CompScore by Furion
Już podałem tą propozycję. Praktycznie poza wspomnianymi bohaterami chyba tylko wielkie demony mają US 5+ więc zapis powinien mówić tylko i wyłącznie o demonach z takim US. Ja bym to widział tak:
Nastepujące jednostki zajmują dodatkowo slot Rare:
- Demony o liczbie ran 5+
- Mounty o liczbie ran 6+ dosiadanie przez Lordów
- War Altar
- Kowadło (jeśli wystawione są również organki)
Wydaje mi się to krótko i prosto. Nie rozumiem co miałeś na myśli z kaszkietem więc go tu nie wpisałem.
Nastepujące jednostki zajmują dodatkowo slot Rare:
- Demony o liczbie ran 5+
- Mounty o liczbie ran 6+ dosiadanie przez Lordów
- War Altar
- Kowadło (jeśli wystawione są również organki)
Wydaje mi się to krótko i prosto. Nie rozumiem co miałeś na myśli z kaszkietem więc go tu nie wpisałem.
Po raz kolejny ^^:Furion pisze: w ramach bycia dobrym czlowiekiemwyjasniam czym rozni sie wystawienie 15BK z regeneracja na tym CS a bez tego CS.
15 BK + banner z regeneracja w tym CS oznacza:
1. ze w armii bedzie tylko jeden wampir, najprawdopodobniej lord-czarodziej. oznacza to czesciowe uzieminie tego klocka piechoty.
2. armia bedzie miala 4 kostki i 0 skroli.
3. w magii bez rewelacji - maxymalnie tylko 7 kosci.
4. taki zestaw kosztuje jakies 1100 pts - chociaz to akurat i bez CS
pozdrawiam
Furion
Vampire Lord - 470 pts
General, Master of the Black Arts, Dark Acolyte, Summon Creatures of the Night,
2xDispel Scroll, Sword of Might, Book of Arkhan, +1 Magic Level,
;Nightmare
Wight King - 240 pts
BSB, Drakenhoff Banner,
;Skeletal Steed, Barding
Ja tu widzę:
9 Kości powera, 4 kości dispela i 2xDispel Scroll oraz baner z regenką. Obaj chłopcy właśnie podróżują w nieodłącznym klocu 15BK. Jak nas na to stać?
A teraz pytanie za 1540 pts:
Ile zostaje nam punktów na resztę armii? Nie udzielam podpowiedzi.
Generał miekki jak kaczuszka. Leszcz do zdjecia jedna szarżą srednio kombatowego oddzialu. Słowem - plew.
EDIT: Oto przykladowe rozwiniecie podanej rozpy. Wydaje mi sie, ze optymalne, jesli zelaznymi punktami maja byc vamp lord, wight king z bannerem i kloc BK.
Vampire Lord @ 470 Pts
General; Level 3 Wizard, Nightmare
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Summon Creatures of the Night [15]
Dark Acolyte [30]
Master of the Black Arts [50]
Book of Arkhan [35]
Sword of Might [15]
Wight King @ 245 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Heavy ArmourSkeletal Steed
The Drakenhof Banner [125]
3x 10 Ghouls @ 80 Pts
2x 7 Dire Wolves @ 66 Pts
Doom Wolf
6 Dire Wolves @ 58 Pts
Doom Wolf
15 Black Knights @ 485 Pts
FCG
War Banner [25]
2x 3 Fell Bats @ 60 Pts
6 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Tomb Banshee
Varghulf @ 175 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 4
Models in Army: 79
Total Army Cost: 2250
Czy to jest mocne? IMO nie bałdzo.
EDIT: Oto przykladowe rozwiniecie podanej rozpy. Wydaje mi sie, ze optymalne, jesli zelaznymi punktami maja byc vamp lord, wight king z bannerem i kloc BK.
Vampire Lord @ 470 Pts
General; Level 3 Wizard, Nightmare
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Summon Creatures of the Night [15]
Dark Acolyte [30]
Master of the Black Arts [50]
Book of Arkhan [35]
Sword of Might [15]
Wight King @ 245 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Heavy ArmourSkeletal Steed
The Drakenhof Banner [125]
3x 10 Ghouls @ 80 Pts
2x 7 Dire Wolves @ 66 Pts
Doom Wolf
6 Dire Wolves @ 58 Pts
Doom Wolf
15 Black Knights @ 485 Pts
FCG
War Banner [25]
2x 3 Fell Bats @ 60 Pts
6 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Tomb Banshee
Varghulf @ 175 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 4
Models in Army: 79
Total Army Cost: 2250
Czy to jest mocne? IMO nie bałdzo.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, o 22:47 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja tu widze:Izo pisze: Ja tu widzę:
9 Kości powera, 4 kości dispela i 2xDispel Scroll oraz baner z regenką. Obaj chłopcy właśnie podróżują w nieodłącznym klocu 15BK. Jak nas na to stać?
generala siersciucha, ktory nie ma pewnosci na popychaczke.
oraz nie widze:
helm of commandment
book of arkhan
biegacza
zgadzam sie, ze jest to wystawialne. czy tak samo silne jak bez CS - z pewnoscia nie

Zwłaszcza ze po co ci reszta armii:). Jest ona dosyć tania a wiadomo ja knei zatrzymasz tego klocka(wystarczy nawet 10 BK) to masz p.!@#$%^& i tyle.
@Furion nie myśl ,że nie wiem ja kto działa.
ps Nadal nie otrzymałem moje odpowiedzi ale dobra.
@Furion nie myśl ,że nie wiem ja kto działa.
ps Nadal nie otrzymałem moje odpowiedzi ale dobra.
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
jezeli nie ktos nie potrafi poradzic sobie z armia na 1 hard hitterze, to juz jego problem. nie bede mowia jak mi wychodzi granie przeciwko takim jednostkom, bo nie wypadaZwłaszcza ze po co ci reszta armii:). Jest ona dosyć tania a wiadomo ja knei zatrzymasz tego klocka(wystarczy nawet 10 BK) to masz p.!@#$%^& i tyle.

otrzymales...Elgrond pisze: ps Nadal nie otrzymałem moje odpowiedzi ale dobra.
@BlessFurion pisze:5*20 wlocznikow jest wystawialne, poniewaz ograniczenie nie dotyczy corowej, rankowej, niestrzelajacej piechoty.
nie przesadzaj, swoj potencjal to to ma - ale nie jest to az taka bezmUzga zabawa jak jeszcze z dodatkowymi 2 wampirami w srodkuCzy to jest mocne? IMO nie bałdzo.

Bless - w porównaniu do armii przykładowych z tego tematu made by Święta Barbara to jest to bardzo mocne. Słaby Lord? Walczący Mag z Regenką? Tak naprawdę tylko helm of commandment tutaj brakuje. Book of Arkhan jest (nie wiem jakim cudem przeoczyłeś) ^^
Dalej jest to bezmózga zabawa, popychaczka nie jest najważniejsza, mamy 4 lvlowego maga, który ma 8 kości na użytek, dobry lore i super bounda, co przy obcięciu innej magii i dispela jest nawet niezłe co nie? Chyba tylko book of hoeth jest lepszą kombinacją magiczną.
W porównaniu do tego co inne armie mogą wystawić, sory, ale ten CS nie obcina wampirów. Zresztą demonów też nie - dalej jest BT, 9 kości na pociski i więcej powera w walce (w końcu wiecej punktów). Inna sprawa, że WE też nie tnie specjalnie. Jedyne czego nie ma to 2xtreeman, a to wcale nie jest najlepsza kombinacja. Standard WE się nie zmienił chyba zupełnie? Czy też są tylko 2x10 GG? Jedyne co zostało obcięte, to imperium 4x2 z altarem, no i elektrownia.
Dalej jest to bezmózga zabawa, popychaczka nie jest najważniejsza, mamy 4 lvlowego maga, który ma 8 kości na użytek, dobry lore i super bounda, co przy obcięciu innej magii i dispela jest nawet niezłe co nie? Chyba tylko book of hoeth jest lepszą kombinacją magiczną.
W porównaniu do tego co inne armie mogą wystawić, sory, ale ten CS nie obcina wampirów. Zresztą demonów też nie - dalej jest BT, 9 kości na pociski i więcej powera w walce (w końcu wiecej punktów). Inna sprawa, że WE też nie tnie specjalnie. Jedyne czego nie ma to 2xtreeman, a to wcale nie jest najlepsza kombinacja. Standard WE się nie zmienił chyba zupełnie? Czy też są tylko 2x10 GG? Jedyne co zostało obcięte, to imperium 4x2 z altarem, no i elektrownia.
Nic co mozna wydymac jednym fastem nie jest przegiete. A w tej armii nie ma nic, poza uberklocem. Liczy sie jeszcze tylko Varg i duchy. Reszta to lekki support.
Jak ktos pozwoli temu klocowi dojsc tam gdzie ten zamierza dojsc, to ok - pozamiatane. Ale nie wiem, jak ktos majacy po drugiej stronie stolu armie za 2250 moglby na to pozwolic.
Bezmozgie to to jest, bo kloc jest do zniszczenia tylko dla niektorych armii(choc ten general jest pieta achillesową, w ktora kazdy moze uderzyc z duza szansa powodzenia). Niszczysz varga i duchy, oraz support i masz min. minora do przodu. To jest plan spokojnie do zrobienia.
Jak ktos pozwoli temu klocowi dojsc tam gdzie ten zamierza dojsc, to ok - pozamiatane. Ale nie wiem, jak ktos majacy po drugiej stronie stolu armie za 2250 moglby na to pozwolic.
Bezmozgie to to jest, bo kloc jest do zniszczenia tylko dla niektorych armii(choc ten general jest pieta achillesową, w ktora kazdy moze uderzyc z duza szansa powodzenia). Niszczysz varga i duchy, oraz support i masz min. minora do przodu. To jest plan spokojnie do zrobienia.
faktycznieIzo pisze: (nie wiem jakim cudem przeoczyłeś)

na pewno mniej bezmozga niz bez CS...Izo pisze:
Dalej jest to bezmózga zabawa, popychaczka nie jest najważniejsza, mamy 4 lvlowego maga, który ma 8 kości na użytek, dobry lore i super bounda, co przy obcięciu innej magii i dispela jest nawet niezłe co nie?
ten CS nie ma na celu balansownie armiii (niewykonalne - trzeba by bylo wszystkie booki przepisac)
Jezeli tak uwazasz - pozostaje mi sie tylko nie zgodzicIzo pisze:
W porównaniu do tego co inne armie mogą wystawić, sory, ale ten CS nie obcina wampirów.

Git, grajmy bez CS.Izo pisze:
Zresztą demonów też nie - dalej jest BT, 9 kości na pociski i więcej powera w walce (w końcu wiecej punktów). Inna sprawa, że WE też nie tnie specjalnie. Jedyne czego nie ma to 2xtreeman, a to wcale nie jest najlepsza kombinacja. Standard WE się nie zmienił chyba zupełnie? Czy też są tylko 2x10 GG? Jedyne co zostało obcięte, to imperium 4x2 z altarem, no i elektrownia.
ZADEN CS ani nic inngo, nawet Święta Lista Sedziowska nie wyrowna balansu miedzy armiami. Dalej beda armia slabe i silne.
Uwazam, ze ten CS balans delikatnie usrednia oraz (prawie) calkowicie eliminuje KNP. Wiecej zrobic sie nie da.
Zresztam wszystkoco mialem poweidziec na ten temat zawarte jest w pierwszym poscie.
Jezeli mozna grac w gre troche bardziej zbalansowana po wprowadzeniu (tego) CS - mi (i nie tylko) sie to podoba.
pozdrawiam
Furion
- swieta_barbara
- habydysz
No prosze Cie trikk, nie rob tu z ludzi durniow. Masz heralda cincia, horrory x2 (niekoniecznie minimalne) i juz masz PD, a do walki pozostaja Ci psy i ewentualnie jeszcze z jeden klocek piechoty. Choc IMO psy i BT wystarcza...
edit: przykladowo
1 Bloodthirster @ 540 Pts
General
Firestorm Blade [25]
Armour of Khorne [15]
Immortal Fury [25]
Spell Breaker [25]
1 Herald of Tzeentch @ 140 Pts
Magic Level 2; Lore of Tzeentch
Spell Breaker [25]
26 Pink Horrors of Tzeentch @ 345 Pts
Standard; Musician
Icon of Sorcery [15]
18 Pink Horrors of Tzeentch @ 249 Pts
Standard; Musician
Icon of Sorcery [15]
10 Daemonettes of Slaanesh @ 163 Pts
Standard; Musician
Siren Standard [25]
5 Chaos Furies @ 60 Pts
5 Chaos Furies @ 60 Pts
5 Chaos Furies @ 60 Pts
6 Flesh Hounds of Khorne @ 210 Pts
6 Flamers of Tzeentch @ 210 Pts
Casting Pool: 9
Dispel Pool: 5
Models in Army: 89
Total Army Cost: 2247
edit: przykladowo
1 Bloodthirster @ 540 Pts
General
Firestorm Blade [25]
Armour of Khorne [15]
Immortal Fury [25]
Spell Breaker [25]
1 Herald of Tzeentch @ 140 Pts
Magic Level 2; Lore of Tzeentch
Spell Breaker [25]
26 Pink Horrors of Tzeentch @ 345 Pts
Standard; Musician
Icon of Sorcery [15]
18 Pink Horrors of Tzeentch @ 249 Pts
Standard; Musician
Icon of Sorcery [15]
10 Daemonettes of Slaanesh @ 163 Pts
Standard; Musician
Siren Standard [25]
5 Chaos Furies @ 60 Pts
5 Chaos Furies @ 60 Pts
5 Chaos Furies @ 60 Pts
6 Flamers of Tzeentch @ 210 Pts
Casting Pool: 9
Dispel Pool: 5
Models in Army: 89
Total Army Cost: 2247
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, o 23:42 przez swieta_barbara, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasne, zgadzam się, jeżeli masz po 2 stronie mobka to owszem Bless, wystarczy zająć kloc i pozamiatane. Rzecz w tym, że kazdy choć troszkę myślący gracz mając 3 oddziały wilków i 2xbaty nie da się wydymać fastem ^^bless pisze:Nic co mozna wydymac jednym fastem nie jest przegiete. A w tej armii nie ma nic, poza uberklocem. Liczy sie jeszcze tylko Varg i duchy. Reszta to lekki support.
jezeli nie ktos nie potrafi poradzic sobie z armia na 1 hard hitterze, to juz jego problem. nie bede mowia jak mi wychodzi granie przeciwko takim jednostkom, bo nie wypadaFurion pisze:Zwłaszcza ze po co ci reszta armii:). Jest ona dosyć tania a wiadomo jak nie zatrzymasz tego klocka(wystarczy nawet 10 BK) to masz p.!@#$%^& i tyle.

Chciałbym zobaczyć jak Ty sobie radzisz. grałeś kiedyś inną armią niż vampiry ?
@swieta_barbara
Nie ma jak Cs dobry przykład

a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
Hmm,jak przeciwnik wie co robi, wygra walkę jednostek wsparcia, wejdzie mu popychaczka tu i ówdzie, przyblokuje wskrzeszeniem, coś ucieknie od terroru czy strachu, to nagle okazuje się że ten kloc wcale nie jest taki oczywisty i 100% bezproblemowy do "wydymania jednym fastem";)
Jak dla mnie sam fakt że kloc jest dla niektórych armii niezniszczalny zasługuje na większe przycięcie, bo to właśnie czyste KNP. Choć cieszy mnie takie jakie jest-zawsze coś. Może "Drakenhoff Banner BSB liczy się jako slot Lorda"
?
Jak dla mnie sam fakt że kloc jest dla niektórych armii niezniszczalny zasługuje na większe przycięcie, bo to właśnie czyste KNP. Choć cieszy mnie takie jakie jest-zawsze coś. Może "Drakenhoff Banner BSB liczy się jako slot Lorda"

Chaos Dwarfs, Orki i Gobliny, EmpireElgrond pisze: Chciałbym zobaczyć jak Ty sobie radzisz. grałeś kiedyś inną armią niż vampiry ?

ehh...@swieta_barbara
Nie ma jak Cs dobry przykładI to podobno jest zbilansowane ?
Furion pisze:ZADEN CS ani nic inngo, nawet Święta Lista Sedziowska nie wyrowna balansu miedzy armiami. Dalej beda armia slabe i silne.
Uwazam, ze ten CS balans delikatnie usrednia oraz (prawie) calkowicie eliminuje KNP. Wiecej zrobic sie nie da.
Ja tam widzę pewną niespójność.
Powodem wysypu CSów był między innymi Kloc BK z DB i demony.
Jak widzimy na powyższych przykładach nie zostało to przycięte.
Zostały natomiast przycięte odpowiedzi na te zagrożenia.
Furion teraz zarzeka się, że to, co jest problemem problematyczne nie jest.
Jasne! Zgadzam się! Kloc BK i DL nie są problemem (to bez ironii). Skoro każdy rozgarnięty gracz potrafi wygrać grę z czymś takim jednym fastem... (a to już ironia)
Ale po jaką cholerę w takim razie CS?
P.S. Swoją drogą bawi mnie jedna rzecz. Furion i jeszcze parę osób mają dwie dziwne przypadłości. Po pierwsze ustawiają fakty jak im się podoba a po drugie w zależności od sytuacji ustawiają albo po jednej stronie stołu albo po drugiej warzywo. Czy to znaczy, że za takich graczy się macie i z takimi graczami gracie?
Jakoś to dalekie od rzeczywistości.
Powodem wysypu CSów był między innymi Kloc BK z DB i demony.
Jak widzimy na powyższych przykładach nie zostało to przycięte.
Zostały natomiast przycięte odpowiedzi na te zagrożenia.
Furion teraz zarzeka się, że to, co jest problemem problematyczne nie jest.
Jasne! Zgadzam się! Kloc BK i DL nie są problemem (to bez ironii). Skoro każdy rozgarnięty gracz potrafi wygrać grę z czymś takim jednym fastem... (a to już ironia)
Ale po jaką cholerę w takim razie CS?
P.S. Swoją drogą bawi mnie jedna rzecz. Furion i jeszcze parę osób mają dwie dziwne przypadłości. Po pierwsze ustawiają fakty jak im się podoba a po drugie w zależności od sytuacji ustawiają albo po jednej stronie stołu albo po drugiej warzywo. Czy to znaczy, że za takich graczy się macie i z takimi graczami gracie?
Jakoś to dalekie od rzeczywistości.
tja...Torres pisze: Jak widzimy na powyższych przykładach nie zostało to przycięte

Jezeli nie widzisz roznicy miedzy VC z CS a bez...

Konkrety.Zostały natomiast przycięte odpowiedzi na te zagrożenia.
Poza tym, przeczytaj założenia - tam napisałem czemu ten CS ma służyć.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Torres pewnie uważa się za wielkiego Taktyka skoro z góry patrzy na graczy określanych przez siebie pogardliwie "warzywami" dzieląc ich na lepszych i gorszych.
Nie mam się za taktyka tylko za rozsądnie myślącą osobę.
To nie ja dzielę graczy na lepszych i gorszych tylko Furion, mówiąc, że gracza VC z BK z DB da się rozwalić jednym fastem lub podobne banialuki.
Furion: Widzę różnice. Kosmetyczne. W przykładzie podanym przez Izo pójdzie w jednej turze magii 4-5 popychaczek. Naprawdę... Jeśli gracz będzie chciał zaszarżować to zaszarżuje. Szczególnie, że większość przeciwników będzie miała średnio 4 DD i 3 DS. Dwie tury magii i scrolli nie ma.
Przestań powtarzać jak mantrę "założenia, założenia" i "konkrety, konkrety". Naprawdę wystarczy być średnio rozgarniętą osobą, nie zapatrzoną w swoją wielkość żeby się domyśleć o co chodzi
To nie ja dzielę graczy na lepszych i gorszych tylko Furion, mówiąc, że gracza VC z BK z DB da się rozwalić jednym fastem lub podobne banialuki.
Furion: Widzę różnice. Kosmetyczne. W przykładzie podanym przez Izo pójdzie w jednej turze magii 4-5 popychaczek. Naprawdę... Jeśli gracz będzie chciał zaszarżować to zaszarżuje. Szczególnie, że większość przeciwników będzie miała średnio 4 DD i 3 DS. Dwie tury magii i scrolli nie ma.
Przestań powtarzać jak mantrę "założenia, założenia" i "konkrety, konkrety". Naprawdę wystarczy być średnio rozgarniętą osobą, nie zapatrzoną w swoją wielkość żeby się domyśleć o co chodzi

Uwazam Drakenhoff Banner za nieprzegięty (nie pisze "slaby" co by nie zostac ukamionowanymTorres pisze:Nie mam się za taktyka tylko za rozsądnie myślącą osobę.
To nie ja dzielę graczy na lepszych i gorszych tylko Furion, mówiąc, że gracza VC z BK z DB da się rozwalić jednym fastem lub podobne

Ten post zawiera blad merytoryczny.Szczególnie, że większość przeciwników będzie miała średnio 4 DD i 3 DS. Dwie tury magii i scrolli nie ma.
Ale o co chodzi?Naprawdę wystarczy być średnio rozgarniętą osobą, nie zapatrzoną w swoją wielkość żeby się domyśleć o co chodzi
Wyobraź sobie, że ja nie potrzebuje CS żeby wygrywać

Statystyka pokazuje, ze 10 latek z przegieta rozpiska nie osiaga tak dobrych wynikow jak gracz z wiekszym stazem...To nie ja dzielę graczy na lepszych i gorszych tylko Furion, mówiąc, że gracza VC z BK z DB da się rozwalić jednym fastem lub podobne banialuki.
peace
Furion