8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Soulferin »

Chodzi ci o to ze impakty są przed walką?Ale jest napisane ze zaden inny model nie moze atakawac ziomków w tej turze kombatu a impakty są w fazie kombatu tyle ze na samym poczatku.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Na logikę i zdrowy rozsądek powinny impacty wejść w tej sytuacji.
wg RAW - chyba nie.
Dlaczego?
Str. 102, ostatnie zdanie:
(..) they cannot be attacked by any other model for that round of close combat.
Str. 71, ostatni akapit:
Finally, as Impact Hits are close combat attacks (albeit of an unusual type)...
Czyli tak bardzo dosłownie, impacty to ataki w CC, w model w challenge'u nie można atakować spoza challenge'u, impacty nie mogą iść w challenge.

Powyższe dotyczy tylko sytuacji, gdy challenge już trwa (impactowiec doszarżowuje).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Czyli jednak miałem rację.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Jeśli helka albo hydra dostanie HKB to losuje się czy oberwał załogant, czy po prostu schodzi cały model?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Przy hydrze się nigdy nie losuje a przy Helce zawsze się losuje.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Losowanie działa na unsaved wound, killing blow nie zadaje takich, po prostu ściąga model.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Taak ? A warda nie można zdać przypadkiem :P ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Waldi
Masakrator

Taaa... a jak jest uderzenie z siłą 10 (bez save) to też się rani automatycznie Helenkę bo przecież też się nie rzuca na save...

#-o

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

No nie jest automatyczne bo najpierw rzucasz czy rani na 2+ .

Waldi
Masakrator

Soulferin pisze:No nie jest automatyczne bo najpierw rzucasz czy rani na 2+ .
wow... a przy HKB się nie rzuca na zranienie?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

when the monster suffer an unsaved wound
No niby tak, ale ja bym to rozumiał bardziej jako każdy wound, kb mozna też ward SAVE-ować.
Więc nie uzależniałbym tego od posiadanych save'ow, ward'ow jednostki tylko po prostu w salkach/razorach/helce za każdym razem "po save'ach" możliwych lub nie na 5+ przerzucał na skinki/krasie (są jeszcze jakieś modele z tym problemem bo nie kojarze...).

to nie rani tylko wounduje, nie czepiajcie się słów wiadomo o co chodzi
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

unsaved wound to wound po wszystkich możliwych save. HKB to dodatkowy efekt dla rany. Ranimy model, sprawdzamy co oberwało i dodajemy efekt.

co do impactów - nie wchodzą w challange.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

czy helena może szarżować na domek??

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

pewnie, ale nie może go zająć
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

jakiś kretynizm ale cóż.
1) a czy można ziać do domku lub z domku wclose combacie?
a jeśli tak to czy jak jest to ognisty atak to można przerzucać nieudane woundy?
2) jest następująca sytuacja - jestem w domku i z overruna wpada we mnie ten nieszczęny helcanon. W swojej turze jestem jużzwiązany w kombacie.W środku jest mój mag i rzucam na niego transfomation of Kadon. Co się dzieje??
a)mag wypycha sięz domku
b )mag zostaje w domku imożedalej walczyć( w sumie logiczne o to tylko drzwi są dla nieggo za małe :wink: )
c) inna wersja wydarzeń

EDIT: w sumie przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanko - jak mag rzuca dużą wersję Savage Beast of Horrors, a później zamienia się z tranformacji np. w Chimerę to czy czar nadaldział tzn. czy taka chimera ma plus 3A i 3S??

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Na moje nie może rzucić tego czaru. Z opisu transformacji.
If he cannot be placed because there is not enough room, the spell does not work.
Skoro potwór nie może zajmować domku, to IMO jest to tożsame z powyższą sytuacją.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

tez mam pytanie odnosnie domkow.
polowa budynku znajduje sie w 12 calach od krawedzi, czyli znajduje sie w moim deployu, zas druga polowa znajduje sie juz na polu bitwy.
czy wystawiajac strzelcow (ktorzy maja tylko 24 cale strzlu) moge ich od razu wstawic do domku? jesli tak to czy moge od razu strzelac do przeciwnikow? (oczywiscie zakladajac, ze to ja rzucilem wiecej na rozpoczynanie)
thundzi maja zasade move or fire a wstawiajac ich do domku znalezli by sie poza linia wystawiania.
wystawiajac ich normalnie przy linii deploya nie mogl bym strzelic z powodu braku zsiegu, a jak jest w w/w przypadku.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Morsereg pisze:tez mam pytanie odnosnie domkow.
polowa budynku znajduje sie w 12 calach od krawedzi, czyli znajduje sie w moim deployu, zas druga polowa znajduje sie juz na polu bitwy.
czy wystawiajac strzelcow (ktorzy maja tylko 24 cale strzlu) moge ich od razu wstawic do domku? jesli tak to czy moge od razu strzelac do przeciwnikow? (oczywiscie zakladajac, ze to ja rzucilem wiecej na rozpoczynanie)
thundzi maja zasade move or fire a wstawiajac ich do domku znalezli by sie poza linia wystawiania.
wystawiajac ich normalnie przy linii deploya nie mogl bym strzelic z powodu braku zsiegu, a jak jest w w/w przypadku.
Oddział wystawiony w domku wystającym poza strefę rozstawienia sam wystaje poza strefę, więc jest wystawiony nielegalnie.

Maciek

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Byro pisze:Na moje nie może rzucić tego czaru. Z opisu transformacji.
If he cannot be placed because there is not enough room, the spell does not work.
Skoro potwór nie może zajmować domku, to IMO jest to tożsame z powyższą sytuacją.[/quote

Nie do końca się z tym zgadzm, ponieważ jest napisane, że tego typu jednostki nie mogą wejść do domku ale nigdzie nie jest napisame że nie mogą się w nim pojawić np. dzięki teleportowi z szadowa. Po za tym wopisie czaru jest napisana że potwór może(can), ale nie że musi(must) pozostać z oddziałem do którego się przyłączył będąc jeszcze magiem.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

W combacie w domku rzucić nie możesz.
Będąc w domku możesz rzucić, ale mag musi opuścić domek.
Teleport z shadowa działa na ten sam troop type wiec przykład z dupy, żeby teleportować monstera jakiś wcześniej musiałby tam być.

Można oddział wstawić do domku jeśli choćby jego część jest w strefie rozstawienia.
Czy możesz strzelić w pierwszej turze nie wiem, ale chyba nic tego nie zabrania (nie mam booka przy sobie)

A i z flamingów przerzucasz woundy tylko jak szarżujesz(assaulting)
Nie ma nic w booku zakazującego przerzucania (to wound rolls) mając flaming zionięcie więc imo wolno

Zablokowany