Problemy początkującego

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Problemy początkującego

Post autor: Lidder »

Nie, nie są. Pink Horrory nie posiadają czarów.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Pink horrory sa przykladem jednostki, ktora ma mozliwosc rzucania czarow, a nie ma mozliwosci ich wyboru. Od wielkosci unitu zalezy co moga rzucac.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Ucz mnie. Horrory nie posiadają ani jednego czaru na początku gry.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Nie musisz byc zlosliwy, bycie rzeczowym wystarczy.

Oczywiscie, ze nie maja czaru, bo to, co moga rzucic okresla sie na poczatku fazy magii na podstawie ich liczebnosci w oddziale.
Ale tak czy siak, nie ma tu nigdzie WYBORU czarow, a do reguly o tym mowiacej caly czas staram sie nawiazac.
Mysle, ze to lepiej tlumaczy fakt, ze pinki nie blokuja wizarda niz to, ze akurat dla nich czary ustala sie dynamicznie.
Pytanie moze zostac rozszerzone o postacie z bound spellami i znow bedzie niejasnosc. A jak sie da odnosnik do regul i podkresli, ze kluczowy jest fakt wybierania, to chyba latwiej bedzie calosc uzasadnic.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Chodzi o to, że wprowadzasz w błąd. Jednostki i herosi, którzy posiadają czaru już na poziomie rozpiski blokują ich losowanie dla innych. Np. Lord of Change blokuje czary heraldowi. Ergo, horrory nie blokują czarów, ale tylko dlatego, że ich nie posiadają.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Ok, IMHO mowimy o tym samym, ale uzasadniamy to w inny sposob. Ty mowisz o posiadaniu czarow na poziomie rozpiski, a ja o tym, ze RB kwestie blokowania rozsadza na podstawie mozliwosci wyboru czarow. Mozna to podciagnac pod konflikt wiedzy praktycznej z teoretyczna.

Wazne, ze chociaz zgoda jest co do tego, ze blokowania przez pinki nie ma. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Czyli mówisz, że gdyby horrory posiadały czary na początku gry, to by wciąż nie blokowały czarów innym magom?

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Zalezy na podstawie czego mialby te czary. Np. jakis hero ma item z bound spellem (co juz widac w rozpisce), a mimo to nie blokuje wyboru innym magom. Tak wiec, jesli pinki hipotetycznie mialby jakis konkretny czar z magii z tzeencha, bo tak maja napisane w regulach (ze maja go i juz), to by nie blokowaly wyboru. Bylaby to sytuacja analogiczna np. do Hierotitana, ktory ma dwa bound spelle, albo jeszcze lepiej, do Casket of Souls, ktory ma INNATE bound spell - "wrodzony", a nie pochadzacy z itemu.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Myzu pisze:Np. jakis hero ma item z bound spellem (co juz widac w rozpisce), a mimo to nie blokuje wyboru innym magom.
To nie ma związku, zasady boundspelli.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Myzu pisze:Tak wiec, jesli pinki hipotetycznie mialby jakis konkretny czar z magii z tzeencha, bo tak maja napisane w regulach (ze maja go i juz), to by nie blokowaly wyboru.
Blokowałyby.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

@Andrzej
Ordinarily, each spell can only be known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly,such as:

- If a model has no choice which spell(s) it knows, either because it is fixed by the model's rules, or because if has 'bought' a specific spell as part of army selection.
- If the army book or spell lore clearly states that a model can exchange another spell for the spell in question.
Jak to moze nie miec zwiazku z innate bound spellami?

Dodajesz do rozpy model, a w pakieciez nim dostajesz spella, ktory moze rzucac, bo takie ma ekstra umiejetnosci.
Wystawiasz maga z tym samym lorem, z ktorego pochodzi rzeczony bound spell. I co, masz zablokowany wybor?

@Lidder
Nie chce sie wyklocac, flejmowac itp, ale masz na to jakies FAQ lub cos, albo chociaz uscislenie listy sedziowskiej?
Skoro obaj twierdzicie, ze bylby blok, to zapewne ja nie mam racji. Ale czy wobec tego moge liczyc, ze taki zapis sie gdzies pojawi?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Odp. jest w RB, wystarczy dobrze się wczytać. Jednak wielu graczy miało z tym problem, tak więc odp. jest w uściśleniach sędziowskich.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

No i dziekuje za wskazanie odpowiedzi, ktora rozwiewa watpliwosci ;)

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Post autor: vfn »

Jeżeli jednostka z heraldem jest związana walką ale sam herald nie styka się z wrogiem to czy hero może w fazie ruchu wyjść z regimentu?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

nie

Awatar użytkownika
Narsik
Wałkarz

Post autor: Narsik »

Witam,
Pary pytań zielonego gracza, będę wdzięczny za pomoc..
1) Great Standard of Sundering - ten banner umożliwia osłabienie wybranego lora przez -2 do
casta. Dodatkowo piszą że "any spells cast from Lore of Light mistcast on double 1's, 2's, 3,s.
Czy ten dodatkowy zapis odnośnie mistcast-a dotyczy wszystkich (czyli mnie również :shock: )
czy wyłącznie przeciwnika ?

2) Czy Hero może dołączyć do dowolnego oddziału ? Na przykład Herald of Slaanesh do
flamersów ? Chodzi mi o samą możliwość, wiem że oddział nie otrzyma bonusów, które na
przykład otrzymały by demonetki ..

3) Czy jeśli mam 2 Heraldów of Tzeentch to mogę mieć u każdego Spell Breakera ?

4) Czy jeśli oddział plaguebearersów jest prowadzony przez Heralda na palankinie -
to czy dotyczy go zasada "Look out, sir" ? To samo pytanie odnośnie Heralda of
Khorne na juggernaucie ?

Takie oto rzeczy narodziły się w mojej głowie. :mrgreen:
Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

1) tak ty też, ale tylko jeśli masz lighta to na dublecie 1,2,3 masz miscasta (bez IF)
2) niestety nie. Jeśli masz w czymkolwiek dopisek of khorn, of slaanesh itp. to tylko taki heros tam może dołączyć
3) tak ponieważ to nie jest magic item tylko gift... Ale na zasady euro nie możesz mo nie można dublować giftów
4) nie masz look outa ponieważ jeżeli siedzisz na dajmy na to juggerze to twój troop type zmnienia się na cavalary i masz tylko od oddziałów cavalary look outa.
(tylko od tego samego troop typa masz look outa)
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

JarekK pisze:4) nie masz look outa ponieważ jeżeli siedzisz na dajmy na to juggerze to twój troop type zmnienia się na cavalary i masz tylko od oddziałów cavalary look outa.
(tylko od tego samego troop typa masz look outa)
Generalnie OK, ale palanquin wyjątkowo nie zmienia troop type. :) (tabelka z podręcznika)

Awatar użytkownika
Narsik
Wałkarz

Post autor: Narsik »

Dzięki śliczne, za szybką i konkretną odpowiedź ..
Liczyłem na to że może udać się gdzieś schomikować magów,
bez potrzeby 2 oddziałów horrorów .. :wink:
Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

mozesz zawsze do flamerow

ODPOWIEDZ