, ale zginie później od innej rany w innej fazie (np. płonący atak zranił w strzelaniu, a usiekli ją w walce wręcz) to już nie stanie?
3. Jeżeli Abomka dostanie ranę w wyniku ataku ognistego, ale zginie później od innej rany w innej turze to już nie stanie?

I pytanie o Doom Rocket – czy podlega on działaniu Sztormówki?

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Jeżeli dostanie jaką kolwiek ranę z ognistych ataków to już nie wstaje. Nie ważne w której fazie i czy w tej samej fazie w której zginęła czy nawet w innej turze.
Obrazek

Grawitacja
Pseudoklimaciarz

Post autor: Grawitacja »

Czy to prawda ze Warp Cannon nie musi widzieć celu, żeby do niego strzelić?

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Nie.
Obrazek

Nargh
Chuck Norris

Dzisiaj wyszła rozkmina:
WLC nie podlega działaniu sztormówki, dlatego, że ma magiczny atak - ktoś to potwierdza?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Nargh pisze:Dzisiaj wyszła rozkmina:
WLC nie podlega działaniu sztormówki, dlatego, że ma magiczny atak - ktoś to potwierdza?
Polecam zapoznać się z FAQ do Skavenów.

Add “One use only”. Change the start of the third sentence to
“All shooting attacks that don’t use BS [...]”.
Obrazek

Grawitacja
Pseudoklimaciarz

Post autor: Grawitacja »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakimś cudem ktoś(podobno stosując zasady euro) wystawia 2x3 stormfiendy z wyposażeniem i do tego Latarkę?
● Each Stormfiend after the first model ­ 1 choice
● Each two or a part of ratling upgrades on stormfiends ­ 1 choice
Czyli wychodzi, że 6 fiendów już zajmuje 5 wyborów, do tego dochodzą bronie i cannon. Spotykam to niejednokrotnie...

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Co tu tłumaczyć - taki ktoś albo nie gra na ograniczenia euro, albo ma nielegalnie złożoną rozpiskę.
Obrazek

Nargh
Chuck Norris

Slayer Zabójców pisze:
Nargh pisze:Dzisiaj wyszła rozkmina:
Polecam zapoznać się z FAQ do Skavenów.

Add “One use only”. Change the start of the third sentence to
“All shooting attacks that don’t use BS [...]”.

OK, czyli nie ma niczego co by tą zasadę niwelowało - o to mi chodziło :]
Czy magiczne pociski też podlegają tej zasadzie (np. fireball)??

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Nargh pisze:OK, czyli nie ma niczego co by tą zasadę niwelowało - o to mi chodziło :]
Czy magiczne pociski też podlegają tej zasadzie (np. fireball)??
Wręcz przeciwnie - źle zrozumiałeś. Sprawdź w army booku początek którego zdania został zamieniony wyrażeniem podanym w erracie.

Efektem storm banneru są -2 do BSa oraz zgodnie z erratą wszystkie ataki strzeleckie nie korzystające z BSa mogą wykonać strzał dopiero na 4+. Banner nigdy nie działał i nie działa na magiczne pociski - czarowanie/rzucanie zaklęć to nie strzelanie.
Obrazek

ODPOWIEDZ