Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
1) W podręczniku masz jednostki. Jeśli wystawiasz włóczników z tarczami(bez tarcz to jakoś nie tak) to sklejasz chłopka z włócznią i tarczą.
2) Gdyż tarcza i lekka zbroja na jednostce strzelającej to moc. Sklejasz gościa z kuszą, a na plecach tarcza. Nic trudnego do wyobrażenia.
3) Zależy o jakiej jednostce mówimy. W 8 edycji to kusznicy w formacji 10x2 lub mniejsze oddziały 5x2 np.
4) No im szersza jednostka, tym więcej ataków wypłaca, przy czym jest mniej mobilna. To kwestia taktyczna.
2) Gdyż tarcza i lekka zbroja na jednostce strzelającej to moc. Sklejasz gościa z kuszą, a na plecach tarcza. Nic trudnego do wyobrażenia.
3) Zależy o jakiej jednostce mówimy. W 8 edycji to kusznicy w formacji 10x2 lub mniejsze oddziały 5x2 np.
4) No im szersza jednostka, tym więcej ataków wypłaca, przy czym jest mniej mobilna. To kwestia taktyczna.
-
- Warzywo
Jeszcze upewnię się co do trzech punktów...
2) Czy owa tarcza na plecach zmienia w jakiś sposób statystyki jednostki? Czy po prostu każdy model kusznika w mojej armii powinien takową na plerach nosić?
3) W takim razie jakie traye powinienem tworzyć? Takie raczej bardziej uniwersalne, tzn. które w kilku bitwach mogłyby posłużyć mi do kilku jednostek. 20 miejscowe się opłacają? Czy jednak większe? Chodzi mi o to, żebym nie zrobił jakieś zupełnie niepotrzebnej, a niestety nie potrafię sobie jeszcze wyobrazić, jakiego typu taktyk będę używał.
4) Wyobraźmy sobie więc jednostkę łuczników w dwóch rzędach po 10 (suma 20), a także w 4 rzędach po 5 (również 20). Który z nich będzie lepszy? Czy rząd nie stojący w pierwszej linii nie może atakować w ogóle? Niestety rulebook z IoB dopiero w drodze, a odpowiedź przydałaby się już teraz. ;/
2) Czy owa tarcza na plecach zmienia w jakiś sposób statystyki jednostki? Czy po prostu każdy model kusznika w mojej armii powinien takową na plerach nosić?
3) W takim razie jakie traye powinienem tworzyć? Takie raczej bardziej uniwersalne, tzn. które w kilku bitwach mogłyby posłużyć mi do kilku jednostek. 20 miejscowe się opłacają? Czy jednak większe? Chodzi mi o to, żebym nie zrobił jakieś zupełnie niepotrzebnej, a niestety nie potrafię sobie jeszcze wyobrazić, jakiego typu taktyk będę używał.
4) Wyobraźmy sobie więc jednostkę łuczników w dwóch rzędach po 10 (suma 20), a także w 4 rzędach po 5 (również 20). Który z nich będzie lepszy? Czy rząd nie stojący w pierwszej linii nie może atakować w ogóle? Niestety rulebook z IoB dopiero w drodze, a odpowiedź przydałaby się już teraz. ;/
2) Zmienia o tyle że tarcza daje dodatkowego save'a przeciwko strzelaniu, czarom oraz w combacie.Jednostka nie musi nosić tarczy ale jest ona przydatna także polecam dodać ją do ekwipunku jeśli ma taką możliwość.
3) W zasadzie przydają się różne.I takie na 2x5, na 2x10, 5x4 i większe. To naprawdę zależy tylko od ciebie.
4) To zależy od taktyki.Normalnie jednostka wyposażona w broń strzelecką może strzelać z dwóch szeregów.Łuki i tylko łuki mają zasadę Volley Fire dzięki której połowa modeli z trzeciego szeregu i każdego kolejnego(zaokrąglając ilość modeli w górę) również może strzelać oczywiście wliczając w to dwa pierwsze.W combacie natomiast jednostka zawsze atakuje z dwóch szeregów jesli oczywiście ma wystarczajacą liczbę modeli w drugim szeregu.Modele w drugim ranku mogą wykonać tylko jeden atak bez względu na to ile ataków mają.
3) W zasadzie przydają się różne.I takie na 2x5, na 2x10, 5x4 i większe. To naprawdę zależy tylko od ciebie.
4) To zależy od taktyki.Normalnie jednostka wyposażona w broń strzelecką może strzelać z dwóch szeregów.Łuki i tylko łuki mają zasadę Volley Fire dzięki której połowa modeli z trzeciego szeregu i każdego kolejnego(zaokrąglając ilość modeli w górę) również może strzelać oczywiście wliczając w to dwa pierwsze.W combacie natomiast jednostka zawsze atakuje z dwóch szeregów jesli oczywiście ma wystarczajacą liczbę modeli w drugim szeregu.Modele w drugim ranku mogą wykonać tylko jeden atak bez względu na to ile ataków mają.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
-
- Warzywo
Rozumiem, jednak ten ostatni punkt nadal mnie męczy. Z tego, co wiem, nasi kusznicy mają wielokrotny strzał. Czy będą oni mogli korzystać z tej zasady, stojąc w drugim szeregu? Bo jeśli tak, to chyba ustawienie 2x10 jest najkorzystniejsze. Pozwala na odrobinę większą mobilność niż przy 1x20, natomiast nie traci na skuteczności. Czy może się mylę?
W zasadzie masz racje, ale perspektywe zmienia nieco scenariusz Blood&GloryLemonsMaster pisze:Rozumiem, jednak ten ostatni punkt nadal mnie męczy. Z tego, co wiem, nasi kusznicy mają wielokrotny strzał. Czy będą oni mogli korzystać z tej zasady, stojąc w drugim szeregu? Bo jeśli tak, to chyba ustawienie 2x10 jest najkorzystniejsze. Pozwala na odrobinę większą mobilność niż przy 1x20, natomiast nie traci na skuteczności. Czy może się mylę?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Zamierzam zagrać w najbliższy weekend swoją pierwszą bitwę delfikami w można by rzecz ciemno bo armijka wpadła mi w łapki dość nieoczekiwanie i postanowiłem ją rozkręcić żeby mieć jakąś odskocznię od skavenów (:
Zrobiłem sobie rozpiskę i mam pytanie odnośnie jednej niejasności... odnośnie mengili czy mogę werbować tą jednostkę czy
dow & ror już brać nie można w 8ed? Jeśli nie to bardzo smutna będzie to wiadomość ):
Zrobiłem sobie rozpiskę i mam pytanie odnośnie jednej niejasności... odnośnie mengili czy mogę werbować tą jednostkę czy
dow & ror już brać nie można w 8ed? Jeśli nie to bardzo smutna będzie to wiadomość ):
gwoli ścisłości to tył RoR :] poprostu chciałem się upewnić... wielka szkoda że tak znakomity i klimatyczny oddział pójdzie w zapomnienie! Co GW robi czasami ze swoim klientem to totalna masakra jakaś jest. Wielu ludzi zbierał przecież DoW przez wiele lat, wydało tryliony kasy na te zajebiste figurki i grało do końca 7ed tą armią, a GW po prostu się teraz wypięło na fanów DoW. Może za jakiś czas okaże się, że wyeliminują armię ogrów albo jakąś inna i kolejna część ludzi zostanie wydymana? Mengili szkoda ale fakt, pięknie będą zastępować szejdów bo to jedne z najładniejszych figurek do DEGobur pisze:w 8 ed nie ma już DoW
?? nie rozumiemZeppelin pisze:Myślicie ,że mag może użyć bsb jeśli rzuci się na niego "Crystal of midnight" - "Północny Kryształ" Enchanted Items za 35pkt?
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
a ja mam pytanie odnośnie kociołka. Jest traktowany jako war machine czyli logicznie rozumując mamy 4 woundowego bohatera z T10 i nie można deklarować że bije się po DeathHagu w CC?? i 2 pytanie czy wystawia się go w oddziale(bo taką wersję też słyszałem) czy oddzielnie jako machinę i nie można go nigdzie dołączyć??
Jest traktowany jak maszyna dlatego nie możesz go dołączyć do żadnego odziału. W CC bierze się współczynniki Hagi lub Championek - wszystkie wraz z T,tylko kiedy ktoś strzela do modelu bierze się T maszyny.
I believe in Honour.!
Zadajesz 1 ranę - ginie jedna witchka, drugą - ginie druga, czwartą - ginie Death Hag. A ja się pytam, którego WS się używa? DH czy witchek? Czy np. jest możliwa sytuacja, że wbiję 4 rany w Hag Attendant (ws 4) i zabijam tym samym Death Hag (ws 6)?LajoN31 pisze:ale jak to się w takim razie rozlosowuje?? 1-4 kociol,5 hagi a na 6 Death haga ??(w CC oczywiście)
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
to w sumie dobre pytanie:] ale skoro T jest tylko do strzelania to w cc bija sie normalnie czyli DH swoje ataki ze swoim ws np z runami a hagi swoje z ws 4 i poisonami. dlatego wydaje mi sie ze ranienie odbywa sie na zasadzie losowania tak jak przy strzale w jezdzca na smoku np ze 5,6 idzie w gore reszta w dol(w tym wypadku kocial). Po cos wkoncu jest ten zapis ze kocial ma swojego T i mozna go zniszczyc;p