Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Rasti »

1) W podręczniku masz jednostki. Jeśli wystawiasz włóczników z tarczami(bez tarcz to jakoś nie tak) to sklejasz chłopka z włócznią i tarczą.
2) Gdyż tarcza i lekka zbroja na jednostce strzelającej to moc. Sklejasz gościa z kuszą, a na plecach tarcza. Nic trudnego do wyobrażenia.
3) Zależy o jakiej jednostce mówimy. W 8 edycji to kusznicy w formacji 10x2 lub mniejsze oddziały 5x2 np.
4) No im szersza jednostka, tym więcej ataków wypłaca, przy czym jest mniej mobilna. To kwestia taktyczna.

LemonsMaster
Warzywo

Post autor: LemonsMaster »

Jeszcze upewnię się co do trzech punktów...

2) Czy owa tarcza na plecach zmienia w jakiś sposób statystyki jednostki? Czy po prostu każdy model kusznika w mojej armii powinien takową na plerach nosić?
3) W takim razie jakie traye powinienem tworzyć? Takie raczej bardziej uniwersalne, tzn. które w kilku bitwach mogłyby posłużyć mi do kilku jednostek. 20 miejscowe się opłacają? Czy jednak większe? Chodzi mi o to, żebym nie zrobił jakieś zupełnie niepotrzebnej, a niestety nie potrafię sobie jeszcze wyobrazić, jakiego typu taktyk będę używał.
4) Wyobraźmy sobie więc jednostkę łuczników w dwóch rzędach po 10 (suma 20), a także w 4 rzędach po 5 (również 20). Który z nich będzie lepszy? Czy rząd nie stojący w pierwszej linii nie może atakować w ogóle? Niestety rulebook z IoB dopiero w drodze, a odpowiedź przydałaby się już teraz. ;/

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

2) Zmienia o tyle że tarcza daje dodatkowego save'a przeciwko strzelaniu, czarom oraz w combacie.Jednostka nie musi nosić tarczy ale jest ona przydatna także polecam dodać ją do ekwipunku jeśli ma taką możliwość.

3) W zasadzie przydają się różne.I takie na 2x5, na 2x10, 5x4 i większe. To naprawdę zależy tylko od ciebie.

4) To zależy od taktyki.Normalnie jednostka wyposażona w broń strzelecką może strzelać z dwóch szeregów.Łuki i tylko łuki mają zasadę Volley Fire dzięki której połowa modeli z trzeciego szeregu i każdego kolejnego(zaokrąglając ilość modeli w górę) również może strzelać oczywiście wliczając w to dwa pierwsze.W combacie natomiast jednostka zawsze atakuje z dwóch szeregów jesli oczywiście ma wystarczajacą liczbę modeli w drugim szeregu.Modele w drugim ranku mogą wykonać tylko jeden atak bez względu na to ile ataków mają.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

LemonsMaster
Warzywo

Post autor: LemonsMaster »

Rozumiem, jednak ten ostatni punkt nadal mnie męczy. Z tego, co wiem, nasi kusznicy mają wielokrotny strzał. Czy będą oni mogli korzystać z tej zasady, stojąc w drugim szeregu? Bo jeśli tak, to chyba ustawienie 2x10 jest najkorzystniejsze. Pozwala na odrobinę większą mobilność niż przy 1x20, natomiast nie traci na skuteczności. Czy może się mylę?

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Nic nie przeszkadza strzelać z drugiego ranku multiplem. Drugi strzela tak samo jak pierwszy.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Poczekaj chwilę na księgę zasad, bo jak widzę, że bardzo ostro traktujesz modele. Zawsze skleja się nabite kusze, bo od razu będą mogli strzelać :mrgreen:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

LemonsMaster pisze:Rozumiem, jednak ten ostatni punkt nadal mnie męczy. Z tego, co wiem, nasi kusznicy mają wielokrotny strzał. Czy będą oni mogli korzystać z tej zasady, stojąc w drugim szeregu? Bo jeśli tak, to chyba ustawienie 2x10 jest najkorzystniejsze. Pozwala na odrobinę większą mobilność niż przy 1x20, natomiast nie traci na skuteczności. Czy może się mylę?
W zasadzie masz racje, ale perspektywe zmienia nieco scenariusz Blood&Glory :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Zamierzam zagrać w najbliższy weekend swoją pierwszą bitwę delfikami w można by rzecz ciemno bo armijka wpadła mi w łapki dość nieoczekiwanie i postanowiłem ją rozkręcić żeby mieć jakąś odskocznię od skavenów (:
Zrobiłem sobie rozpiskę i mam pytanie odnośnie jednej niejasności... odnośnie mengili czy mogę werbować tą jednostkę czy
dow & ror już brać nie można w 8ed? Jeśli nie to bardzo smutna będzie to wiadomość ):

Gobur
Warzywo

Post autor: Gobur »

w 8 ed nie ma już DoW

Awatar użytkownika
Rafał_Pękala
Mudżahedin

Post autor: Rafał_Pękala »

ale spokojnie mogą robić za shadow

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Gobur pisze:w 8 ed nie ma już DoW
gwoli ścisłości to tył RoR :] poprostu chciałem się upewnić... wielka szkoda że tak znakomity i klimatyczny oddział pójdzie w zapomnienie! Co GW robi czasami ze swoim klientem to totalna masakra jakaś jest. Wielu ludzi zbierał przecież DoW przez wiele lat, wydało tryliony kasy na te zajebiste figurki i grało do końca 7ed tą armią, a GW po prostu się teraz wypięło na fanów DoW. Może za jakiś czas okaże się, że wyeliminują armię ogrów albo jakąś inna i kolejna część ludzi zostanie wydymana? Mengili szkoda ale fakt, pięknie będą zastępować szejdów bo to jedne z najładniejszych figurek do DE :D

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Myślicie ,że mag może użyć bsb jeśli rzuci się na niego "Crystal of midnight" - "Północny Kryształ" Enchanted Items za 35pkt?
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Zeppelin pisze:Myślicie ,że mag może użyć bsb jeśli rzuci się na niego "Crystal of midnight" - "Północny Kryształ" Enchanted Items za 35pkt?
?? nie rozumiem :D
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Myślę że może użyć przerzutu z BSB, teraz przerzuca się wszystko. "Kryształ Północy" - one use, wrogi mag musi zdać Ld na 3 kostkach, jak nie zda zapomina losowo wybrany czar do końca bitwy.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Może, BSB daje przerzut wszystkich testów Ld.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

LajoN31
Mudżahedin

Post autor: LajoN31 »

a ja mam pytanie odnośnie kociołka. Jest traktowany jako war machine czyli logicznie rozumując mamy 4 woundowego bohatera z T10 i nie można deklarować że bije się po DeathHagu w CC?? i 2 pytanie czy wystawia się go w oddziale(bo taką wersję też słyszałem) czy oddzielnie jako machinę i nie można go nigdzie dołączyć??

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Jest traktowany jak maszyna dlatego nie możesz go dołączyć do żadnego odziału. W CC bierze się współczynniki Hagi lub Championek - wszystkie wraz z T,tylko kiedy ktoś strzela do modelu bierze się T maszyny.
I believe in Honour.!

LajoN31
Mudżahedin

ale jak to się w takim razie rozlosowuje?? 1-4 kociol,5 hagi a na 6 Death haga ??(w CC oczywiście)

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

LajoN31 pisze:ale jak to się w takim razie rozlosowuje?? 1-4 kociol,5 hagi a na 6 Death haga ??(w CC oczywiście)
Zadajesz 1 ranę - ginie jedna witchka, drugą - ginie druga, czwartą - ginie Death Hag. A ja się pytam, którego WS się używa? DH czy witchek? Czy np. jest możliwa sytuacja, że wbiję 4 rany w Hag Attendant (ws 4) i zabijam tym samym Death Hag (ws 6)?
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

LajoN31
Mudżahedin

to w sumie dobre pytanie:] ale skoro T jest tylko do strzelania to w cc bija sie normalnie czyli DH swoje ataki ze swoim ws np z runami a hagi swoje z ws 4 i poisonami. dlatego wydaje mi sie ze ranienie odbywa sie na zasadzie losowania tak jak przy strzale w jezdzca na smoku np ze 5,6 idzie w gore reszta w dol(w tym wypadku kocial). Po cos wkoncu jest ten zapis ze kocial ma swojego T i mozna go zniszczyc;p

Zablokowany