o zasadach VC - czyli nowa edycja i zmiany z tym związane

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Pytanie dotyczące "czarnego trenera" ;):
Chodzi o zasysanie kostek:Czy zasysam kostki tylko w swojej fazie czy też mogę i zasysać w fazie przeciwnika ? Oraz czy mogę zasysać nie wykorzystane kostki powera od czarowników przeciwnika(tych w 6" )?.

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

W kazdej fazie magii, swojej i przeciwnika. I zasysasz wszystkie kości magów w 6 calach ie tylko te niewykorzystane. Bo to działa wszystko przed jakimikolwiek innymi rzutami w fazie magii.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

temat bc jak widzę wiecznie żywy ;) niejasności są ciągle mimo rzetelnych i dogłębnych prób (udanych definitywie zresztą) wyjaśniania... opcja szukaj nie boli, ale jak widzę cierpliwa uprzejmość memberów zachwytna! :>

Loki
Chuck Norris

Post autor: Loki »

Helllo!!

mam takie pytanko :P

czy gdy urzywa sie umiejętności "beguile" to przeciwnik może używać LD GENERAŁA albo czy może brać LD swojego jeźdźca chodzi mi o atakowanie np. smoka
A MESSAGE TO THE EMPIRE:

╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Chciałem się zapytać jak to jest z magiczną zbroją i wampirem bez avatara/dreada. Niby wiadomo, że na 85 stronie podręcznika jest napisane iż wampir może nosić magiczną zbroję i tarczę, ale pisze tam również, że zastępuje ona tą z awatara/dreada. Grałem ostatnio i mój przeciwnik zinterpretował to jako całość: Tzn. zbroję mogę wziąć jak mam dreada/awatara i zastępuje ona tą dostarczaną z mocy. Jak dla mnie to wałkens, (w którąś stronę). W każdym razie gry nie dokończyliśmy. Szukam teraz jeszcze w uściśleniach/faku gw, ale albo jestem ślepy, albo nic tam nie pisze. Pytanie, czy jest jeszcze w jakimś oficjalnym źródle jakaś informacja na ten temat?

Awatar użytkownika
duck83
Mudżahedin

Post autor: duck83 »

bodajże w jakimś faq'u jest sprawa odwrotna, którą z tą można połączyć ... tzn. ludzie, pewni, niedokońca obtrzaskani z systemowi zasadami interpretowali sam rzut na save'a na zasadzie -> avatar + pancerz wallacha jako dwie sumujące się ze sobą itemy jeśli chodzui o obliczanie save'a ... sprawa była wyjaśniona w bodajże asutralijskim faqu, to samo uczyniła LS opisując arour wallacha jako full plate'kę a co za tym idzie zanegowano jej użycie z innym rodzajem armoura jak to gdzieś (sorry nie pamiętam gdzie) w rb jest napisane ... i tu jest ta moja wskazówka, tzn trop, że tędy można by Twoją kwestię rozwiązać ... jeśli nie odwołując się do faqa gw to do uściśleń polskiej ligi, gdzie zwyczajnie opisanie magicznej zbroi jako zbroja daje podtsawy do wykluczenia teorii spiskowej na temat przymusu brania avatara/ dreada jako "podkładu" pod magic armour, pozdrawiam

EDIT:
rb str. 121

Magic Armour
"if char. wears magical armour , he cannot also wear ordinary armour ..." etc. etc.

To jest wyjaśnienie całego zagadnienia

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

W AB stoi.
All vampires may be given magic armour.

Awatar użytkownika
duck83
Mudżahedin

Post autor: duck83 »

Toś Panie Fedek użył słowa klucza "may", które na dobrą sprawą jest przyzwoleniem, a nie kwestią rozwiązująco spór czy można z martialle czy nie, ale ok, przy pewnym sposobie myślenia, ta sentencja sprawę również rozwiązuję ... nie ma w niej kontynuacji typu "but must have one of the following vampiric powers: avatar of death, dread knight" czy cuś w ten deseń

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Fedek pisze:W AB stoi.
All vampires may be given magic armour.
Niestety. To mi nic nie daje, bo to wszyscy wiemy. Jednak stoi tam też: "This replaces any similar... itd." i to jest właśnie woda na młyn, dla ludzi, którzy twierdzą, że jednak dread/awatar jest potrzebny. :|

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Nie trzeba mieć AoD lub DK żeby nosić magiczną zbroję. AoD i DK są możliwością zaoferowania naszemu Wampirowi zwykłej ochrony i broni jak nie mamy pkt na magiczną. Tak samo byś nie mógł brać żadnej lancy ni Great Weapon jakbyś nie miał AoD lub DK. Ludzie którzy twierdzą że musisz mieć AoD lub DK po prostu chcą sobie ułatwić życie żebyś musiał marnować 20/25 pkt na mocach. Niestety to nie jedyne rzeczy w VC które są niejasne :/ GW mogłoby się bardziej postarać z tłumaczeniem lub wypuści jakieś uściślenia.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Jeśli chcesz dowodów masz je na 64 stronie w AB VC. Vampire Lord ma: Supernatural Horror, Dark Acolyte, Forbidden Lore, Summon Creatures of the Night, WALACH'S BLOODY HAUBERK, Book oh Arkhan...

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

O tu już jest jakiś konkret, jednak ta rozpiska jest błędna: wilki policzone za 10 pkt. nie za 8. Kasztelan bloodziaków ma cursed booka, a nie magiczną broń. Argument owszem jest, ale niestety jak ktoś się przyczepi, że w tej rozpisce są błędy i walach jest właśnie taką pomyłką, to niestety, ale to się nie obroni. :(
Czekam dalej na konkrety. Str. faq lub pkt. uściśleń.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

rozpiski GW są do...
prawie w kazdej się musi znaleść jakiś bląd :roll:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Kazdy wampir moze posiadac magiczna zbroje i nie ma zadnego warunku jej posiadania napisanego w AB. Drugie zdanie traktuje o tym ze magiczna zbroja zastepuje zwykla, a poniewaz zwykla zbroje mozna wykupic tylko z mocy wiec jest napisane z jakich mocy i tyle. Prosze czytac ze zrozumieniem :)

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Tego mi tego nie mów, mi już dostatecznie ciśnienie skoczyło wczoraj/przedwczoraj w połowie bitwy. Dobrze, że mnie nikt wprost wałkarzem nie nazwał, bo by się krew polała. Lepiej napisz co zrobić, gdy ktoś się zapyta z jakich zasad to wynika i zacznie interpretować oba zdania równocześnie, bo są takie przypadki. Faqiem mu w oczy nie zaświece, uściśleniami też, a na to co powiem przeciwnik ma swoją interpretację, która też w sumie trzyma się kupy. :( Dalej czekam na str. faq/uściśleń. :? Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Markash pisze:Jeśli chcesz dowodów masz je na 64 stronie w AB VC. Vampire Lord ma: Supernatural Horror, Dark Acolyte, Forbidden Lore, Summon Creatures of the Night, WALACH'S BLOODY HAUBERK, Book oh Arkhan...
ja na tej stronie mam championa bk z cursed bookiem wiec slaby przyklad :P

a to twoje z lanca i dwurakiem sie nie ma tak samo jak do zbroi... o zbrojach jest wprost napisane w rb :P

mniemniej chyba nawet w us jest, ze mozesz brac magiczna zbroje od tak

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Shino:
Chodzi Ci o str. 120? (Przynajmniej w tym dużym, nie skull passowym rb?) Bodajże trzeci akapit: "Magic items can be carried by characters...", czyli można się na to powołać jakby co?

W us tego nie ma. Są różne rzeczy, ale akurat tego nie widzę. w. pkt 12. IV części jest o magicznej lancy, BSB black orków, magicznej broni modyfikującej statystyki, przerzutach itp.
Również w części o armiach nie widziałem. :|

Uściślenia mam z http://strony.aster.pl/barbaros/

ed: Czyli duck83 miał rację? Tamten opis+to zdanie w AB zazwyczaj wystarcza, tylko, że nie każdemu. :(
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2008, o 00:19 przez okurdemol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Dobrze...mam chyba niepodważalny dowód który rozwieje twoje wątpliwości...o to link do oficjalnej strony GW z rozpiską na VC http://uk.games-workshop.com/vampirecounts/armylists/1/ jak zauważyłeś generał ma "Ghoul Kin, Summon Ghouls, Flayed Hauberk and Sword of Battle". Czyżby na stronie się też pomylili ? W pozostałych rozpiskach inne Wampiry też mają Magic Armour bez AoD i DK. Przejrzyj se reszte rozpisek...
tak jak mówiłem każdy znajdzie byle co, żeby Ci utrudnić życie, a sobie ułatwić...ale przecież to tylko zabawa :/ chyba...

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Kurcze, ja wiem, że tak jak najbardziej można, ale problem w tym, że nie wszyscy chcą o tym wiedzieć i pamiętać! Co więcej interpretują oba zdania ze str. 85 AB VC na swoją korzyść! I co ja mam takim powiedzieć? No niby co?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Zablokowany