8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Soulferin »

Też miałem ten sam problem i z pomocą przyszedł Lidder.Wynika z tego ze masz normalnego LoS
Lidder pisze:Masz cały algorytm w RB:
1)deklaracja szarży
2)deklaracja i wykonanie reakcji
3)koniec deklaracji szarż i rzut na szarże
4)przesuniecie szarż

bohater jest wiec w oddziale w momencie S&S
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kiedyś w kwestii zasad panował bardzo dobry zwyczaj podawania źródła (nr strony, akapit) na podstawie, którego wygłasza się swój pogląd, szczególnie jak inni mają odmienne zdanie (np. ten S&S przy wyszarżowaniu herosa).
Fajnie było by do tego wrócić, bo co post to pojawiają się sprzeczne informacje, nie mówiąc już o uważaniu za święte słów osób LS, którzy też nie są nieomylni.
Obrazek

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Asassello pisze: @Waldi, może podać jakieś źródło Twego toku rozumowania?
zdrowy rozsądek :P

W momencie deklaracji bohater ma Mv +1 a jako, że "a unit charge range is equal to 2d6 plus its Movement value" sprawa wydaje się dla mnie prosta. Dopiero po rzucie następuje przesunięcie modelu i faktyczne opuszczenie oddziału.
Nawet przy s&s przeciw wyszarżowującemu oddziałowi jest zapis "as if he was a separate target" czyli tak jakby był osobnym celem a nie, że jest osobnym celem sensu stricte. A że najpierw jest deklaracja szarży, s&s, kulanie kostkami, stwierdzenie czy się doszło czy nie i dopiero tu jest przesunięcie modelu i rzeczywiste opuszczenie oddziału.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

@Soulferin może się z tego wyspowiadam bo to wycięte z kontekstu. Strzelasz do herosa, który jest w oddziale. I tutaj nie wiem jak to traktować: czy dodawać mu jakieś bonusy z tego powodu. Np. czy w tym przypadku S&S można wykonać (widoczny cel) i czy jakieś przedmioty/efekty czarów, które działają na oddział działają też na herosa, czy traktujemy go już jakby opuścił ten oddział? z 1. nie ma problemu, a co do 2. to, szczerze, nie wiem.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zaraz zaraz, co do LoS to wszystko jest w RB. Nie podam strony, bo nie mam pod ręką, ale wczoraj wieczorem czytałem w sekcji o opuszczaniu oddziału przez bohatera. Tam jak byk stoi, bohater wyszarżowujący z oddziału w razie stand and shoot jest jego jedynym celem. Jeśli się trafi unit, który jako S&S wali czymś od czegoś przysługuje lookout sir, wówczas bohater wyszarżowujący ma taki LoS jakby stał w pobliżu oddziału (musi być ten sam troop type) a więc 4+.
Co się tyczy efektów sztandarów lub innych cudów to obawiam się, że RB nie podaje odpowiedzi (a przynajmniej ja nie znalazłem).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

@Byro RB.101 :)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czy jesli mag shadow siedzi na smoku, to czy moze zamienić się miejscami z innym i jeśli tak, to jak wtedy to wygląda?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

gerald_tarrant pisze:czy jesli mag shadow siedzi na smoku, to czy moze zamienić się miejscami z innym i jeśli tak, to jak wtedy to wygląda?
może, o ile ten z którym się zamienia ma taką samą podstawkę :) (-> opis lore attribute z shadowa)
Obrazek

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

czyli jesli lord na smoku chce się zamienić z kolesiem na demonic mouncie [oba podstawki 50x50] w oddziale, to wchodzi do oddziału razem ze smokiem? czy wymieniają się mountami :p

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

gerald_tarrant pisze:czyli jesli lord na smoku chce się zamienić z kolesiem na demonic mouncie [oba podstawki 50x50] w oddziale, to wchodzi do oddziału razem ze smokiem? czy wymieniają się mountami :p
- mountami się wymienić nie mogą
- smok do oddziału wejść też nie może, więc staje cal od oddziału, w którym był koleś na demonic mouncie (analogicznie do tego co się dzieje gdy mag zamieni się w smoka z 6 czaru beasta)
Obrazek

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Lidder pisze:@Soulferin może się z tego wyspowiadam bo to wycięte z kontekstu. Strzelasz do herosa, który jest w oddziale. I tutaj nie wiem jak to traktować: czy dodawać mu jakieś bonusy z tego powodu. Np. czy w tym przypadku S&S można wykonać (widoczny cel) i czy jakieś przedmioty/efekty czarów, które działają na oddział działają też na herosa, czy traktujemy go już jakby opuścił ten oddział? z 1. nie ma problemu, a co do 2. to, szczerze, nie wiem.
Spoko Lidder.Nie ma problemu :) Nikt tego nie odczytał i tyle :) Czyli ze S&S wszystko jasne - Kolo dostaje LOS na 4+ jeśli ma ten sam TT co unit.Trzeba tylko teraz ustalić czy dostaje jakieś bonusy za magic bannery i takie tam.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Czy magiczne przedmioty dające save, warda albo regenkę które ma postać działają równierz na jego mounta (np. na smoka) ?

Do tej pory grałem tak że jeśli nie jest jednoznacznie napisane "hero and his mount" to działają tylko na jeźdźca (obojętnie czy w opisie jest bearer, wearer czy model).

Czy tak to działa ?
czy ew. są od tego jakieś wyjątki?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Save, ward albo regenka działa wyłącznie na posiadacza, o ile nie jest wyraźnie napisane, że działa również na mounta.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

1. Lord mag na 4 levelu dostaje w bańkę miscasta i traci 3 levele ( a więc i 3 czary ). Jest jakiś dobry sposób losowania które z nich traci ?

2. Czy w 8 edycji nadal jest zasada, że jeśli oddział ucieka i ma mniej niż 25% bazowego składu to nigdy się nie opanuje i leci za stół ?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

1. Rzucić k4 i zobaczyć, który został :)
2. Teraz może się opanować na wyniku 2x1.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Azgaroth pisze: 2. Czy w 8 edycji nadal jest zasada, że jeśli oddział ucieka i ma mniej niż 25% bazowego składu to nigdy się nie opanuje i leci za stół ?
Na dwóch "1" się może opanować.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

A jak mam hate to konik też ma przeżuty ?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Nie ma, psychologia jeźdźca nie przenosi się na mounta i odwrotnie.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

To inne pytanie nawiązujące do poprzedniego :

Hipotetycznie rzecz biorąc, w lancy bretońskich rycerzy liczących sobie 7 ludzi, siedzi sobie paladyn. Powiedzmy, że szarżuje na nich klocek chaos knightsów, wybija 6 chłopa, przegrywają walkę, oblewają brake test i uciekają. Ucieka sztandarowiec i paladyn. I teraz :

- liczy się fakt, że z lancy został 1 rycerz, a więc poniżej 25% - paladyn razem z ostałym rycerzem zdaje test na dwie "1"
- liczy się fakt, że został 1 rycerz a wraz z nim paladyn którzy razem nadal tworzą unit a więc wymagane 25%, opanowują się na normalny LD,
- paladyn i jeden rycerz opanowują się osobno,

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Chyba pomyliły ci sie panika z break testem.W breaku nie ma zadnych 25%.Obliczasz breaka i uciekasz tymi co zostali.

Zablokowany